Σε 170 τοπικές κοινότητες εφαρμόζεται στην Μεσσηνία το πρόγραμμα δακοκτονίας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Σε 170 τοπικές κοινότητες εφαρμόζεται στην Μεσσηνία το πρόγραμμα δακοκτονίας

Σε 170 τοπικές κοινότητες εφαρμόζεται στην Μεσσηνία το πρόγραμμα δακοκτονίας

Share This

 


Συνέντευξη τύπου δόθηκε σήμερα, Παρασκευή 5 Ιουλίου, στα γραφεία της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας από τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο και τη διευθύντρια ΔΑΟΚ Ευσταθία Γεωργακοπούλου για θέματα δακοκτονίας.

Στην τοποθέτησή της η διευθύντρια αναφέρθηκε στην εξέλιξη του τρέχοντος προγράμματος δακοκτονίας, τονίζοντας ότι αυτό υλοποιείται σε 170 τοπικές κοινότητες, στην περιοχή ευθύνης της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, με έναρξη των δολωματικών ψεκασμών στις 27 Ιουνίου. Ανέλυσε τα κριτήρια διενέργειας των ψεκασμών, τα οποία σχετίζονται με το μέσο όρο του δακοπληθυσμού ανά παγίδα το δεκαπενθήμερο, την αναλογία αρσενικών – θηλυκών, τις κλιματικές συνθήκες και ιδιαίτερα τα επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας, τα ιστορικά στοιχεία προηγουμένων ετών και το μέγεθος του ελαιοκάρπου. Ενημέρωσε επίσης ότι για το πρόγραμμα της δακοκτονίας έχουν προσληφθεί 15 τομεάρχες, ενώ όσον αφορά τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, στα οποία υπάρχει επάρκεια, αυτά χρησιμοποιούνται βάσει των επιστημονικών δεδομένων για την ανθεκτικότητα του δάκου, ενώ στους ψεκασμούς υπάρχει εναλλαγή δραστικών ουσιών προς επιδίωξη καλύτερου αποτελέσματος. Τέλος όσον αφορά την εφαρμογή στο σύνολο του προγράμματος δακοκτονίας νέων τεχνολογιών, με τη χρήση καταγραφικών πορείας με ενσωματωμένο ροόμετρο, επιδιώκεται η βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των δολωματικών ψεκασμών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η διεξαγωγή του προγράμματος δακοκτονίας υλοποιείται με βελτιωμένες συνθήκες, λόγω παρακολούθησης του προγράμματος και επάρκειας δραστικών ουσιών. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα φυτοπροστατευτικά με δραστική ουσία Spinosad, για τα οποία υπάρχει επάρκεια για δύο πλήρης ψεκασμούς σε όλη την περιοχή και τα οποία έχουν υψηλή θνησιμότητα στον δακοπληθυσμό. Τόνισε ότι επιλύονται τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την εξέλιξη του προγράμματος, αναφερόμενος και στο ζήτημα της μετακίνησης του προσωπικού επίβλεψης, το οποίο παλαιότερα χρησιμοποιούσε και δικά τους μέσα, ενώ πρόσφατα εγκρίθηκε και η δυνατότητα οδήγησης υπηρεσιακών οχημάτων σε υπαλλήλους, προς διευκόλυνση του ελέγχου και της παρακολούθησης του προγράμματος. Όσον αφορά τη λειτουργία του γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης της Πύλου, τόνισε ότι δεν αλλάζει κάτι για τη φετινή σεζόν και η παρακολούθηση της δακοκτονίας στην περιοχή εξελίσσεται κανονικά.

Τέλος, τόνισε ότι σχεδιάζεται η επέκταση του συστήματος παρακολούθησης και στην παγιδοθεσία και για το σκοπό αυτό, ανέφερε ότι θα ενεργοποιηθεί η επιστημονική επιτροπή, προκειμένου να τεκμηριώσει την αναγκαιότητα χρήσης νέων τεχνολογιών στην παγιδοθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages