Τον φυσικό πλούτο αθέατων χωριών της ορεινής Ιθώμης παρουσιάζει ομάδα των Αρχιτεκτονικών Διαδρομών Μεσσήνης, ύστερα από πολυετή ενασχόληση.
Πρόκειται για πανέμορφα χωριά που διατηρούν ανέπαφη τη φυσική τους ομορφιά. Μακριά από κεντρικούς οδικούς άξονες αλλά πολύ κοντά από τα αστικά κέντρα της Μεσσηνίας σήμερα αποτελούν μια δελεαστική πρόταση για τους “εραστές” της φύσης και τους “δραπέτες” των πόλεων.
Χτισμένα σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον (εύφορη γη, ανεμπόδιστη θέα) έλκουν τον επισκέπτη και του προσφέρουν στιγμές γαλήνης.
Τα Ζερμπίσια είναι το πιο “κοσμικό” χωριό από τα τρία αφού διαθέτει υποδομές εστίασης. Αποτελεί “ευχάριστη” στάση πριν ή μετά τη περιήγηση στα χωριά. Η ταβέρνα του χωριού προσφέρει παραδοσιακά εδέσματα.. Επίσης στο καφενείο του χωριού ο επισκέπτης θα απολαύσει το καφέ σε ρυθμούς απέραντης γαλήνης.
Τα Ζερμπίσια σημαίνει “παλικάρια” στα σλάβικα. Το όνομα του λοιπόν μαρτυρά και την ιστορία του.
Το χωριό Κεφαλινός που πήρε το όνομα του από τους αρχαίους Κεφαλλονίτες που κατοίκησαν εδώ προσφέρεται για την καταπληκτική θέα που το διακρίνει.
Η Ρευματιά σκαρφαλωμένη σε ανηφορική πλαγιά είναι άλλο ένα γραφικό χωριό με πολλά νερά. Αποτελεί από μόνο του μνημείο της φύσης αυτό το χωριό και ευχάριστη πρόκληση για τους φυσιολάτρες.
Κογχύλι: Ένας οικισμός που αν και παραμένει άγνωστος, αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για πολιτιστικές και φυσιολατρικές αποδράσεις είναι το Κογχύλι στα βόρεια του Δήμου Μεσσήνης.
Σε απόσταση αναπνοής από τα Ζερμπίσια είναι μια περιηγητική πρόταση που εύκολα μπορούν να ανταποκριθούν μικροί και μεγάλοι. Πέρα από την πλούσια χλωρίδα που ξεδιπλώνεται αγκαλιάζοντας τον επισκέπτη (πουρνάρια, σφεντάμια, πλατάνια), τα αρχαιολογικά σπαράγματα φανερώνουν την ιστορική αξία της περιοχής. Τα τμήματα προϊστορικών τειχών, τα ερείπια μικρού κάστρου και τα κατάλοιπα από το αρχαίο λατομείο υποδηλώνουν τη «συμμετοχή» της περιοχής αυτής στο μεγάλο αρχαιολογικό θησαυρό της Ελλάδας, την Αρχαία Μεσσήνη. Σήμερα, το Κογχύλι είναι άγνωστο, ωστόσο, είναι μια ιδανική πρόταση για όσους επιζητούν την επαφή με την φύση και την ιστορία. Τα τρεχούμενα νερά στη βρύση που έκτισε ο Ιώαννης Νέζης τρέχουν αστείρευτα και συναντούν την ‘ροή’ της ιστορίας του οικισμού μέσα στους αιώνες, προσφέροντας τη δροσιά τους στους επισκέπτες».
Οι Αρχιτεκτονικές Διαδρομές πριν λίγα χρόνια είχαν παρουσιάσει και άλλα δυο σημαντικά άγνωστα αξιοθέατα: τα παλιά μεταλλεία του Κεφαλινού και Παλαιό Μεταλλείο στα Ζερμπίσια
Γαστρονομία:
Στα Ζερμπίσια παράγονται άφθονα τυροκομικά προϊόντα και μαγειρεύονται παραδοσιακά γεύματα, καθώς η ταβέρνα του χωριού αλλά και σε όλα τα νοικοκυριά η μεσσηνιακή κουζίνα έχει την τιμητική της από καγιανά μέχρι χυλοπίτες και ψητά από ντόπια κρέατα. Ο,τι σερβίρεται στα καταστήματα εστίασης της περιοχής και στα σπίτια είναι από κηπευτικά που καλλιεργούνται εδώ αλλά και κρέατα ντόπια”. Από την σελίδα Στην ομορφιά που χάνεται και την ομάδα που ασχολήθηκε με τα χωριά αυτά και πρόκειται για τους: Άρη Μπαρκούρα, Γιάννη Λάσκαρη, Γιώργο Νέζη, Γιαννη Εγεωργακόπουλο , γίνεται συνεχής προβολή και παρουσίαση στο διαδίκτυο αυτό το διάστημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου