Pages

Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Σοκάρει νέο περιστατικό άγριου ξυλοδαρμού16χρονων μαθητών για.. ένα πατίνι στο κέντρο της Καλαμάτας

 


Το συμβάν έγινε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής, (ώρα 14:15) όταν οι 16χρονοι που είχαν αναχωρήσει από το σχολείο τους, βρίσκονταν στην κεντρική πλατεία, στο νότιο σιντριβάνι,  όπου και εντόπισαν ένα σπασμένο ηλεκτρικό πατίνι. Τα παιδιά άρχισαν να παίζουν με αυτό, ενώ λίγη ώρα αργότερα εμφανίστηκε ένας άγνωστος σε αυτούς νεαρός ηλικίας 20-25 ετών ο οποίος τους ζήτησε το λόγο για το σπασμένο πατίνι και αμέσως μετά άρχισε να τους χτυπά, τραυματίζοντας και τους δύο.

Αμέσως μετά πήρε το πατίνι με το μηχανάκι του και απομακρύνθηκε. Τα παιδιά σοκαρισμένα ειδοποίησαν τους γονείς τους που αμέσως τα μετάφεραν στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας, με εκδορές και χτυπήματα στο πρόσωπο και στον κορμό. Εκεί υποβλήθηκαν στην απαραίτητες εξετάσεις και παρέμειναν για προληπτικούς λόγους για νοσηλεία στη Βραχεία, οπότε και αργά το βράδυ πήραν εξιτήριο και αναχώρησαν.

Οι γονείς τους υπέβαλλαν μήνυση κατά αγνώστου στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, και σχηματίστηκε δικογραφία, με τους αστυνομικούς να αναζητούν βιντεοληπτικό υλικό από τα καταστήματα της πλατείας στο συγκεκριμένο σημείο, που απ΄ ότι φαίνεται έχουν καταγράψει το περιστατικό της επίθεσης και του ξυλοδαρμού των δύο μαθητών, καθώς και την αποχώρηση του δράστη, ο οποίος αναζητείται από τις Αρχές.

Συλλήψη και πρόστιμο για πρόκληση πυρκαγιάς στην Μεσσηνία


 Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 500€, στις 28 Μαρτίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Καλαμάτας σε ημεδαπό, ο οποίος δεν διέθετε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, κατά τη διάρκεια καύσης σε υπολείμματα κλαδέματος, εντός αγροτικής έκτασης στην Δ.Ε. Μεσσήνης Μεσσηνίας.

Mπαράζ πυρκαγιών σε μια μέρα στη Μεσσηνία-Βαρύ Πρόστιμο σε 30χρονο στη Μεσσήνη

 




“Καμπανάκι” από Κατσαφάδο-Έπεσαν τα πρώτα πρόστιμα

Επέμβαση σε 5 με 6 περιστατικά φωτιάς έκανε χθες Πέμπτη η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας. Στην πλειονότητά τους οι περιπτώσεις αφορούσαν σε αγροτικές εργασίες, που δεν είχαν καλή κατάληξη, αφού δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα και λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν χθες, οι φωτιές επεκτάθηκαν. Στο σοβαρό αυτό θέμα αναφέρθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια του Συντονιστικού της ΠΕ Μεσσηνίας, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μεσσηνίας, πύραρχος Θανάσης Κατσαφάδος.

Έκκληση προς τους πολίτες: “Μην καίτε ανεξέλεγκτα-Ενημερώστε από την προηγούμενη την Πυροσβεστική-Λαμβάνεται τα προληπτικά μέτρα που προβλέπονται από την πυρ. διάταξη”

Ο Διοικητής έκανε έκκληση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί όταν κάνουν τέτοιες εργασίες αυτό το διάστημα, λαμβάνοντας πάντα τα προληπτικά μέτρα που προβλέπει η ισχύουσα πυροσβεστική διάταξη, και ενημερώνοντας από την προηγούμενη μέρα των εργασιών, την Πυροσβεστική. Ήδη έπεσαν τα πρώτα πρόστιμα, χθες σε 30χρονο στη Μεσσήνη, που έκαιγε κλαδέματα στο κτήμα του, αλλά η φωτιά βγήκε εκτός ελέγχου.

“Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 500€, στις 28 Μαρτίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Καλαμάτας σε ημεδαπό, ο οποίος δεν διέθετε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, κατά τη διάρκεια καύσης σε υπολείμματα κλαδέματος, εντός αγροτικής έκτασης στην Δ.Ε. Μεσσήνης Μεσσηνίας”, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.

Άρις: 5 στρέμματα καλάμια και αγροτική γη καμένα-Αναζητείται ο δράστης

Το απόγευμα της Πέμπτης, ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας για περιστατικό πυρκαγιάς σε κτήματα στον Άρι. Οι πυροσβέστες κατέσβησαν τη φωτιά, και διαπιστώθηκε ότι είχαν καεί  στρέμματα με καλάμια και ένα με γεωργική γη, ενώ αναζητείται από το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής ο δράστης.

Μπουρνιάς: 8 στέμματα καμένα σήμερα το πρωί

Οκτώ στρέμματα καμένης γης είναι ο απολογισμός της φωτιάς που ξέσπασε σήμερα, Παρασκευή, το πρωί σε αγροτική έκταση στον Μπουρνιά. Στο σημείο προσέτρεξαν 5 οχήματα της Πυροσβεστικής με 10 πυροσβέστες και η φωτιά κατασβέστηκε.

Κοινοτικοί Σύμβουλοι Καλαμάτας «Καλαμάτα ΜΕΤΑ»: Συνεχίζει την άγονη αντιπαράθεσή του ο Πρόεδρος Καλαμάτας κ. Λύρας!

 


Έντονη κριτική ασκούν οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι Καλαμάτας της παράταξης «Καλαμάτα ΜΕΤΑ» σε κοινή τους ανακοίνωση, προς τον πρόεδρο της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτη Λύρα καταλογίζοντάς του  μεταξύ άλλων για  εμμονή και δημιουργία εκνευρισμού και αποπροσανατολισμού του Συμβουλίου από τα καθημερινά προβλήματα της πόλης μας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Πάνω που το Κοινοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας προσπαθεί να αναδείξει το ρόλο της Κοινότητας, πάνω που προσπαθεί να φουσκώσει τα πανιά του για ταξίδια δημιουργικά  και να γίνει χρήσιμο εργαλείο για το Δημοτικό Συμβούλιο, τη Δημοτική Αρχή  και  γενικά για την πόλη μας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας  κ. Λύρας αυτό που εφαρμόζει ως μονοκαλλιέργεια είναι η εμμονή του στη δημιουργία εκνευρισμού και αποπροσανατολισμού του Συμβουλίου από τα καθημερινά προβλήματα της πόλης μας. Μετά από όλα αυτά η δυσλειτουργία του Κοινοτικού Συμβουλίου ζει το μεγαλείο της!

Ο Πρόεδρος συνεχίζει την άγονη αντιπαράθεσή του απέναντι στα θέματά που εμείς ως ομάδα φέρνουμε στο Κοινοτικό Συμβούλιο εφευρίσκοντας κάθε φορά τρόπους απόρριψης  λες και τα θέματα αυτά αφορούν άλλη πόλη. Αντί να μιλά με ισορροπημένο και συναινετικό λόγο προσπαθεί κάθε φορά με λεκτικές ακροβασίες και ανακρίβειες να δημιουργήσει πολτό! Στέκεται στα θέματά μας ως αυστηρός κριτής και αξιολογητής με ύφος «100 καρδιναλίων», επικριτικός και για να θολώσει τα νερά ζητά πρόταση προορισμού των θεμάτων! Λες και το κάθε θέμα δεν έχει στοχευμένο προορισμό!

Τελευταία η συνταγή που βρήκε στον τσελεμεντέ του ήταν η αναβολή των θεμάτων μας επικαλούμενος ότι οι εισηγήσειςμας που αν και με σαφήνεια αναδείκνυαν το πρόβλημα για αυτόν ήτανελλιπείς και ότι θα έπρεπενα πάμε σε υπηρεσίες του Δήμου να καταθέσουμε αιτήματα ενημέρωσης. Έφθασε δε στο σημείο να μας πει ότι μετά από την γνωμοδότηση των θεμάτων στο Κοινοτικό Συμβούλιο που αφορούν προβλήματα της πόλης,κανένα θέμα μετάδεν πηγαίνει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και ότι για  τα θέματα που αφορούν τα σχολεία της πόλης μας δεν έχει καμία αρμοδιότητα το Κοινοτικό μας Συμβούλιο.

Εκτιμούμε ότι ο κάθε Κοινοτικός Σύμβουλος μπορεί να προτείνει προς συζήτηση στο Κοινοτικό Συμβούλιο οποιοδήποτε θέμα αφορά τη βελτίωση της καθημερινότητας της πόλης. Ο δε Πρόεδρος να μην καταφεύγει σε γραφειοκρατικά τερτίπια προκειμένου να πετύχει την απόρριψη του θέματος. Στις Συνεδριάσεις του Συμβουλίου μας πρέπει μετά από σύνθεση απόψεων και ομογενοποίηση αντιλήψεων να καταλήγουμε σε ομοφωνία και συναίνεση.

Εμείς έως σήμερα έχουμε υπερψηφίσει όλα τα θέματα  που έχει φέρει προς συζήτηση χωρίς να κάνουμε διακρίσεις σε«δικά του και δικά μας» βλέποντας πάντα το καλό της πόλης .

Με δεδομένο ότι τα θέματα προς συζήτηση είναι από πριν γνωστά εκτιμούμε  ότι, για το καλύτερο αποτέλεσμα, καλό είναι να παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις μας αρμόδια άτομα είτε αιρετά είτε υπηρεσιακά προκειμένου να δίνουν διευκρινήσεις και όχι να μας προτείνει ο κ. Λύρας να πάμε να ενημερωθούμε στις αντίστοιχες υπηρεσίες του Δήμου.Συνέβη και αυτό.  Υποχρέωσή του είναι αυτό να το πράττει ο ίδιος.

Είναι ο μόνος έμμισθος και οφείλει να σέβεται όλους τους Κοινοτικούς Συμβούλους που αμισθί συμμετέχουν εκεί θυσιάζοντας χρόνο αλλά και χρήμα προκειμένου να εκτυπώσουν ακόμα και  τις εισηγήσεις των θεμάτων! Εδώ χρήσιμο είναι να αναφέρουμε ότι ζητήσαμε να δίδεται στην ομάδα μας  ένα εκτυπωμένο πακέτο των εισηγήσεων των θεμάτων για την καλύτερη μελέτη και προετοιμασία μας και ο κ. Λύρας  επικαλέστηκε ότι με αυτό ζημιώνουμε τον Δήμο οικονομικά!

Τελειώνοντας επίσης αναφέρουμε  ότι σε ερωτήσεις που του θέσαμε στο ξεκίνημα της προηγούμενης Συνεδρίασης σχετικά με την εξέλιξη κάποιων θεμάτων που έχει γνωμοδοτήσει κατά καιρούς το Κοινοτικό μας Συμβούλιο δεν λάβαμε ως όφειλε απάντηση είτε διότι δεν γνώριζε ,αν και θα έπρεπε, είτε γιατί κάποια εμμονή τουπροσπαθούσε να βρει περπατησιά!

Αυτά που αναφέρουμε αποτελούν μέρος του τρόπου λειτουργίας του Προέδρου κ. Λύρα. Αυτός σπέρνει την γκρίνια και μετά ζητά και τα ρέστα, αυτός κάνει την τρίχα τριχιά ψειρίζοντας τις λέξεις! Εμείς όπως αναφέραμε και παραπάνω έχουμε υπερψηφίσει όλα τα θέματα που έχει φέρει προς συζήτηση στο Κοινοτικό Συμβούλιο και με αυτή την διάθεση θα συνεχίσουμε γιατί πάνω απ’ όλα βάζουμε το καλό της πόλης μας.

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα ΤΕΒΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου για 12.522 οικογένειες και 21.339 ωφελούμενα άτομα

 


Το πρόγραμμα ΤΕΒΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου εγκρίθηκε από τις πρώτες Περιφέρειες της χώρας και πλέον θα αφορά και τις πέντε Περιφερειακές Ενότητες.

Η χρηματοδότηση συνολικού ύψους 28,171 εκ. ευρώ, αφορά την παροχή επισιτιστικής και βασικής υλικής βοήθειας, μέσω διανομής τροφίμων και των ειδών βασικών καθημερινών αναγκών αξιοπρεπούς διαβίωσης, σε 12.522 οικογένειες και 21.339 ωφελούμενα άτομα, για χρονικό διάστημα τριών ετών.

Ωφελούμενοι είναι οι Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος καθώς και άτομα και νοικοκυριά που βιώνουν ακραία φτώχεια και χρήζουν στήριξης, σύμφωνα με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που καθορίζει το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Τα οφέλη που αναμένεται να προκύψουν για τους δικαιούχους της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι πολλαπλά και σημαντικά.

Η ενημέρωση των ωφελούμενων, η οργάνωση και η παρακολούθηση των διανομών τροφίμων & ΕΒΥΣ ανά Περιφερειακή Ενότητα θα υλοποιηθούν μέσω των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Αντικείμενο της πράξης:

Αντικείμενο της Πράξης Πλέγμα Δράσεων για την αντιμετώπιση της Υλικής Στέρησης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου – Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αποτελεί η παροχή επισιτιστικής βοήθειας μέσω διανομής τροφίμων στην ομάδα στόχο, δηλαδή σε άτομα που υποφέρουν από υλική στέρηση, καθώς και διανομής ειδών βασικής υλικής συνδρομής, δηλαδή ειδών που ικανοποιούν καθημερινές ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης. Στο πλαίσιο της πράξης δίνεται έμφαση στην στήριξη των παιδιών τόσο μέσω διανομής ειδικών ειδών όπως βρεφικών τροφών, γάλακτος για βρέφη και παιδιά, καθώς και ειδών προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας, όσο και με τη διαφοροποίηση του διανεμόμενου πακέτου ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας και την ύπαρξη παιδιών σε αυτήν. Η παροχή επισιτιστικής και βασικής υλικής βοήθειας συμπληρώνεται με την παράλληλη παροχή συνοδευτικών μέτρων, δηλαδή δράσεων που στοχεύουν την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ή/και κοινωνικών έκτακτων αναγκών με πιο ενεργό και βιώσιμο τρόπο τα οποία σχεδιάζονται και υλοποιούνται σύμφωνα με τις ανάγκες των ωφελουμένων καθώς και τις απαραίτητες ενέργειες διαχειριστικής / διοικητικής υποστήριξης υλοποίησης της.

Συνεδρίασε το συντονιστικό πολιτικής προστασίας μετά τα 5,7 Ρίχτερ στη Τριφυλία

 


Συνεδρίασε., το Έκτακτο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Στάθη Αναστασόπουλου.

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης και Πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής, κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου, κ. Λάμπρος Τζούμης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Μεσσηνίας κ. Αθανάσιος Κατσαφάδος, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Καλαμάτας κ. Γεώργιος Φάβας, η υπεύθυνη του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας κα. Γεωργία Μαραβά, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Τριφυλίας κ. Αντώνιος Βλάχος, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Τσιλίκας, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Π.Ε Μεσσηνίας κ. Δημήτριος Καλδής, η Δ/ντρια Α΄Θ/μιας Εκπαίδευσης κα. Θεοφανία Σιούτη-Μερκούρη και ο Δ/ντής της Β΄Θμιας Εκπαίδευσης κ. Ιωάννης Φραγκής.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε η ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων με βάση τις αρμοδιότητες τους. Δεν αναφέρθηκαν σοβαρά προβλήματα από την σεισμική δραστηριότητα σε όλο το Νομό Μεσσηνίας, ενώ κλιμάκια των Δήμων επισκέφθηκαν τις σχολικές μονάδες χωρίς να διαπιστώσουν σοβαρά ζητήματα. Μόνο οι σχολικές μονάδες του Δήμου Τριφυλίας , με απόφαση του Δημάρχου για προληπτικούς λόγους έκλεισαν και έγινε αποχώρηση των μαθητών. Επίσης κλιμάκια της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας πραγματοποίησαν ελέγχους χωρίς να αναφερθούν ιδιαίτερα προβλήματα. Τέλος όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή για το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό παρουσιασθεί.

Δημήτρης Πτωχός: «Το προσεχές χρονικό διάστημα θα παρουσιάσουμε στους πολίτες της Πελοποννήσου το 5ετές στρατηγικό σχέδιο»

 


Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη με ευθύνη τα αντικείμενα Συντονισμού-Οικονομικών-Προγραμματισμού, Χρήστου Λαμπρόπουλου και του Εκτελεστικού Γραμματέα, Γιώργου Σπίνου, προχώρησε σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους των Μέσων Ενημέρωσης της Πελοποννήσου, την Πέμπτη 28 Μαρτίου, στην Τρίπολη, στην οποία έκανε τον απολογισμό του πρώτου τριμήνου της θητείας του, απάντησε σε ερωτήσεις για όλα τα ζητήματα που τέθηκαν, ενώ δήλωσε πως το προσεχές χρονικό διάστημα η Περιφερειακή Αρχή θα παρουσιάσει σε όλους τους πολίτες το πενταετές στρατηγικό σχέδιο έως την ολοκλήρωση της θητείας της.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, στάθηκε αρχικά στην αφορμή της συνάντησης λέγοντας πως «Η ανοικτή και συνεχής επικοινωνία μας είναι για μένα ουσιώδους σημασίας και η προσέλευση σας, από κάθε γωνιά της Περιφέρειας, αντανακλά πως και εσείς έχετε την ίδια άποψη. Έχουν περάσει από την ανάληψη των καθηκόντων μου τρεις μήνες γεμάτοι παραγωγική δουλειά και όχι δουλειά επικοινωνιακού χαρακτήρα, δουλειά υποδομής και ουσίας και όχι δουλειά του φαίνεσθαι. Ήθελα, λοιπόν, να μοιραστώ μαζί σας, το τι κάναμε το διάστημα αυτό και ποιες είναι οι προτεραιότητες μας στο εξής».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας του πρώτου τριμήνου και σε όσα, ταυτόχρονα, προχωρούν: «Η συνεργασία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με το κεντρικό Κράτος είναι επιτακτική. Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριμήνου δεν σταματήσαμε να διεκδικούμε, να προσπαθούμε το παραπάνω. Προσωπικά, είχα συναντήσεις εργασίας με Υπουργούς, Υφυπουργούς, κεντρικούς και τοπικούς φορείς, σωματεία και συλλόγους, ακαδημαϊκές αρχές, καθιερώσαμε τακτικές συναντήσεις με όλους τους Δημάρχους, επενδύσαμε στην ενημέρωση και στην επαφή για να χτίσουμε όλοι μαζί το στρατηγικό αφήγημα της επόμενης μέρας».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, μίλησε για το πενταετές στρατηγικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Συμπερασματικά θα ήθελα να αναφερθώ και στο πού οδηγούν όλα αυτά, που θα καταλήξουν οι αρχικές προσπάθειες. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εργάζεται συστηματικά για να εντοπίσει τα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα, ώστε να αναπτυχθεί γρηγορότερα και στρατηγικότερα. Εργαζόμαστε, λοιπόν, με σκοπό το προσεχές χρονικό διάστημα να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε σε όλους τους πολίτες της Πελοποννήσου το πενταετές στρατηγικό σχέδιο, που θα αναδεικνύει επισταμένως τις προοπτικές ανάπτυξης με αριθμούς, δεδομένα και επιχειρήματα. Ένα σχέδιο που θα οδηγήσει την Πελοπόννησο μπροστά».

Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Νιόκαστρο: Το εντυπωσιακό κάστρο της μυθικής Πύλου αφ υψηλού (βίντεο)


 
Το Νιόκαστρο Πύλου είναι οθωμανικό κάστρο – φρούριο, το οποίο βρίσκεται δίπλα στην κωμόπολη της σύγχρονης Πύλου, στα νοτιοδυτικά της Μεσσηνίας. Είναι ένα από τα δύο κάστρα που διαφύλατταν τον στρατηγικό Όρμο του Ναυαρίνου (ή Ναβαρίνου), γνωστό και ως Κόλπο της Πύλου. Το Νιόκαστρο βρίσκεται στη νότια είσοδο του κόλπου, ενώ η βόρεια είσοδός του φυλασσόταν από το Παλαιόκαστρο Ναυαρίνου, μεσαιωνικό φρούριο του 13ου αιώνα, το οποίο κατασκευάσθηκε πάνω στο Ακρωτήριο Κορυφάσιο (γνωστό τότε ως Ακρωτήριο του Ζόγκλου) από τους σταυροφόρους του Πριγκιπάτου της Αχαΐας.

Το Νιόκαστρο της Πύλου  άρχισε να κτίζεται από τους Οθωμανούς το 1573, λίγο μετά την ήττα τους στη ναυμαχία της Ναυπάκτου. Σκοπός της κατασκευής του ήταν ο έλεγχος της νότιας εισόδου στον όρμο του Ναβαρίνου, αφού πλέον η βόρεια πρόσβαση (Στενό Συκιάς ή Φάλτσα Μπούκα) και το εκεί λιμάνι, στη λιμνοθάλασσα της περιοχής Διβάρι ή Ριβάρι, δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν λόγω προσχώσεων. Ονομάστηκε Νιόκαστρο σε αντιδιαστολή με το προγενέστερο φρούριο του Κυρυφασίου (Παλιόκαστρο ή Παλιό Ναβαρίνο), που ήλεγχε τη βόρεια είσοδο και το παλιό λιμάνι.

Δείτε το βίντεο από το κανάλι Point Of View GR στο Youtube:

Ορκωμοσία 546 νεοσύλλεκτων της 2024 Β’ ΕΣΣΟ στο στρατόπεδο Παπαφλέσσα


 Παρουσία συγγενών και φίλων, ορκίσθηκαν σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, 546 νεοσύλλεκτοι της 2024 Β’ ΕΣΣΟ στο στρατόπεδο Παπαφλέσσα της Καλαμάτας, όπου εδρεύει το 9ο Σύνταγμα Πεζικού.

Στην ορκωμοσία παρέστη ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, o Βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, αιρετοί της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι Αρχών και φορέων και πλήθος κόσμου. Σημειώνεται ότι η τελετή ορκωμοσία ολοκληρώθηκε με παρέλαση των νεοσυλλέκτων.

Κοκτέιλ θερμών αέριων μαζών και αφρικανικής σκόνης ανεβάζει τη θερμοκρασία στη Μεσσηνία -Πού θα δείξει ακόμη και 30°C

 


Αρκετά θολή είναι η ατμόσφαιρα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει έρθει από τη Βόρεια Αφρική, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος του Open, από τη Βόρεια Αφρική μεταφέρονται θερμές αέριες μάζες, κάτι που, σε συνδυασμό με το βαρομετρικό χαμηλό και την αφρικανική σκόνη που ήδη υπάρχει στην ατμόσφαιρα, έχει ως αποτέλεσμα να σημειώνονται κατά τόπους λασποβροχές στη χώρα. Σήμερα και αύριο αναμένεται να κορυφωθεί το φαινόμενο της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης στην περιοχή μας.

Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ξεκίνησε η μέρα με αυξημένες συννεφιές και πρόσκαιρες τοπικές λασποβροχές. Όμως, σιγά-σιγά το κύμα των βροχοπτώσεων μετατοπίζεται προς το Αιγαίο και θα αρχίσει να καθαρίζει ο καιρός όσον αφορά τα σύννεφα, αλλά θα μείνει η αφρικανική σκόνη. Οι νοτιάδες κυριαρχούν σε Ιόνιο και Αιγαίο, όπου θα προσεγγίσουν και τα 8 μποφόρ κυρίως τις βραδινές ώρες. Η θερμοκρασία θα θυμίσει καλοκαίρι, καθώς στα δυτικά και κεντρικά θα φτάσει τους 27 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη μπορεί να δούμε ακόμη και 30άρια. Όπως αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, η μέση θερμοκρασιακή τιμή της εποχής είναι 17-18 βαθμοί Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Στην Αττική, η μέρα ξεκίνησε με συννεφιές, ενώ νωρίτερα σημειώθηκαν και πρόσκαιρες τοπικές λασποβροχές. Αργότερα μέσα στη μέρα ο καιρός θα ανοίξει και θα έχουμε ηλιοφάνεια, αλλά θα είναι έντονη η παρουσία της αφρικανικής σκόνης. Προς το βράδυ όμως θα αναπτυχθούν και πάλι συννεφιές και ίσως σημειωθούν αύριο νωρίς το πρωί κάποιες πρόσκαιρες τοπικές λασποβροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι κοντά στα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φτάσει κοντά στους 23-24 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, σημειώθηκαν το πρωί κάποιες τοπικές λασποβροχές, οι οποίες αναμένεται να υποχωρήσουν. Όμως, οι συννεφιές θα επιμείνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως και η αφρικανική σκόνη. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με τοπικά ισχυρές εντάσεις και ο υδράργυρος θα φτάσει μέχρι τους 20 βαθμούς Κελσίου αργά το μεσημέρι.

Νέο κύμα αφρικανικής σκόνης από τις αρχές της εβδομάδας με υψηλές θερμοκρασίες
Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, η αφρικανική σκόνη θα φτάσει μέχρι και τα βόρεια τμήματα της Ευρώπης και στη συνέχεια θα εκτονωθεί μέχρι το Σάββατο. Όμως, Κυριακή με Δευτέρα έρχεται ένα νέο κύμα αφρικανικής σκόνης, το οποίο θα καλύψει τα Βαλκάνια και θα φτάσει μέχρι τη Ρωσία.

Το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης εντείνεται και λόγω του φαινομένου της ερημοποίησης. Δηλαδή, όταν έχουμε αραιές βροχοπτώσεις υποχωρεί η βλάστηση, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερες εκτάσεις που μπορούν με τη βοήθεια του βαρομετρικού χαμηλού να τροφοδοτηθούν με την αφρικανική σκόνη και να φτάσουν στη Μεσόγειο, αλλά και να καλύψουν μεγάλα τμήματα της γηραιάς ηπείρου. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε συχνά τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Όσον αφορά τις θερμοκρασίες, βρισκόμαστε 4-6 βαθμούς Κελσίου πάνω από τη μέση τιμή για την εποχή, όμως τοπικά ο υδράργυρος ανεβαίνει ακόμη παραπάνω, εξαιτίας της τοπογραφίας της χώρας αλλά και των ανέμων που λειτουργούν ως καταβάτες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σημειωθούν υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα. Ο υδράργυρος θα δείξει 27 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά, 28-30 στην Κρήτη και 27-28 βαθμούς στη Βοιωτία, κι αυτές οι θερμοκρασίες αναμένεται να κρατηθούν σε υψηλά επίπεδα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

πηγη iefimerida.gr

Δήμος Πύλου – Νέστορος: Εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων

 


Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος με την παρούσα ενημερώνει τους δημότες ότι εκδόθηκε η υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019/19-05-2023 υπουργική απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η οποία δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως 3475,τεύχος Β’, στις 24-05-2023.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό,​​ για τα​​ δομημένα ακίνητα τα οποία εμπίπτουν​​ σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες:

α. βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις και ειδικότερα:

  • σε δάση ή δασικά οικοσυστήματα ή δασικές εκτάσεις των παρ.1, 2 και 3 του άρθρου 3 του ν.998/79.

  • σε χορτολιβαδικές εκτάσεις που βρίσκονται επί ημιορεινών, ορεινών και ανώμαλων εδαφών της παρ.1 του άρθρου 5 π.δ. 32/2016, είτε είναι δημόσιες, είτε είναι αναγνωρισμένες ως ιδιωτικές.

  • σε πεδινές χορτολιβαδικές εκτάσεις (µη ορεινές ή ημιορεινές και µη κείμενες επί ανώμαλων εδαφών) της παρ. 3 του του άρθρου 5 π.δ. 32/2016.

β. βρίσκονται εν όλω ή εν μέρει εντός ακτίνας τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των εκτάσεων της ανωτέρω περίπτωσης(α).

γ. βρίσκονται μέσα σε περιαστικό πράσινο και σε κηρυγμένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις, της παρ.4 του άρθρου 3 του ν.998/79, όπως ισχύει.

δ. βρίσκονται εντός ακτίνας τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των εκτάσεων της ανωτέρω περίπτωσης(γ)

ε. βρίσκονται μέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών, της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν.998/79.

Είναι υποχρεωτική η​​ σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης​​ αρμόδιου​​ τεχνικού επιστήμονα​​ μέχρι την 31/03/2024.​​ 

Σε συνέχεια της Τεχνικής Έκθεσης, οι ιδιοκτήτες των​​ ακινήτων υποχρεούνται εντός ενός (1) μηνός από την παραπάνω ημερομηνία και, σε κάθε περίπτωση,​​ μέχρι την​​ 30/4/2024 να υποβάλουν τη Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφαλείας​​ στην οποία​​ δηλώνουν την ορθή λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού​​ επιστήμονα βάσει των προβλέψεων του κανονισμού για την προστασία του ακινήτου τους σε περίπτωση​​ συμβάντος πυρκαγιάς.

Το​​ Έντυπο Αξιολόγησης της επικινδυνότητας, η​​ Τεχνική Έκθεση​​ του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα​​ και η​​ Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφαλείας​​ του ιδιοκτήτη,​​ έως τη λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας,​​ ​​ υποβάλλονται​​ εις διπλούν σε έντυπη μορφή​​ στο Πρωτόκολλο του Δήμου (Λεωφ. Δημοκρατίας 306, 1ος​​ όροφος).

Επισημαίνονται ακόμα ότι:

  • Οι διατάξεις​​ προληπτικής πυροπροστασίας​​ του κανονισμού​​ εφαρμόζονται υποχρεωτικά​​ από την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο 2024.

  • Οι διατάξεις​​ παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας​​ εφαρμόζονται από 31/3/2025 για τα ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως υψηλής και ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας και από 31/3/2026 για τα ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως χαμηλής ή μεσαίας επικινδυνότητας.

  • Οι απαιτήσεις​​ του Κανονισμού​​ ​​ είναι υποχρεωτικής εφαρμογής​​

  • Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων αυτοί θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις προβλεπόμενες κυρώσεις από τον Κανονισμό.

Ανακαίνιση νοείται η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών για την αισθητική, λειτουργική, ενεργειακή κ.ά αναβάθμιση κτιρίου, η συνολική δαπάνη των οποίων υπερβαίνει το ποσό των 20.000 εύρώ (υπολογιζόμενο σύμφωνα με το Παράρτημα Β’ τον ν. 4495/2017, Α’ 167) και ταυτόχρονα το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) της αξίας του κτιρίου (η οποία προκύπτει από το γινόμενο της επιφάνειάς του με την τιμή ζώνης (Τ.Ζ.) της περιοχής, όπως ισχύει κατά την ημερομηνία διενέργειας της ανακαίνισης, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών).

Σύμφωνα με το από 15/03/2024 έγγραφο με αρ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/28909/848 (ΑΔΑ: ΡΛ2Π4653Π8-ΚΣΡ) της Δ/νσης Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων, της Γενικής Δ/νσης Πολεοδομίας, του Υπουργείου Περ/ντος και Ενέργειας με θέμα «Εφαρμογή τον Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων», μέχρι τη λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα καταχωρίζονται το “Εντυπο Αξιολόγησης της επικινδυνότητας, η ‘Εκθεση τον αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα και η Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πνρασφαλείας τον ιδιοκτήτη, τα ανωτέρω στοιχεία υποβάλλονται εις διπλούν σε έντυπη μορφή στον οικείο Δήμο.

Μαθητές από την Κωνστανινούπολη στην Μεσσηνία

 


Στην πόλη της Καλαμάτας και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας βρίσκονται από το πρωί της Πέμπτης 28 Μαρτίου 2024, μαθητές του Ζωγράφειου Λυκείου, της Μεγάλης του Γένους Σχολής, του Ζάππειου Λυκείου Κωνσταντινούπολης και του Γυμνασίου και Λυκείου Ίμβρου.

Οι μαθητές επισκέπτονται την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Μεσσηνία με την υποστήριξη και αρωγή του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου”. Στους εκλεκτούς επισκέπτες επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή από το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, στην οποία παρέστη εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας ο Πρωτοσύγκελλος αυτής Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαργιάς, καλωσορίζοντας τους μαθητές και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης που ετοίμασαν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας ο π. Φίλιππος προσέφερε εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου από ένα στυλό σε όλους τους μαθητές των σχολείων της Πόλης και ευχήθηκε καλή διαμονή ενώ εξήρε την πρωτοβουλία του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” για την φιλοξενία των ομογενών μαθητών.

Γεωλογική μελέτη από τη ΔΕΥΑΚ για νέα δεξαμενή ύδρευσης και αξιοποίηση των πηγών του Αγ. Φλώρου

 


Έχουν εντοπιστεί 4 πιθανές θέσεις για τη νέα δεξαμενή ύδρευσης στην περιοχή του Αγίου Φλώρου

Εγκρίθηκε κατά την 3η/2024 συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Καλαμάτας η «Ανάθεση γεωλογικής (και αν απαιτηθεί και γεωτεχνικής) προμελέτης, για τον προσδιορισμό των περιοχών που είναι κατάλληλες για να χωροθετηθεί η νέα δεξαμενή των ενισχυτικών έργων ύδρευσης Δήμου Καλαμάτας από πηγές Άγιου Φλώρου».

Σημειώνεται ότι σήμερα οι υδρευτικές ανάγκες στο μεγαλύτερο τμήμα του Δήμου Καλαμάτας αλλά και τμήματος των Δήμων Μεσσήνης και Δυτικής Μάνης, καλύπτονται από τις πηγές Πηδήματος και τους θερινούς μήνες λόγω αυξημένης κατανάλωσης αντιμετωπίζονται ζητήματα όσον αφορά την επάρκεια της ποσότητας νερού. Επιπλέον, έπειτα και από την πρόσφατη αστοχία που παρουσιάστηκε στην υπάρχουσα δεξαμενή στην περιοχή του Πηδήματος, κρίνεται απαραίτητη η αξιοποίηση των πηγών της περιοχής του Άγιου Φλώρου προκειμένου να εξασφαλισθούν πρόσθετοι υδατικοί πόροι αλλά και για να δοθεί η δυνατότητα εναλλακτικής πηγής υδροδότησης.

Με βάση προηγούμενες μελέτες και έρευνες, οι πρόσθετοι υδατικοί πόροι για την κάλυψη των υφιστάμενων και των μελλοντικών αναγκών, προγραμματίζεται να εξασφαλιστούν από την περιοχή του Αγ. Φλώρου. Για την κατασκευή της νέας δεξαμενής έχουν εντοπισθεί 4 πιθανές θέσεις οι οποίες έχουν σε πρώτη φάση τα αναγκαία υψομετρικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται.

Θα επιλεγεί η βέλτιστη θέση και ο κατάλληλος τύπος δεξαμενής

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Καλαμάτας, Δημήτρη Μαστραγγελόπουλο, σκοπός της προμελέτης είναι να ληφθούν οι απαραίτητες γεωτεχνικές και τεχνικογεωλογικές πληροφορίες προκειμένου να αξιολογηθεί και να επιλεχθεί η βέλτιστη θέση για την κατασκευή της νέας δεξαμενής και να διερευνηθεί και να προσδιορισθεί ο κατάλληλος τύπος ώστε να σχεδιαστεί η θεμελίωσή της.

Τονίζεται ότι σήμερα, κατασκευάζονται έργα πλήρους ανακαίνισης και αναβάθμισης του υφιστάμενου εξωτερικού υδραγωγείου κατάντη των πηγών Πηδήματος. Η δε κατασκευή νέας δεξαμενής στην περιοχή του Άγιου Φλώρου, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του εξωτερικού υδραγωγείου μέχρι την περιοχή του Πηδήματος, κρίνονται αναγκαία ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια τροφοδότησης του συστήματος καθώς και η μακροχρόνια, εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του.

Όπως ανέφερε, ο κ. Μαστραγγελόπουλος, οι εν λόγω παρεμβάσεις που δρομολογούνται, σε συνδυασμό με τα μεγάλα έργα υποδομής που είναι σε εξέλιξη (αγωγός Φ800, νέα δεξαμενή Αη Γιάννη Καρβούνη κ.ά.), στόχο έχουν να θωρακίσουν την περιοχή μας για τις επόμενες δεκαετίες.

Οδικά και αρδευτικά έργα στην Πελοπόννησο στο επίκεντρο της συνάντησης Ταχιάου – Πτωχού

 


Τον Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Υποδομών Νίκο Ταχιάο συνάντησε την Τρίτη 26 Μαρτίου, στην Αθήνα, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός.

Μία σειρά έργων σε οδικά δίκτυα και υποδομές, καθώς και τα αρδευτικά έργα της Περιφέρειάς μας, απασχόλησαν την παραγωγική αυτή συνάντηση, στην οποία δόθηκε έμφαση και σε όσα πρέπει να γίνουν για την χρηστή διαχείριση των υδάτινων πόρων σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Οι επαφές με το Υπουργείο θα είναι συνεχείς, τόσο για τα μεγάλα έργα υποδομών που υλοποιούνται στην Περιφέρεια, όσο και για τον σχεδιασμό νέων.

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Σεισμός 5,7 στο Ιόνιο: Τι αναφέρει ο Τσελέντης για το ρήγμα της Καλαμάτας


 Επί εβδομάδες θα δονείται το Ιόνιο- Όλες οι εκτιμήσεις των επιστημόνων για την εξέλιξη του φαινομένου – Γνωστή για τη σεισμικότητά της περιοχής

Με προσοχή παρακολουθούν οι σεισμολόγοι την εξέλιξη του φαινομένου μετά την εκδήλωση σεισμού 5,7 Ρίχτερ στο Ιόνιο με επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο Ανατολικά των Στροφάδων, ανοικτά του κόλπου της Κυπαρισσίας.

Ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, με ανάρτησή του υπογραμμίζει ότι «η μετασεισμική ακολουθία μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες ακόμα και εβδομάδες αρκετά μεσαίου μεγέθους γεγονότα».

ΕΔΩ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΕΔΩ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ

19 συλλήψεις το αποτέλεσμα αστυνομικής επιχείρησης στη Μεσσηνία


 Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, πραγματοποιήθηκε χθες (27.3.2024), εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η επιχείρηση οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, έγιναν έλεγχοι σε -1.188- άτομα, εκ των οποίων τα -977- ήταν ημεδαποί και -211- ήταν αλλοδαποί, καθώς και σε -844- οχήματα.

Επιπλέον, προσήχθησαν -107- άτομα, από τα οποία -78- ήταν ημεδαποί και -23-ήταν αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν -62- άτομα.

Πιο αναλυτικά συνελήφθησαν:

στην Αργολίδα:

-Ένας (1) ημεδαπός, για ναρκωτικά.
-Ένας (1) ημεδαπός και ένας (1) αλλοδαπός, για παραβάσεις του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού.
-Πέντε (5) ημεδαποί και ένας (1) αλλοδαπός, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
-Πέντε (5) αλλοδαποί, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.

στην Αρκαδία:

-Δύο (2) ημεδαποί, για στέρηση δελτίου ταυτότητας.
-Τρεις (3) ημεδαποί, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

στην Κορινθία:

-Ένας (1) ημεδαπός, για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας.
-Ένας (1) ημεδαπός, για παράνομο υπαίθριο εμπόριο.
-Ένας (1) ημεδαπός, για παράβαση του Υγειονομικού Κανονισμού.
-Ένας (1) ημεδαπός, για στέρηση δελτίου ταυτότητας.
-Οκτώ (8) ημεδαποί και ένας (1) αλλοδαπός, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
-Ένας (1) αλλοδαπός, ο οποίος διέμενε παράνομα στη χώρα και σε βάρος του θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής του.

στη Λακωνία:

-Τέσσερις (4) ημεδαποί και δύο (2) αλλοδαποί, για ναρκωτικά.
-Δύο (2) ημεδαποί και δύο (2) αλλοδαποί, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

στη Μεσσηνία:

-Δύο (2) ημεδαποί, για ναρκωτικά.
-Τέσσερις (4) ημεδαποί, για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.
-Οκτώ (8) ημεδαποί και τρεις (3) αλλοδαποί, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
-Δύο (2) ημεδαποί, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, βεβαιώθηκαν συνολικά -341- παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ενώ κατασχέθηκαν:

-ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους -42- γραμμαρίων, στην Αργολίδα,

-ποσότητες κάνναβης, συνολικού βάρους -27,2- γραμμαρίων, στη Λακωνία,

-ποσότητες κάνναβης, συνολικού βάρους -39,8- γραμμαρίων, ποσότητα κάνναβης τύπου «σοκολάτα», συνολικού βάρους -6- γραμμαρίων, -1- ζυγαριά ακριβείας, -1- κινητό τηλέφωνο, το χρηματικό ποσό των -300- ευρώ, ως προερχόμενο από τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και -4- κυνηγετικά όπλα, στη Μεσσηνία.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους κατά τόπο Εισαγγελείς.

Οι δράσεις αυτές είναι στοχευμένες και αποσκοπούν τόσο στην πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας, όσο και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, ενώ θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον, σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου