Προβληματίζει η καταγραφή των κατοίκων, με τις Κοινότητες να μειώνουν συνεχώς τον πληθυσμό των μόνιμων κατοίκων τους-3 γυναίκες πλησιάζουν τα 100 έτη”
Μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση έκανε σήμερα ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ανδρούσας Παναγιώτης Θεοχάρης, μετά από μελέτη των εκλογικών καταλόγων. Μια καταγραφή που σίγουρα πρέπει να μας προβληματίσει και που επιβεβαιώνει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Περιφέρειας είναι το δημογραφικό.
“Θα αναρτήσω ορισμένα στοιχεία του μόνιμου πληθυσμού Ανδρούσαςτου Δήμου Μεσσήνης, που θα μας στεναχωρήσουν και θα μας προβληματίσουν. Λοιπόν στην Ανδρούσα κατοικούν μόνιμα 350 κάτοικοι (περίπου 150 οικογένειες) που αποτελούνται από τις παρακάτω ηλικιακές ομάδες:
από 1 έως 20 ετών 21 άτομα,
από 21 έως 40 ετών 30 άτομα,
από 41 έως 60 ετών 82 άτομα,
από 61 έως 70 ετών 69 άτομα,
από 71 έως 80 ετών 56 άτομα
και από 81 έως 99 ετών 36 άτομα.
Σύνολο των γηγενών Ανδρουσιανών 294 άτομα.
Και υπάρχουν 13 οικογένειες με καταγωγή από Αλβανία και 7 άτομα με καταγωγή από την Ρουμανία που είναι πάρα πολλά χρόνια στην Ανδρούσα και έχουν ενταχθεί στην κοινωνία μας και στην μεγάλη τους πλειοψηφία είναι νέοι σε ηλικία με μικρά παιδιά που οι περισσότεροι έχουν αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα.
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αυτήν την στιγμή στο χωριό είναι από άνδρες ο Δημήτρης Πανταζής και ο Ντίνος Μενίκας που έχουν γεννηθεί το 1930 (93 ετών) και από γυναίκες μεγαλύτερη είναι η Καλλιρόη Γκούνη γεννηθείσα το 1924 (99 ετών), η Αικατερίνη Τζανή γεννηθείσα το 1926 (97 ετών) και η Αγγελική Χονδρού γεννηθείσα το 1927 (96 ετών).
Να συνεχίσω με τους εκλογικούς καταλόγους που στην Ανδρούσα είναι εγγεγραμμένοι 871 άνθρωποι που όμως μέσα σε αυτούς είναι και πάρα πολλοί κάτοικοι εξωτερικού με τα παιδιά τους και αρκετοί από αυτούς έχουν πεθάνει και δεν έχουν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι, σε αντίθεση με την ενημέρωση που γίνεται από το δημοτολόγιο κάθε τρεις μήνες για τους κατοίκους Ελλάδας.
Δυστυχώς η γήρανση και μείωση του πληθυσμού είναι δεδομένη σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στην Επαρχία. Οπως έχω ξαναγράψει οι μόνες πόλεις που κατέγραψαν έστω και μικρή αύξηση πληθυσμού στην Πελοπόννησο ήταν η Καλαμάτα και το Λουτράκι. Και τέλος ένα στοιχείο που δείχνει την μεγάλη μείωση του πληθυσμού των χωριών μας είναι ότι σε όλο το δημοτικό σχολείο υπάρχουν 44 παιδιά. Και για να είμαστε ειλικρινείς η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Τελος θα ήθελα να πω ότι έχουμε μείνει λίγοι και αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν”, καταλήγει ο Πρόεδρος.
Να επισημάνουμε πως παρόμοια κατάσταση επικρατεί στο σύνολο των κοινοτήτων της Μεσσηνίας κι όχι μόνο…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου