Pages

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

Το χωριό θαύμα στο μέσο της διαδρομής Καλαμάτα – Σπάρτη που κρύβει εκπλήξεις

 


Στην καρδιά του δυτικού Ταϋγέτου, του ψηλότερου βουνού της Πελοποννήσου, κοντά στα όρια της Μεσσηνίας με τη Λακωνία συναντάει κανείς τα χωριά του παλιού δήμου της Αλαγονίας.

Για να φτάσουμε στη δυτική πλευρά του Ταϋγέτου ξεκινάμε από την Καλαμάτα με βόρεια κατεύθυνση, παίρνοντας το δρόμο που οδηγεί στη Σπάρτη μέσω της ορεινής διάβασης του Ταΰγετου. Ο δρόμος κινείται σχεδόν παράλληλα με τον ποταμό Νέδοντα. Ο Νέδων πηγάζει από τον Ταΰγετο, διασχίζει ένα πανέμορφο φαράγγι και τέλος χύνεται στον Μεσσηνιακό κόλπο δίπλα ακριβώς από τις δυτικές γειτονιές της πόλης της Καλαμάτας.

Αρτεμισία Μεσσηνία (3)

Το πρώτο χωριό που συναντάμε στην ανάβαση της δυτικής πλαγιάς του Ταϋγέτου είναι η Αρτεμισία. Μέχρι το 1927 το χωριό ονομαζόταν Τσερνίτσα ή Τζερνίτζα και βρίσκεται περίπου στο μέσο της διαδρομής Καλαμάτας-Σπάρτης απέχοντας 24 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα και 36 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη.

Η Αρτεμισία είναι χτισμένη στο χώρο του οικισμού Δενθάλιοι της αρχαίας Δενθαλιάτιδας χώρας που απαντάται στον Όμηρο, περιοχή με πολλά αμπέλια και το κρασί Δένθη. Μετά την κάθοδο Σλάβων η Αρτεμισία ονομάστηκε Τσερνίτσα, δηλαδή περιοχή με πολλές μουριές αφού υπήρχε ανεπτυγμένη σηροτροφία.

Αρτεμισία Μεσσηνία (2)

Αξιόλογα ιστορικά μνημεία της Αρτεμισίας είναι η οικία Πουλουπάτη του 18ου αιώνα και τα κτίσματα της ιστορικής Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Μελέ τα οποία απέχουν μόλις 800 μέτρα από το χωριό. Εκεί υπάρχουν ερείπια από τη Σχολή του Γένους στη θέση Μελέ και το Αλληλοδιδακτικό και το Ελληνικό σχολείο που έχτισε ο ευεργέτης Πέτρος Δημάκης ο οποίος έφτασε στην περιοχή από το εξωτερικό το 1854, σχολεία στα οποία δίδαξαν σπουδαίοι καθηγητές και ιεράρχες και φοίτησαν μεγάλα ονόματα όπως ο Μπενάκης και ο Μελετόπουλος.

Η Κάτω Χώρα η οποία δεν κατοικείται πλέον βρίσκεται στην ακριβή θέση της αρχαίας Δενθαλιάτιδας, όπου υπάρχουν πλέον κήποι και ερείπια από παλαιά κτίσματα. Στο Βόλιμνο υπάρχουν ερείπια του ναού της Λιμνάτιδας Αρτέμιδας. Στη θέση Ματζίνια, βρίσκεται το ομώνυμο μεταβυζαντινό γεφύρι του Νέδοντα. Το εντυπωσιακό γεφύρι έχει μήκος 19 μ., πλάτος 2,90 μ., άνοιγμα τόξου 8 μ. και ύψος 4,50 μ.

Αρτεμισία Μεσσηνία (4)

Το επόμενο χωριό που συναντάμε στη διαδρομή μας είναι οι Πηγές. Απέχουν μόλις τρία χιλιόμετρα από την Αρτεμισία. Οι Πηγές οι οποίες ονομάζονταν Μικρή Αναστάσοβα μέχρι το 1927, βρίσκονται σε υψόμετρο 760 μέτρων και είναι ένα καταπράσινο χωριό με πηγές με καθαρό βουνίσιο νερό.

Τρία χιλιόμετρα βορειότερα των Πηγών βρίσκεται η Αλαγονία ένα ορεινό χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά σε πλαγιά του Ταϋγέτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου