Και δεν το λέμε αυτό εμείς… Το λένε οι γιατροί… «Περιορίστε», λένε, «το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αλλά μην το κόψετε»
Μπορεί το ελαιόλαδο πλέον να μη θεωρείται δεδομένο, ούτε καν για τους ίδιους τους παραγωγούς, που σε προηγούμενα χρόνια γέμιζαν τενέκες και τις έστελναν “πεσκέσι” στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, σε φίλους και συγγενείς που δεν έχουν δικό τους ελαιόλαδο… Αλλά αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα ήταν καλό να το κόψουμε από τη διατροφή μας, για να μην μπούμε στα έξοδα να το αγοράσουμε, όσο ακριβό και αν είναι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια…
Και δεν το λέμε αυτό εμείς… Το λένε οι γιατροί… «Περιορίστε», λένε, «το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αλλά μην το κόψετε για να το αντικαταστήσετε με επεξεργασμένα λάδια και σπορέλαια»…
“Φάρμακο” για την καρδιά
Καρδιολόγοι κρούουν τον “κώδωνα” του κινδύνου. Ο καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Τούτουζας, μίλησε χαρακτηριστικά στην εκπομπή “Πρωινή Ζώνη” του ACTION 24 για τη σημασία του ελαιολάδου στην υγιεινή διατροφή.
«Τα υπόλοιπα λάδια, τα επεξεργασμένα, δεν έχουν τις ίδιες πολυφαινόλες. Δεν έχουν τα ίδια συστατικά που έχει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που όλοι ξέρουμε να δοκιμάζουμε», είπε χαρακτηριστικά. «Και δεν είναι μόνο ότι είναι και καλύτερη η γεύση του… Είναι πιο φρουτώδης… Πιο καυτερή… Πιο γευστική… Είναι ότι έχει και πιο πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία, που κάνουν καλό και στην καρδιαγγειακή υγεία και στην υγεία γενικότερα. Μάλιστα, αν δεν έχει επεξεργαστεί, έχει και περισσότερες βιταμίνες και έχει και περισσότερα φυσικά χαρακτηριστικά».
Απίστευτος θησαυρός
Και βέβαια, αμέσως παρακάτω ο Κωνσταντίνος Τούτουζας εξήγησε τα εξής: «Το λάδι που δεν έχει τύχει επεξεργασίας, προφανώς είναι πιο υγιεινό. Προσφέρει περισσότερα στην καρδιαγγειακή υγεία, στην καρδιά, στην υγεία μας, από το επεξεργασμένο λάδι».
Βέβαια, για την τιμή του προϊόντος, ο ίδιος είπε: «Προσπαθεί ο κόσμος να το βρει… Και οι έμποροι να βρουν τρόπους να ρίξουν την τιμή, αλλά αυτό είναι σε βάρος της ποιότητας».
«Να περιορίσουμε τις ποσότητες;»
Σε σχετική ερώτηση της Άννας Λιβαθυνού, απάντησε μάλιστα τα εξής: «Πρέπει να προσπαθούμε να βρούμε το έξτρα παρθένο λάδι. Αυτό το λάδι που ξέραμε… Του παππού, της γιαγιάς… Αυτό το λάδι που ξέρουμε από μικρά παιδιά. Και στην Ελλάδα, δόξα τω Θεώ, έχουμε τη δυνατότητα να βρίσκουμε αυτό το λάδι».
Μάλιστα, αποκάλυψε ότι το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει πλέον τις κατάλληλες εκείνες μεθόδους εντοπισμού του νοθευμένου ή του επεξεργασμένου γενικότερα ελαιολάδου, που μπορεί και να πλασσάρεται σαν εξαιρετικό παρθένο.
Μόλις δύο με τρεις κουταλιές
Είναι πολύ σημαντικό επίσης… Ξέρετε πόσο ωμό ελαιόλαδο χρειάζεται να καταναλώνουμε ανά ημέρα; Ο καθηγητής είπε «δύο με τρεις κουταλιές είναι αρκετές»… Μη λέμε λοιπόν ότι «το λάδι είναι ακριβό»… Η υγεία μας είναι ακριβή… Και φυσικά, με αξία ανεκτίμητη…
Χ.Π.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου