Pages

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

ΣΟΚ τροχαίο με εγκατάλειψη στην Καλαμάτα -Συνελήφθη ο οδηγός που εγκατέλειψε τον 29χρονο


 
Συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας ο οδηγός του αυτοκινήτου που τα ξημερώματα της Κυριακής συγκρούστηκε με μηχανή που οδηγούσε 29χρονος με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό τού τελευταίου. Πρόκειται για έναν 54χρονο ελληνοαμερικανό, τον οποίο η Αστυνομία εντόπισε στο σπίτι του, καθώς από τις κάμερες είχαν τα στοιχεία του οχήματός του, που λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής ενεπλάκη σε τροχαίο στη συμβολή των οδών Κρήτης και Ακρίτα, και στη συνέχεια εξαφανίστηκε,  εγκαταλείποντας σοβαρά τραυματισμένο τον 29χρονο οδηγό ο οποίος παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο 54χρονος αρνήθηκε την εμπλοκή του στο τροχαίο, ωστόσο οι αστυνομικοί είχαν ήδη τα στοιχεία του οχήματός του από το σημείο της σφοδρής σύγκρουσης.
Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε τα ξημερώματα στη διασταύρωση των οδών Κρήτης και Ακρίτα στην Καλαμάτα. Στο σημείο υπάρχουν και φωτεινοί σηματοδότες.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ertnews.gr κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ΙΧ αυτοκίνητο συγκρούστηκε με μηχανή με αποτέλεσμα το πολύ σοβαρό τραυματισμό του οδηγού μηχανής. Αμέσως μετά τη σύγκρουση το ΙΧ αυτοκίνητο εξαφανίστηκε ενώ ο 29χρονος άνδρας που οδηγούσε τη μηχανή διακομίστηκε άμεσα με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές έχουν ταυτοποιήσει το εμπλεκόμενο στο ατύχημα αυτοκίνητο και αναζητούν τον κάτοχο του.

Προανάκριση για τα αίτια του ατυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας της Α.Δ. Μεσσηνίας.

Σύλληψη 25χρονου για ληστεία και ναρκωτικα στην Καλαμάτα

 


Συνελήφθη, χθες (29.7.2023) το πρωί, στην Καλαμάτα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, 25χρονος ημεδαπός, για ληστεία.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για ληστεία, παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα και ναρκωτικά, η οποία περιλαμβάνει ακόμη έναν 41χρονο ημεδαπό, που συνελήφθη για ναρκωτικά.

Ειδικότερα, χθες (29.7.2023) και πρώτες πρωινές ώρες, στην Καλαμάτα, ανωτέρω 25χρονος δράστης, με την απειλή όπλου ακινητοποίησε υπάλληλο περιπτέρου, απέσπασε χρηματικό ποσό και διέφυγε πεζός.

Έπειτα από συντονισμένες έρευνες, αναζητήσεις και αξιοποίηση του προανακριτικού υλικού, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, ταυτοποιήθηκε ως δράστης της ληστείας 25χρονος ημεδαπός εντοπίστηκε και συνελήφθη.

Επιπλέον, σε έρευνα που έγινε στην οικεία του 25χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Αεροβόλο πιστόλι, μετά γεμιστήρα που έφερε -4- σφαιρίδια και -1- αμπούλα πιεσμένου αέρος,

-70- σφαιρίδια,

μικροποσότητα ηρωίνης

μικροποσότητα κοκαΐνης

-30- ευρώ

ενδύματα, ρολόι και παπούτσια, τα οποία φορούσε κατά τη διάπραξη της ληστείας.

Ακολούθως, συνελήφθη 41χρονος ημεδαπός για ναρκωτικά.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως, ενώ την αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας.

Κυκλοφόρησε το 1ο τεύχος του νέου ηλεκτρονικού περιοδικού πολιτισμού της Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας «Αρμενιστής»

 


Κυκλοφόρησε το 1ο 
τεύχος του νέου ηλεκτρονικού περιοδικού πολιτισμού της Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας με τίτλο «Αρμενιστής». Σκοπός του περιοδικού, που θα εκδίδεται δύο φορές το χρόνο, είναι η προώθηση θεμάτων σχετικών με τη λογοτεχνία, τη γλώσσα, την ιστορία, τις τέχνες και τον πολιτισμό, όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, μέσω της δημοσίευσης επιστημονικών εργασιών και καλλιτεχνικών πονημάτων.

Στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού μετέχουν η Μάγδα Σουλιώτη, Διευθύντρια της ΔΗΚΕΒΙ Καλαμάτας,  ο Δημήτρης Κοσμόπουλος, ποιητής και δοκιμιογράφος, υπεύθυνος του Τμήματος Λόγου και Γραμμάτων της της Κ.Ε. ΦΑΡΙΣ, Διευθυντής του περιοδικού Νέα Ευθύνη και ο Βασίλης Μπαζάνης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας. Την τεχνική υποστήριξη της πλατφόρμας που φιλοξενεί το περιοδικό έχει αναλάβει η Γεωργία Τζήλου, εκπαιδευτικός (M.Εd. Σπουδές στην Εκπαίδευση).

Στο πρώτο τεύχος του Αρμενιστή δημοσιεύονται τα εξής κείμενα:

  • Ευριπίδης ǀ Τρωάδες (απόδ. Δημήτρης Καλοκύρης)
  • William Blake ǀ Δύο ποιήματα από τα σημειωματάρια (μτφρ. Δημήτρης Κοσμόπουλος)
  • Γρηγόριος Θεολόγος ǀ Ποιήματα ἀπὸ τὰ μικρὰ εἰς ἑαυτόν (απόδ. Άγγελος Καλογερόπουλος)
  • Νάσος Βαγενάς ǀ Ο Γ.Π. Σαββίδης και οι Cavafistas
  • Βιργίλιος ǀ Τέταρτη Εκλογή (μτφρ. Γιώργος Βαρθαλίτης)
  • Μάριος Αθανασόπουλος Πέντε ιστορικές υποθέσεις για το 1922 εκατό χρόνια μετά • Lee Slonimsky ǀ Δύο ποιήματα (μτφρ. Κατερίνα Μαρδακιούπη & Σταμάτης Πολενάκης)
  • Γιώργος Μαρκόπουλος ǀ Ω, πόσο αθόρυβα η Μεσσήνη φέρνει στο όνειρο τα ποιήματα
  • Ηλίας Μπιτσάνης ǀ Η Καλαμάτα πριν και στην Επανάσταση του 1821
  • Αγγελική Πεχλιβάνη ǀ Τρία ποιήματα (Τόπων ποίησις)
  • Ελένη Κοφτερού ǀ Γυναίκα άφαντη ǀ Ο Αγιογράφος
  • Φωτεινή Βασιλοπούλου ǀ Δύο ποιήματα
  • Γιώργος Γάββαρης ǀ Δύο ποιήματα
  • Τόνια Παυλάκου ǀ Η μικρή Πουπέ
  • Μαρία Κρασοπούλου ǀ Δύο ποιήματα
  • Μαρία Παρ. Σταθέα ǀ Οι Ελληνίδες στους αγώνες κατά της τουρκικής τυραννίας
  • Αλεξάνδρα Μαστρογιαννάκη-Μαρίνη ǀ «Η Κεφαλή άλλο δεν φρονεί, ει μη την ελευθερίαν»
  • Φωτεινή Κοτσογλανίδη ǀ Φως της Ιωνίας σβήστηκε η Ελληνική δάδα σου
  • Τάσος Μίχος ǀ Λαογραφικά του Μάρτη Βιβλιοκριτική
  • Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης ǀ Βαρδιάνος στα σπόρκα, (Φιλολογική επιμέλεια Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος, επίμετρο-επιμέλεια Δημήτρης Κοσμόπουλος, εκδόσεις Ερατώ, 2021) γράφει η Κέλη Δασκαλά Αχυρώνας
  • Νεραντζούλα Αρμενοπούλου ǀ Η ενότητα της ποιητικής παράδοσης 10 ερωτήσεις
  • Συνέντευξη: Ο πεζογράφος Ισίδωρος Ζουργός απαντά στη Μάγδα Σουλιώτη για το βιβλίο και τις βιβλιοθήκες

Ολόκληρο το 1ο τεύχος του περιοδικού μπορείτε να το βρείτε εδώ

Καύσωνας Κλέων: Στα απόλυτα ρεκόρ θερμοκρασίας η Καλαμάτα


 Το βράδυ της Τετάρτης 26 Ιουλίου 2023, έληξε ο καύσωνας  15 ημερών, ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας ο οποίος έχει καταγραφεί στη χώρα  μας., όπως αναφέρει το meteo.gr

Στο διάγραμμα που ακολουθεί, σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ Meteo.gr, παρουσιάζεται  ο αριθμός των σταθμών όπου η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C και τους 40 °C (κόκκινες και μωβ μπάρες, αντίστοιχα). Στο διάγραμμα διακρίνονται τρεις φάσεις:

η πρώτη στην αρχή του καύσωνα από τις 12 μέχρι τις 15 Ιουλίου
η δεύτερη (η οποία ήταν και ισχυρότερη) από τις 18 μέχρι τις 23 Ιουλίου και
η τρίτη από τις 23 μέχρι τις 26 Ιουλίου, με τις δύο τελευταίες ημέρες του καύσωνα, 25 και 26 Ιουλίου, να αποτελούν και τη θερμότερη περίοδο.

Ο αριθμός των σταθμών που κατέγραψαν μέγ...Ο αριθμός των σταθμών που κατέγραψαν μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 37 °C και 40 °C, σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, κατά τη διάρκεια των τριών φάσεων του πρόσφατου κύματος

Η πιο θερμή ημέρα στο σύνολο της χώρας ήταν η 23η Ιουλίου, όπου 350 σταθμοί ξεπέρασαν το όριο του καύσωνα (μέγιστη θερμοκρασία άνω των 37 °C) και 180 σταθμοί τους 40 °C. Την ημέρα αυτή σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της χώρας επηρεάστηκε από θερμοκρασίες υψηλότερες των 40 °C.

Για κάθε μία από τις τρεις φάσεις του καύσωνα στο κάτω μέρος του διαγράμματος παρατίθενται και οι 5 υψηλότερες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν.

Υπενθυμίζουμε ότι η θερμοκρασία των 46,4 °C στο Γύθειο στις 23 Ιουλίου 2023 είναι η 4η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στη χώρα.

Σε όλες τις γεωγραφικές ενότητες της χώρας, με εξαίρεση τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, σημειώθηκαν απόλυτα ρεκόρ μεγίστων θερμοκρασιών των τελευταίων 15 ετών (υπενθυμίζουμε ότι το δίκτυο των σταθμών μας ξεκίνησε πριν από 17 χρόνια τη σταδιακή επέκταση και λειτουργία του). Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρακάτω περιοχές με απόλυτα ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας (ανεξαρτήτως μήνα):

Θράκη: Ορεστιάδα

Μακεδονία: Γιαννιτσά, Γρεβενά

Ήπειρος: Πάπιγκο, Πρέβεζα

Θεσσαλία: Σκόπελος

Στερεά: Αμφίκλεια, Αράχωβα, Θεολόγος, Χαλκίδα, Τανάγρα, Αυλίδα

Αττική: Αμπελόκηποι, Πάρνηθα

Πελοπόννησος: Κρανίδι, Κιάτο, Μολάοι, Λάππα, Καλαμάτα

Κρήτη: Τζερμιάδο, Ανώγεια, Σφακιά

Έπειτα από την επεξεργασία των 10λεπτων δεδομένων από 10 τυχαία επιλεγμένους σταθμούς του δικτύου, ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι κάτοικοι του κέντρου της πόλης των Αθηνών (περιοχή Πατήσια) βίωσαν θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών για 307 ώρες κατά το διάστημα από 12 έως 26/07. Στην ίδια περίοδο οι κάτοικοι της Λάρισας 230 ώρες, της Σπάρτης 186 ώρες, ενώ στα Ιωάννινα (περιοχή Ανατολής) και στην Κοζάνη 164 και 145 ώρες, αντίστοιχα.

Οι πρώτες 80 υποψηφιότητες της Λαϊκής Συσπείρωσης Μεσσήνης- Υποψήφιος δήμαρχος ο Χρ.Θεοδωρακόπουλος


 Τους/ις πρώτους/ες 80 υποψηφίους/ες της ανακοίνωσε Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Μεσσήνης, με υποψήφιο δήμαρχο τον Χρήστο Θεοδωρακόπουλο. Οι υποψήφιοι/ες είχαν συνάντηση την Τρίτη στη Μεσσήνη…

 

  1.     ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  2.     ΑΛΕΒΙΖΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ
  3.     ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ
  4.     ΑΛΜΠΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ
  5.     ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΓΡΟΤΗΣ
  6.     ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ
  7.     ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ
  8.     ΒΛΑΣΣΗΣ ΝΙΚΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
  9.     ΒΛΑΧΑΚΗ ΣΟΦΙΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ
  10.   ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΥΚΤΙΚΟΣ
  11.   ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
  12.   ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ
  13.   ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΗΣ
  14.   ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΙΔ/ΥΠ
  15.   ΔΡΕΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  16.   ΖΑΜΠΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΦΟΙΤΗΤΗΣ
  17.   ΖΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  18.   ΖΑΡΓΑΝΙΤΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ
  19.   ΖΑΡΓΑΝΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΑΡΑΣ
  20.   ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ  ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΗΧΟΥ ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
  21.   ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  22.   ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  23.   ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ
  24.   ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΑΣ
  25.   ΘΕΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΗΡΟΠΛΑΣΤΗΣ
  26.   ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
  27.   ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  28.   ΚΑΛΥΒΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ
  29.   ΚΑΠΑΚΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΓΡΟΤΗΣ
  30.   ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΙΑΣ
  31.   ΚΑΡΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  32.   ΚΑΣΙΜΙΩΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ
  33.   ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΣΟΦΙΑ ΙΔ/ΥΠ.
  34.   ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ
  35.   ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ
  36.   ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ
  37.   ΚΟΡΜΠΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ
  38.   ΚΟΥΜΟΥΤΣΟΣ ΑΝΤΡΕΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ
  39.   ΚΟΥΡΚΟΥΜΕΛΗ ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ
  40.   ΚΟΥΡΝΙΩΤΗΣ ΦΩΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  41.   ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΓΡΟΤΗΣ
  42.   ΛΟΓΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
  43.   ΛΕΜΠΕΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΒΙΟΤΕΧΝΗΣ
  44.   ΛΕΜΠΕΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  45.   ΛΟΓΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ
  46.   ΜΑΛΛΙΑΡΙΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΙΔ/ΥΠ
  47.   ΜΟΣΧΟΒΙΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΙΔ/ΥΠ
  48.   ΜΠΟΛΕΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
  49.   ΜΠΟΥΡΕΛΙΑ ΧΑΡΑ ΑΡΙΣΤΕΑ ΣΧΕΔΙΑΣΤΡΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ
  50.   ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
  51.   ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΟΑΣΠΕΛ , ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
  52.   ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΛΙΝΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ
  53.   ΞΑΡΧΑΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  54.   ΞΥΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΗΣ
  55.   ΞΥΝΟΣ- ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ
  56.   ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  57.   ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ/ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ
  58.   ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
  59.   ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ
  60.   ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ
  61.   ΠΑΤΣΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ
  62.   ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΔ/ΥΠ
  63.   ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
  64.   ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ
  65.   ΣΚΑΦΙΔΑ ΕΥΔΟΚΙΑ ΙΔ/ΥΠ
  66.   ΣΤΡΑΒΑΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  67.   ΣΚΙΓΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΔΕΠΑΣΤΑ ΜΑΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  68.   ΣΟΥΡΙΛΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΔ/ΥΠ.
  69.   ΣΟΥΡΙΛΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΡΟΥΤΖΙΑ
  70.   ΣΟΥΡΙΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΔ/ΥΠ
  71.   ΣΟΥΡΙΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ,ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ,ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
  72.   ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ
  73.   ΤΣΑΠΡΑΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΣ
  74.   ΤΣΙΧΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ, ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ
  75.   ΤΣΙΧΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΨΥΚΤΙΚΟΣ
  76.   ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΓΡΟΤΗΣ
  77.   ΧΑΝΤΖΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ
  78.   ΧΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ
  79.   ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΓΡΟΤΗΣ
  80.   ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΓΡΟΤΗΣ

ΚΑΛΗ ΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

 


Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια οι τιμές ενοικίασης κατοικίας στην Ελλάδα έχουν πάρει την ανιούσα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ειδικότερα, αξίζει να δούμε ποιες περιοχές συγκαταλέγονται στις πρωταθλήτριες στην αύξηση των ενοικίων και ποιες παρουσιάζουν ευκαιρίες ενοικίασης κατοικίας, καθώς οι τιμές σε πολλές περιπτώσεις όχι απλά σταθεροποιούνται αλλά παρουσιάζουν και πτωτική τάση.

Συγκεκριμένα, πρωταθλήτρια στην αύξηση των ενοικίων το δεύτερο τρίμηνο του 2023 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 είναι μια περιοχή του Ιονίου, η Κέρκυρα, με την αύξηση να αγγίζει το 40,20%.

Οι τουριστικές δυνατότητες του νησιού έχουν μεγαλώσει τη ζήτηση, με χαρακτηριστικά παραδείγματα διαμέρισμα 121 τ.μ., δευτέρου ορόφου με τρία υπνοδωμάτια στα προάστια της πόλης της Κέρκυρας να ενοικιάζεται στα 8,26 ευρώ ανά τ.μ., ενώ μία μονοκατοικία 55 τ.μ. με ένα υπνοδωμάτια στην πόλη της Κέρκυρας, τη βρίσκουμε στα 36,36 ευρώ ανά τ.μ.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ηλεία με την ενοικίαση κατοικίας να παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 29,10%.

Η τουριστική άνθηση της Δυτικής Πελοποννήσου, με την μεγάλη ακτογραμμή που ξεκινά από την Αχαΐα και καταλήγει στο νότιο άκρο της Μεσσηνίας έχει αυξήσει το ενδιαφέρον ενοικίασης κατοικίας με την περιοχή της Ηλείας να μην μένει ανεπηρέαστη.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι διαμέρισμα 87 τ.μ. στο κέντρο του Πύργου, τρίτου ορόφου με δύο υπνοδωμάτια, ενοικιάζεται στα 5,75 ευρώ ανά τ.μ., ενώ μονοκατοικία 100 τ.μ. με δύο υπνοδωμάτια στο Κατάκολο, ενοικιάζεται στα 7,5 ευρώ ανά τ.μ.

Στην επόμενη θέση βρίσκεται μία περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα το Κιλκίς. Η γειτνίαση με την ολοένα και περισσότερο αναπτυσσόμενη Θεσσαλονίκη και το ενδιαφέρον των μόνιμων κατοίκων της περιοχής για ενοικίαση κατοικίας έχει αυξήσει τη μέση τιμή ενοικίασης κατά 24,40%.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι διαμέρισμα 58 τ.μ.στο Πολύκαστρο, πρώτου ορόφου με ένα υπνοδωμάτιο, ενοικιάζεται στα 6,03 ευρώ ανά τ.μ., ενώ διαμέρισμα 80 τ.μ. στο κέντρο της πόλης του Κιλκίς με δύο υπνοδωμάτια, ενοικιάζεται στα 4,13 ευρώ ανά τ.μ.

Παρόμοια αύξηση παρουσιάζουν δύο γειτνιάζουσες τουριστικές περιοχές της Νότιας Πελοποννήσου, η Μεσσηνία και η Λακωνία, με τις αυξήσεις στις μέσες τιμές ενοικίασης κατοικιών να δείχνουν αύξηση της τάξεως των 22,50% και 22,30% αντίστοιχα.

Διαμέρισμα 90 τ.μ. με δύο υπνοδωμάτια στον Μυστρά της Λακωνίας, ενοικιάζεται στα 4,44 ευρώ ανά τ.μ., ενώ διαμέρισμα πρώτου ορόφου 60 τ.μ. στο κέντρο της Σπάρτης, ενοικιάζεται στα 4,33 ευρώ ανά τ.μ.

Διαμέρισμα 60 τ.μ. με ένα υπνοδωμάτιο στο κέντρο της Καλαμάτας ενοικιάζεται στα 6,91 ευρώ ανά τ.μ., ενώ διαμέρισμα 120 τ.μ. στο παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας ενοικιάζεται στα 5,83 ευρώ ανά τ.μ.

Αναλυτικά η λίστα με τις πρωταθλήτριες περιοχές στην αύξηση ενοικίων στην Ελλάδα:

  1. Κέρκυρα                        40,20%
  2. Ηλεία                             29,10%
  3. Κιλκίς                            24,40%
  4. Μεσσηνία                      22,50%
  5. Λακωνία                        22,30%
  6. Δωδεκάνησα                 17,40%
  7. Νησιά Αργοσαρωνικού 16,60%
  8. Ρέθυμνο                        16,20%
  9. Ημαθία                          13,80%
  10. Λασίθι                            12,40%

Σοβαρά προβλήματα από τον καιρό και τις ασθένειες στον πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου


 
Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς επίσης τόσο οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, όσο και οι ασθένειες, έχουν προκαλέσει καταστροφές σε πολλές καλλιέργειες, μεταξύ των οποίων οι ελιές, τα σύκα, η ντομάτα, καθώς επίσης τα αμπέλια και τις σταφίδες.

“Θα πρέπει άμεσα ο ΕΛΓΑ να παρέμβει με τις υπηρεσίες του” δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Σημειώνεται ότι με πρόσφατη ανακοίνωσή της, η ΟΑΣΠΠ (Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου) επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι “ αμπέλια και σταφίδες έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή από περονόσπορο που έπληξε τα κλήματα” προσθέτοντας ότι “η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη σε «μαύρη» κορινθιακή σταφίδα και αμπέλια πάνω από 50%, σε ορισμένες περιοχές είναι ολοκληρωτική καταστροφή, ενώ πολλοί παραγωγοί αναγκάζονται να μην πάρουν μέτρα θωράκισης για αυτές της ασθένειες αφού είναι ασύμφορο το κόστος και γνωρίζοντας ότι και η φετινή χρόνια θα τους βάλει μέσα”

Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

22χρονος Ρομά προσπάθησε να κλέψει εκκλησία στη Μεσσηνία


 Συνελήφθη χθες το απόγευμα στον Άγιο Κωνσταντίνο Αρφαρφών από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας, 22χρονος Ρομά γιατί εισήλθε σε Ιερό Ναό με σκοπό την κλοπή, δίχως όμως να ολοκληρώσει την πράξη του καθώς έγινε αντιληπτός.

Ειδικότερα ο 22χρονος κατάφερε να σπάσει την πόρτα όμως όταν ήχησε ο συναγερμός τράπηκε σε φυγή.

Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας.

Άρπαξε τα λεφτά από το περίπτερο υπό την απειλή όπλου στην Καλαμάτα


 Μια ληστεία σε περίπτερο σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο κέντρο της Καλαμάτας, και ειδικότερα στην οδό Αριστομένους, όταν ένας άνδρας άδειασε το ταμείο υπό την απειλή όπλου.

Οι αρχές εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη και σύμφωνα με το tharrosnews.gr λίγη ώρα αργότερα συνελήφθη.

Ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου: Έρευνα της Ε.Ε. για το ρόλο της Frontex


 Έρευνα της Ε.Ε. για τη Frontex στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο και το Μεταναστευτικό

Η Ευρωπαία συνήγορος του πολίτη Έμιλι Ο’Ρέιλι άνοιξε έρευνα ιδίας πρωτοβουλίας με σκοπό να διευκρινίσει τον ρόλο της Frontex στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο μετά το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου στις 14 Ιουνίου.

Η Έμιλι O’Ρέιλι ζήτησε να επιθεωρήσει ένα ευρύ φάσμα εγγράφων σχετικά με τις αρμοδιότητες της Frontex για τη διάσωση όσων βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της επίσημης έκθεσης (Serious Incident Report)

σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκαν τα γεγονότα που αφορούν στο σκάφος Adriana καθώς και εκθέσεις για άλλα πρόσφατα περιστατικά που είχαν ως συνέπεια απώλειες ζωών στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συνήγορος του πολίτη συντονίζει την έρευνά της με τον Έλληνα συνήγορο του πολίτη Ανδρέα Ποττάκη, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα να εξετάσει πώς αντιμετώπισαν οι ελληνικές αρχές το σκάφος Adriana.

«Ενώ ο ρόλος των ελληνικών αρχών διερευνάται σε εθνικό επίπεδο, ο ρόλος της Frontex στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης πρέπει επίσης να αποσαφηνιστεί.

Έχει αναφερθεί ότι σε αυτήν την περίπτωση ο Frontex ειδοποίησε τις ελληνικές αρχές για την παρουσία του πλοίου και πρόσφερε βοήθεια, αλλά δεν είναι σαφές τι άλλο θα μπορούσε ή τι έπρεπε να κάνει», σημειώνει η Έμιλι O’Ρέιλι και συμπληρώνει:

«Η μετανάστευση στην Ευρώπη θα συνεχιστεί και εναπόκειται στην ΕΕ να διασφαλίσει ότι θα ενεργήσει με τρόπο που διατηρεί τα θεμελιώδη δικαιώματα και δεν παραβλέπει τον ανθρώπινο πόνο που αναγκάζει τους ανθρώπους να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή έξω από τις χώρες καταγωγής τους».

Υπενθυμίζεται πως η τραγωδία στα ανοιχτα της Πύλου, κόστιζε τη ζωή τουλάχιστον 81 άτομα, ενώ μαρτυρίες από επιζώντες έκαναν λόγο για εκατοντάδες άτομα που επέβαιναν στο αλιευτικό που βυθίστηκε, με τον αριθμό των χαμένων ζωών να πλησιάζει τα 700 άτομα.

Αεροδρόμιο Καλαμάτας: Την ερχόμενη εβδομάδα η τελική φάση του διαγωνισμού


 Την ερχόμενη εβδομάδα, μπαίνει και τυπικά στην δεύτερη –και τελική- φάση ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας.

Η διαγωνιστική διαδικασία την οποία έχει αναλάβει το Υπερταμείο σε αυτή τη β’ φάση περιλαμβάνει επιτόπιες επισκέψεις (site visits) των υποψήφιων επενδυτών, τη σύνταξη της σύμβασης παραχώρησης, επί της οποίας οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν δυνατότητα σχολιασμού και ακολούθως την οριστικοποίηση της.

Σε αυτή τη φάση επίσης, θα προσδιοριστεί η ακριβής διάρκεια της παραχώρησης καθώς και άλλες κρίσιμες συμβατικές ρυθμίσεις. Το αεροδρόμιο διεκδικούν μεγάλοι όμιλοι και συγκεκριμένα το σχήμα των ΓΕΚΤΕΡΝΑ – GMR Airports, της fraport AG ΜΕ τις DELTA Airport Investments (Όμιλος Κοπελούζου) – Πηλέας (Όμιλος Κωνσταντακόπουλου ΤΕΜΕΣ), της Mytilineos με την Corporation America Airports και το σχήμα των Γάλλων της Egis Airport operation με την Άκτωρ Παραχωρήσεις και την Aéroports de la Cote d’Azur.

Στόχος είναι ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί με την υποβολή των τεχνικών και οικονομικών προσφορών έως το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Αναζητείται ελαιόλαδο, μειωμένη η νέα παραγωγή κατά 40% στην ΕΕ

 


Η τελευταία εκτίμηση της Κομισιόν για την παραγωγή ελαιολάδου της ΕΕ, την περίοδο 2022/2023, κάνει λόγο για μια μείωση, σχεδόν κατά -40%, σε σχέση με την περσινή (2021/2022).

Η μειωμένη διαθεσιμότητα θα κρατήσει σε υψηλά επίπεδα τις τιμές. Αυτό θα επηρεάσει ιδιαίτερα αρνητικά την κατανάλωση ελαιολάδου στις κύριες χώρες παραγωγής της ΕΕ.

Πολλά προβλήματα στην παραγωγή δημιουργεί η ξηρασία στην Ιβηρική χερσόνησο.

Όπως υποστηρίζει η Κομισιόν, στα μέσα Ιουλίου, οι μέσες τιμές παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην ΕΕ κυμαίνονταν από 600 ευρώ/100 κιλά (6 ευρώ/κιλό).

Στην Ελλάδα – που έχει ακόμη προϊόν – οι τιμές έξτρα παρθένου ελαιολάδου στον παραγωγό έφτασαν στα 720 ευρώ/100 κιλά (7,2 ευρώ/κιλό) με συνεχόμενη ανοδική πορεία.

Την μεγαλύτερη αύξηση της μέσης τιμής, σε σύγκριση με τον μέσο όρο 5ετίας, εμφανίζει η Ισπανία, κατά 3,65 ευρώ το κιλό, ποσοστό 133% (έφτασε στα 6,4 ευρώ το κιλό).

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Κομισιόν, είναι πιθανό ότι η κατανάλωση να είναι ακόμη πιο χαμηλότερη από όσα ανέφεραν οι εαρινές προοπτικές του 2023 (κατά -16% σε σχέση με πέρσι).

Υπάρχουν ελπίδες την ζήτηση στην ΕΕ να την καλύψη η παραγωγή της Τουρκίας, που λόγω των υψηλών τιμών, βλέπει με ενδιαφέρον την ευρωπαϊκή αγορά. Ωστόσο οι προβλέψεις για τις ευρωπαϊκές εισαγωγές ελαιολάδου κάνουν λόγο για μια ποσότητα της τάξης των 170.000 τόνων (μειωμένες κατά 30.000 τόνους σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της Κομισιόν). Πάντως τα αποθέματα μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να είναι πολύ μειωμένα.

Η Κομισιόν τονίζει ότι με την αβεβαιότητα που κυριαρχεί όσον αφορά τη νέα παραγωγή ελαιολάδου στην ΕΕ δεν είναι ακόμη δυνατό να προβλεφθεί το ύψος των τιμών ή της ζήτησης στην Ευρώπη.

agrotypos.gr

Tριψήφιος αριθμός εβδομαδιαίων δρομολογίων τον Αύγουστο στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας


 Γνωστοποιήθηκε από τον διεθνή αερολιμένα Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” το πρόγραμμα πτήσεων για τον ερχόμενο Αύγουστο.

Σύμφωνα με το εν λόγω πρόγραμμα, θα γίνονται περίπου 100 διεθνείς και εγχώριες πτήσεις κάθε εβδομάδα προς και από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα -και κατ’ επέκταση προς και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Εδώ μπορείτε να δείτε τον πίνακα με τις πτήσεις προς και από την Καλαμάτα τον ερχόμενο Αύγουστο:

ΠΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2023

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου για τις διαμαρτυρίες μετο κλείσιμο γραφείων των ΕΛΤΑ


 
“Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ταυτίζεται με τις διαμαρτυρίες που εκφράζονται από συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης, από φορείς, συλλόγους και άλλους αναφορικά με την απόφαση της διοίκησης της ΕΛΤΑ Α.Ε. να παύσει τη λειτουργία του ταχυδρομικού γραφείου της Βυτίνας, αλλά και άλλων καταστημάτων των Ελληνικών Ταχυδρομείων σε διάφορες περιοχές”.

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, αναφερόμενος σε αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων και ψηφίσματα φορέων με αφορμή την πιο πάνω απόφαση της διοίκησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων, για να προσθέσει: “Είμαι απολύτως θετικός στο δίκαιο αίτημα που διατυπώνεται για τη συνέχιση λειτουργίας των γραφείων αυτών, η διακοπή της οποίας αποτελεί πλήγμα για τα μικρά αστικά κέντρα. Ας μην ξεχνούμε ότι οι δομές αυτές εξυπηρετούν, κατά βάση, ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και εν τέλει, θα πρέπει πέρα από το όποιο λειτουργικό κόστος, οι διοικήσεις των οργανισμών να ενδιαφέρονται και για την εξυπηρέτηση του ανθρώπινου παράγοντα”.

Οι εξελίξεις αυτές είναι βέβαιο ότι θα έχουν ανεπανόρθωτες συνέπειες σε τοπικές κοινωνίες, ιδίως της περιφέρειας, ξεσηκώνοντας σωρεία αντιδράσεων από πλευράς Δημοτικών Αρχών, αλλά και κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ), που καταθέτουν συνεχείς κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για το θέμα προς το νέο υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου.

Το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ σε έντονο κλίμα ανησυχίας και διαφωνίας με την πολιτική συρρίκνωσης των ΕΛΤΑ. “Αν κλείσουν τα ΕΛΤΑ στις μικρές περιοχές, κλείνουν τα πάντα”, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ένωσης, Λάζαρος Κυρίζογλου, κάνοντας λόγο για “σκόπιμη απαξίωση” του δικτύου, “για να προικιστεί η νύφη και να την πάρει ένας γαμπρός ευκολότερα και καλύτερα, χωρίς να δώσει τίποτα”, όπως είπε, υπονοώντας σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων.

Έντονη ήταν και η αντίδραση του δημάρχου Αγρινίου, Γιώργου Παπαναστασίου, στο Δήμο του οποίου (Δήμος με αστικό κέντρο και πολλές κοινότητες, με μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις) κλείνουν τρία καταστήματα.

“Ένα κατάστημα σε ένα μεγάλο χωριό εξυπηρετεί επιπλέον 8-10 χωριά”, εξήγησε και εξανέστη: “Δεν μπορεί να είναι όλα στη λογική εξοικονόμησης χρημάτων και κόστους. Για ποια αποκέντρωση μιλάμε τόσα χρόνια;”.

Η ΚΕΔΕ θα απευθυνθεί με επιστολή διαμαρτυρίας προς το αρμόδιο υπουργείο και στη διοίκηση των ΕΛΤΑ, αλλά και στο γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς “χρειάζεται ισχυρή βούληση και παρέμβαση”, όπως επισήμανε ο κ. Κυρίζογλου, για να ανατραπούν οι αρνητικές εξελίξεις.

Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

Συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι για πολλές κλοπές στην Καλαμάτα


 Συνελήφθησαν 3 ανήλικοι για αδικήματα εγκληματική ομάδα, διακεκριμένες κλοπές, απόπειρα κλοπής και μία 53χρονη για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν προχθές (25.7.2023) το απόγευμα, στην Καλαμάτα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας, 3 ανήλικοι ημεδαποί, γιατί όπως προέκυψε από την προανάκριση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, οι ανωτέρω δράστες με ανήλικο συνεργό τους, κατά το χρονικό διάστημα από 14.7.2023 έως και 23.7.2023 στην Καλαμάτα, διέπραξαν:

  • μία κλοπή σε όχημα, απ΄όπου αφαίρεσαν κινητό τηλέφωνο και χρήματα, μία κλοπή σε σουπερμάρκετ, απ’ όπου αφαίρεσαν κινητό τηλέφωνο και εκτυπωτή,
  • μία κλοπή σε κατάστημα, απ’ όπου αφαίρεσαν χρήματα αλκοολούχα ποτά και αναψυκτικά, καθώς και
  • μία απόπειρα κλοπής σε κατάστημα, προκαλώντας φθορές.

Τέλος, για την ίδια υπόθεση, συνελήφθη 53χρονη ημεδαπή, μητέρα των δύο ανήλικων, για παραμέληση της εποπτείας τους.


Σύλληψη 40χρονου για πυρκαγιά… εξαιτίας και ρευματοκλοπής στη Μεσσηνία

 


Συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς Υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, με τη συνδρομή ανακριτικών υπαλλήλων της  ΕΛ.ΑΣ., ένας άνδρας 40 ετών Ρομά, ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια, λόγω ρευματοκλοπής, σε αγροτική έκταση, εντός της Τ.Κ. Αριοχωρίου, του δήμου Καλαμάτας χθες (27/07/23) λίγο πριν τις 6 το απόγευμα.

Η φωτιά έκαψε περίπου 2 στρέμματα, ενώ να σημειωθεί, ότι η ευρύτερη περιοχή χθες βρισκόταν στον ύψιστο συναγερμό για πρόκληση πυρκαγιάς, με κατάσταση συναγερμού 5, και έπνεαν πολύ ισχυροί άνεμοι.

Άμεση ήταν η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας χθες σε ακόμα δυο περιπτώσεις, μια νωρίς το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στον δήμο Οιχαλίας, κοντά στο Σολάκι και μια αργά το βράδυ στη  Τ.Κ. Θουρίας. Συνδρομή υπήρξε και από την εθελοντική ομάδα ΟΑΚ 4χ4 Μεσσηνίας.