Pages

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Συλλήψεις ανήλικων στην Καλαμάτα για ναυτική φωτοβολίδα και καπνογόνο

 


Στη σύλληψη δυο ανηλίκων προχώρησαν οι αρχές καθώς στην κατοχή τους βρέθηκαν ναυτική φωτοβολίδα, 15 ρουκέτες και 1 καπνογόνο. Τα δυο αδέλφια, 13 και 4 ετών αντίστοιχα, βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης όταν έριξαν ένα καπνογόνο σε άδειο χώρο μονοκατοικίας με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρές φθορές και κίνδυνος πυρκαγιάς χωρίς ωστόσο να εκδηλωθεί. Εντοπίστηκαν από κληθέντες αστυνομικούς, η σύλληψή έγινε στην Καλαμάτα, με τις αστυνομικούς να προχωρούν στη σύλληψη και των γονέων των δυο νεαρών.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ

Συνελήφθησαν, χθες (30.12.2023) το βράδυ, στην Καλαμάτα, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) Μεσσηνίας, 2 ανήλικοι ημεδαποί, γιατί στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 1 ναυτική φωτοβολίδα, 1 καπνογόνο, 1 αναπτήρας και 15 ρουκέτες. Τέλος, για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν -2- ημεδαποί, 45χρονος και 39χρονη, γονείς των ανηλίκων, για παραμέληση της εποπτείας τους.

Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας.


Βόλτες στα μαγαζιά της Καλαμάτας για ψώνια και δώρα -Κορυφώνεται η κίνηση


Τελευταίες ημέρες του χρόνου και οι περισσότεροι καταναλωτές σπεύδουν για τις αγορές τους.

Η κίνηση στους δρόμους και στα καταστήματα της Καλαμάτας είναι αυξημένη με τους εμπόρους να εκφράζουν την αισιοδοξία πως ο γιορτινός τζίρος θα είναι αρκετά καλός, προσμένοντας και την αυριανή ημέρα για να κάνουν τον απολογισμό τους.



Με διάθεση για ψώνια και βόλτες στα μαγαζιά οι καταναλωτές πλημμύρισαν και σήμερα τους δρόμους της Καλαμάτας αναζητώντας το ιδανικό δώρο για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Με μπάτζετ ωστόσο προκαθορισμένο λόγω της ακρίβειας, οι επιλογές ήταν συγκεκριμένες, ενώ πρωταγωνιστές όπως πάντοτε είναι τα παιδιά…

Νίκας: “Η Πολιτική Άνοιξη λετουργεί. Αλίμονο αν η Περιφέρεια Πελοποννήσου γίνει γραφείο προώθησης συγκεκριμένων βουλευτών”

 




Νίκας: “Η Πολιτική Άνοιξη εξακολουθεί να λειτουργεί ως οργανισμός με υβριδικό τρόπο. Αλίμονο αν η Περιφέρεια Πελοποννήσου γίνει γραφείο προώθησης συγκεκριμένων βουλευτών”

Λίγες μέρες πριν την λήξη της θητείας του ο απερχόμενος περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας προχώρησε σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα της περιφέρειας στην Τρίπολη. Μια συνέντευξη για όλους και όλα με αιχμές αλλά και βολές προς συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα και συγκεκριμένες συμπεριφορές.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης Νίκα.

“Ολοκληρώσαμε τη διαδικασία των απορριμμάτων. Όταν ήρθαμε εδώ η Πελοπόννησος ήταν γεμάτη σκουπίδια. Υπήρξαν, ασφαλώς, πρόδρομες ενέργειες από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Καλύψαμε γρήγορα ένα πολύ μεγάλο κενό.  Υπενθυμίζω ότι, δουλεύαμε με την απλή αναλογική και τις δυσκολίες που έχει το σύστημα, όπου δεν υπήρχε πλειοψηφία”. 

“Στη συνέχεια, σε γενικό επίπεδο προσπαθήσαμε στον πρωτογενή τομέα που είναι η απόλυτη πρώτη προτεραιότητα για την περιφέρεια Πελοποννήσου, με παρέμβαση στους αναδασμούς που ήταν παρατημένοι, όπως ο Φενεός εδώ και 15 χρόνια, τις νέες καλλιέργειες, τις ασθένειες και τα βήματα που κάναμε στη δακοκτονίες, και τη συνεργασία με τα Πανεπιστήμια”.

“Δουλέψαμε στον τομέα της πρόνοιας, είναι πολύ σοβαρό το θέμα στην Πελοπόννησο: Ρομά, ναρκωτικά, φτώχεια κ.λπ. Συνεργαστήκαμε με την κυρία Λινού, προσφέραμε γεύματα σε παιδιά, ΑμεΑ ή παιδιά που δεν καλύπτονται από το κρατικό πρόγραμμα”.

“Διατέθηκαν για την υποστήριξη της υγείας πολλά εκατομμύρια ευρώ , θεωρώ περισσότερα από αυτά που διέθεσε το υπουργείο, σε μια περιφέρεια που έχει προβλήματα. Και η παροχή της υγείας εδώ είναι κάτω από τον μέσο όρο. Πάρα πολλοί ασθενείς μετακινούνται προς διάφορες περιοχές, την Πάτρα ή την Αθήνα. Βελτιώσαμε τις υποδομές, κάναμε Κέντρα Υγείας, στηρίξαμε τα κεντρικά Νοσοκομεία των πόλεων, αγοράσαμε και μέσα χωρίς να έχουμε υποχρέωση”.

“Στην πολιτική προστασία κάναμε βήματα πολύ σημαντικά για την τοποθέτηση δεξαμενών, την αγορά βαρέων οχημάτων ώστε να μπορέσουμε την κρίσιμη ώρα να ανταποκριθούμε στις ανάγκες”.

“Ο πολιτισμός είχε απόλυτη προτεραιότητα. Είχαμε άριστη συνεργασία με την κυρία Μενδώνη, ήταν  η υπουργός που είχαμε την καλύτερη συνεργασία. Ήδη 26 εκατομμύρια ευρώ έχουν περάσει στο επόμενο πρόγραμμα….Έχουμε σοβαρά προβλήματα στον τομέα του Αθλητισμού. Δεν έχουμε κανέναν αθλητικό χώρο που να λειτουργεί σοβαρά με τις διεθνείς προδιαγραφές σε απόλυτο βαθμό. Κάναμε πολύ μεγάλη προσπάθεια, αν δεν υπάρξει όμως κρατική συνδρομή, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε.

“Γεμίσαμε από χτυπήματα στην πλάτη, και χαιρετίσματα, και συμμετοχή σε κηδείες και μνημόσυνα”

Για το μέλλον θα πω δύο σύντομες κουβέντες.  Η Περιφέρεια είναι ένας θεσμός που δεν έχω καταλάβει πόσο κρατικός είναι, δηλαδή πόσο κεντρική κυβέρνηση και πόσο αυτοδιοίκηση.  Εμείς εκτελούμε ένα μέρος του κρατικού προϋπολογισμού. Επομένως, η ευελιξία δεν είναι μεγάλη για την Περιφέρεια μας.

Χρειαζόμαστε εξειδικευμένους υπαλλήλους, όχι υπαλλήλους γενικά. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει σε θεσμικό επίπεδο να γίνουν βασικές αλλαγές, πρέπει ο θεσμός να λειτουργεί με ενιαίο τρόπο. Πρέπει να σπάσουμε τον τοπικισμό. Να αισθανόμαστε ως Πελοποννήσιοι”

Να έχουμε εκλεγμένους σε όλη την έκταση της περιφέρειας.  Όλοι αποδεχόμαστε ότι πρωτεύουσα πρέπει να είναι η Τρίπολη, για πολλούς και διαφόρους λόγους, και όχι μόνο ιστορικούς. Προφανώς χρειάζονται διορθώσεις σε γεωγραφικό επίπεδο. Τα Κύθηρα και η Τροιζηνία δεν υπάρχει λόγος να μην ανήκουν στην περιφέρεια Πελοποννήσου.  Πρέπει να παραμείνει έδρα στην Τρίπολη.Η ενιαία Πελοπόννησος είναι περισσότερο ένα σύνθημα. Δεν μπορεί να γίνει ποτέ…Η Πάτρα δεν είναι κάτι που μπορείς να το πολεμήσεις ως έδρα”.

Τα έργα υποδομής που έχουν προτεραιότητα είναι τα εξής τρία:  η διάβρωση του Κορινθιακού Κόλπου, το τρένο και οι οριζόντιοι άξονες. Από την εποχή του Τρικούπη μιλάμε για την παράκαμψη των Λαγκαδίων.

Αν αγαπάμε την αγροτιά το πρώτο θέμα που πρέπει να λύσουμε είναι η άρδευση. Κάποια έργα άρδευσης καρκινοβατούν εδώ και 50 χρόνια. Είναι θέμα κυβερνητικό κι αυτό.

 

“Είμαι ανεξάρτητος όσον αφορά στην συμπεριφορά μου ως αυτοδιοικητικού. Ποτέ δεν διανοήθηκε κανένας να μου δώσει εντολές. Δεν πέρασα εύκολα, επί τρία χρόνια αντιμετώπισα διάφορα προβλήματα”

, όπως όταν Νοσοκομείο της Τρίπολης έπρεπε να γίνει νοσοκομείο Covid. Κάναμε μία σύσκεψη και είπαμε να προχωρήσουμε σε αυτήν την πρόταση όταν ξέσπασε η μεγάλη θύελλα. Και επειδή έπρεπε και η φτώχεια να ακουμπήσει κάπου. Και ξέσπασε μια θύελλα που συνδεόταν με μικροσυμφέροντα στην περιοχή. Το δεύτερο είναι η Ενέργεια όπου έχω την άποψη πως το κράτος πρέπει να έχει λόγο.  Το τρίτο, ήταν ένα αντιπλημμυρικό 85 εκατομμυρίων € με ανάθεση, που δεν χρειαζόταν, και η ΑΠΕ που πρώτα πρέπει να υπάρχει χωροταξία.

Μέσα σε όλη αυτή τη θύελλα θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, που στάθηκαν δίπλα μου, εκτός από δύο περιπτώσεις, μία στη Μεσσηνία και μία στην Αργολίδα. ”

“Θεωρώ ότι η Πολιτική Άνοιξη εξακολουθεί να λειτουργεί ως οργανισμός με υβριδικό τρόπο. Δεν θέλω να έχω καμιά ιδεολογική σχέση με την πατριδοκαπηλία, τον εθνολαϊκισμό, με το λαϊκισμό κάθε μορφής, με το ρουσφέτι και την πελατειακή σχέση.  Εξοργίζομαι όταν ακούω δήμαρχο να λέει… “ευχαριστώ τον τάδε που κατόπιν ενεργειών του…”.

“Δεν θέλω να έχω καμία σχέση με τα ζητήματα που μας γυρίζουν σε άλλες εποχές. Και σήμερα προωθούνται ατομικά συμφέροντα. Ξέρω ότι υπάρχουν πολιτικές ισορροπίες διάφορες. Δεν θέλω να έχω καμία σχέση με όλα αυτά που μάς γυρίζουν πίσω, στην εποχή του Βούλγαρη…. Υπάρχει ένας βουλευτής που προωθεί διάφορα ζητήματα και είναι πιο ελκυστικός, και βουλευτής διορισμένος, δηλαδή βουλευτής Επικρατείας”.

“Εύχομαι στον κύριο Πτωχό να έχει καλή επιτυχία. Και αν μπορώ να τον βοηθήσω κάπου να το κάνω. Νομίζω ότι η επιτυχία του εξαρτάται από την απεξάρτησή του από το συγκεκριμένο γραφείο και τον συγκεκριμένο χώρο.  Αλίμονο αν είναι εντολοδόχος. Αλίμονο αν η περιφέρεια Πελοποννήσου γίνει ένα όργανο προώθησης συγκεκριμένων βουλευτών.  Δεν ήταν αντίπαλος μου ο Τατούλης”.

“Ούτε από τον κύριο Τατούλη έχω παράπονο. Αν και πολλές φορές υπερέβη τα εσκαμμένα. Δεν ήταν αντίπαλός μου ο Τατούλης την τετραετία. Αλλού ήταν τα προβλήματα, δυστυχώς”.

Τέλος, ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους λέγοντας: “Ευχαριστώ πάρα πολυ τον δημοσιογραφικό κόσμο, ο οποίος ήταν δίπλα μου ακόμα και  με την κριτική του. Εγώ την κριτική την δέχομαι. Ξέρετε τι δεν δέχομαι; Δεν δέχομαι την προσπάθεια κάποιων να δολοφονήσουν χαρακτήρες. Δεν δέχομαι το Μέσο που είναι ιμάντας και μεταφέρει συκοφαντίες που δεν είναι δικές του, αλλά εκπορεύονται από αλλού. Απο πολιτικούς που δεν μιλάνε, αλλά βάζουν άλλους, ένα Μέσο ενημέρωσης να τα λέει για αυτούς…”

Σοκάρει ο πατέρας του επισμηναγού που χάθηκε άδικα στην Καλαμάτα: «Έφυγε έτσι όπως ήθελε, να πετάει»

 




Ραγίζει καρδιές ο τραγικός πατέρας του επισμηναγού που έχασε την ζωή του χθες στην Καλαμάτα – Συγκλονισμένοι είναι οι κάτοικοι στην Μεγάλη Μαντίνεια του Δήμου Δυτικής Μάνης, τόπο καταγωγής του

Λύγισε ο πατέρας του 40χρονου επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα, που έφυγε από τη ζωή με τραγικό τρόπο λίγο πριν κατέβει για διακοπές με την οικογένειά του στην γενέτειρα της συζύγου του την Κρήτη. Την ίδια ώρα σοκαρισμένη είναι και η οικογένεια της συζύγου του άτυχου πιλότου, καθώς και ολόκληρη η κοινωνία της Μεσαράς.

Ειδικότερα, συγκλονισμένοι είναι οι κάτοικοι στην Μεγάλη Μαντίνεια του Δήμου Δυτικής Μάνης, τόπο καταγωγής του επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα που έχασε χθες τη ζωή του όταν το εκπαιδευτικό αεροσκάφος Τ2 της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε πολύ κοντά στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Φίλοι και συγγενείς συρρέουν από το πρωί στο πατρικό σπίτι του επισμηναγού, καθώς και στο σπίτι της συζύγου του στην Μεσαρά για να στηρίξουν την οικογένεια στις δύσκολες στιγμές που βιώνει. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πατέρας του αδικοχαμέουν επισμηναγού είπε πως «έφυγε με την μεγάλη του αγάπη, έτσι όπως ήθελε, να πετάει… Οι ήρωες πρέπει να είναι ζωντανοί και όχι σε φέρετρα με την γαλανόλευκη…».

Η χθεσινή πτήση θα ήταν η τελευταία του Επισμηναγού, με αεροσκάφος Τ-2 Buckeye. Θα πήγαινε πλέον στα εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου T-6.

Πτώση ασεροσκάφους στην Καλαμάτα: Τα σενάρια που εξετάζονται για το δυστύχημα

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας «χτενίζουν» την περιοχή ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση, βρίσκοντας στοιχεία που θα ρίξουν φως στα αίτια της τραγωδίας. Εξετάζεται το ενδεχόμενο, ο ίδιος ο πιλότος να επέλεξε το συγκεκριμένο σημείο να ρίξει το αεροσκάφος χωρίς να προλάβει να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό εκτίναξης, καθώς πολύ κοντά υπήρχε κατοικημένη περιοχή το χωριό του Άρι αλλά και η Μονάδα της 120 Πτέρυγας εκπαιδεύσεως της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η υποδοχή του έτους 2024 στην Καλαμάτα στην κεντρική πλατεία


 Στην Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου αναμένεται να γίνει η υποδοχή του νέου έτους 2024 τα μεσάνυχτα της Κυριακής 31 Δεκεμβρίου 2023.

Οι εκδηλώσεις για την υποδοχή του νέου έτους θα ξεκινήσουν στις 22:00 με συναυλία. Τη μουσική βραδιά θα ανοίξουν οι Εισαγγελέας και Γιάννης Κουκούτσης και τη σκυτάλη θα λάβουν οι ElectroSocks με όλες τις επιτυχίες των 70s, 80s και 90s. Οι ElectroSocks αποτελούνται: Front woman η Άγη, με την εκρηκτική της παρουσία. Ηλεκτρική κιθάρα και φωνητικά ο Κώστας Μανιάτης. Τύμπανα ο Γιάννης Τιόπουλος. Πλήκτρα, φωνητικά, ο Στράτος Νικολόπουλος.

412900826 967174391632585 1851027545489903869 n

Στις 24.00 θα αλλάξει η χρονιά και θα έλθει με ελπίδες και προσδοκίες το 2024. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με ρίψη «αθόρυβων» πυροτεχνημάτων και με κεράσματα.

Το πρωί της ίδιας μέρας, παραμονή Πρωτοχρονιάς και ώρα 11.00, η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας θα επισκεφθεί Κοινωφελή Ιδρύματα και θα παιανίσει σε κεντρικούς δρόμους της πόλης με πρωτοχρονιάτικες μελωδίες.

Φιλικό τετ α τετ Πτωχού με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Καλαμάτα


 Στην Καλαμάτα βρίσκεται ο Γιώργος Τζέιμς Τσούνης, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελληνική Δημοκρατία.

Ο Πρέσβης Τσούνης είναι Ελληνοαμερικανός, γιος μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες, με καταγωγή από τον Πλάτανο στην περιοχή της ορεινής Ναυπακτίας.

Ο κ. Τσούνης είχε συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα  περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό, με τον οποίο συζήτησε τις προοπτικές της ευρύτερης περιοχής, καθώς και το ενδεχόμενο συνεργασιών.

Προσφορά ανθρωπιας από μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου Αριστομένη


 
Λίγο πριν τα σχολεία κλείσουν για τα Χριστούγεννα μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και του Λυκείου Αριστομένη, με δική τους πρωτοβουλία, μάζεψαν λάδι, αλεύρι, μακαρόνια, όσπρια, ρύζι, γάλα, αλάτι, ζάχαρη και άλλα είδη για να προσφέρουν ως ελάχιστη ένδειξη κοινωνικής εν συναίσθησης και αλληλεγγύης στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι δύο οικογενειών της τοπικής κοινωνίας που τα έχουν ανάγκη.

Με τα προϊόντα αυτά κατάφεραν να γεμίσουν δύο μεγάλα κουτιά που επιλεγμένοι εκπρόσωποι από τους ίδιους τους μαθητές και τις μαθήτριες μετέφεραν στις ίδιες τις οικογένειες μαζί με ευχές για Καλά Χριστούγεννα σε όλες και όλους, με υγεία, αγάπη και αλληλεγγύη για όλο τον Κόσμο!

Με τιμές, αλλά χωρίς αγοραπωλησίες, συνεχίζει το ελαιόλαδο

 


Με σαφώς βελτιωμένες ποιότητες, μετά και τα κατά τόπους καιρικά φαινόμενα, συνεχίζεται η παραγωγή ελαιολάδου σε παραγωγικά κέντρα, ωστόσο η φετινή περίοδος πλησιάζει προς τη λήξη της με το τέλος της χρονιάς, αρκετά νωρίτερα από το σύνηθες, επιβεβαιώνοντας τους σαφώς μικρότερους όγκους.

Η φετινή εικόνα της παραγωγής χαρακτηρίζεται πρωτόγνωρη, καθώς οι σημαντικές μειώσεις αφορούν το σύνολο της χώρας. Οι παραγωγοί σημαντικών ελαιοκομικών περιοχών θα έχουν οριακά το λάδι που χρειάζονται για την κάλυψη των οικογενειακών τους αναγκών, ενώ δεν λείπουν πλέον και οι φωνές που υποστηρίζουν ότι, σε αυτή την ιδιαίτερη χρονιά, το προϊόν θα λείψει ακόμη και από το ράφι.

Από την άλλη, οι τιμές συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, χωρίς κανείς να μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια αν πρόκειται για το «ταβάνι» ή αν θα εξακολουθήσουν να κινούνται ανοδικά, με τους παραγωγούς να προσδοκούν το δεύτερο και τη βιομηχανία να το «απεύχεται», δεδομένης της πίεσης που ασκεί ο φόβος για απώλεια κοινού –που δύσκολα θα ανακτηθεί– από το ελαιόλαδο και ιδιαίτερα το εξαιρετικό παρθένο.

Αυτό που, κατά γενική ομολογία, εξακολουθεί να συμβαίνει είναι η συγκράτηση για διάθεση ποσοτήτων από πλευράς παραγωγών, την ώρα που τυποποίηση και έμποροι ζητούν ποσότητες για την κάλυψη τρεχουσών ή άμεσων αναγκών. Οι πράξεις, έως τώρα, παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και οι τιμές, παρόλο που δίνονται, δεν θεωρούνται αντιπροσωπευτικές, ώστε να διαμορφώσουν εικόνα αγοράς για το προϊόν.

Ελλείψεις ακόμη και από το ράφι προβλέπονται από το Ηράκλειο

Για απουσία πράξεων, σε επίπεδο τόσο παραγωγών όσο και συνεταιριστικών – ιδιωτικών ελαιοτριβείων, κάνει λόγο από το Ηράκλειο ο Μιχάλης Καμπιτάκης, πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών στον ΑΣ Κάτω Ασιτών και α’ αντιπρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή ακούγονται τιμές με ένα εύρος από 8 έως και 9 ευρώ, ακόμη και υψηλότερα, με τη μέση τιμή να προσδιορίζεται περίπου στα 8,5 ευρώ για τον παραγωγό, χωρίς όμως αυτές να μεταφράζονται σε πράξεις.

Δεδομένης της εικόνας, ο κ. Καμπιτάκης χαρακτηρίζει την τιμή «πλασματική», αφού επί της ουσίας κανένας παραγωγός δεν πουλάει, ενώ και τα ελάχιστα βυτία που έχουν διατεθεί από οργανώσεις κυρίως σε άλλες περιοχές δεν αφορούν επαρκείς ποσότητες, ώστε να κατευθύνουν την αγορά.

«Αν η παραγωγή μας ήταν 35.000-40.000 τόνοι, θα είχαν γίνει κάποιες πράξεις και θα μπορούσαμε να μιλήσουμε με κάποια ασφάλεια, τώρα όμως δεν μπορεί να μιλήσει κανείς», εξηγεί, επισημαίνοντας το ιδιαίτερα χαμηλό ύψος παραγωγής που εκτιμάται πλέον για την Κρήτη, η οποία δεν αναμένεται να υπερβεί τους 20.000 τόνους ελαιολάδου, από τους περισσότερους από 130.000 τόνους πέρυσι.

Το Ηράκλειο βρίσκεται στο 70% και, ουσιαστικά, κλείνει την περίοδο συγκομιδής με το τέλος του έτους, αφού λίγοι θα μείνουν να μαζεύουν τη νέα χρονιά, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Καμπιτάκης, τονίζοντας ότι, αν και η εικόνα διαφέρει κατά τόπους, ένα ποσοστό ίσως μεγαλύτερο και από το 80% των παραγωγών στην περιοχή φέτος βγάζει ίσα-ίσα το λάδι για τις οικογενειακές του ανάγκες. Ενδεικτική είναι και η εικόνα των ελαιοτριβείων, τα οποία σε κάποιες περιοχές δεν άνοιξαν στο σύνολό τους. Όπως εξηγεί, το κόστος και μόνο για το άνοιγμα, το λεγόμενο «λάδωμα», ενός ελαιοτριβείου με δυναμικότητα άλεσης 5-6 τόνων ζύμης/ώρα για την παραγωγή ενός τόνου ελαιολάδου ανέρχεται στα 15.000-20.000 ευρώ, ποσό στο οποίο μετά προστίθεται το αυξημένο κόστος λειτουργίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάγκη των εγχώριων τυποποιητών θα καλυφθεί δύσκολα φέτος, κάτι που καθιστά πιο απίθανες τις εξαγωγές βυτίου, ενώ προβλέπει ακόμη και ελλείψεις από το ράφι, δεδομένων των μειώσεων.

Πάντως, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καμπιτάκης, «οτιδήποτε κινηθεί ακόμη και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, θα γίνει πράξη», θεωρώντας ότι τόσο από το εξωτερικό όσο και από την ντόπια αγορά θα υπάρχει ενδιαφέρον και κατά την εορταστική περίοδο.

Από 8,70 έως 9,30 το εύρος τιμών για τους παραγωγούς της Λακωνίας

«Στην πραγματικότητα, οι τιμές που αναφέρονται δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος και στην ποσότητα του ελαιολάδου (σ.σ. που διακινείται)», σημειώνει από τη Λακωνία ο παραγωγός, ελαιοτριβέας και τυποποιητής, Δημήτρης Πολυμενάκος, τονίζοντας την απόκλιση που έχει η πραγματικότητα από τα όσα γράφονται και ακούγονται σε μια χρονιά εξαιρετικά ιδιαίτερων συνθηκών για το ελαιόλαδο.

Σύμφωνα με όσα ο ίδιος αναφέρει, το εύρος των τιμών παραγωγού, που επικρατούν στην περιοχή, είναι μεταξύ 8,70 και 9,30 ευρώ, αναλόγως πάντα και της ποιότητας του προϊόντος. Ωστόσο, ο κ. Πολυμενάκος επισημαίνει τις μικρές ποσότητες που έχουν φύγει από την περιοχή σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

Έχοντας και την εικόνα της τυποποίησης, ο κ. Πολυμενάκος περιγράφει ότι οι αγορές μιας επιχείρησης πλέον κινούνται στην κάλυψη των αναγκών, αφενός λόγω των πολλών χρημάτων που χρειάζεται κανείς για να στοκάρει προϊόν και αφετέρου του ρίσκου στην περίπτωση που το επόμενο διάστημα «γυρίσει» η τιμή και βρει κάποιον με τέτοιο στοκ.

Από την άλλη, όπως προσθέτει, «και οι παραγωγοί δεν πιέζουν την αγορά», καθώς επικρατεί η αντίληψη ότι θα πουλήσουν αργότερα, και αυτό γιατί προσδοκούν άνοδο τιμών, ενώ συγκρατούνται και για φορολογικούς λόγους.

«Αυτό δημιουργεί αποθέματα, η αγορά δεν έχει ομαλή ροή», συμπληρώνει, χαρακτηρίζοντας τη συνθήκη επικίνδυνη για το μέλλον, αφήνοντας στην πραγματικότητα χαμένο το ελαιόλαδο. Η συγκομιδή στον Νομό Λακωνίας συνολικά πλησιάζει κάπου στο μέσο της κι αυτό επειδή κάποιοι παραγωγοί έχουν μεταθέσει για μετά τις γιορτές το μάζεμα, λόγω των μειωμένων αποδόσεων που παρατήρησαν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που μεταφέρει ο κ. Πολυμενάκος, οι φετινοί όγκοι θα είναι περίπου στο μισό των περσινών, χωρίς ακόμη να μπορεί να το πει κανείς με ασφάλεια, προτού το λάδι μπει στις δεξαμενές.

Εγκρατείς οι παραγωγοί και στη μεσσηνιακή Μάνη, δίνουν μόνο για την ανάγκη

Κάποια ζήτηση από πλευράς εμπόρων, αλλά εγκράτεια από πλευράς παραγωγών μεταφέρει από τη μεσσηνιακή Μάνη ο ελαιοτριβέας Δημήτρης Πουλάκος, σχολιάζοντας ότι οι πράξεις δεν είναι πολλές. «Μέχρι στιγμής, ποσότητα φεύγει όταν παρουσιάζεται ανάγκη» αναφέρει, με την τιμή προ ολίγων ημερών στην περιοχή να βρίσκεται στα 8,80 για το ΠΟΠ και στα 8,60 για το έξτρα παρθένο, χωρίς να αποκλείεται κάποια επιπλέον άνοδος αυτήν τη βδομάδα.

Ο ίδιος επισημαίνει τη συνεχόμενη ανοδική τάση που κατέγραψαν οι τιμές τις προηγούμενες βδομάδες. «Υποθέτω ότι μέσα στο 2024 θα έχουμε και άλλες αυξήσεις στο λάδι», προσθέτει, καθώς θα αρχίσει να φαίνεται η έλλειψη και θα τελειώνουν τα αποθέματα σε Ισπανία και Ιταλία.

Ως προς τα παραγωγικά, η μείωση στην περιοχή, σύμφωνα με την εικόνα που έχει από το ελαιοτριβείο του, εκτιμάται στο 20%-25%, ενώ η συλλογή έχει σχεδόν τελειώσει. Οι τελευταίες βροχές στην περιοχή βελτίωσαν τις οξύτητες, επέδρασαν όμως αρνητικά ως προς τις αποδόσεις, εξηγεί.

«Μαγκωμένοι» οι παραγωγοί και στην Ηλεία

Για καλή ποιότητα, αλλά ποσότητες μειωμένες στο μισό των περσινών, κάνει λόγο ο παραγωγός και εμπορικός διευθυντής της Ομάδας Παραγωγών Μονοπάτι ΑΕ, Κώστας Παναγιωτόπουλος, από το Γεράκι Ηλείας. Η μείωση καταγράφεται και ευρύτερα στον νομό, με τους παραγωγούς της περιοχής να ολοκληρώνουν τη διαδικασία της συλλογής στο επόμενο δεκαήμερο.

Η τιμή που επικρατεί είναι στα 8,20-8,30 ευρώ, ωστόσο κι εκεί επισημαίνεται συγκράτηση από πλευράς παραγωγών, καθώς, επίσης, προσδοκούν άνοδο. «Υπάρχει μια ζήτηση, αλλά οι παραγωγοί δυσκολεύονται να δώσουν προϊόν, γιατί θεωρούν ότι η τιμή θα ανέβει κι άλλο», εξηγεί ο κ. Παναγιωτόπουλος, με τις κινήσεις να μετατοπίζονται μάλλον προς τη νέα χρονιά.

Οι παραγωγοί φαίνονται μαγκωμένοι, το ίδιο όμως «μαγκωμένη» δείχνει και η αγορά για το τυποποιημένο προϊόν, σε αντίθεση με άλλες χρονιές, όπως αναφέρει.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και μέλη Συμβουλίων Κοινοτήτων του δήμου Καλαμάτας

 


ΤΗΝ Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 9:00 π.μ., στο Δημαρχείο Καλαμάτας, έδωσαν όρκο, σύμφωνα με το θρησκευτικό τυπικό ή για όσους το επιθυμούσαν με διαβεβαίωση στην τιμή και στη συνείδησή τους, να είναι πιστοί στην πατρίδα, να υπακούουν στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνουν τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά τους, δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι, ένας Πρόεδρος Κοινότητας καθώς και μέλη Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, οι οποίοι για λόγους αντικειμενικής αδυναμίας δεν προσήλθαν να ορκιστούν το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου.

Οι ορκισθέντες ενώπιον του Δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου είναι οι: Δημοτικοί Σύμβουλοι, από τον συνδυασμό «Καλαμάτα Μετά» Κανάκης Βασίλειος και Τσιγαρίδης Αθανάσιος, ο Πρόεδρος της Δημ. Κοινότητας Αριοχωρίου από τον συνδυασμό «δημιουργική Πρωτοβουλία για το Δήμο Καλαμάτας» Πουλημένος Παναγιώτης και οι σύμβουλοι Δημοτικών Κοινοτήτων, Αμφείας Γεωργούσης Θεόδωρος, Αριοχωρίου Καράμπελας Παντελεήμων, Βέργας Πανταζής Ευάγγελος, Λαιίκων Ηλιόπουλος Αθανάσιος και Μικρομάνης Σταματόπουλος Ιωάννης.

Ο Δήμαρχος, ευχήθηκε στους ορκισθέντες, καλή και δημιουργική θητεία.

Σε βαρύ κλίμα σπαραγμού η κηδεία του επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα στην Καλαμάτα

 


Η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Δένδια, καθώς και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων

Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στην εξόδιο ακολουθία του επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα, ο οποίος έχασε τη ζωή του το πρωί της περασμένης Τετάρτης, όταν το εκπαιδευτικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε κατέπεσε βορειοδυτικά της 120 ΠΕΑ. Αγημα της Αεροπορίας βρέθηκε στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μεγάλη Μαντίνεια, τιμώντας τον επισμηναγό.

Πλήθος κόσμου έχει συρρεύσει στον ιερό ναό για να πουν το τελευταίο αντίο στον επισμηναγό, αλλά και για να συμπαρασταθούν στα μέλη της οικογένειάς του, ενώ στρατιωτικό άγημα αποδίδει τιμές. Οικογένεια, συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι του πιλότου αποχαιρέτησαν τον πιλότο, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών.

Κρη

Παρόντες στην εξόδιο ακολουθία είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί και των τριών Όπλων.

Μετά την ολοκλήρωση της εξοδίου ακολουθίας, η σύζυγος του άτυχου επισμηναγού με καταγωγή από τη Γαλιά στη Μεσαρά, ακολούθησε συντετριμμένη, μαζί με κοντινούς συγγενείς, τη νεκροφόρα που μετέφερε τη σορό στο σημείο της ταφής.

σδγ

Άγημα της Αεροπορίας βρέθηκε στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μεγάλη Μαντίνεια του Δήμου Δυτικής Μάνης για να τιμήσει τον επισμηναγό, ο οποίος αφήνει πίσω του δυο ανήλικα παιδιά και τη σύζυγό του που ήταν αυτόπτες μάρτυρες της τραγωδίας.

Ο εφημέριος της εκκλησίας όπου τελείται η κηδεία γνώριζε 25 χρόνια τον Επαμεινώνδα Κωστέα. «Χάσαμε τον Νώντα μας ένα άξιο παλικάρι, ένα διαμάντι για το χωριό μας. Είμαστε καταρρακωμένοι από τη στεναχώρια. Τον ξέρω εδώ και 25 χρόνια. Άξιος οικογενειάρχης. Για την πατρίδα τα έδινε όλα. Ήθελε να πετάξει και τελικά εκεί που ήθελε να πετάξει, πέταξε» δήλωσε ο εφημερίος του χωριού στο protothema.gr.

Μη μπορώντας να πιστέψουν το κακό που χτύπησε την οικογένειά τους, οι γονείς και η σύζυγος του επισμηναγού συνοδεύουν τη σορό του στην εκκλησία με λουλούδια στα χέρια.

Η συγκινητική τελετή στο Πεντάγωνο

Ράγισαν καρδιές το πρωί της Παρασκευής στο στρατόπεδο Παπάγου, όπου στεγάζεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ και τα ΓΕΣ, ΓΕΑ και ΓΕΝ στην τελετή απόδοσης τιμών για τον επισμηναγό Επαμεινώνδα Κωστέα, ο οποίος έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος όταν το εκπαιδευτικό αεροπλάνο στο οποίο ήταν πιλότος συνετρίβη κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Την ώρα της έπαρσης της σημαίας (στις 7:30) και παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στρατιωτικοί και πολιτικό προσωπικό βγήκαν στα μπαλκόνια του ΥΕΘΑ για να αποτίσουν φόρο τιμής στον αδικοχαμένο 40χρονο πιλότο.

Λίγα λεπτά αργότερα, δε, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό Παναγιάς Παντάνασσας στο στρατόπεδο Παπάγου.

Απονέμεται ο βαθμός του Αντιπτεράρχου στον Επαμεινώνδα Κωστέα

Την απονομή του Ανώτατου Βαθμού στον Επαμεινώνδα Κωστέα ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ.  Σε ανακοίνωσή του, το ΓΕΕΘΑ αναφέρει ότι στον άτυχο πιλότο απονέμεται ο βαθμός του Αντιπτεράρχου, καθώς έχασε τη ζωή του εν ώρα υπηρεσίας που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο.

Ειδικότερα, με Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί, «με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Δένδια, κατόπιν εισήγησης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και απόφασης του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), απονέμεται ο βαθμός του Αντιπτεράρχου στον Επισμηναγό (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα (ΑΜ: 63824), ο οποίος απεβίωσε κατά την εκτέλεση υπηρεσίας που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο».

Ο Επαμεινώνδας Κωστέας τραυματίσθηκε θανάσιμα κατά την πτώση του εκπαιδευτικού αεροσκάφους Τ2Ε Buckeye, μισό ναυτικό μίλι βορειοδυτικά του αεροδρομίου της Καλαμάτας, το πρωί της 27ης Δεκεμβρίου. Την απονομή του βαθμού του αντιπτεράρχου στον επισμηναγό (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα (ΑΜ: 63824), ο οποίος απεβίωσε κατά την εκτέλεση υπηρεσίας που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο, προβλέπει Προεδρικό Αιάταγμα που θα εκδοθεί, μετά από πρόταση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια. Τη σχετική απόφαση έλαβε το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, κατόπιν εισήγησης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Αναστασόπουλος για το έργο αντικατάσταση του αγωγού και τις ασφαλτοστρώσεις στη Μεσσηνία

 


Ο Τοπογράφος Μηχανικός Νικόλαος Α. Αναστασόπουλος απέστειλε επιστολή στην Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Μεσσηνίας σχετικά με τις εργασίες που γίνονται για την αντικατάσταση του αγωγού δικτύου ύδρευσης στο οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής των Γαργαλιάνων κάνοντας παρατηρήσεις όσον αφορά τον τρόπο που εκτελούνται οι εργασίες.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής που απεστάλη είναι το εξής:
Στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Γαργαλιάνων του Δήμου Τριφυλίας καθώς και στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Χώρας Δήμου Πύλου Νέστορος εκτελείται από το Δήμο Τριφυλίας το έργο αντικατάστασης εξωτερικού υδραγωγείου του Συνδέσμου Τέλος Άγρας. Η τοποθέτηση του αγωγού και οι απαιτούμενες εργασίες προβλέπονται να γίνουν εντός του οδοστρώματος σε όλο το μήκος του  Επαρχιακού και Εθνικού δικτύου οδών σε όλη την άνω περιοχή. Ο εργασίες ξεκίνησαν στην αρχή του καλοκαιρίου φέτος με εκσκαφή και επίχωση του αγωγού από τον Επαρχιακό δρόμο Μαραθούπολης- Γαργαλιάνων, όπου έως πριν 1.5 μήνα ολοκληρώθηκαν  έως τον κόμβο της Επαρχιακής οδού με την Εθνική οδό Γαργαλιάνων- Ρωμανού και έχουν συνεχιστεί έως σήμερα σε μήκος 1 χιλ. επί της Εθνικής οδού που εισέρχεται στην πόλη των Γαργαλιάνων. Όλο αυτό το διάστημα των 6 μηνών που διαρκούσαν οι εργασίες ο ανάδοχος δεν προχώρησε σε σταδιακή αποκατάσταση με ασφαλτόστρωση των τμημάτων που ολοκλήρωνε, ενώ δεν έκανε καμία συμπύκνωση της επίχωσης, αλλά απλώς τοποθετούσε στην άκρη του δρόμου το 3Α με απλή επίχωση, με αποτέλεσμα όλο το καλοκαίρι η κυκλοφορία να καθίσταται επικίνδυνη λόγω της σκόνης και της μείωσης του πλάτους του οδοστρώματος, αφού σε αυτό το τμήμα της επαρχικής οδού διοχετεύεται όλη η κίνηση της Εθνικής οδού Πύλος -Κυπαρισσίας λόγω του έργου  που εκτελείται Γαργαλιάνοι – Φιλιατρά. Με τις πρώτες βροχές του Φθινοπώρου το χαλίκι από την άκρη του δρόμου έφραξε όλες τις τάφρους απορροής και τα τεχνικά κατά μήκος του δρόμου και μεγάλες ποσότητες κατέληξαν στα παρόδια κτήματα. Το διάστημα αυτό προβαίνει σε εργασίες ασφαλτόστωσης του σκάματος στα εν λόγω τμήματα οι οποίες δεν αποκαθιστούν με ασφάλεια το οδόστρωμα. Σχετικό είναι και δημοσίευμα τοπικού μέσου το οποίο σας κοινοποιώ. 
Επειδή οι εργασίες που από εδώ και πέρα θα γίνουν αφορούν τον Εθνικό δρόμο Γαργαλιάνοι-Πύργος-Χώρα και την 3η Επαρχιακή οδό από Χώρα-Μεταμόρφωση-Τουλούπα Χάνι-Άγιοι Απόστολοι παρακαλούμε  για τη συνδρομή της υπηρεσίας σας ώστε η αποκατάσταση του οδοστρώματος να είναι η προβλεπόμενη και πάντως όχι όπως έγινε έως τώρα μετά από έξη μήνες, ώστε να μην δημιουργεί κινδύνους στη διερχόμενη κυκλοφορία, καθώς και ζημιές στο δίκτυο παροχέτευσης των όμβριών των οδών ή ζημιές στις παρακείμενες ιδιοκτησίες.
Σχετικό δημοσίευμα

Συλλαλητήριο κατά της ακρίβειας διοργανώνει ο ΙΝΚΑ

 



Συλλαλητήριο κατά της ακρίβειας διοργανώνει την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου στις 11πμ, στην πλατεία Κάνιγγος το ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται:

«Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση της ακρίβειας, δεν πάει άλλο ο εμπαιγμός ορισμένων εταιρειών τροφίμων καυσίμων, ενέργειας ρεύματος. Με όσες και όποιες εξαγγελίες δεν γίνεται τίποτα. Γιαυτό το ΔΣ του ΙΝΚΑ Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας αποφάσισε σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της ακρίβειας να καλέσει τους πολίτες καταναλωτές σε συλλαλητήριο στις 17 Ιανουαρίου 2024 ημέρα Τετάρτη και ώρα 11:00 , στην πλατεία Κάνιγγος ( Υπουργείο Εμπορίου). Απαιτούμε καθαρές τιμές ,καθαρά ποιοτικά προϊόντα και όχι μειώσεις στις συσκευασίες προϊόντων. Απαιτούμε έλεγχο σε όλα τα επίπεδα. Ζητούμε να λειτουργούν σωστά οι ανεξάρτητες αρχές όπως ΕΕΤΤ, Επιτροπή Ανταγωνισμού, ΡΑΕΥΑ, Συνήγορος του Πολίτη, Συνήγορος του Καταναλωτή, ΕΣΡ».

Τα παιδιά της Καλαμάτα 80 ανακάλυψαν τον κρυμμένο θησαυρό του Σ.Ε.Μ.

 


Η κεντρική πλατεία της Καλαμάτας μετατράπηκε σε μια ατελείωτη παιδική χαρά φιλοξενώντας δεκάδες παιδιά του ΑΟ Καλαμάτα 80, που συμμετείχαν στο γιορτινό κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας. 

Παιδιά καθε ηλικίας, χωρισμένα σε γκρουπ αναζήτησαν τα στοιχεία και έλυσαν τους γρίφους, ακολουθώντας το μονοπάτι και τα χνάρια για το σεντούκι του θησαυρού.

Μια πρωτοβουλία σε ύφος γιορτινό, με ζητούμενο τη συμμετοχή, στο τέλος της οποίας οι μικροί συμμετέχοντες  έλαβαν μετάλλιο, βιβλίο παραμύθι και γλυκίσματα αποχωρώντας όλοι χαμογελαστοί.

Συγκλονίζει η αδελφή του αδικοχαμένου πιλότου στη Καλαμάτα– «Έφυγε ο άγγελός μου, ήταν άδικο να γίνει έτσι»

 


Στο πένθος έχει βυθιστεί η οικογένεια του 40χρονου επισμηναγού, ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά την πτώση εκπαιδευτικού αεροσκάφους στην Καλαμάτα. Βαθιά η θλίψη και στην Κρήτη, όπου μάλιστα ο αδικοχαμένος Επαμεινώνδας Κωστέας θα ερχόταν για διακοπές προκειμένου να περάσει την Πρωτοχρονιά στο χωριό της συζύγου του.

Τη μοιραία πτήση παρακολουθούσαν η σύζυγος και τα δύο του παιδιά, τους οποίους θέλησε να έχει κοντά του στην τελευταία του πτήση με τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκαφών, που θα αποσυρθούν σε λίγους μήνες από την ενεργό δράση.

Συντετριμμένη η αδελφή του επισμηναγού, μίλησε στο Mega, αναφέροντας ότι η οικογένεια θα έφευγε για διακοπές.

«Ήταν στο (αεροδρόμιο) η σύζυγός του και τα παιδιά. Ήταν η τελευταία πτήση για να φύγει διακοπές με την οικογένειά του. Θα έφευγαν απλά για Κρήτη, επειδή είναι από εκεί η σύζυγός του, να περάσουν Πρωτοχρονιά. Είχε νομίζω πάνω από τρεις χιλιάδες ώρες πτήσης. Ήταν ένα εξαιρετικό παιδί», είπε.

«Έφυγε ο άγγελός μου, έφυγε το παιδί μου. Ήταν άδικο να γίνει έτσι… ήταν πολύ άδικο. Πολύ νέος άνθρωπος. Ένα πολύ νέο παλικάρι που, δυστυχώς, έφυγε πολύ άδοξα. Έχει δύο μικρά παιδάκια», πρόσθεσε η αδελφή του επισμηναγού.

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

Θανατηφόρο τροχαίο στη Μεσσηνία: Μάχη για τον απεγκλωβισμό οδηγού αυτοκινήτου

 


Τραγικό τροχαίο σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγο μετά τη Βαλύρα με κατεύθυνση προς Σκάλα.

Θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι στις 13:20 στον δρόμο από Σκάλα προς Βαλύρα. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες ο 82χρονος οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και προσέκρουσε σε ένα ελαιόδεντρο, το οποίο και έκοψε στα δύο, ντελαπάρισε και κατέληξε στη μέση του δρόμου. Η πρόσκρουση ήταν τόσο σφοδρή που αποκολλήθηκε η μηχανή του αυτοκινήτου, και εκσφενδονίστηκε στο οδόστρωμα, ενώ ο οδηγός  διακομίσθηκε πολυτραυματίας σε πολύ σοβαρή κατάσταση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Δυστυχώς όμως, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, κατέληξε λίγες ώρες αργότερα.

Aίτημα φορέων για την αναβίωση του πανηγυριού της Υπαπαντής στην Καλαμάτα

 


Να αναβιώσει το πανηγύρι της Υπαπαντής, με όρους που θα σέβονται τη θρησκευτική γιορτή και θα προβάλουν τα τοπικά προϊόντα αλλά και τον τόπο, ζητά ομόφωνα η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Μεσσηνίας, από τον δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο.

Σε επιστολή του προέδρου και του γραμματέα της Ομοσπονδίας,  Γιώργου Καπερώνη και Γιάννη Κουφού αντίστοιχα, η οποία κοινοποιείται στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Βαγγέλη Ξυγκώρο και στον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Γιώργο Εγγλέζο, υποβάλλεται το αίτημα ως εξής: «Αγαπητέ Δήμαρχε, Στην τελευταία Γενική Συνέλευση της ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας, με μοναδικό θέμα την εμποροπανήγυρη της Υπαπαντής μετά από εμπεριστατωμένη συζήτηση  πάρθηκε ομόφωνη απόφαση να υποβάλουμε αίτημα στην Δημοτική Αρχή για την επαναλειτουργία της.

Στο πλαίσιο αυτό έχουμε διαμορφώσει μια σειρά καινοτόμων προτάσεων  καθιστώντας την λαμπρό σημείο αναφοράς για την πόλη μας και τους επισκέπτες της και προτείνουμε:

  1. Ασφαλείς κατασκευές με ρευματοδότηση με έμφαση στην αισθητική και την προσβασιμότητα, δίνοντας έτσι νέα πνοή στον χώρο της εμποροπανήγυρης.
  2. Την ανάδειξη του Ιστορικού Κέντρου με την τοποθέτηση έργων τέχνης και χειροτεχνημάτων σε κομβικά σημεία, μετατρέποντας το ιστορικό κέντρο σε έναν ζωντανό πολιτιστικό κόμβο, με έμφαση στα παραδοσιακά επαγγέλματα, δίνοντας μια γνήσια αίσθηση της τοπικής κουλτούρας.
  3. Ειδικές κατασκευές στο Ιστορικό Κέντρο που θα προβάλλουν και θα προωθούν τα τυποποιημένα αγροτικά προϊόντα μας, όπως η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, για την καθιέρωση της Καλαμάτας σε γαστρονομικό προορισμό, ενισχύοντας έτσι την τοπική οικονομία.
  4. Την αναβίωση της εμποροπανήγυρης που θα δώσει μία νέα διάσταση στην εορταστική περίοδο.
  5. Η οργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων θα εμπλουτίσει την εμπειρία των επισκεπτών και θα αναδείξει την πλούσια τοπική κληρονομιά.
  6. Δυναμική Διαφημιστική Καμπάνια στα μεγάλα αστικά κέντρα προσελκύοντας έτσι επισκέπτες από όλη την επικράτεια.

Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε στην δημιουργία μιας εμποροπανήγυρης, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, διατηρώντας ταυτόχρονα τον πλούτο και την παράδοση της Καλαμάτας.

Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί σας, για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, που εντάσσετε στην γενικότερη προσπάθεια ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής».

kalamatajournal.gr