Με εκπαιδευτική επίσκεψη στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και τον Ιερό Βράχο των Αθηνών έπεσε η αυλαία του 15ου Θερινού Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού για Νέους Ομογενείς (18-24 ετών) στην Καλαμάτα, το οποίο διοργανώθηκε (για πρώτη φορά) ως Πρόγραμμα του Κέντρου Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και υλοποιήθηκε από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά. Το πρόγραμμα τελούσε υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου η οποία το στήριξε από την πρώτη στιγμή οικονομικά και οργανωτικά.
Στο φετινό Θερινό Σχολείο συμμετείχαν 35 νέοι και νέες ομογενείς ελληνικής (κυρίως μεσσηνιακής) καταγωγής από την Αμερική, τον Καναδά και την Ρωσία, οι οποίοι πραγματοποιούν σπουδές σε διακεκριμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Το πρόγραμμα μαθημάτων συνδυάστηκε με εκπαιδευτικές εκδρομές και ξεναγήσεις στο Ανάκτορο του Νέστορα και το Νιόκαστρο, στην Απάνω Πόλη της Κυπαρισσίας, στην Αρχαία Μεσσήνη (παρουσία του Αντιδημάρχου Μεσσήνης κ. Δαβίλλα), στις Μυκήνες και το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (όπου παρακολούθησαν την “Μήδεια” του Ευριπίδη), στην Αρχαία Ολυμπία (ευχαριστούμε θερμά τον καθηγητή Γιώργο Κουρκούτα για την ξενάγηση), στο Σπήλαιο του Διρού και την Λακωνική Μάνη, καθώς και στο Κάστρο της Μεθώνης. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς το Υπουργείο Πολιτισμού για την ελεύθερη είσοδο που μας επέτρεψε να έχουμε στους περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους. Οι σπουδαστές επισκέφθηκαν επίσης το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας και στο Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας (ευχαριστούμε τον Διευθυντή του Μουσείου, Λοχαγό Χρήστο Κορομηλά) και στη Συλλογή Παραδοσιακών Ενδυμασιών Βικτωρίας Καρέλια (ευχαριστούμε τον κύριο Θεοχαρόπουλο). Ξεναγήθηκαν ακόμα, στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής, όπου γνωρίστηκαν με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο, ο οποίος τους υποδέχτηκε και τους μίλησε για την Πολιούχο της πόλης. Σημαντική ήταν και η οικονομική στήριξη της Μητρόπολης προς το πρόγραμμα, για την οποία εκφράζουμε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μας.
Οι εκπαιδευτικές εκδρομές συνδυάστηκαν με κολύμπι στις παραλίες της Κυπαρισσίας, της Μπούκας, της Μάνης και της Φοινικούντας, καθώς και με κρουαζιέρες στον Μεσσηνιακό Κόλπο, την Σφακτηρία και το Χελωνάκι (μνημεία Άγγλων, Γάλλων και Ρώσων συμμάχων). Διεξήχθησαν, επίσης, αγώνες σταδίου στην Ολυμπία και κολύμβησης στην Φοινικούντα, με έπαθλο έναν κλάδο ελαίας και ένα μπουκάλι μεσσηνιακού οίνου.
Ξεχωριστής σημασίας για τους νεαρούς ομογενείς ήταν η επίσκεψή τους στην Στέγη της Εκκλησίας (ευχαριστούμε τον Υπεύθυνο της Στέγης κ. Παναγιώτη Μπιτσάνη για την άδεια), όπου πρόσφεραν δώρα και αντάλλαξαν σκέψεις και συναισθήματα με τους διαμένοντες στο Άσυλο Απόρων και Ανιάτων. Φιλοξενήθηκαν, επίσης, για μια ημέρα στο Μανιατάκειο Ιδρυμα στην Κορώνη, σταθερό υποστηρικτή του Θερινού Σχολείου, όπου παρακολούθησαν ενδιαφέρουσες διαλέξεις από σημαντικούς Έλληνες και ξένους Καθηγητές στην καινούρια αίθουσα Ταρσούλη και εν συνεχεία δοκίμασαν παραδοσιακή Μεσσηνιακή γουρουνοπούλα (ευγενική προσφορά του κυρίου Δημήτρη Μανιατάκη). Επισκέφτηκαν, ακόμη την Κυπαρισσία, όπου σύσσωμο το διοικητικό προσωπικό της Δημοτικής Αρχής (ευχαριστούμε ιδίως την κυρία Στυλιανού και την κυρία Δρούλια) τους υποδέχθηκε με αγάπη και γενναιοδωρία, προσφέροντας αναμνηστικά δώρα που εντυπωσίασαν τα παιδιά, όπως βιβλία για την Τριφυλία, και παραχωρώντας αναψυκτικά στην παραλία και δείπνο στην Απάνω Πόλη της Κυπαρισσίας. Φυσικά, από το πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η εκπαιδευτική εκδρομή στον Ταϋγετο (Νέδουσα και Αρτεμισία) για την οποία οφείλουμε θερμότατες ευχαριστίες στο πάντα πρόθυμο προσωπικό του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αειφορίας Καλαμάτας. Ιδίως η Παιδαγωγική Ομάδα του Κέντρου, μέσω του δασκάλου κ. Γιώργου Αργυροηλιόπουλου (και του 17-χρονου γιου του), επέδειξε απαράμιλλο ενθουσιασμό, ξεναγώντας τα παιδιά στα μαγικά μονοπάτια και τους κρυμμένους πολιτιστικούς θησαυρούς του Ταϋγέτου. Ιδιαίτερης αξίας ήταν και η ξενάγηση των συμμετεχόντων στις υπερσύγχρονες τουριστικές εγκαταστάσεις του Costa Navarino, όπου παρακολούθησαν διάλεξη για την Ελληνική Δημοκρατία από την Επίκουρη Καθηγήτρια Ελένη Βολονάκη και τους προσφέρθηκε πολυτελές δείπνο, με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Ο Δήμος Καλαμάτας στάθηκε από την πρώτη στιγμή αρωγός του προγράμματος, διοργανώνοντας, μάλιστα, ελληνικό γλέντι με την παρουσία του Δημάρχου, Αθανάσιου Βασιλόπουλου, και με ζωντανή ελληνική μουσική για τον πανηγυρικό εορτασμό της λήξης του Θερινού Σχολείου.
Ακαδημαϊκά υπεύθυνη του Προγράμματος ήταν η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Ελένη Βολονάκη, ενώ τον κεντρικό συντονισμό εκ μέρους της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά ανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Παναγιώτης Τσιάλας.
Από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου δίδαξαν ο Πρόεδρος του Τμήματος Γιώργος Ανδρειωμένος, η Επίκουρη Καθηγήτρια Ελένη Βολονάκη, η Επίκουρη Καθηγήτρια Σοφία Καπετανάκη και οι υποψήφιοι διδάκτορες Αθανασία Μάλαμα και Σπύρος Σταθάς. Υπεύθυνη για τα μαθήματα παραδοσιακής ελληνικής μουσικής των σπουδαστών ήταν η Γεωργία Ψαραδέλλη, η οποία μαζί με τον σύζυγό της Τάσο Μπουκουβάλα και τα δύο μικρότερα μέλη της οικογένειας μοιράστηκαν με τους νέους ομογενείς τον πλούτο των γνώσεων τους και την αγάπη που τρέφουν για την ελληνική μουσική παράδοση. Υπεύθυνος για τα σεμινάρια των παραδοσιακών ελληνικών χορών που ενθουσίασαν τους συμμετέχοντες ήταν ο Άγης Τσακαλάκος, με τον οποίον οι σπουδαστές ανέπτυξαν ξεχωριστή σχέση. Η καλλιτεχνική επιμέλεια της αφίσας της διοργάνωσης, με πρωταγωνιστή τον «λυράρη της Πύλου», ήταν μια έμπνευση της γραφίστριας Λουκίας Τζωρτζοπούλου ενώ το φωτογραφικό άλμπουμ της διοργάνωσης επιμελήθηκε κατά κύριο λόγο η σπουδάστρια από το Τορόντο Βίκυ Βέρρος. Τέλος, την διοικητική υποστήριξη του Θερινού Σχολείου έφερε εις πέρας με υποδειγματική αφοσίωση η κυρία Χαρά Δρούγα.
Ασφαλώς, το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την αμέριστη στήριξη και εξωστρεφή διάθεση του Κέντρου Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (θερμές ευχαριστίες στην Γραμματέα του Κέντρου, Νίκη Κουζή) και της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ιδίως του Προέδρου του Τμήματος Φιλολογίας κ. Γιώργου Ανδρειωμένου, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Αθανασίου Κατσή και του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων κ. Κωνσταντίνου Μαυρέα. Ανεκτίμητης αξίας στην φιλοξενία και ευχάριστη διαμονή των φοιτητών στην Καλαμάτα ήταν η συνεισφορά του διοικητικού προσωπικού της Φοιτητικής Εστίας Καλαμάτας, ιδίως της Αναπληρώτριας Προϊσταμένης του Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας Σταυρούλας Μπάμπαλη και του Οικονομικά Υπόλογου της Φοιτητικής Εστίας, Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Τέλος, εκ μέρους της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, την συνοδεία και διαρκή στήριξη των φοιτητών ανέλαβαν η Υπεύθυνη Νεολαίας Βασιλική Κουτσούκου-Γκρόσσο (Σικάγο), η πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλεξάνδρα Κατσαρού (Νέα Υόρκη), η συντονίστρια της Ομοσπονδίας στο Μοντρεάλ Μαργαρίτα Μπούρα και οι αεικίνητοι Τόνυ Γκρόσσο και Ιωάννης Σφέτσας. Τα παιδιά συνόδευσαν επίσης ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γεώργιος Βλαχάκης από το Τορόντο (τον ευχαριστούμε, μεταξύ άλλων, και για τις αξιόλογες δωρεές του) και ο Γιώργος Ζάκκας από το Μοντρεάλ. Ανεκτίμητη σε κάθε βήμα της προσπάθειας ήταν η καθοδήγηση του επί χρόνια γενικού υπευθύνου του Θερινού Σχολείου Θοδωρή Τζαλαλή και της πρώην γραμματέως της Ομοσπονδίας Γεωργίας Χρέππα. Την μακρά εμπειρία τους μοιράστηκαν μαζί μας, όποτε αυτό χρειάστηκε, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρήστος Κάργας και ο Αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας στην Καλαμάτα, Μιχάλης Σούμπλης. Το κοπιώδες έργο της διαχείρισης των οικονομικών υποθέσεων πιστώνεται στον Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Κώστα Σκούντζο (Νέα Υόρκη) και τον Ταμία Κώστα Ντούφα (Νιού Τζέρσεϋ). Πλήθος τοπικών συλλόγων της ομογένειας στήριξαν οικονομικά και οργανωτικά το πρόγραμμα, ενώ οι επώνυμες και ανώνυμες δωρεές ιδωτών ήταν συγκινητικές.
Ευχόμαστε τα παιδιά να κρατήσουν στη μνήμη τους τις όμορφες εμπειρίες που βίωσαν κατά τη διαμονή τους στην Καλαμάτα και, έχοντας ως βάση τα μαθήματα της ελληνικής γλώσσας, να συνεχίσουν να την καλλιεργούν και να την ομιλούν στην καθημερινότητά τους. Τέλος, τους ευχόμαστε να μεταλαμπαδεύσουν «τη φλόγα», όπως ένας φοιτητής την ονόμασε, στους νέους της Ομογένειας, ελληνικής και μη καταγωγής, ώστε να επισκεφθούν την πόλη μας και άλλοι φοιτητές για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.
Η Επιστημονική Υπεύθυνη του Θερινού Σχολείου για Νέους Ομογενείς
Ελένη Βολονάκη, Επίκ. Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Ο Υπεύθυνος Συντονιστής από την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά
Παναγιώτης Τσιάλας, Νομικός, M.Δ.Ε. Harvard
Αιγίδα: Περιφέρεια Πελοποννήσου
Ευχαριστίες: Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας
Συνδιοργανωτές: Δήμος Καλαμάτας, Δήμος Τριφυλίας,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου