Με το δέοντα σεβασμό τίμησε και φέτος η Φοινικούντα την πολιούχο της Παναγία Τριχερούσα. Χτες το απόγευμα, παραμονή της γιορτής στο Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου, όπου φυλάσσεται η εικόνα, τελέστηκε μέγας πολυαρχιερατικός εσπερινός. Σήμερα το πρωί ακολούθησαν ο όρθρος, η πανηγυρική πολυαρχιερατική θεία λειτουργία και η λιτάνευση της εικόνας στους κεντρικούς δρόμους της κωμόπολης.
Στις λατρευτικές εκδηλώσεις έλαβαν μέρος οι μητροπολίτες: Άρτης Καλλίνικος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεος και Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Την εικόνα συνόδευσε μουσικά η Δημοτική Φιλαρμονική Πύλου.
Στις εκδηλώσεις μεταξύ άλλων έδωσαν το “παρών”: ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Πύλου – Νέστορος Ηλίας Κανάκης, Μιχάλης Καραβίδας, Γιάννης Σαρδέλης, Τάσος Χρονόπουλος, Δημήτρης Γαϊτάνης, Παναγιώτης Μιχαήλ, Δημήτρης Σιψάς, καθώς και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Ρομπάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κορώνης Παναγιώτης Μαργιάννης και ο πρόεδρος της Κοινότητας Φοινικούντας Νίκος Τσώνης. Ακόμη, εκ μέρους του Μανιατακείου Ιδρύματος ο Δημήτρης και η Ελένη Μανιατάκη, ο πρ. δήμαρχος Κορώνης Θοδωρής Σαλαντής, ο πρόεδρος της “Αναπτυξιακής Μεσσηνίας” Τάσος Σαρδέλης, ο πρ. περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, η αντιπρόεδρος ΠΕΣΥΠ Αντωνία Μπούζα, η περιφερειακή σύμβουλος Ντίνα Νικολάκου, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των μειοψηφιών, στελέχη του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας.
Στην ομιλία του προς τους πιστούς, την Παρασκευή το απόγευμα ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεος χρησιμοποίησε ξεκινώντας ένα απόσπασμα από το “Άσμα ασμάτων” και ανέλυσε την παρουσία των οραμάτων στην πίστη. Είπε πως με γιορτές όπως η συγκεκριμένη, ψάλλουμε, επικαλούμαστε και τιμούμε την Κυρία Θεοτόκο και το πέρασμά της από τη γη. “Είναι ένα μοναδικό πρόσωπο στην ιστορία, όπως μοναδικός είναι και ο κάθε άνθρωπος, φτωχός ή πλούσιος, “σημαντικός ή ασήμαντος”. Σύμφωνα με παραβολή του Ιωάννη του Δαμασκηνού: δύο παιδιά κάποτε χάραξαν τα ονόματά τους το ένα στην άμμο και το άλλο στην πέτρα. Το κύμα έσβησε το όνομα του πρώτου, ενώ καθάρισε από την άμμο την επιγραφή του δεύτερου στην πέτρα και το έκανε να φαίνεται πιο καθαρά. Έτσι καταγράφηκε και η Παναγία στην ιστορία και έτσι περνά στην ιστορία και σε ανώτερο επίπεδο, όποιος κοιτά ψηλά και αρνείται τη ματαιότητα και την επιπολαιότητα. Χωρίς οραματισμό, σβήνει το πέρασμά μας από τη ζωή. Με την “γραφή” μας πάνω στην πέτρα, βεβαιώνουμε την παρουσία της Βασιλείας του Θεού. Η Παναγία φαινόταν πως θα κυριαρχήσει στην ζωή και την πίστη μας, πριν ακόμα γεννηθεί, καθώς οι προφήτες είχαν μιλήσει για αυτήν. Το μήνυμα αυτό η Εκκλησία το προσφέρει και το εξαγγέλλει στοις πιστούς, γι΄αυτό και την Θεοτόκο την μακαρίζουν όλες οι γενιές των ανθρώπων. Το πρόσωπό της τιμάται από την Ορθοδοξία περισσότερο από όλα τα άλλα δόγματα, γιατί μέσα από εκείνη ο Θεός προσέφερε στην Ανθρωπότητα τον Υιό του και εκείνη παρέμεινε αγνή παρουσία. Η Παναγία είναι και μετά το θάνατο ζώσα γιατί πρώτη εκείνη έδωσε το μήνυμα της Ανάστασης”.
Σήμερα Σάββατο το πρωί ο μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικος αναφέρθηκε στην ταπεινή γυναίκα της περιοχής, στην γερόντισσα Νικολέττα, η οποία έβλεπε το όραμα για την εικόνα της Παναγίας. Το μήνυμα που λαμβάνουμε εμείς από αυτό, είναι να κοιτάμε πάντα ψηλά και να ξεφεύγουμε έτσι από την παρακμή της εποχής μας. “Κάποτε στον Ιησού μια γυναίκα ευχήθηκε να είναι ευλογημένη η γυναίκα που τον γέννησε. Εκείνος απάντησε πως κάθε άνθρωπος είναι ευλογημένος αν ακούει το λόγο του Θεού. Ο σεβασμιότατος εξήγησε στους πιστούς επίσης σημαντικές λεπτομέρειες για την ιστορία του Ιωάννη Δαμασκηνού και για τη σχέση του με την Παναγία την Τριχερούσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου