Pages

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Τα «Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας» με θεματικές ενότητες για δέκατη χρονιά

 


Τα «Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας» και «Σχολείο Τουρισμού OnTour» θα περιέχουν θεματικές ομιλίες και εργαστήρια για όλους όσοι εμπλέκονται στον κλάδο του τουρισμού, με άνοιγμα στις τοπικές κοινωνίες

Έπειτα από την παύση λόγω πανδημίας, το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας επιστρέφει φέτος για δέκατη χρονιά, ανανεωμένο και πλήρως εναρμονισμένο με τις νέες συνθήκες στον κλάδο του τουρισμού, έτοιμο να εμπνεύσει και να εμπλουτίσει το διάλογο γύρω από τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, και θέλοντας να επικοινωνήσει το σύγχρονο όραμά του, επανέρχεται με διπλή υπόσταση: τον Απρίλιο ξεκινά το «Σχολείο Τουρισμού On Tour», το οποίο θα λάβει χώρα σε τέσσερις περιοχές της επικράτειας, ενώ το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί το προσεχές φθινόπωρο στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Όπως εξηγεί ο ένας εκ των δύο εμπνευστών και διοργανωτών του, Κώστας Ανδριανόπουλος, η διπλή φετινή διοργάνωση έχει ως στόχο να ενώσει όσους στρέφονται γύρω από τον κλάδο του τουρισμού, προκειμένου να εξαχθούν τα απαραίτητα συμπεράσματα που θα βελτιώσουν το τουριστικό αποτύπωμα της χώρας.

Η διαδρομή μέχρι σήμερα

Αναφερθείς στο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας, ο κ. Ανδριανόπουλος σημειώνει ότι αποτελεί μια ιδέα που πήρε «σάρκα και οστά» πριν από αρκετά χρόνια στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, και η οποία βασίζεται εξαρχής σε θέματα γύρω από τη φιλοξενία, την εστίαση και την έμπνευση που μεταλαμπαδεύουν οι εκάστοτε ομιλητές, μεταφέροντας τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους γύρω από τουριστικά ζητήματα.

Όπως εξηγεί, όμως, το Σχολείο Τουρισμού θίγει και κοινωνικά ζητήματα τα οποία εμπλέκονται έμμεσα με τον τουρισμό, όπως είναι η προσβασιμότητα, οι ανάγκες των γενεών και άλλα.

«Οι εισηγητές δεν είναι απαραίτητα επαγγελματίες του τουρισμού. Στις προηγούμενες εννιά διοργανώσεις έχουν μιλήσει άνθρωποι που σε πρώτη φάση δεν είχαν καμία σχέση με τον τουρισμό. Η πρόθεσή μας, όμως, είναι να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία πάνω και σε θέματα που δεν άπτονται άμεσα με τον τουρισμό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι εμπνευστές και διοργανωτές του Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας, Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος & Ανδρέας Ζαγάκος

Στον αντίποδα, εξηγώντας την προέλευση του Σχολείου Τουρισμού On Tour, επισημαίνει ότι δημιουργήθηκε το 2018 σε συνεργασία με το ΣΕΤΕ, έχοντας ως στόχο να επικοινωνήσει τα μηνύματα του Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας σε όλη την Ελλάδα, μέσα από θεματικές εκδηλώσεις και εργαστήρια (workshops).

Συνήθως τα Σχολεία Τουρισμού On Tour έχουν διάρκεια μιας ή δύο ημέρων υπό συγκεκριμένη θεματική, η οποία βασίζεται στα «θέλω» και τις ανάγκες του κάθε τόπου.

Σύμφωνα με τον Κώστα Ανδριανόπουλο, «φέτος γίνεται επανέναρξη των σχολείων τουρισμού. Στο πλαίσιο του γενικότερου εθνικού σχεδιασμού θα ξεκινήσουν μέσα στον Απρίλιο τα πρώτα 4 Σχολεία Τουρισμού On Tour, στα Επτάνησα, στη Θάσο, στην Καβάλα και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Αντίστοιχα θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Οκτωβρίου το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας με μια καινούργια λογική και φιλοσοφία. Έτσι, το “1.0 Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας” έρχεται να δώσει το στίγμα της 10ης διοργάνωσης, φέρνοντας μια διαφορετική φιλοσοφία κι ένα νέο πρόσωπο, καθώς θα παρεμβαίνει και μέσα στη χρονιά με εκδηλώσεις που θα έχουν ως στόχο την επιμόρφωση των επαγγελματιών».

Από τη θεωρία στην πράξη

Αναφερόμενος ο κ. Ανδριανόπουλος στις πρακτικές που ακολουθεί η διοργάνωση, διευκρινίζει: «Βασίζονται στην παροχή μιας διαδραστικής εκπαίδευσης, που έχει ως στόχο να εμπνεύσει και να επιμορφώσει πάνω στα τελευταία δεδομένα τους επαγγελματίες, τους εργαζομένους και τους σπουδαστές του τουρισμού. Αυτό το μοντέλο έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα, αφού μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί σε 19 διαφορετικές περιοχές, από τη Ρόδο μέχρι και την Κρήτη».

Όσον αφορά στη βαρύτητα του εθελοντισμού στον οποίο βασίζεται ολόκληρη η διοργάνωση, σημειώνει: «Στόχος μας είναι ο εθελοντισμός και η δραστηριοποίηση των τοπικών κοινωνιών, ώστε να αναλάβουν δράση γύρω από το πεδίο του τουρισμού».

Συμμετοχές

Μιλώντας για τις συμμετοχές σε τοπικό επίπεδο, από Αρχές και φορείς, ο κ. Ανδριανόπουλος επισημαίνει: «Εμείς πάντα καλούμε τους φορείς να παρακολουθήσουν το σχολείο. Εκτός από τις κεντρικές εκδηλώσεις του, είχαμε κάνει πολλές φορές και παρεμβάσεις. Τις περισσότερες φορές δεν είχαμε τη συμμετοχή που θα περίμενε κανείς, παρ’ όλα αυτά κάτι τέτοιο ήταν ελπιδοφόρο».

Και προσθέτει: «Θεωρούμε ότι τον Οκτώβριο θα παρουσιάσουμε τη νέα μορφή, η οποία θα είναι προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του σύγχρονου ταξιδιώτη και της καινούριας μορφής του επαγγελματία στον τουρισμό».

Ξεκινώντας από την Καλαμάτα με διάχυση στην υπόλοιπη Ελλάδα

Μιλώντας, τέλος, ο κ. Ανδριανόπουλος για τη δυναμική που εμπεριέχει μια τέτοια διοργάνωση, προκειμένου να έχει ωφέλιμα αποτελέσματα στον τουρισμό κάθε περιοχής στην οποία «ταξιδεύει», σημειώνει: «Κατ’ αρχάς, είναι εξαιρετικά τιμητικό ότι η ιδέα που ξεκίνησε από μια μικρή πόλη, όπως είναι η Καλαμάτα, ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα. Είναι εξαιρετικά τιμητικό να γίνεται Σχολείο Τουρισμού σε νησιά όπως η Ρόδος, που είναι η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, ή στην Κρήτη και στην Κω, περιοχές όπου το ξενοδοχειακό δυναμικό είναι πολλαπλάσιο του δυναμικού της Μεσσηνίας. Εκεί, μέσω των σχολείων τουρισμού on tour, υιοθετούν μια φιλοσοφία και μια ιδέα που ξεκίνησε στη Μεσσηνία.

Σίγουρα, υπάρχει η σκέψη να μεταφερθούν πολλά πράγματα και πολλά ωφέλιμα παραδείγματα από τη μια περιοχή στην άλλη, όμως νομίζω ότι είναι στο χέρι και των ντόπιων σε κάθε περιοχή.

Κι αυτό, γιατί σίγουρα κάποιες περιοχές κάνουν κάτι καλύτερα από εμάς, ενώ κάποιες άλλες έχουν μείνει αρκετά πιο πίσω. Έτσι η μια περιοχή παίρνοντας τα θετικά παραδείγματα μιας άλλης, μπορεί να συντελέσει στην –κατά το δυνατόν- συνολική βελτίωση της χώρας στο κομμάτι του τουρισμού».

Της Χριστίνας Μανδρώνη tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου