Pages

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Σε εξέλιξη οι διεργασίες για τη μαρίνα Πύλου από τον Δήμο


 
Θετικές εξελίξεις υπάρχουν για τη μαρίνα Πύλου, όπως ανέφερε προχθές το powergame.gr, καθώς τους τελευταίους μήνες έχει βρεθεί σε έναν κυκεώνα προσφυγών που έχει ξεκινήσει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, καθυστερώντας κατά πολύ την επένδυση. Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα: «Πριν από ένα μήνα ακριβώς συστάθηκε η εταιρεία “Μαρίνα Πύλου Ειδικού Σκοπού Ανώνυμη Εταιρεία”, που αποτελεί, επί της ουσίας, το SPV που θα αναλάβει τη σύμβαση παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Πύλου για 40 έτη. Υπενθυμίζεται ότι επενδυτής είναι το σχήμα των εταιρειών D Marin – ΤΕΜΕΣ».

Στο ίδιο δημοσίευμα εξηγείται ακόμη: «Η συνολική αξία της συμφωνίας για την αξιοποίηση της μαρίνας Πύλου ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει εφάπαξ καταβλητέο ποσό 550.000 ευρώ κατά την έναρξη της παραχώρησης, συν ποσοστό επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της μαρίνας.

Ο νέος παραχωρησιούχος εκτιμάται ότι θα υλοποιήσει τα επόμενα έτη επενδύσεις της τάξης των 15 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών και της επιχειρησιακής ικανότητας της μαρίνας.

Η τελευταία έχει δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 130 τουριστικών σκαφών με μήκος από 8 έως 30 μέτρα».

Η στάση του Δήμου Πύλου – Νέστορος
Υπενθυμίζεται ότι η αξιοποίηση της μαρίνας της Πύλου έχει καθυστερήσει, καθώς ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, διεκδικεί τμήμα της χερσαίας ζώνης. Ωστόσο, για την πορεία των ζητημάτων που έχει θέσει ο Δήμος δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση, την ίδια στιγμή που πληροφορίες αναφέρουν ότι η Δημοτική Αρχή του κ. Καρβέλα… ξανασκέφτεται τη στάση της επί του ζητήματος.

Να σημειωθεί ότι υπήρχαν διαμαρτυρίες πολιτών για την παραχώρηση της μαρίνας και το προηγούμενο διάστημα ο δήμαρχος Παναγιώτης Καρβέλας είχε διάλογο με εκπροσώπους της ομάδας των δημοτών που υπέγραψαν επιστολή “Κατά της οριοθέτησης μαρίνας Πύλου”.

Μάλιστα, στις 21 Σεπτεμβρίου 2023, λίγες ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Δήμος Πύλου- Νέστορος κατέθεσε αγωγή νομής στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας, διεκδικώντας τμήμα της χερσαίας ζώνης της μαρίνας.

Από το ΤΑΙΠΕΔ προέκυπτε ότι είχαν προηγηθεί επαφές μεταξύ Δήμου και Ταμείου για την εξυπηρέτηση του αιτήματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ταμείο είχε προτείνει το τμήμα της χερσαίας ζώνης που διεκδικεί ο Δήμος να παραχωρηθεί σε αυτόν για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ωστόσο, η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ απορρίφθηκε από το Δήμο.

Πάντως, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, η δικαστική εμπλοκή έχει να κάνει με το Ταμείο και όχι με τον επενδυτή. Σε κάθε περίπτωση, η σύμβαση θα πρέπει να εγκριθεί και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού πριν πάει για υπογραφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου