Pages

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Μετά εμποδίων πάνω από 220.000 τόνους η ελληνική παραγωγή ελαιολάδου


 
Οι εκτιμήσεις για την επόμενη σοδειά έχουν πλέον βάση, όμως συνήθως αγνοούν έναν πολύ σημαντικό παράγοντα και αυτός δεν είναι άλλος από το πλήθος των βροχών που πέτυχαν διείσδυση στα 15 εκατοστά και κάτω, ώστε να απορροφήσει νερό η ρίζα. Στην περίπτωση της Μεσσηνίας, οι τελευταίες ποτιστικές βροχές έπεσαν 10 Φεβρουαρίου εξηγεί ο γεωπόνος και παραγωγός Ασημάκης Ντεμερούκας. Αυτό σημαίνει πως τα ξερικά ελαιόδεντρα εδώ και 4 μήνες είναι απότιστα, ενώ υπόκεινται το πολύ έντονο θερμικό στρες του Ιουνίου, ο οποίος φέτος θύμιζε Ιούλιο. Κάποια χιλιοστά (18-20) έπεσαν τον Απρίλιο, όμως πέτυχαν μικρή διείσδυση στα 7 εκατοστά και δεν είχαν την θετική επίδραση που πολλοί περίμεναν.  Στην Κρήτη, υπήρξαν βροχές με τη μορφή μπόρας το Μάιο, ιδίως στο Ηράκλειο και οι προβλέψεις είναι κάπως καλύτερες.

Ωστόσο, πανελλαδικά, η απουσία πρωινής δροσιάς, οι επίμονοι νοτιάδες και ο υδράργυρος που βρίσκεται στους 35-40 βαθμούς την ημέρα επί μονίμου βάσεως συνθέτουν ένα σκηνικό με τρεις πιθανές καταλήξεις:

Α) Σε περίπτωση που ο επίμονος καύσωνας μείνει μαζί μας και τον Ιούλιο, δίχως νέες βροχές που θα ανακουφίσουν τα δέντρα, βαδίζουμε προς μία σοδειά κάτω από 200.000 τόνους αλλά κάπως αυξημένη από τους 140-150.000 περίπου τόνους την 2023/24.

Β) Σε περίπτωση που ο καύσωνας παραμείνει μεν Ιούλιο και Αύγουστο, όμως πέσουν κάποια χιλιοστά με τη μορφή κανονικής βροχόπτωσης – ειδικά αν αυτό γίνει αρχές Σεπτεμβρίου- τότε θα βρισκόμαστε σε ένα νούμερο παραγωγής λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τους 200.000 τόνους.

Γ) Το μόνο σενάριο, στο οποίο η ελληνική παραγωγή την 2024/25 θα πλησιάσει το ανώτερο όριο των προβλέψεων στους 230-240.000 τόνους, είναι εκείνο στο οποίο το δεύτερο μέρος του καλοκαιριού περνάει ήπια, με 30-33 βαθμούς Κελσίου θερμοκρασία την ημέρα και 20-25 βαθμούς τη νύχτα, σε συνδυασμό με 1-2 βροχές Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Όπως και να χει, ο επόμενος «γύρος» εκτιμήσεων θα έρθει από τις 15 Ιουλίου και μετά, όταν θα στερεοποιηθεί πλήρως ο πυρήνας.

«Επί 15 μέρες έχουμε 40+ βαθμούς Κελσίου μέση θερμοκρασία μέρας στον ελαιώνα πάνω στο δέσιμο, πως μπορούμε και μιλάμε για μια καλή χρονιά;», γράφει σε σχόλιο αναγνώστης με ελαιώνα κοντά στη λίμνη Βόλβη στην Χαλκιδική, όπου το θερμόμετρο που καθόταν ανάμεσα στα κλαδιά έγραφε για ώρα 45 με 47 βαθμούς Κελσίου. Νοτιότερα, φέτος, σε αρκετές περιοχές της Κρήτης παρατηρείται μεγάλη ανομοιομορφία στο δέσιμο ακόμα και εντός ορίων της ίδιας δημοτικής κοινότητας, κάτι που δείχνει πως πέραν από περιβαλλοντικούς παράγοντες, παίζουν ρόλο και οι γεωπονικές πρακτικές.  Σύμφωνα με επιστολή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας πριν 2 βδομάδες, εντοπίζεται μειωμένη καρπόδεση και αρκετά φαινόμενα σχινοκαρπίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτό κάτι που επιβεβαιώνεται και στην περιοχή  των Χανίων.

Επεμβάσεις έχοντας κατά νου την λειτουργία της αγοράς

Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό ωστόσο είναι πως σε εποχές κλιματικής κρίσης, δεν μπορεί να υπάρχει κανένας γεωπονικός εφησυχασμός. Επιβάλλεται καλή διαχείριση των υδάτινων πόρων, ορθή χρήση σκευασμάτων και μεγάλη προσοχή στις υπολειμματικότητες. Δεν είναι λίγες άλλωστε οι περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια που παραγωγοί έχουν ποσότητες, θέλουν να δώσουν το προϊόν τους αλλά δεν μπορούν να βρουν αγοραστή στις τιμές που επιβάλλουν οι συνθήκες, καθώς ο αγοραστής με τη σειρά του θέλει να στείλει το ελαιόλαδο σε μια καλή αγορά που ορισμένες δραστικές ουσίες απαγορεύονται δια ροπάλου σε οποιαδήποτε συγκέντρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου