Pages

Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

ΜADE in Kalamata: 1 & 2 Ιουνίου ξενάγηση στις μεσσηνιακές επιχειρήσεις αγροδιατροφής και όχι μόνο

 


OPEN HOUSE ATHENS έρχεται στην Καλαμάτα- Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου

Το Σαββατοκύριακο 1 & 2 Ιουνίου, το OPEN HOUSE Athens θα ταξιδέψει στην Καλαμάτα με σκοπό να αναδείξει την παραγωγική κοινότητα μιας ακόμα ελληνικής πόλης μέσω της μοναδικής δράσης MADE in KalamataΗ δράση θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Ιδρύματος Καπεταν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου

To MADE in Kalamata θα μας ταξιδέψει έξω από τα όρια της Αθήνας, σε μια ακόμα μαγευτική πόλη της Ελλάδας.  Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν χώρους παραγωγής και δημιουργίας οι οποίοι δεν είναι συνήθως προσβάσιμοι στο ευρύ κοινό. Όπως και το αντίστοιχο “Made in Athens”, η δράση αυτή περιλαμβάνει δωρεάν ξεναγήσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τους ίδιους τους παραγωγούς, που μας ανοίγουν τα εργαστήριά τους, για να μας συστήσουν τις διαδικασίες παραγωγής των προϊόντων τους –σύγχρονες ή και παραδοσιακές– ενώ ακόμα σε ορισμένους χώρους το κοινό θα έχει τη δυνατότητα γευσιγνωσίας.

Η δράση αυτή ενισχύει την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης και συμβάλλει στην προώθηση της τοπικής δημιουργικότητας και οικονομίας, φέρνοντας σε επαφή κατοίκους και επισκέπτες με τον πλούτο και την ποικιλία των τοπικών προϊόντων.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ελαιοτριβεία και τυποποιητήρια που παρουσιάζουν την ιστορία και τις διαδικασίες παραγωγής του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, συνοδευόμενα από γευσιγνωσίες που αναδεικνύουν τις μοναδικές γεύσεις του. Επιπλέον, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής, όπως τοπικά ποτά και ξύδια που παράγονται με μεράκι και πατροπαράδοτες μεθόδους. Στη δράση συμμετέχουν επίσης δημιουργοί χειροποίητων ειδών από ύφασμα, δέρμα,  κεραμικά κοσμήματα και ψηφιδωτά, που αποκαλύπτουν την καλλιτεχνική παράδοση και την σύγχρονη δημιουργικότητα της Καλαμάτας. Επιπρόσθετα, παρουσιάζονται παιχνίδια χειροποίητα, που προσφέρουν μια νοσταλγική επιστροφή στις ρίζες του παραδοσιακού παιχνιδιού. Αυτή η ποικιλία των δραστηριοτήτων προσφέρει μια πλήρη εικόνα της τοπικής κουλτούρας και συμβάλλει στην προώθηση των τοπικών παραγωγών και καλλιτεχνών.

 

Πιο αναλυτικά συμμετέχουν:

 ΟΝΟΜΑΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣΑΒΒΑΤΟ 1/06ΚΥΡΙΑΚΗ 2/06ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
1Kalamata’s Beer Companyζυθοποιία15:00-19:0013ο χλμ Τρίπολης-Καλαμάτας, Αριοχώρι Μεσσηνίας
2Οξοποιία Messino – ΠαπαδέαςΟξοποιία12:00-16:0012:00-16:00ΒΙΠΕ Καλαμάτας
3Ποτοποιία ΚαλλικούνηΠοτό10:00-14:007ο χλμ Καλαμάτας-Μεσσήνης
4Agrexpo 10:00-14:00συνοικία Μπουρνιά
5Τροφοπωλείον51Τοπικά προϊόντα – γευσιγνωσία ελαιολάδου10:00-14:0010:00-14:00Σπάρτης 51
6Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο ΚαλαμάταςΙστορία παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων10:00-14:00Αγ. Ιωάννου 12 & Κυριακού
7Hersin means made by handξύλινα παιχνίδια16:00-20:00Αλ. Κουμουνδούρου 22
8Calliope Mosaicsψηφιδωτά10:00-14:0010:00-14:00Πανταζόπουλου 5
9Philippos LeatherΧειροποίητες τσάντες10:00-14:00Βασ. Όλγας 1
10be creARTive handmadeΧειροποίητα είδη σε ύφασμα10:00-14:00Σόλωνος 8
11Irini Kutiva Ceramicsκεραμικά κοσμήματα11:00-16:00Αριστομένους 121
12Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός ΚαλαμάταςΕλαιοτριβείο – Τυποποιητήριο11:00-15:00Ελαιοχωρίου 1

 

Ο τρόπος παρακολούθησης των ξεναγήσεων είναι ο εξής:
1. Μελετάτε το παραπάνω πρόγραμμα.
2. Επισκέπτεστε τους χώρους που σας ενδιαφέρουν εγκαίρως, εντός του επισκέψιμου ωραρίου του καθενός. Οι ξεναγήσεις ξεκινούν την ώρα έναρξης και ολοκληρώνονται την ώρα λήξης του ωραρίου.
3. Αναμένετε στην ουρά που σχηματίζεται στην υποδοχή του κάθε κτιρίου, για να παρακολουθήσετε την ξενάγηση. Οι ξεναγήσεις ξεκινούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν και δεν γίνονται κρατήσεις.

Οι επισκέπτες είναι υποχρεωμένοι να τηρούν και να σέβονται τις ειδικές απαιτήσεις που μπορεί να έχει κάθε χώρος προκειμένου να εισέλθουν σε αυτόν (πχ. απαγόρευση λήψης φωτογραφιώνκ.α.).

Το OpenHouseAthens λαμβάνει μέρος στο τριετές project (2023-2025), OpenHouseEuropeτο οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ένωση. Πρόκειται για ένα project που επιδιώκει να ενθαρρύνει μια ουσιαστική συζήτηση σχετικά με την αρχιτεκτονική ως κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα, αναδεικνύοντας τις αξίες των ποιοτικά σχεδιασμένων χώρων στο ευρύ κοινό και δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να υποστηρίξουν ένα σωστά δομημένο περιβάλλον. Στο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν 14 ΟΗ σε 14 πόλεις της Ευρώπης. Τα ΟΗ φεστιβάλ προγραμματίζουν ακόμα σαν OpenHouseEurope κοινές δράσεις και θέματα όπως είναι η ενίσχυση της προσβασιμότητας και η δημιουργία διαδικαστικών εργαλείων για την σημασία του ρόλου της αρχιτεκτονικής και η προβολή θετικών παραδειγμάτων για το πώς η αρχιτεκτονική θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις. Ακόμα στο πλαίσιο της διά δράσης μεταξύ των πόλεων και της ανταλλαγής εμπειριών, προβλέπεται στο πρόγραμμα η ανταλλαγή εθελοντών και η διοργάνωση ετήσιων συνεδρίων.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου