Τους πρώτους οικιακούς κομποστοποιητές κήπου παρέλαβαν σήμερα, Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου 2023, το μεσημέρι, οι δημότες που είχαν κάνει αίτηση στον Δήμο Καλαμάτας.
Σε ειδική τελετή ενημέρωσης και παραλαβής που έγινε στο υπαίθριο θέατρο του Δημαρχείου Καλαμάτας, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Απορριμμάτων Οχημάτων του Δήμου Καλαμάτας και επικεφαλής του προγράμματος κομποστοποίησης, Κοκκωνία Γιαννοπούλου, ανέλυσε τα οφέλη του προγράμματος, και παρακίνησε τον κόσμο να “υιοθετήσει” οικιακούς κομποστοποιητές για τα οικιακά του οργανικά σκουπίδια.
Βασιλόπουλος: “Πρωτεργάτης ο Δήμος”-Μείωση 30% στα δημοτικά τέλη για τους πολίτες που κάνουν χρήση κομποστοποιητή
Ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος στην ομιλία του χαρακτήρισε πρωτεργάτη το Δήμο Καλαμάτας στην Ανακύκλωση και τη διαχείριση απορριμμάτων, και παρακίνησε και ο ίδιος τον κόσμο να συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό, ώστε να καταφέρουμε όλοι μαζί να μειώσουμε, ο καθένας ξεχωριστά, τον όγκο των οικιακών απορριμμάτων μας. Μια προσπάθεια, όπως είπε, για καθαρότερο περιβάλλον αλλά και για εξοικονόμηση χρημάτων, αφού όσοι εντάσσονται στο πρόγραμμα της οικιακής κομποστοποίησης επιτυγχάνουν μείωση στα δημοτικά τους τέλη κατά 30%.
“Δήμος με περιβαλλοντικές ευαισθησίες: Ανακυκλώνει το 50% των απορριμμάτων του σε επίπεδο Περιφέρειας”
Ο Δήμαρχος στην ομιλία του αναφέρθηκε στα προγράμματα που “τρέχουν” στον Δήμο Καλαμάτας, αλλά και σε εκείνα που έρχονται με στόχο την κλιματική ουδετερότητα της Καλαμάτας και την προστασία του περιβάλλοντος. “Ο Δήμος Καλαμάτας είναι ένας Δήμος με περιβαλλοντικές ευαισθησίες”, επεσήμανε, εξηγώντας παράλληλα ότι ο Δήμος μας ανακυκλώνει το 50% των απορριμμάτων του σε επίπεδο Περιφέρειας.
Ανέφερε επιγραμματικά τα προγράμματα που εφαρμόζονται στον Δήμο, όπως διαχείριση κλαδεμάτων, διαχείριση μπαζών, διαχείριση σύμμεικτων κ.α.
Αναφέρθηκε στο πιλοτικό πρόγραμμα “Πληρώνω όσο Πετάω”, στο Πράσινο Σημείο που θα γίνει στο Ασπρόχωμα, στους 138 σχολικούς κομποστοποιητές, στους 7 οικίσκους ανταποδοτικής ανακύκλωσης που θα μπουν σε λίγο καιρό σε διάφορα σημεία της Καλαμάτας.
“Τα οργανικά απορρίμματα είναι το ζητούμενο”, είπε ο Δήμαρχος, τονίζοντας ότι ένα πρώτο βήμα είναι η συμμετοχή των πολιτών στη διαχείριση και μείωση των απορριμμάτων τους, και αυτό επιτυγχάνεται μέσω του προγράμματος με τους οικιακούς κομποστοποιητές.
Μείωση 35% του όγκου των οικιακών απορριμμάτων μέσω της κομποστοποίησης-Κάδοι “Made in Kalamata”-Σε 3 μήνες έτοιμο το κομπόστ
“Το όφελος είναι μείωση των απορριμμάτων κατά 35% μέσω της κομποστοποίησης στο σπίτι”, είπε στη δική του παρέμβαση ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιάννης Ζαφειρόπουλος, ενώ εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας ήταν ο Κορνήλιος Βέκκος, που έδωσε χρήσιμες και αναλυτικές οδηγίες για το πως χρησιμοποιούμε τους κάδους κομποστοποίησης, ενώ επεσήμανε ότι οι συγκεκριμένοι κάδοι φτιάχνονται στην Καλαμάτα και είναι από ανακυκλώσιμα υλικά. “Σε 3 μήνες θα έχετε κομπόστ”, είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι ο κάδος κομποστοποίησης είναι “σαν μια μαύρη τρύπα που αν τον χρησιμοποιούμε, θα μας εξαφανίζει τα οργανικά απορρίμματα”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου