Pages

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Τεράστιοι βράχοι στον Ταΰγετο σπάνε από την πίεση του βουνού


 
Σπασμένους βράχους στην περιοχή του δρόμου που οδηγεί σε Μαχαλά και Νέδουσα στον Ταΰγετο εντόπισε ο γεωλόγος – γεωτεχνικός Μιχάλης Αντωνόπουλος, επισημαίνοντας στην κουβέντα που είχαμε πως πρόκειται για πολύ σοβαρό φαινόμενο, καθώς δείχνει ότι το βουνό «κινείται» και ασκεί πιέσεις στα εδάφη.

Οι κατολισθήσεις είναι το σοβαρότερο πρόβλημα της περιοχής, που ήδη έχει δημιουργήσει σοβαρά ζητήματα τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, ο κ. Αντωνόπουλος εξέφρασε φόβους για το ποια θα είναι η αντίδραση κάποιων τέτοιων ευαίσθητων σημείων του ορεινού όγκου, όταν θα έχουμε βροχοπτώσεις.

Σπάνε οι βράχοι
Όπως σημείωσε ο κ. Αντωνόπουλος, ο ένας βράχος έχει μια κάθετη τομή, αρκετά μεγάλη, την οποία παρατηρεί να δημιουργείται εδώ και περίπου ένα χρόνο. Σε μικρή απόσταση, περίπου 20 μέτρα, τις τελευταίες μέρες ένας δεύτερος μεγάλος βράχος παρουσίασε επίσης μια μεγάλη κάθετη τομή. Το σημείο βρίσκεται στο δρόμο προς Μαχαλά, πάνω από τις αποθήκες πατάτας του υπουργείου Γεωργίας, ενώ ο βράχος, λίγο πριν από τη στροφή «Μαχαλά», εμφανίζει έντονες ρηγματώσες, οι οποίες έχουν γίνει πρόσφατα, όπως σχολίασε ο κ. Αντωνόπουλος

Και πρόσθεσε: «Το βουνό φαίνεται ότι “κινείται” ακόμα και γι’ αυτό έχει δημιουργήσει αυτά τα φαινόμενα. Οι βράχοι σπάνε από την πίεση του βουνού. Το όλο σημείο βρίσκεται δίπλα στο Μαχαλιώτικο ποτάμι».

Ο κ. Αντωνόπουλος επισήμανε ότι παρατηρεί πάρα πολύ καιρό το σημείο: «Εμείς βλέπουμε μόνο το βράχο σπασμένο, αλλά σπάει όλο το χώμα, σπάει μέσα όλο το βουνό. Ο ένας βράχος σπάει εδώ και ένα χρόνο και ο άλλος έσπασε τώρα πρόσφατα. Αυτό δείχνει ότι αν βρέξει, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα και μπορεί να γίνει μεγάλη κατολίσθηση. Θα δημιουργηθεί ένα καινούργιο πρόβλημα σε πιο δύσκολο σημείο απ’ ό,τι παλαιότερα. Τα έργα αποκατάστασης που έχουν γίνει σταματούν πολύ πιο πριν, πριν από τις αποθήκες πατάτας. Το σημείο αυτό είναι κομβικό. Αν σε εκείνο το σημείο γίνει κατολίσθηση, θα έχουμε πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας και επειδή το πρανές είναι πολύ απότομο, θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα.

Η συγκεκριμένη περιοχή έχει έντονο ανάγλυφο και θα κοπεί ο δρόμος προς Νέδουσα – Μαχαλά, αλλά και ο εναλλακτικός δρόμος προς Τουριστικό».

Καταλήγοντας ο κ. Αντωνόπουλος είπε ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις πάνω από το σημείο με καλά αποστραγγιστικά έργα, προκειμένου να μην μπαίνουν νερά στο πρανές και το νερό να φεύγει μέσα από το ρέμα.

 tharrosnews.gr

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ οι εργασίες για την παράκαμψη του Πεταλιδίου, στον δρόμο Τζάνε – Καλαμάκι


 
Ξεκίνησαν και πλέον βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για την παράκαμψη της αρχαίας ακρόπολης του Πεταλιδίου, στο τμήμα Τζάνε – Καλαμάκι του δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Κορώνη, σύμφωνα με την λύση που έχει προκρίνει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας υπέγραψε την σύμβαση με τον ανάδοχο του εν λόγω έργου, προϋπολογισμού 13.000.000 ευρώ, στα τέλη του περασμένου Αυγούστου.

“Παρά τα προβλήματα που υπήρξαν έχουμε πλέον εγκατεστημένο εργολάβο για την παράκαμψη του Πεταλιδίου, στο τμήμα Τζάνε – Καλαμάκι και ήδη οι εργασίες ξεκίνησαν και εξελίσσονται ικανοποιητικά” δήλωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, εκφράζοντας αισιοδοξία για την περάτωση του έργου το συντομότερο δυνατόν.

Μνημόνιο συνεργασίας Δήμου και ΤΑΠ Π.Σ. «Η Καλαμάτα» –Για κατασκευή σύγχρονου γηπέδου ποδοσφαίρου


 Υπεγράφη
μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και του ΤΑΠ Π.Σ. «Η Καλαμάτα» με σκοπό την από κοινού αναζήτηση κατάλληλου χώρου και χρηματοδότησης για την κατασκευή ενός σύγχρονου ποδοσφαιρικού γηπέδου στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

381734196 669290175169996 7584637122660563797 n

Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας έγινε από τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο και τον Πρόεδρο του ΤΑΠ Π.Σ. «Η Καλαμάτα» Θεόδωρο Παπαθεοδωρίδη, παρουσία του Προέδρου και μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Καλάματα, Γιώργου Πρασσά.

381738130 1393402141611256 2328256693920754833 n

Αναλυτικά, σκοπός του Μνημονίου Συνεργασίας, όπως αυτός περιγράφεται είναι η από κοινού αναζήτηση κατάλληλου χώρου, προκειμένου να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο ποδοσφαιρικό γήπεδο, για την εγκατάσταση του Σωματείου.

Ο Δήμος Καλαμάτας μέσω των Αρμοδίων Υπηρεσιών του, οι οποίες έχουν την σχετική τεχνογνωσία, θα συμβάλλει στην εξεύρεση κατάλληλου χώρου, ο οποίος θα πληροί τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας, θα είναι συμβατός με τις Πολεοδομικές Ρυθμίσεις και θα είναι εύκολα προσπελάσιμος. Επίσης, ο Δήμος Καλαμάτας, από κοινού με το Σωματείο, θα συμβάλλει στην αναζήτηση, εξεύρεση και αξιοποίηση χρηματοδοτικών πηγών για την υλοποίηση του έργου κατασκευής του ποδοσφαιρικού γηπέδου.

Εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την υπό πολεοδόμηση περιοχή Παραλίας Βέργας


 TI ANAΦΕΡΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Κατόπιν της υπ. αριθμ.: 84796/26-9-2023 Απόφασης του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιουνίου, εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την υπό πολεοδόμηση περιοχή Παραλίας Βέργας του Δήμου Καλαμάτας.

Πρόκειται για το τελευταίο βήμα στη διαδικασία επανέγκρισης της Πολεοδομικής Μελέτης της Παραλίας Βέργας καθώς από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είχε τεθεί ως προαπαιτούμενο για την έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης Παραλίας Βέργας.

Η ΣΜΠΕ Παραλίας Βέργας θα αποσταλεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να ακολουθήσει η προώθηση στο ΣτΕ για έκδοση Προεδρικού Διατάγματος έγκρισης της Περιβαλλοντικής Μελέτης Παραλίας Βέργας.

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού: Δήλωση του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας


 Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού: Δήλωση του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας

Οι εορτασμοί για τις Παγκόσμιες Ημέρες που έχουν καθιερωθεί από τον ΟΗΕ δίνουν πάντα την ευκαιρία της υπενθύμισης στη διεθνή κοινότητα της αξίας που έχει η κάθε θεματολογία. Για τον Τουρισμό, η Παγκόσμια Ημέρα δεν έχει εφέτος την έννοια της  υπενθύμισης αλλά της  αφύπνισης  για ένα κλάδο που, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο παίζει σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο.

Η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας δεν θα αρκεστεί συνεπώς να περιοριστεί στα αυτονόητα. Η σημερινή Ημέρα επιβάλει να αναλογιστούμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλείται ο τομέας του Τουρισμού να κινηθεί τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Είναι σαφές ότι το διεθνές οικονομικό περιβάλλον δεν προοιωνίζεται ευοίωνο. Νωρίτερα εφέτος ο Bloomberg είχε προειδοποιήσει ότι οι καταρρεύσεις των Τραπεζών, η αύξηση των επιτοκίων, και οι αυξημένες δόσεις για την αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων, κυρίως σε κλάδους όπου τα εισοδήματα είναι υψηλά, όπως η τεχνολογία, θα μπορούσε να οδηγήσει τους τουρίστες σε περιορισμό των δαπανών. Και βέβαια, αυτή η ασφυκτική πίεση δεν περιορίζεται μόνο στους καταναλωτές των ταξιδιών αλλά και στους παρόχους των τουριστικών υπηρεσιών.
Ταυτόχρονα, η κλιματική αλλαγή απέδειξε ότι υπεισέρχεται δυναμικά στους παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση για διακοπές. Το ζήσαμε ήδη στη χώρα μας τόσο από τις φωτιές όσο και από τις καταστροφές από τις πλημμύρες. Και ενώ είχαν προηγηθεί οι καύσωνες που έστρεψαν πολλούς ταξιδιώτες στα βορειότερα της Ευρώπης αντί στη μεσογειακή λεκάνη.
Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, συνεπώς, επιβάλλει αναπροσαρμογή της τακτικής προσέγγισης των αγορών και την ανάδειξη, τουλάχιστον σε ότι αφορά την Ελλάδα, των σημαντικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει το τουριστικό μας προϊόν και διαφοροποιείτε σημαντικά πέρα από τον Ήλιο και τη Θάλασσα, που κάποτε αποτελούσε τον κύριο λόγο επιλογής διακοπών λόγω των ψυχρών κλιμάτων του Βορρά.

Η Ελλάδα του Πολιτισμού, της μακραίωνης ιστορικής διαδρομής, της ευεξίας, της υγείας και τόσων άλλων επί μέρους στοιχείων που μας καθιστούν ανταγωνιστικούς μπορεί να αναγνωριστεί ως ιδανικός προορισμός. Δεν το περιμένει να συμβεί τυχαία. Περιμένει να υιοθετηθεί ως πράξη μιας νέας τουριστικής πολιτικής και να αντιληφθούμε ότι, αντί να προσπαθούμε να επιβάλουμε στις αγορές αυτό που εμείς “πουλάμε”, πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτά που οι ίδιες οι αγορές αναζητούν. Και αυτό θα επιτευχθεί μόνο εάν όλοι μαζί, κράτος και ιδιώτες προχωρήσουμε σε μια ειλικρινή  διάθεση συνεργασίας, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς εμμονές σε στερεότυπα που ήδη έχουν ξεπεραστεί από το χρόνο.
Σήμερα είναι Ημέρα γιορτής. Ας είναι από αύριο ημέρα συστράτευσης, διαβούλευσης και συνεργασίας όλων όσων εμπλέκονται στην κοινή προσπάθεια για την τουριστική αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της χώρας μας. Επαγγελματίες, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και κράτος είμαστε και πρέπει να μείνουμε στην ίδια πλευρά της προσπάθειας.

Λαμπρόπουλος στον Μεσσήνιο Γενικό Γραμματέα Δασών Στάθη Σταθόπουλο

 


Δείτε τι αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου του κ. Λαμπρόπουλου

Σε συνάντηση, που είχα σήμερα 27/9/2023, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τον Γενικό Γραμματέα Δασών κ. Στάθη Σταθόπουλο, συζητήσαμε για τα Δασικά, την επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει, την απλούστευση των διαδικασιών, την μείωση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση των Δασικών Υπηρεσιών με προσωπικό και μέσα.
Ευχαρίστησα τον συμπατριώτη μας κ. Σταθόπουλο, για την βαθιά γνώση και την διάθεση, να προχωρήσει σε επίλυση των εκκρεμοτήτων και του ευχήθηκα δύναμη και επιτυχία, στο δύσκολο έργο του.

Συνεχίζεται η εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας στη Μεσσηνία το Σάββατο


 Συνεχίζεται το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου η εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας σε περιοχές της Μεσσηνίας, όπως γνωστοποιεί με σχετική ανακοίνωσή της η ΔΑΟΚ (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) της Περιφερειακής Ενότητας.

Ειδικότερα, η ΔΑΟΚ Μεσσηνίας διευκρινίζει ότι σήμερα Σάββατο 23 του μήνα θα ξεκινήσει δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας στις περιοχές Κέντρου, Μικρομάνης, Αριος, Αμμου, Καλλιρρόης, Πολίχνης, Καρνασίου και Κυνηγού, ενώ θα συνεχιστεί και στις περιοχές Αβίας, Χρυσοκελλαριάς, Φοινικούντας, Αδριανής, Χωματάδας, Καλλιθέας, Ικλαινας, Χανδρινού, Σουληναρίου, Μεσοποτάμου, Αχλαδοχωρίου, Καρποφόρας, Ανάληψης, Ασπροχώματος, Αντικαλάμου, Σκάλας, Τσουκαλεΐκων, Δεσσύλα, Νομιτσίου, Θαλαμών και στην ΔΚ Μεσσήνης (Φακίστρα, Λύκος, Κυδωνίτσα, Τσουμπερλέκι, Βουρλές).

Στην ανακοίνωσή της, η πιο πάνω υπηρεσία της Π.Ε. Μεσσηνίας επισημαίνει, ακόμα:

“1. Οι ελαιοκαλλιεργητές παρακαλούνται να συνεργάζονται με τους συντελεστές του προγράμματος καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του.

  1. Το αναλυτικό πρόγραμμα ψεκασμών, με τις ημερομηνίες και τις αγροτικές περιοχές του κάθε ψεκαστικού συνεργείου, αναρτάται σε πίνακες ανακοινώσεων ή/και σε καφενεία των Τοπικών Κοινοτήτων, με ευθύνη των εργολάβων, ώστε να λάβουν γνώση οι ελαιοπαραγωγοί.
  2. Οι ελαιοπαραγωγοί τις ημέρες των ψεκασμών να ανοίξουν τυχόν περιφραγμένα λιοστάσια για να υπάρχει πρόσβαση των συνεργείων ψεκασμού.
  3. Για την ασφάλεια των συνεργείων, οι ελαιοκαλλιεργητές οφείλουν να έχουν καθαρίσει τα λιοστάσια από διάφορα εμπόδια και ζιζάνια, ώστε να είναι προσβάσιμα και ασφαλή για τα συνεργεία ψεκασμού.
  4. Οι ελαιοπαραγωγοί παρακαλούνται να παρευρίσκονται στα λιοστάσια τους για την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και να αναφέρουν έγκαιρα στην υπηρεσία οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.
  5. Σε λιοστάσια στα οποία υπάρχουν ζώα (αιγοπρόβατα, ιπποειδή) δεν θα γίνεται ψεκασμός. Αυτά πρέπει να έχουν απομακρυνθεί πριν την ημερομηνία ψεκασμού από τον ιδιοκτήτη τους.
  6. Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την προστασία των μελισσοσμηνών.
  7. Οι βιοκαλλιεργητές οφείλουν να οριοθετούν με διακριτό τρόπο τους ελαιώνες τους, όπως προβλέπεται. Σε περίπτωση της μη ύπαρξης της ειδικής σήμανσης που προβλέπεται, οι εργολάβοι ψεκασμού δεν φέρουν καμία ευθύνη.

Ανάλογα με το ύψος του δακοπληθυσμού και τα κλιματολογικά και λοιπά δεδομένα, θα ανακοινώνεται στον τοπικό Τύπο και θα αναρτάται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας, το καθημερινό πρόγραμμα ψεκασμών.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη ΔΑΟΚ της Π.Ε, Μεσσηνίας (τηλέφωνα 272 13 66524 και 272 13 66522 και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου akrassakopoulos@pe-messinias.gr και ekarioti@pe-messinias.gr”.

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Η Παναγία Βουλκανιώτισσα επέστρεψε από τη Μεσσήνη στον θρόνο της


 Σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης, εκατοντάδες πιστών συνόδευσαν την Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας στο οδοιπορικό επιστροφής της, για την Ιερά Μονή Βουλκάνου.

Την Ιερά Εικόνα είχε υποδεχθεί η Μεσσήνη, πριν από οχτώ ημέρες, σε ανάμνηση θαύματος που είχε επιτελέσει η Θεοτόκος στην περιοχή, κατά τις αρχές του 18ου αιώνα.

Νωρίτερα στον Μετοχιακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, όπου είχε εναποτεθεί η Ιερά Εικόνα για προσκύνημα, τελέστηκε Εσπερινός και Παράκληση χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου.

Η Παναγία διήλθε με λιτανευτική πομπή τους κεντρικούς δρόμους της Μεσσήνης, οι οποίοι ήταν στρωμένοι με βασιλικό, μυρτιές και ροδοπέταλα, και κατέληξε στο Ναΐδριο της Αγίας Παρασκευής στην είσοδο της πόλης.

Ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων, απευθυνόμενος στους πιστούς, αναφέρθηκε στη χάρη της Θεομήτορος και εξήρε τον σεβασμό, την τιμή και την αγάπη του Μεσσηνιακού Λαού στο ιερό πρόσωπό της. Συνάμα μετέφερε τις ευχές του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου στους πιστούς, ευχαριστώντας τον, για την μεγάλη ευλογία της προσκλήσεώς του να υποδεχθεί αλλά και να ξεπροβοδίσει την θαυματουργό Εικόνα, η οποία είναι Έφορος της Ιεράς Μονής της μετανοίας του.

Αμέσως μετά, παρέδωσε τη Θαυματουργό Εικόνα στον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Βουλκάνου Αρχιμανδρίτη Προκόπιο Σμυρνή, ο οποίος τέθηκε επικεφαλής της επιστροφής της, στον θρόνο της.

Παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ευστ. Αναστασόπουλος, ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γ. Αθανασόπουλος, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλων τοπικών φορέων.

     

Αναστάτωση από πυρκαγιά σε διαμέρισμα στο κέντρο της Καλαμάτας

 


Καλαμάτα: Αναστάτωση απο φωτιά σε διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης (φωτό-βίντεο)

Φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι σε διαμέρισμα πολυκατοικίας 1ου όροφου, στη συμβολή των οδών Βαλαωρίτου και Ανδρέα Σκιά.

Καλαμάτα: Αναστάτωση απο φωτιά σε διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης (φωτό-βίντεο)

Από τον πυκνό καπνό δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση στο κέντρο της Καλαμάτας και άμεσα έσπευσαν στην περιοχή 3 οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Καλαμάτας τα οποία πρόλαβαν και περιόρισαν τη φωτιά πριν επεκταθεί σε διπλανά διαμερίσματα.

Καλαμάτα: Αναστάτωση απο φωτιά σε διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης (φωτό-βίντεο)
Καλαμάτα: Αναστάτωση απο φωτιά σε διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης (φωτό-βίντεο)

Στο διαμέρισμα δεν βρισκόταν κανείς την ώρα που ξέσπασε η φωτιά και τα αίτια παραμένουν άγνωστα.

Καλαμάτα: Αναστάτωση απο φωτιά σε διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης (φωτό-βίντεο)

Η ηλικιωμένη ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος έφτασε λίγη ώρα αργότερα και υπέστη σοκ αντικρίζοντας όσα είχαν συμβεί, με αποτέλεσμα να διακομισθεί προληπτικά στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας

Βασίλης Τζαμουράνης στη Θουρία: Αλλαγή διοίκησης στο Δήμο Καλαμάτας για να προχωρήσουν οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις


 «ΑΠΟΥΣΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΠΟ ΤΗ ΘΟΥΡΙΑ» ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Μια μεγάλη και παραγωγική συνάντηση είχαν την Κυριακή στη Θουρία ο υποψήφιος δήμαρχος Βασίλης Τζαμουράνης και υποψήφιοι σύμβουλοι του συνδυασμού του, με τη συμμετοχή και κατοίκων από τα γύρω χωριά, σημειώνει ο συνδυασμός του, «Καλαμάτα_ΜΕΤΑ», σε σχετικό δελτίο Τύπου,  το οποίο συνεχίζεται ως εξής:  

 

«Ο Β. Τζαμουράνης ανέπτυξε συνοπτικά το οραματικό σχέδιο της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ_ΜΕΤΑ, με τους 4+1 άξονες που στοχεύουν σε έναν και μόνο στόχο:

Ισόρροπη ανάπτυξη και ενεργή ανάδειξη της περιοχής (ανάπτυξη του τουρισμού, «ενοποίηση» με την Καλαμάτα, βελτίωση των εισοδημάτων και της ποιότητας ζωής μέσα από μια σειρά δράσεων).

Στο πλαίσιο αυτό, τέθηκαν και συγκεκριμένα ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος:

- Η συνέχιση των 2 αντιπλημμυρικών έργων που έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια, κατά μήκος της οδού Αθηνών.

- Ο καθαρισμός του ρέματος Ξερίλα που είναι ο βασικός αποδέκτης ομβρίων της περιοχής

- Η οριοθέτηση και τελική λύση για το ρέμα Αγίων Θεοδώρων και ο καθαρισμός αυτών των ρεμάτων όχι μόνο μέσα στον οικισμό, αλλά και πιο ψηλά, ώστε τα φερτά να μη φτάνουν να φράζουν τους υπονόμους.

- Η αξιοποίηση της περιουσίας του ΑΣΟ που έχει περιέλθει στο δήμο και η δημιουργία εκεί που υπάρχει διαθέσιμος χώρος, έτοιμος σχεδόν, ενός γηπέδου 5Χ5 για τα παιδιά.

- Το εγκαταλελειμμένο (τα τελευταία τουλάχιστον 5 χρόνια) έργο κατασκευής του γηπέδου της Θουρίας – για το οποίο έχουν επενδυθεί αρκετές χιλιάδες ευρώ και σήμερα παραμένει χωράφι!

- Η αξιοποίηση του διώροφου παραδοσιακού κτιρίου απέναντι από τον ναό των Αγίων Θεοδώρων, που θα πρέπει ενισχυθεί, να αποκατασταθεί και να δοθεί για την πολιτιστική ή όποια άλλη χρήση.

- Ο Β. Τζαμουράνης πρότεινε και την επισκευή του αξιόλογου κτιρίου του πρώην Δημαρχείου, αλλά και τη δημιουργία στον διπλανό χώρο μιας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων: Το νέο ζωντανό κύτταρο όλης της πνευματικής και κοινωνικής ζωής του πρώην Δήμου Θουρίας.

Ο υποψήφιος δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης, μεταξύ άλλων:

- Στα κυκλοφοριακά ζητήματα που απασχολούν τον οικισμό.

- Στα θέματα του πολεοδομικού σχεδιασμού, που έχουν μείνει πολύ πίσω!

- Στο ζήτημα των ασφαλτοστρώσεων και της αγροτικής οδοποιίας, που είναι και η κύρια και επιτακτική ανάγκη προκειμένου οι αγρότες να καλλιεργούν τις περιουσίες τους.

Οι ίδιοι οι κάτοικοι τόνισαν ότι η απερχόμενη δημοτική αρχή στους περισσότερους από αυτούς τους τομείς, εκτός από κάποιες μικροπαρεμβάσεις και μικροεξυπηρετήσεις, έχει ανύπαρκτη παρουσία…

Η εικόνα αυτή θα αλλάξει μόνο όταν αλλάξει η δημοτική αρχή Καλαμάτας, σε λίγες ημέρες».