Γιώργος Βλαχάκης: «Θέλουμε να αναγνωρίσουν οι επόμενες γενιές τη Μεσσηνία ως τη γη εμπνεύσεων» - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Γιώργος Βλαχάκης: «Θέλουμε να αναγνωρίσουν οι επόμενες γενιές τη Μεσσηνία ως τη γη εμπνεύσεων»

Γιώργος Βλαχάκης: «Θέλουμε να αναγνωρίσουν οι επόμενες γενιές τη Μεσσηνία ως τη γη εμπνεύσεων»

Share This


 Ο πρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Γιώργος Βλαχάκης, μιλά στο «Θ»

Στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας υπάρχει ευχαριστήρια πλακέτα στην Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά… αυτό τον καιρό «τρέχει» το Θερινό Σχολείο που έχει φέρει στην προγονική ρίζα 35 νέα παιδιά… με ισχυρή παρουσία και των Μεσσήνιων αποδήμων έγινε και φέτος στη Νέα Υόρκη η μεγαλειώδης παρέλαση στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της 25ης Μαρτίου, κλείνοντας γι’ αυτό το σκοπό την 5η λεωφόρο στο Μανχάταν…

Η Ομογένεια κρατά πάντα ψηλά την ελληνική σημαία και αποτελεί ανέκαθεν δύναμη και αρωγό της μητέρας πατρίδας, με διαφόρους άμεσους και έμμεσους τρόπους. Η Μεσσηνία έχει μια τέτοια δική της υποστηρικτική δύναμη στην Αμερική και στον Καναδά, όπου υπολογίζεται ότι διαμένουν μόνιμα 250-300.000 Μεσσήνιοι. Περίπου 65.000 από αυτούς συνασπισμένοι σε 22 συλλόγους, έχουν συνενωθεί στην Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά (πρωτοϊδρύθηκε στο Σικάγο το 1945, ενώ στην πορεία συνενώθηκαν και οι σύλλογοι του Καναδά), η οποία διευρύνει διαρκώς την ισχύ, την εμβέλεια, τις δράσεις και τους στόχους της.

Το «Θ» είχε την ευκαιρία να συναντήσει πριν από λίγες μέρες στην Καλαμάτα, όπου επιστρέφουν κάθε χρόνο και με κάθε ευκαιρία, τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, Γιώργο Βλαχάκη (με καταγωγή από τον Πολύλοφο, διαμένει στο Τορόντο) και το μέλος Γιώργο Ζάκα, υπεύθυνο στον τομέα της παιδείας (διαμένει στο Μόντρεαλ, ενώ κατάγεται από το χωριό Εύα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας συμπληρώνουν οι αντιπρόεδροι Κωνσταντίνος Σκούντζος και Χρήστος Κάργας (Νέα Υόρκη), ο γενικός γραμματέας Παναγιώτης Τσιάλας (Τορόντο), η βοηθός γραμματέα Νικόλ Πανουσοπούλου (Τορόντο) και η β΄ βοηθός γραμματέα, Μαργαρίτα Μπούρα (Μόντρεαλ), ο ταμίας Κώστας Ντούφας (Νιού Τζέρσι), η βοηθός ταμία Βασιλική Καλύβα (Νέα Υόρκη) και ο β’ βοηθός ταμία, Βασίλης Γιαννέτος (Σικάγο), η συντονίστρια νεολαίας Βασιλική Κουτσούκου-Γρόσσο (Σικάγο), ο βοηθός συντ. νεολαίας, Τάσος Κοστρίβας (Μόντρεαλ). Νομικός Σύμβουλος είναι ο Γιάννης Καλύβας (Σικάγο) και οικονομικός σύμβουλος ο Πήτερ Παναγιωτόπουλος (Τορόντο). Εκπρόσωπος στην Καλαμάτα είναι ο Μιχάλης Σούμπλης και επίτιμος πρόεδρος ο Αναστάσιος Κοκαλιάρης (Νέα Υόρκη).

Το Θερινό Σχολείο Καλαμάτας είναι δικαίως το… καμάρι της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά (διοργανώνεται σε συνεργασία με το Τμήμα Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και από φέτος στο πλαίσιο του Κέντρου του για τη Δια Βίου Μάθηση). Πραγματοποιείται εδώ και 15 χρόνια, από τις τάξεις του έχουν περάσει συνολικά πάνω από 500 νέοι, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το φετινό συναπάντημα (9 Ιουλίου-4 Αυγούστου), ξαναπιάνοντας το νήμα από το σημείο που το διέκοψε η πανδημία του κορωνοϊού.

«Μέσα από το Θερινό Σχολείο οι μαθητές ζουν αξέχαστες εμπειρίες. Γνωρίζουν από κοντά και βαθιά τον ελληνικό πολιτισμό, εξοικειώνονται με τη γλώσσα μας και δημιουργούν φιλίες μιας ζωής. Στη συνέχεια μιλούν για την εμπειρία τους στον κύκλο τους και γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές, αντιπροσωπεύοντας τη Μεσσηνία. Πολλοί επιστρέφουν με διάθεση να βοηθήσουν» εξηγεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Βλαχάκης και σκέφτεται με συγκίνηση τις κατά καιρούς επαφές του με παλιούς «αποφοίτους», οι οποίοι του εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους για την εμπειρία του σχολείου, αποδεικνύοντας ότι ο σπόρος έχει φυτρώσει…

Επ’ ευκαιρία, ο κ. Βλαχάκης ευχαριστεί όσους υποστηρίζουν το πρόγραμμα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους συνεργάτες από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στον πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας Γιώργο Ανδρειωμένο και στην καθηγήτρια-υπεύθυνη για το Θερινό Σχολείο, Ελένη Βολονάκη, στις φετινές συνοδούς των νεαρών φοιτητών Αλεξάνδρα Κατσαρού, Μπέσσυ Κουτσούκου Γκρόσσο, Μαργαρίτα Μπούρα και Τζίνα Χρέπα, καθώς και στο γενικό γραμματέα, Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας, Παναγιώτη Τσιάλα, ο οποίος έχει δώσει νέα ώθηση στο Θερινό Σχολείο αναλαμβάνοντας την προετοιμασία και τον συντονισμό.

«Όλα γίνονται αφιλοκερδώς, από το 1945 που δημιουργήθηκε η Ομοσπονδία, οι εθελοντές, οι χορηγοί, οι σύλλογοι, το Δ.Σ., όλοι δουλεύουν και προσφέρουν αφιλοκερδώς» προσθέτει ο κ. Βλαχάκης.

Μεταξύ άλλων, το Θερινό Σχολείο χρηματοδοτείται από δεξιώσεις που διοργανώνει η Ομοσπονδία, συγκεντρώνοντας χρήματα για τις ανάγκες της. Μέσα από τις δεξιώσεις και τις διάφορες εκδηλώσεις διατηρούνται ζωντανές οι σχέσεις ανάμεσα στους Έλληνες της διασποράς και ο δεσμός με την κοινή πατρίδα. Η προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στους συλλόγους αποτελεί βασικό μέλημα για την Ομοσπονδία και στο πλαίσιο αυτό διοργανώνονται εκδηλώσεις, εκδρομές και ταξίδια. Ο χορός αποτελεί σημαντικό συνεκτικό στοιχείο τόσο για τους Έλληνες ομογενείς όσο και ανάμεσα στους συλλόγους τους (αξιοσημείωτο είναι εδώ ότι Ινδοί, Κινέζοι, Ιάπωνες, Ιταλοί και άλλοι ξένοι αγαπούν και μαθαίνουν ελληνικούς χορούς!). Μάλιστα, πριν από πολλά χρόνια ένα χορευτικό σύνολο των Μεσσηνίων Αμερικής-Καναδά είχε έρθει στην Καλαμάτα για τις εκδηλώσεις της επετείου της 23ης Μαρτίου.

Η αναβίωση θεατρικής ομάδας, αλλά και η μεγαλύτερη έμφαση στην καλλιέργεια διαφόρων αθλημάτων είναι στα άμεσα σχέδια εμπλουτισμού των δράσεων της Ομοσπονδίας, εκμυστηρεύεται ο κ. Βλαχάκης, με ένα αθλητικό τουρνουά στην Καλαμάτα να υπάρχει ήδη στην ατζέντα των μελλοντικών δράσεων. Το σκάκι, αλλά και το… παραδοσιακό τάβλι είναι επίσης στα μελλοντικά πλάνα. Και υπάρχει καλός λόγος για αυτές τις επιλογές, καθώς τα χορευτικά και τα αθλητικά τμήματα έχουν φέρει και πάλι με μαζικότητα και ενθουσιασμό τα παιδιά στους συλλόγους της ομογένειας, μετά μια περίοδο ύφεσης το 1990-2000.

Τα παιδιά που «τραβούν» τους γονείς στους συλλόγους και ο covid, που προβλημάτισε, οδήγησε σε επανακαθορισμό αξιών και όξυνε την ανάγκη του ανήκειν, ενίσχυσαν τη συσπείρωση του ελληνικού στοιχείου στο εξωτερικό, την κοινή προσπάθεια στην Ομοσπονδία και τη διάθεση της προάσπισης όσων κληροδότησαν οι παλιότεροι. «Κάποιοι ίδρωσαν για να υπάρχουν οι σύλλογοι, η Ομοσπονδία και όλες οι υποδομές» σχολιάζει ο Γιώργος Βλαχάκης, βλέποντας με ικανοποίηση αυτή τη στροφή.

Η ελληνική γλώσσα είναι πάντα σε προτεραιότητα και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Οι περισσότερες οικογένειες μαθαίνουν ελληνικά στα παιδιά τους (χωρίς να λείπει το δίλημμα και η ανάγκη η πρώτη γλώσσα να είναι αυτή της χώρας στην οποία ζουν μόνιμα). Ελληνικά όμως παρακολουθούν ή ζητούν να μάθουν και ξένοι, κυρίως Γιαπωνέζοι και Κινέζοι, με τα online μαθήματα που διευρύνθηκαν και εξελίχθηκαν με τους κανονισμούς αποστασιοποίησης που επέβαλε τα προηγούμενα χρόνια ο κορωνοϊός να δίνουν μεγάλες δυνατότητες. Παράλληλα, συνεχίζουν να λειτουργούν σχολεία που διδάσκουν τη γλώσσα μας, είτε καθημερινά ως επιλογή, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων με κρατική χρηματοδότηση σε μερικές μεγάλες κυρίως πόλεις, είτε 1-2 φορές την εβδομάδα, με μέριμνα συνήθως της Εκκλησίας ή των συλλόγων Ομογενών.

Τα τελευταία 10 χρόνια η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής-Καναδά έχει προσελκύσει γενικότερα το ενδιαφέρον αλλοεθνών, οι οποίοι συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και προγράμματα, αλλά ενισχύουν και ως χορηγοί τις διάφορες πρωτοβουλίες και προσπάθειες. «Βλέπουν το έργο μας, εκτιμούν ότι κάνουμε κάτι για τον τόπο μας και εκφράζουν το παράπονο ότι θα ήθελαν να υπάρχουν ανάλογες πρωτοβουλίες και να κάνουν κι εκείνοι κάτι για τη δική τους χώρα» μεταφέρει ο Γιώργος Βλαχάκης.

Και είναι πραγματικά ανεκτίμητα όσα έχουν προσφέρει διαχρονικά οι μετανάστες ομογενείς προς τη μητέρα πατρίδα και προς όσους έμειναν πίσω. Ενδεικτικό και εντυπωσιακό είναι ότι το 1986, μετά τον καταστροφικό σεισμό της Καλαμάτας, οι Έλληνες της Αμερικής και του Καναδά κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν 1,7 εκατομμύρια δολάρια για να αγοραστεί το οικόπεδο για το νέο νοσοκομείο στη Σπερχογεία και για μέρος των κατασκευαστικών εργασιών -εξ ου και η αφιερωματική πλάκα στην Καρδιολογική Κλινική. Δωρεά της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής Καναδά είναι το ολόσωμο άγαλμα, ύψους 3 μέτρων, του αγωνιστή του 1821, Παπαφλέσσα, στο Μανιάκι, όπου γίνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις μνήμης, παρουσία εκπροσώπων της Ομογένειας.

Δωρεές με μηχανολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα γίνονται κάθε χρόνο στα νοσοκομεία του νομού (ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγιναν σημαντικές αποστολές σε μάσκες και άλλα απαραίτητα υλικά), σε σχολεία, στο πανεπιστήμιο, με το οποίο υπάρχει άψογη συνεργασία, και άλλους φορείς.

«Από τη μια πλευρά προσπαθούμε να προσφέρουμε και να βοηθήσουμε την πατρίδα μας, να υποστηρίζουμε τη Μεσσηνία από τα προϊόντα της, μέχρι τους ανθρώπους της και τους επιστήμονές μας. Από την άλλη, σκοπός μας είναι να προωθήσουμε τον Ελληνισμό και ιδιαίτερα τη Μεσσηνία, να προστατεύσουμε τα ήθη και τα έθιμά μας, να συνδέσουμε τους Μεσσήνιους μεταξύ τους και με τον υπόλοιπο ελληνικό κόσμο. Πάνω απ’ όλα να αναγνωρίσουν οι επόμενες γενιές τη Μεσσηνία ως τη γη εμπνεύσεων», καταλήγει ο Γιώργος Βλαχάκης…

-Περισσότερες πληροφορίες για την Ομοσπονδία και τις δράσεις της στις ιστοσελίδες: Panmessinian.com και panmessinian.ca

Της Χριστίνας Ελευθεράκη tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages