Pages

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Καλαμάτα: Δεν πάει άλλο, απεργία, ξεσηκωμός για αυξήσεις 10% ζητά η ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας


 
Με υψηλό ηθικό, μετά τη μεγάλη συμμετοχή στην περιφερειακή συνδιάσκεψη της ΑΔΕΔΥ που πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, στην Τρίπολη, εκπρόσωποι της Εκτελεστικής Επιτροπής της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης επισκέφθηκαν σήμερα χώρους δουλειάς στην Καλαμάτα, ενώ το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, παρουσίασαν τα αιτήματα ενόψει της απεργίας που οργανώνεται για τα τέλη Φλεβάρη, με πιο κεντρικά την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10% και την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. 

Οι Βέτα Πανουτσάκου, Δημήτρης Μπράτης και Γιώργος Πετρόπουλος υπογράμμισαν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιμετωπίζουν πια θέματα αξιοπρεπούς επιβίωσης, παρά την επικοινωνιακή καταιγίδα, όπως την χαρακτήρισαν, της κυβέρνησης για δήθεν αύξηση των ετήσιων αποδοχών τους κατά 1.400 ευρώ και ζήτησαν από τους εργαζόμενους να υψώσουν τείχος στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και να λάβουν μέρος μαζικά στην απεργία.


Η Βέτα Πανουτσάκου μίλησε μεταξύ άλλων για “πετσοκομένους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων εδώ και 13 χρόνια, που πετοκόβονται ακόμα πιο πολύ από την ακρίβεια,  η οποία είναι τεράστια και ροκανίζει και αυτούς τους πενιχρούς μισθούς. Έχουμε απέναντί μια αντιλαϊκή πολιτική, μια αντεργατική πολιτική. η οποία μοιράζει ψίχουλα και τα προβάλλει ως λύσεις στο εισόδημα των εργαζομένων.  Όλοι γινόμαστε μάρτυρες των περιβόητων 70 ευρώ, μεικτά χρήματα, τα οποία δόθηκαν από 1/1, που εδώ και ένα διαφημίζονται και που στην πραγματικότητα αντιστοιχούν σε 1,5 ευρώ την ημέρα σε κάθε εργαζόμενο. Καταλαβαίνουμε ότι το 1,5 ευρώ την ημέρα δεν μπορεί να εξισορροπήσει ούτε την καν την ακρίβεια, πόσο μάλλον τα δώρα, τον 13ο και 14ο μισθό, τις απώλειες που έχουμε από τη διετία τη χαμένη με το μισθολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ, τις εισφορές αλληλεγγύης, που μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι εξακολουθούν να πληρώνουν και τόσα άλλα”.

Η κ. Πανουτσάκου πρόσθεσε το ζήτημα των χαμηλών μισθών συνδέεται και με την τεράστια υποστελέχωση του δημόσιου τομέα, εξηγώντας ότι αφενός οι προσλήψεις νέων υπαλλήλων είναι πενιχρές, αφετέρου πολλοί εργαζόμενοι δεν προσέρχονται να προσληφθούν γιατί ο μισθός δεν τους φτάνει για να ζήσουν, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που χρειαστεί να εγκατασταθούν σε μια άλλη πόλη από αυτή στην οποία ζουν.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Μπράτης σημείωσε ότι το πρόβλημα της ακρίβειας το αντιμετωπίζει πλέον κάθε εργαζόμενος, κάθε οικογένεια και γι’ αυτό πρέπει να εξελιχθεί “μια εκστρατεία ενημέρωσης όλου του κόσμου της εργασίας στην κατεύθυνση ότι στη χώρα μας θα πρέπει να υπάρξει μια κοινωνική αντιπολίτευση, η οποία θα βάλει ένα τέρμα σε αυτά τα μέτρα της κυβέρνησης, η οποία δήθεν δεν μπορεί να ελέγξει την ακρίβεια. Μιλάμε για ακρίβεια στο ράφι 9% με επίσημα στοιχεία. Οι οικογένειες, ειδικά αν έχουν και παιδιά να σπουδάζουν, δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Πάνω στην απογοήτευση του κόσμου ερχόμαστε και θέλουμε να πούμε σε όλους τους εργαζόμενους ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο, κάτι πρέπει να γίνει, πρέπει να ξεσηκωθούμε, πρέπει να βάλουμε ένα τείχος, ένα φραγμό. Να πάμε σε μια μεγάλη γενική απεργία με όλο τον κόσμο της εργασίας για να απαντήσουμε απέναντι στα ψίχουλα που η κυβέρνηση επέλεξε να δώσει απέναντι στους εργαζόμενους στο δημόσιο, ότι αυτό δεν γίνεται αποδεκτό”.

Για το ύψος των αυξήσεων που δόθηκαν στους δημοσίους υπαλλήλους ο κ. Μπράτης σημείωσε ότι “έχουμε αν θέλετε μια καταιγίδα από πλευράς κυβέρνησης ότι δήθεν στο Δημόσιο παίρνουμε 1.400  ευρώ το χρόνο καθαρά από φέτος. Σας λέω λοιπόν, επειδή όλοι οι συνάδελφοι πήραν τα εκκαθαριστικά τους, καθαρά στο χέρι πήραν από 42 ευρώ το μήνα, είναι 400 ευρώ το χρόνο. Μετά από 14 χρόνια μνημονίων, όπου οι μισθοί μειώθηκαν στο 40%, όπου καταργήθηκαν τα δώρα, όπου ο κ. Γεωργιάδης είπε μη σκέφτεστε για επαναφορά των δώρων. Γιατί να μην σκεφτόμαστε τα δώρα; Καθιερώθηκαν πριν από 100 χρόνια, υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα -και καλώς, για να μπορέσουν να δώσουν μια ανάσα στους εργαζόμενους τις μέρες των γιορτών, των διακοπών που έχουν περισσότερες ανάγκες για τα παιδιά τους, την οικογένειά τους. Ταυτόχρονα να σας πω ότι πληρώνουμε εισφορά υπέρ της ανεργίας περίπου 40 με 45 ευρώ το μήνα, την ώρα που η κυβέρνηση επαίρεται ότι η ανεργία έχει πέσει κάτω από το 10%. Μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνουν εισφορά ανεργίας περίπου 45 ευρώ το μήνα ο καθένας”.

Ο Γιώργος Πετρόπουλος σημείωσε για την ακρίβεια: “Μετά από 14 χρόνια μειωμένων μισθών και με ό,τι έχει απομείνει από το εισόδημά μας να κατατρώγεται από την ακρίβεια, την ακρίβεια που εσχάτως ο πρωθυπουργός ανακάλυψε ότι προέρχεται από την απληστία των κερδών, κάτι που εμείς ως συνδικάτα λέμε εδώ και δύο χρόνια που έχει ξεκινήσει αυτό το μεγάλο κύμα ακρίβειας, το οποίο τροφοδοτείται από την ανοχή της κυβέρνησης, η οποία έχει επιλέξει στο πλαίσιο μιας πολιτικής που η ίδια φαντάζεται ότι μπορεί να λειτουργήσει στην οικονομία, να ανέχεται την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και ταυτόχρονα να φορολογεί δυσβάσταχτα με έμμεσους φόρους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες. Η κατάσταση είναι πραγματικά τραγική και απέναντι σε αυτή την κατάσταση είναι ακόμη μεγαλύτερη η οργή των εργαζομένων για την κοροϊδία την οποία υφιστάμεθα. Κοροϊδία της υποτιθέμενης μεγάλης αύξησης των μισθών. Μάλιστα σε φιλοκυβερνητικά μέσα και εκπομπές εμφανίζεται ως βροχή αυξήσεων στο Δημόσιο. Τα εκκαθαριστικά σημειώματα δείχνουν ότι δεν έπεσε ούτε βροχή ούτε ψιχάλα στους μισθούς μας, η κατάσταση είναι τραγική. Δεν μιλάμε πια για τη μισθολογική μας αξιοπρέπεια αλλά για ζητήματα επιβίωσης, που δεν μπορούν να επιλυθούν εάν δεν υπάρχουν ουσιαστικές πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας τουλάχιστον 10% και επαναφορά των δώρων”.

Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε από τον γραμματέα του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Κώστα Γαλιώτο, που παρουσίασε τους εκπροσώπους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.

Στ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου