Νίκας: “Η Πολιτική Άνοιξη εξακολουθεί να λειτουργεί ως οργανισμός με υβριδικό τρόπο. Αλίμονο αν η Περιφέρεια Πελοποννήσου γίνει γραφείο προώθησης συγκεκριμένων βουλευτών”
Λίγες μέρες πριν την λήξη της θητείας του ο απερχόμενος περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας προχώρησε σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα της περιφέρειας στην Τρίπολη. Μια συνέντευξη για όλους και όλα με αιχμές αλλά και βολές προς συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα και συγκεκριμένες συμπεριφορές.
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης Νίκα.
“Ολοκληρώσαμε τη διαδικασία των απορριμμάτων. Όταν ήρθαμε εδώ η Πελοπόννησος ήταν γεμάτη σκουπίδια. Υπήρξαν, ασφαλώς, πρόδρομες ενέργειες από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Καλύψαμε γρήγορα ένα πολύ μεγάλο κενό. Υπενθυμίζω ότι, δουλεύαμε με την απλή αναλογική και τις δυσκολίες που έχει το σύστημα, όπου δεν υπήρχε πλειοψηφία”.
“Στη συνέχεια, σε γενικό επίπεδο προσπαθήσαμε στον πρωτογενή τομέα που είναι η απόλυτη πρώτη προτεραιότητα για την περιφέρεια Πελοποννήσου, με παρέμβαση στους αναδασμούς που ήταν παρατημένοι, όπως ο Φενεός εδώ και 15 χρόνια, τις νέες καλλιέργειες, τις ασθένειες και τα βήματα που κάναμε στη δακοκτονίες, και τη συνεργασία με τα Πανεπιστήμια”.
“Δουλέψαμε στον τομέα της πρόνοιας, είναι πολύ σοβαρό το θέμα στην Πελοπόννησο: Ρομά, ναρκωτικά, φτώχεια κ.λπ. Συνεργαστήκαμε με την κυρία Λινού, προσφέραμε γεύματα σε παιδιά, ΑμεΑ ή παιδιά που δεν καλύπτονται από το κρατικό πρόγραμμα”.
“Διατέθηκαν για την υποστήριξη της υγείας πολλά εκατομμύρια ευρώ , θεωρώ περισσότερα από αυτά που διέθεσε το υπουργείο, σε μια περιφέρεια που έχει προβλήματα. Και η παροχή της υγείας εδώ είναι κάτω από τον μέσο όρο. Πάρα πολλοί ασθενείς μετακινούνται προς διάφορες περιοχές, την Πάτρα ή την Αθήνα. Βελτιώσαμε τις υποδομές, κάναμε Κέντρα Υγείας, στηρίξαμε τα κεντρικά Νοσοκομεία των πόλεων, αγοράσαμε και μέσα χωρίς να έχουμε υποχρέωση”.
“Στην πολιτική προστασία κάναμε βήματα πολύ σημαντικά για την τοποθέτηση δεξαμενών, την αγορά βαρέων οχημάτων ώστε να μπορέσουμε την κρίσιμη ώρα να ανταποκριθούμε στις ανάγκες”.
“Ο πολιτισμός είχε απόλυτη προτεραιότητα. Είχαμε άριστη συνεργασία με την κυρία Μενδώνη, ήταν η υπουργός που είχαμε την καλύτερη συνεργασία. Ήδη 26 εκατομμύρια ευρώ έχουν περάσει στο επόμενο πρόγραμμα….Έχουμε σοβαρά προβλήματα στον τομέα του Αθλητισμού. Δεν έχουμε κανέναν αθλητικό χώρο που να λειτουργεί σοβαρά με τις διεθνείς προδιαγραφές σε απόλυτο βαθμό. Κάναμε πολύ μεγάλη προσπάθεια, αν δεν υπάρξει όμως κρατική συνδρομή, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε.
“Γεμίσαμε από χτυπήματα στην πλάτη, και χαιρετίσματα, και συμμετοχή σε κηδείες και μνημόσυνα”
Για το μέλλον θα πω δύο σύντομες κουβέντες. Η Περιφέρεια είναι ένας θεσμός που δεν έχω καταλάβει πόσο κρατικός είναι, δηλαδή πόσο κεντρική κυβέρνηση και πόσο αυτοδιοίκηση. Εμείς εκτελούμε ένα μέρος του κρατικού προϋπολογισμού. Επομένως, η ευελιξία δεν είναι μεγάλη για την Περιφέρεια μας.
“Χρειαζόμαστε εξειδικευμένους υπαλλήλους, όχι υπαλλήλους γενικά. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει σε θεσμικό επίπεδο να γίνουν βασικές αλλαγές, πρέπει ο θεσμός να λειτουργεί με ενιαίο τρόπο. Πρέπει να σπάσουμε τον τοπικισμό. Να αισθανόμαστε ως Πελοποννήσιοι”
Να έχουμε εκλεγμένους σε όλη την έκταση της περιφέρειας. Όλοι αποδεχόμαστε ότι πρωτεύουσα πρέπει να είναι η Τρίπολη, για πολλούς και διαφόρους λόγους, και όχι μόνο ιστορικούς. Προφανώς χρειάζονται διορθώσεις σε γεωγραφικό επίπεδο. Τα Κύθηρα και η Τροιζηνία δεν υπάρχει λόγος να μην ανήκουν στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Πρέπει να παραμείνει έδρα στην Τρίπολη.Η ενιαία Πελοπόννησος είναι περισσότερο ένα σύνθημα. Δεν μπορεί να γίνει ποτέ…Η Πάτρα δεν είναι κάτι που μπορείς να το πολεμήσεις ως έδρα”.
Τα έργα υποδομής που έχουν προτεραιότητα είναι τα εξής τρία: η διάβρωση του Κορινθιακού Κόλπου, το τρένο και οι οριζόντιοι άξονες. Από την εποχή του Τρικούπη μιλάμε για την παράκαμψη των Λαγκαδίων.
Αν αγαπάμε την αγροτιά το πρώτο θέμα που πρέπει να λύσουμε είναι η άρδευση. Κάποια έργα άρδευσης καρκινοβατούν εδώ και 50 χρόνια. Είναι θέμα κυβερνητικό κι αυτό.
“Είμαι ανεξάρτητος όσον αφορά στην συμπεριφορά μου ως αυτοδιοικητικού. Ποτέ δεν διανοήθηκε κανένας να μου δώσει εντολές. Δεν πέρασα εύκολα, επί τρία χρόνια αντιμετώπισα διάφορα προβλήματα”
, όπως όταν Νοσοκομείο της Τρίπολης έπρεπε να γίνει νοσοκομείο Covid. Κάναμε μία σύσκεψη και είπαμε να προχωρήσουμε σε αυτήν την πρόταση όταν ξέσπασε η μεγάλη θύελλα. Και επειδή έπρεπε και η φτώχεια να ακουμπήσει κάπου. Και ξέσπασε μια θύελλα που συνδεόταν με μικροσυμφέροντα στην περιοχή. Το δεύτερο είναι η Ενέργεια όπου έχω την άποψη πως το κράτος πρέπει να έχει λόγο. Το τρίτο, ήταν ένα αντιπλημμυρικό 85 εκατομμυρίων € με ανάθεση, που δεν χρειαζόταν, και η ΑΠΕ που πρώτα πρέπει να υπάρχει χωροταξία.
Μέσα σε όλη αυτή τη θύελλα θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, που στάθηκαν δίπλα μου, εκτός από δύο περιπτώσεις, μία στη Μεσσηνία και μία στην Αργολίδα. ”
“Θεωρώ ότι η Πολιτική Άνοιξη εξακολουθεί να λειτουργεί ως οργανισμός με υβριδικό τρόπο. Δεν θέλω να έχω καμιά ιδεολογική σχέση με την πατριδοκαπηλία, τον εθνολαϊκισμό, με το λαϊκισμό κάθε μορφής, με το ρουσφέτι και την πελατειακή σχέση. Εξοργίζομαι όταν ακούω δήμαρχο να λέει… “ευχαριστώ τον τάδε που κατόπιν ενεργειών του…”.
“Δεν θέλω να έχω καμία σχέση με τα ζητήματα που μας γυρίζουν σε άλλες εποχές. Και σήμερα προωθούνται ατομικά συμφέροντα. Ξέρω ότι υπάρχουν πολιτικές ισορροπίες διάφορες. Δεν θέλω να έχω καμία σχέση με όλα αυτά που μάς γυρίζουν πίσω, στην εποχή του Βούλγαρη…. Υπάρχει ένας βουλευτής που προωθεί διάφορα ζητήματα και είναι πιο ελκυστικός, και βουλευτής διορισμένος, δηλαδή βουλευτής Επικρατείας”.
“Εύχομαι στον κύριο Πτωχό να έχει καλή επιτυχία. Και αν μπορώ να τον βοηθήσω κάπου να το κάνω. Νομίζω ότι η επιτυχία του εξαρτάται από την απεξάρτησή του από το συγκεκριμένο γραφείο και τον συγκεκριμένο χώρο. Αλίμονο αν είναι εντολοδόχος. Αλίμονο αν η περιφέρεια Πελοποννήσου γίνει ένα όργανο προώθησης συγκεκριμένων βουλευτών. Δεν ήταν αντίπαλος μου ο Τατούλης”.
“Ούτε από τον κύριο Τατούλη έχω παράπονο. Αν και πολλές φορές υπερέβη τα εσκαμμένα. Δεν ήταν αντίπαλός μου ο Τατούλης την τετραετία. Αλλού ήταν τα προβλήματα, δυστυχώς”.
Τέλος, ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους λέγοντας: “Ευχαριστώ πάρα πολυ τον δημοσιογραφικό κόσμο, ο οποίος ήταν δίπλα μου ακόμα και με την κριτική του. Εγώ την κριτική την δέχομαι. Ξέρετε τι δεν δέχομαι; Δεν δέχομαι την προσπάθεια κάποιων να δολοφονήσουν χαρακτήρες. Δεν δέχομαι το Μέσο που είναι ιμάντας και μεταφέρει συκοφαντίες που δεν είναι δικές του, αλλά εκπορεύονται από αλλού. Απο πολιτικούς που δεν μιλάνε, αλλά βάζουν άλλους, ένα Μέσο ενημέρωσης να τα λέει για αυτούς…”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου