Pages

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Nίκας: “Στελέχωση με μόνιμο και καταρτισμένο προσωπικό στην Αυτοδιοίκηση-Μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται-Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε”

 


Την τελευταία 10ετία η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχασε το 6,6% του πληθυσμού της-Οι νέοι φεύγουν-Μείωση πληθυσμού σε Μεσσηνία και Αρκαδία

"Παρά τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, είμαστε μια φτωχή Περιφέρεια που οι νέοι της φεύγουν"

Η άμεση ανάγκη μεταρρυθμίσεων στον χώρο της αυτοδιοίκησης και η στελέχωσή της με μόνιμο και καταρτισμένο προσωπικό, αλλά και η επιδίωξη ουσιαστικών συνεργασιών μεταξύ των αυτοδιοικητικών οργανισμών α΄ και β΄ βαθμού, όπως και η αξιοποίηση των πιστώσεων για πραγματικά αναπτυξιακά έργα, περιλαμβάνονται στις διαπιστώσεις που επισήμανε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας μιλώντας το μεσημέρι σήμερα, Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, στην Καλαμάτα.

Οι πιο πάνω επισημάνσεις του περιφερειάρχη Π. Νίκα έγιναν κατά τον χαιρετισμό του στην ημερίδα “Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η θέση της στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας” που -σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου- διοργάνωσαν σήμερα στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, παρουσία του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Εσωτερικών Δημήτρη Σκάλκου, οι εφημερίδες “Ελευθερία” και “Πελοπόννησος” και η Synedra Events.

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αν και διαθέτει -όπως είπε- κορυφαία συγκριτικά πλεονεκτήματα, παραμένει στις τελευταίες θέσεις των δεικτών:

 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

“Είμαστε η Περιφέρεια με τα περισσότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα, με παγκοσμίως γνωστά μνημεία, με στρατηγική θέση στον ευρωπαϊκό χώρο, με φυσικό κάλλος, με εξαιρετικά προϊόντα που αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής -και παρ’ όλ’ αυτά είμαστε μια φτωχή περιφέρεια, με έντονο δημογραφικό πρόβλημα, μια περιφέρεια που οι νέοι της φεύγουν” σημείωσε ο περιφερειάρχης, ο οποίος απαρίθμησε μια σειρά αιτιών οι οποίες εκτιμά πως συμβάλλουν σε αυτό το αποτέλεσμα:

“Εχουμε ως Περιφέρεια σοβαρά ζητήματα με τις υποδομές, είμαστε μακριά από τον μέσο όρο της Ελλάδας. Αναφέρω, μεταξύ άλλων, το κακό οδικό δίκτυο -ακόμα μετά και από 5 Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης η Πελοπόννησος δεν έχει δρόμους. Το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι εγκαταλελειμμένο και σε αχρηστία ενώ αποτελεί κρίσιμη υποδομή"

Έλλειμμα καινοτομίας, είμαστε από τις τελευταίες Περιφέρειες στην Ευρώπη -έχουμε ξεκινήσει πάντως ως περιφερειακή Αρχή συνεργασία με Πανεπιστήμια και Επιμελητήρια, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, για να αλλάξει η κατάσταση αυτή” σημείωσε ο Π. Νίκας.

Ο περιφερειάρχης συνεχίζοντας τόνισε ότι δεν αρκεί να υπάρχουν πιστώσεις -που όντως υπάρχουν- αλλά αυτές να αξιοποιούνται ουσιαστικά, σε έργα που θα έχουν αναπτυξιακό πρόσημο, ενώ στάθηκε και στην ανάγκη να υπάρξει συνέργεια, τόσο μεταξύ των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, όσο και των αυτοδιοικητικών θεσμών:

“Αγωνιστήκαμε ως περιφερειακή Αρχή και επιτύχαμε 95% απορρόφηση των πιστώσεων του προηγούμενου ΕΣΠΑ, αλλά για ποια έργα τελικά και πόσο αυτά συμβάλουν στην ανάπτυξη;” αναρωτήθηκε ο Π. Νίκας διαπιστώνοντας -μετά από εμπειρία με δύο όμορες Περιφέρειες- ότι υπάρχει στην πράξη έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των Περιφερειών.

"Η άρδευση είναι προβληματική, δεκάδες έργα με χρόνιες καθυστερήσεις, μένουν μισά και κάποια έχουν γίνει ανέκδοτο. Οι λιμενικές μας υποδομές είναι ακόμα χωρίς προδιαγραφές. Τα νοσοκομεία μας υποβαθμισμένα. Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με διεσπαρμένες, για πολιτικούς λόγους, τις σχολές και τις εγκαταστάσεις τους σε όλους τους νομούς"

Αναφερόμενος στο θέμα του περιβάλλοντος, ο περιφερειάρχης παρατήρησε ότι μόλις χθες ολοκληρώθηκε το έργο της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, πρόβλημα που την ταλαιπωρούσε για δεκαετίες, σημειώνοντας ότι προς την κατεύθυνση λύσης του συγκεκριμένου ζητήματος είχε γίνει έργο και από την προηγούμενη περιφερειακή Αρχή.

Παράλληλα, εξέφρασε προβληματισμό κυρίως όσον αφορά στον έλεγχο λειτουργίας μονάδων Βιολογικού Καθαρισμού, ιδίως στα μικρότερα από τα αστικά κέντρα της Περιφέρειας.

Αναφερόμενος εκ νέου στον πρωτογενή τομέα ενέργεια, ο Π. Νίκας τόνισε ότι παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έχει καταβάλει η σημερινή περιφερειακή Αρχή είναι άκρως προβληματική η λειτουργία των ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ γιατί το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ακριβό. Οπως είπε, λύση θα αποτελούσε ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στη Μεγαλόπολη, που θα λειτουργούσε διασφαλίζοντας την ενέργεια που χρειάζεται για να μειωθεί το κόστος της καλλιέργειας.

 

ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Μιλώντας γενικότερα για την διοίκηση, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας επισήμανε ότι όσον αφορά στην αυτοδιοίκηση θα πρέπει να υπάρξει μεταρρύθμιση και στα θέματα λειτουργίας της διοίκησης:

“Είναι γνωστή η πολιτική μου άποψη και λυπάμαι που ο φιλελεύθερος χώρος δεν έχει εκφράσει μια συγκεκριμένη αυτοδιοικητική πολιτική. Ως πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΕΝΠΕ δεν έχω κληθεί σχεδόν ποτέ για διαβούλευση επί των όποιων αλλαγών επήλθαν” δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας:

“Επί δυόμιση χρόνια κάναμε συζήτηση με το υπουργείο Εσωτερικών για απομείωση της Αποκεντρωμένης και των αρμοδιοτήτων της και ήλθε ο επόμενος υπουργός και διπλασίασε τις αρμοδιότητες”

Οπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, η δημόσια διοίκηση και η αυτοδιοίκηση χρειάζονται στελέχωση, αλλά με καταρτισμένο κόσμο, επισημαίνοντας ότι τα σχήματα που επιχειρούνται, μέσω των αναπτυξιακών εταιρειών στην αυτοδιοίκηση και της ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων) στη δημόσια διοίκηση δεν αποδίδουν.

Ο Π. Νίκας τόνισε επίσης ότι σημαντικό -όπως το θεσμικό ζήτημα-, είναι και το θέμα των μεταρρυθμίσεων:

“Οποτε υπήρξε μεταρρύθμιση στην πατρίδα μας άλλαξε και η πορεία της. Είναι ανάγκη οι μεταρρυθμίσεις να γίνουν γρήγορα και να τις στηρίξουμε. Αλλά δεν γίνονται. Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε, έτσι είναι"

σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Ο Π. Νίκας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκο και την εξαιρετική συνεργασία που ως περιφερειάρχης είχε μαζί του, τονίζοντας την συμβολή του του εν λόγω γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών σε πολλά και σημαντικά έργα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου