Στο 40% οι απώλειες νερού-Η λειψηδρία απειλεί την Καλαμάτα-Στο “κόκκινο” δεκάδες χωριά - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

 Στο 40% οι απώλειες νερού-Η λειψηδρία απειλεί την Καλαμάτα-Στο “κόκκινο” δεκάδες χωριά

Στο 40% οι απώλειες νερού-Η λειψηδρία απειλεί την Καλαμάτα-Στο “κόκκινο” δεκάδες χωριά

Share This


Εκ νέου έκκληση απευθύνει ο γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΚ, Μιχάλης Βασιλειάδης, με αφορμή τα προβλήματα υδροδότησης που παρουσιάστηκαν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος σε περιοχές του Δήμου Καλαμάτας αλλά και στην περιοχή των Κιτριών, που υδρεύεται από τη δεξαμενή της Καλαμάτας. Ο γενικός Διευθυντής μιλώντας στο MessiniaLive χτυπά το “καμπανάκι” για τα αποθέματα νερού, ζητώντας από όλους μας να κάνουμε λελογισμένη χρήση και όχι υπερκατανάλωση, ζητώντας από όλους να είναι προσεκτικοί καθώς το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο. “Τον Αύγουστο θα έχουμε πρόβλημα, αν συνεχίσουμε έτσι. Πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος”, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΚ.

“Πολύ δύσκολο το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος-Κάναμε παρεμβάσεις και καλύψαμε το 90-95% της κατανάλωσης”

“Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ήταν πολύ δύσκολο για την ύδρευση στον Δήμο Καλαμάτας και στο Δήμο Δυτικής Μάνης έως και τις Κιτριές. Η κλιματική αλλαγή έχει εξελιχθεί πολύ πιο γρήγορα απ΄ότι περιμέναμε. Οι πηγές του Πηδήματος έχουν μειωθεί δραματικά. Δεν καλύπτονται οι ανάγκες της μέγιστης κατανάλωσης. Κάναμε κάποιες παρεμβάσεις και μπορέσαμε να καλύψουμε το 90-95% της κατανάλωσης του τριημέρου. Οι περιοχές υψηλής ζώνης (πχ Πέταλο) παρατηρήθηκε να μην έχει το δίκτυο την πίεση να τροφοδοτήσει τις κατοικίες. Το ίδιο συνέβη και στις Κιτριές, στην ευρύτερη περιοχή, με πολύ χαμηλή πίεση στο δίκτυο που δεν μπορούσε να καλύψει τις απαιτήσεις και τη ζήτηση για νερό”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αισιοδοξία για τις γεωτρήσεις: “Τέλη Ιουλίου θα δώσουν βοήθεια στο δίκτυο”

Στις γεωτρήσεις που έχουν ξεκινήσει αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ, ώστε να εντοπιστούν και άλλοι τρόποι υδροδότησης, που θα λειτουργήσουν επικουρικά και θα ενισχύσουν το δίκτυο. Ήδη έγινε γεώτρηση στο Αριοχώρι που δεν έφερε αποτελέσματα, καθώς δεν εντοπίστηκε ποσότητα νερού ικανή να καλύψει τις ανάγκες, έτσι εκεί η γεώτρηση διακόπηκε, για να συνεχιστεί στον Άρι, όπου μέχρι στιγμής έχει φτάσει το γεωτρύπανο στα 70 μέτρα και έχει εντοπιστεί νερό, το οποίο θα αναλυθεί και μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρξουν αποτελέσματα. Η ΔΕΥΑΚ έχει σχεδιάσει σειρά γεωτρήσεων, σε συγκεκριμένες περιοχές σύμφωνα με την υδρογεωλογική μελέτη. Σειρά έχει η Μικρομάνη, αλλά και η Θουρία, και η Καλαμάτα, ώστε να εντοπιστούν εναλλακτικοί τρόποι υδροδότησης, που μπορούν να αξιοποιηθούν.

Έχουμε κάνει παρεμβάσεις ενίσχυσης του Υδραγωγείου από πηγές εκτός Πηδήματος με γεωτρήσεις, που αναμένεται να δώσουν βοήθεια στο δίκτυο, στα τέλη Ιουλίου. Μέχρι τότε πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά τη διαχείριση του νερού. Οι παρεμβάσεις που κάνουμε εκτιμώ ότι θα είναι επιτυχείς και θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις και να μη χρησιμοποιήσουμε τεχνικές που χρησιμοποιούν άλλες πόλεις της χώρας με προγραμματισμένες διακοπές υδροδότησης”, είπε χαρακτηριστικά.

Έχει ξεκινήσει η μελέτη για υδροδότηση από τις Πηγές του Αγίου Φλώρου: “Μαζί με τη νέα δεξαμενή 8.300 κυβικών και το Φ800 θα λύσει το πρόβλημα για τα επόμενα 50 χρόνια”

“Έχει ξεκινήσει η μελέτη να ενισχύσουμε το Υδραγωγείο από τις Πηγές του Αγίου Φλώρου, μαζί με τον αγωγό Φ800 και τη νέα μεγάλη δεξαμενή στον Άη Γιάννη τον Καρβούνη θα λύσει το πρόβλημα για τα επόμενα 50 χρόνια”. Η χωρητικότητα της δεξαμενής θα είναι περίπου 8.300m3 ενώ θα κατασκευαστούν και όλοι οι απαραίτητοι αγωγοί υδροδότησης τόσο της πόλης της Καλαμάτας όσο και της πλήρωσης της κεντρικής δεξαμενής τροφοδοσίας της υψηλής ζώνης του Δήμου Καλαμάτας αλλά και των χωριών του Δήμου Δυτικής Μάνης μέχρι και τις Κιτριές. Από τη δεξαμενή του Άη Γιάννη του Καρβούνη, εκκινεί κεντρική σωλήνωση εξαγωγής διατομής Φ800, που θα τροφοδοτεί με παρεμβολή αντλιοστασίου τη δεξαμενή στις Τούρλες και θα υδροδοτεί τη χαμηλή ζώνη της πόλης της Καλαμάτας.

Έκκληση να μη γίνεται κατάχρηση του νερού-“Όταν ολοκληρωθούν τα έργα θα υπάρχει αντοχή στο σύστημα”

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η Καλαμάτα υδροδοτείται με συνολικά 4.000 κυβικά από τις δύο δεξαμενές ( Κάστρο και Τούρλες), οπότε η νέα δεξαμενή θα υπερκαλύψει τις ανάγκες του Δήμου, και των γειτονικών περιοχών, μαζί με την αξιοποίηση των πηγών του Αγίου Φλώρου. “Να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωση, ώστε να έχουμε  νερό να τροφοδοτούμε αυτές τις μεγάλες δεξαμενές και τα δίκτυα”, δήλωσε χαρακτηριστικά , κάνοντας ακόμα μια φορά έκκληση στους πολίτες να κάνουν λελογισμένη χρήση, για να έχουμε όλοι νερό. Να μη γίνεται κατάχρηση. “Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα δυσκολευτούμε πάρα πολύ”, είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην υπερκατανάλωση που διαπιστώνεται, σε συνδυασμό με τη μη επάρκεια του νερού. “Όταν ολοκληρωθούν τα έργα θα υπάρχει μεγάλη αντοχή στο σύστημα…Στις Τούρλες η δεξαμενή το τριήμερο δεν κατάφερε να γεμίσει πάνω από τη μέση. Είχε πέσει στα 1,5 με 2 μέτρα. Όταν σήμερα είναι στα 4μ. Όταν η στάθμη των δεξαμενών πέφτει κάτω από ένα όριο, ειδοποιούμαστε από το σύστημα και κάνουμε τις παρεμβάσεις μας”.

Πολλαπλές ζημιές αντιμετώπισαν χθες συνεργεία της ΔΕΥΑΚ

Πολλαπλές ζημιές χθες στον κεντρικό αγωγό τροφοδοσίας με αποτέλεσμα να μείνουν για κάποιες ώρες χωρίς νερό τμήματα της παραλιακής ζώνης της Καλαμάτας. Όπως μας εξήγησε ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΚ, η βλάβη διαπιστώθηκε αμέσως, και 2 συνεργεία έσπευσαν να την αντιμετωπίσουν, όμως προέκυψαν πολλαπλές ζημιές και αυξήθηκε η δυσκολία αντιμετώπισης, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η αποκατάσταση- γεγονός για το οποίο ζήτησε συγγνώμη ο γενικός διευθυντής από τον κόσμο που ταλαιπωρήθηκε- όμως η ΔΕΥΑΚ ήταν εκεί με τα συνεργεία της δίνοντας “μάχη” να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Διαρροές ακόμα και 40% – Αιχμές για λαθροληψία, και ποτίσματα με το νερό της ύδρευσης-Στο στόχαστρο συγκεκριμένα χωριά

Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν απώλειες νερού στο δίκτυο που φτάνουν ακόμα και το 40%, όπως μας δήλωσε ο Μιχάλης Βασιλειάδης. Αυτό εντοπίζει το σύστημα τηλεελέγχου και τηλεδιαχείρισης που διαθέτει η ΔΕΥΑΚ. Το σύστημα εντοπίζει απώλειες λιγότερο από 30% στην πόλη της Καλαμάτας, αλλά εκείνο που προβληματίζει έντονα είναι ότι το σύστημα χτυπάει “κόκκινο” σε συγκεκριμένες αγροτικές περιοχές του Δήμου. Ειδικότερα, σε συγκεκριμένα χωριά διαπιστώνεται ασυνήθιστη υπερκατανάλωση, δυσανάλογη με τον πληθυσμό.

Όπως μάς είπε χαρακτηριστικά, σε χωριό έως τις 4 το μεσημέρι είχαν ήδη καταναλωθεί 400 κυβικά νερού, που αντιστοιχούν σε 8πλάσια  κατανάλωση σε σχέση με τους κατοίκους του. Με το σύστημα τηλεελέγχου και παρακολούθησης real time των δεξαμενών και της ροής στο δίκτυο, φαίνεται ακριβώς σε ποιά περιοχή υπάρχει αδικαιολόγητη υπερκατανάλωση. Επίσης , έχει διαπιστωθεί σε άλλο χωριό μικρή διαφοροποίηση μεταξύ μέρας και νύχτας, δηλαδή σχεδόν ίδιες καταναλώσεις και τη μέρα και τη νύχτα! Σε αυτές τις αγροτικές περιοχές το σύστημα καταγράφει απώλειες ακόμα και 50%! Ο γενικός διευθυντής έκανε λόγο για πιθανή λαθροληψία, και πως το θέμα ερευνάται από τα συνεργεία της ΔΕΥΑΚ. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί λαθροληψία, και ποτίσματα σε κήπους και κτήματα με νερό ύδρευσης, θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages