Pages

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Εντός του 2024 ανακοινώνεται ο ανάδοχος για το αεροδρόμιο Καλαμάτας


 
Μέσα στο 2024 θα αναδειχθεί ο ανάδοχος στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας από το Υπερταμείο. Σε χθεσινή δημοσιογραφική ενημέρωση ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Δημητριάδης σημείωσε πως στόχος είναι να κλείσει εντός του έτους το θέμα του διαγωνισμού όπου προβλέπεται να παραχωρηθεί το αεροδρόμιο για συνολικά 40 χρόνια.

Το αεροδρόμιο Καλαμάτας έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια και λόγω των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων -με αιχμή του δόρατος το Costa Navarino- έχει σημειώσει συνεχόμενα ρεκόρ στην επιβατική του κίνηση. Στον υπό εξέλιξη διαγωνισμό συμμετέχουν τα παρακάτω σχήματα: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – GMR Airports, Μυτιληναίος – Corporation America Airports, Egis Airport – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Aéroports de la Cote d’Azur και Fraport AG – Delta Airport Investments – ΠΗΛΕΑΣ (Όμιλος Κωνσταντακόπουλου).

Παράλληλα με το ίδιο μοντέλο αναμένεται να ξεκινήσει και ο διαγωνισμός για τα υπόλοιπα 22 περιφερειακά αεροδρόμια. Από αυτά μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα αεροδρόμια Πάρου, Νάξου και Ιωαννίνων. Ο διαγωνισμός θα είναι ενιαίος -και όχι όπως έγινε με τα 14 Περιφερειακά που έσπασαν στα δύο- και αναζητείται το βέλτιστο μοντέλο για να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους ενδιαφερόμενους.

Αυτό σημαίνει πως εξετάζεται το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου, οι χρήσεις ή οι εργασίες επεκτάσεων που κρίνονται κατά περίπτωση απαραίτητες ενώ πραγματοποιούνται συνεχόμενες επισκέψεις σε κάθε αεροδρόμιο. Σε δεύτερο στάδιο θα εκπονηθεί το business plan ανά αεροδρόμιο και το συνολικό που θα διέπει τον διαγωνισμό και ουσιαστικά θα κρίνει και τις προσφορές που θα δοθούν.

Στα σκαριά το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο

Επόμενος στόχος είναι μέχρι το θερινό κλείσιμο της Βουλή να περάσει και το νομοσχέδιο για την δημιουργία του Εθνικού Ταμείου. Αυτό, όπως εξήγησε ο κ.Δημητριάδης θα σημάνει και τον μετασχηματισμό του Υπερταμείου σε sovereign wealth funds (SWF), στα πρότυπα αντίστοιχων επενδυτικών ταμείων του εξωτερικού, γίνεται με επίκεντρο τη βιωσιμότητα, ενώ παράλληλα μετασχηματίζει τις θυγατρικές μου με πυρήνα τις στρατηγικές ESG.

Είναι ενδεικτικό ότι η χώρα μας το 2024, χάρη στις επιδόσεις του Υπερταμείου ως προς την ορθότερη διαχείριση κρατικών κεφαλαίων σχετικά µε το περιβάλλον, την κοινωνία και την ανθεκτικότητα, ανέβηκε στη 12η θέση (16 θέσεις συγκριτικά με το 2022) στην κατάταξη του Global Sovereign Wealth Funds Scoreboard ανάμεσα σε 200 Δημόσια και Συνταξιοδοτικά Ταμεία.

«Από την 1η Ιανουαρίου 2025, το Υπερταμείο θα μπορεί να έχει ένα νέο στρατηγικό σχέδιο, που θα μπορέσει να πάει το Υπερταμείο στη νέα του φάση. Πάμε να «ενηλικιωθούμε» και να γίνουμε ένα πραγματικό SWF, όπως το χτίζουμε τα τελευταία τρία χρόνια» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Δημητριάδης.

Οι άλλοι διαγωνισμοί

Ένας ακόμα μεγάλος διαγωνισμός που τρέχει από το Υπερταμείο είναι η ανάπλαση της ΔΕΘ, που αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα λόγω της μεγάλης επίδρασης που θα έχει στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η επένδυση φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα το Υπερταμείο θα ξεκινήσει με 4 σχήματα που ενδιαφέρονται από Ελλάδα και Κύπρο την αναζήτηση για τις «Ελληνικές Αλυκές», με στόχο εντός του 2024 να έχει βρεθεί ο επενδυτής. Επί του παρόντος, ξεκινά η χαρτογράφηση των μετόχων και γίνεται η αξιολόγηση του business plan, με στόχο το τελευταίο τρίμηνο του 2024 να βγει στον αέρα ο σχετικός διαγωνισμός, που αναμένεται να τρέξει σε ορίζοντα διμήνου.

Σε πρώτη φάση, θα καθοριστεί το προφίλ του επενδυτή που θα συμβάλλει στην ανάδειξη κατά το μέγιστο η δυναμικής της εταιρείας σε νέα προϊόντα και εξαγωγές. Εάν θα προτιμηθεί, για παράδειγμα, μία εταιρεία μεταποίησης άλατος ή μια εταιρεία λιανικής που έχει ήδη παρουσία στο ράφι. Σημειώνεται πως οι Ελληνικές Αλυκές, το 2022, κατέγραψαν ρεκόρ πωλήσεων και κερδοφορίας ύψους 9,06 εκατ. ευρώ και 1,77 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου