Δικηγόροι 14 αγνοουμένων από το ναυάγιο της Πύλου επισκέφθηκαν χθες Πέμπτη την ανακρίτρια της υπόθεσης στα δικαστήρια της Καλαμάτας και ζήτησαν την ανέλκυση του πλοίου και την ανάσυρση των σορών. Τονίζουν ότι σκοπός είναι η ταυτοποίηση των θυμάτων, η ταφή τους όπως αρμόζει στον ανθρώπινο πολιτισμό, η εύρεση στοιχείων για την εξιχνίαση και διαλεύκανση αυτής της πολύνεκρης τραγωδίας-εγκλήματος. Δηλώσεις έκανε στην Kalamata Journal ο γνωστός δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης, που εκπροσωπεί οικογένειες αγνοουμένων, ο οποίος επίσης τόνισε ότι δεν υπάρχει πληροφόρηση για το αν έχει διαταχθεί ή όχι προκαταρκτική εξέταση για την τέλεση κακουργηματικών πράξεων ή παραλείψεων από πλευράς κρατικών οργάνων, παρότι είναι προφανής η αποτυχία διάσωσης εκατοντάδων ανθρώπινων ζωών, ενώ αναφέρθηκε και σε διεθνή μέσα ενημέρωσης που καθημερινά ερευνούν την υπόθεση, ενώ τα ελληνικά μέσα, συνέχισε, περιορίζονται να αναπαράγουν όσα γράφονται στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να μην παίρνει τη δημοσιότητα που θα έπρεπε το ζήτημα ενός τόσο πολύνεκρου ναυαγίου…
“Προσήλθαν στο Δικαστικό Μέγαρο της Καλαμάτας δικηγόροι 14 αγνοουμένων εκ μέρους των οικογενειών τους, προκειμένου να ζητήσουμε την ανέλκυση του σκάφους του ναυαγίου της Πύλου και την ανάσυρση των σορών, εκατοντάδων σορών, που βρίσκονται στη βυθό της θάλασσας αυτή τη στιγμή, προκειμένου να υπάρξει αφενός η ταυτοποίηση των θυμάτων αφετέρου η αξιοπρεπής ταφή τους, όπως πρέπει, όχι μονάχα όπως ορίζεται από τις εθνικές και διεθνείς συνθήκες αλλά και από το ίδιο το άγραφο δίκαιο των ανθρώπινων κοινωνιών, ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει με αξιοπρέπεια να ταφούν”.
Το αίτημα, συνέχισε ο κ. Καμπαγιάννης, υποβλήθηκε στην ανακρίτρια της υπόθεσης “προκειμένου να μπορούν στη συνέχεια και οι συγκεκριμένοι άνθρωποι και οι συγκεκριμένες οικογένειες να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους”. Στην ερώτησή μας αν είναι εφικτή η ανέλκυση του πλοίου ο γνωστός δικηγόρος απάντησε: “Το τι είναι εφικτό ή οχι θα πρέπει να απαντηθεί κατ’ αρχάς επίσημα και όχι μέσα από κάποιες διαρροές στον Τύπο ή από κάποιες δηλώσεις εκπροσώπου Τύπου. Να μάθουμε συγκεκριμένα αν είναι δυνατή είτε η ανέλκυση του πλοίου είτε η ανάσυρση είτε άλλοι τρόποι, για παράδειγμα η φωτογράφισή του συγκεκριμένα στο βυθό, προκειμένου να προκύψουν όσο γίνεται περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία, μιας και ο συγκεκριμένος χώρος αυτή τη στιγμή δεν είναι μονάχα ένα μέρος όπου συνέβη ένα πολύνεκρο ναυάγιο, είναι ένας μαζικός τάφος. Και είναι πιθανά και το μέρος τέλεσης ενός εγκλήματος, αξιόποινων πράξεων που δυνατόν να τελέστηκαν είτε με πράξεις είτε με παραλείψεις των κρατικών οργάνων τα οποία επελήφθησαν της συγκεκριμένης υπόθεσης και δυστυχώς έχουμε εκατοντάδες νεκρούς αυτή τη στιγμή. Άρα ένα σκέτο “δεν μπορούμε” δια μέσω μιας διαρροής, ενός δελτίου Τύπου του ναυτικού, δεν λέει τίποτα για τις οικογένειες”.
Στην ερώτησή μας για το αν η ανακρίτρια Καλαμάτας είναι αρμόδια να χειριστεί το αίτημα των οικογενειών των αγνοουμένων ο κ. Καμπαγιάννης είπε: “Η κ. ανακρίτρια σίγουρα είναι αρμόδια προκειμένου να παραλάβει το αίτημα. Από εκεί και πέρα και σε άλλες περιπτώσεις, άλλων ναυαγίων, ανακριτικές αρχές είχανε διατάξει την ανέλκυση και την ανάσυρση σορών, άρα είναι κάτι το οποίο γνωρίζουμε ότι έχει συμβεί. Ζητάμε κάτι το οποίο έχει συμβεί αλλά από εκεί και πέρα θεωρούμε ότι οι εισαγγελικές και οι δικαστικές αρχές είναι δυνατόν μέσα από τις ενέργειές τους πραγματικά να φτάσουνε στο βάθος αυτής της υπόθεσης και να την εξιχνιάσουν και τη διαλευκάνουν, να μάθουμε δηλαδή τι συνέβη, πως είναι δυνατόν να αφέθηκαν τόσες εκατοντάδες άνθρωποι να πνιγούν και μάλιστα, όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα, εν τη παρουσία των σκαφών του Λιμενικού Σώματος. Νομίζω ότι οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές πραγματικά έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν στην αλήθεια αυτής της υπόθεσης”.
Για το που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η υπόθεση ο κ. Καμπαγιάννης ανέφερε: “Αυτή τη στιγμή αυτά τα οποία γνωρίζουμε είναι αυτά τα οποία γνωρίζουμε από τα ΜΜΕ. Υπάρχει μια ποινική διερεύνηση όσον αφορά τους εννιά κατηγορούμενους για διακινητές υπάρχει όμως και το αίτημα, το οποίο έχει τεθεί στον δημόσιο λόγο και από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, της διερεύνησης των ποινικών ευθυνών των κρατικών οργάνων που επιλήφθηκαν της συγκεκριμένης υπόθεσης, μιας και είχαμε μια προφανή αποτυχία της οποιασδήποτε επιχείρησης διάσωσης. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χαθεί. Δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή αν υπάρχει διερεύνηση, δεν το γνωρίζουμε επίσημα αν έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση, όπως λέμε εμείς ότι θα πρέπει να γίνει. Μια προκαταρκτική εξέταση για τέλεση κακουργηματικών μάλιστα πράξεων, κακουργηματικής έκθεσης, ανθρωποκτονία δια πράξεων ή παραλείψεων από πλευράς των κρατικών οργάνων. Είναι κάτι το οποίο είναι ανοιχτό και ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν τέτοιες ενέργειες γιατί αν δεν υπάρξουν τότε πραγματικά δεν πρόκειται να χυθεί άπλετο φως για το τι συνέβη, για τα πραγματικά περιστατικά αυτού του ναυαγίου”.
Τέλος, σε ερώτησή μας για τα συνεχή δημοσιεύματα του ξένου Τύπου για την υπόθεση του ναυαγίου και την αντιμετώπιση του θέματος από τον ελληνικό Τύπο ο κ. Καμπαγιάννης απάντησε: “Κάθε μέρα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με διαρκή δημοσιεύματα, όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αναδεικνύουν το ζήτημα των ευθυνών και είναι κάτι το οποίο δεν είναι δυνατόν να μείνει αναπάντητο. Δεν είναι δυνατόν δηλαδή να συζητιέται διεθνώς στο εξωτερικό και να μην γίνεται τέτοια έρευνα από τις ελληνικές αρχές. Νομίζω ότι στα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης έχει πέσει μια σιωπή, υπάρχει απλά μια αναπαραγωγή πραγμάτων τα οποία γράφονται διεθνώς. Νομίζω ότι θα πρέπει να δοθεί η δημοσιότητα που αρμόζει σε ένα τόσο τεράστιο, πολύνεκρο ναυάγιο”.
Σημειώνεται ότι στα δικαστήρια βρέθηκαν μαζί με τους δικηγόρους των οικογενειών των αγνοουμένων και αλληλέγγυοι από την περιοχή της Καλαμάτας και μέλη της Αντιφασιστικής Κίνησης Καλαμάτας, οι οποίοι εκδήλωσαν την υποστήριξή τους στο αίτημα για την ανέλκυση του πλοίου και την ανάσυρση των σορών, φέροντας στο σώμα τους πινακίδες με μηνύματα όπως “Η αλληλεγγύη δεν θα βουλιάξει”, “Οι νεκροί και οι οικογένειές τους ζητούν δικαιοσύνη – Ανάσυρση των σορών τώρα”, “European and Greek immigration policy kills
Στ.Μ. kalamatajournal.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου