Συνελήφθησαν, χθες (29.7.2024) το πρωί, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Πύλου-Νέστορος, από αστυνομικούς της Α΄ Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας, τρεις (3) ημεδαποί, ηλικίας 35, 36 και 40 ετών, αντίστοιχα, γιατί κατείχαν τσιγαριλίκι και ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους -17,8- γραμμαρίων, τα οποία κατασχέθηκαν.
Επιπλέον, σε έρευνα που έγινε σε οικία του 36χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, -1- φυτό κάνναβης, ύψους έως -2,10- μέτρων περίπου και μικροποσότητα κάνναβης.
Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας.
Την… ανιούσα πήραν από σήμερα οι θερμοκρασίες, αφού ο καιρός θα είναι ιδιαίτερα ζεστός τις επόμενες ημέρες
Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η μέγιστη θερμοκρασία σήμερα, Τρίτη 30 Ιουλίου, καταγράφηκε στη Σκάλα Μεσσηνίας και ήταν ίση με 40.6 °C.
Πού έδειξε 40.6 °C η μέγιστη θερμοκρασία
Στον χάρτη παρουσιάζεται η κατανομή της μέγιστης θερμοκρασίας στη χώρα την Τρίτη 30/07. Όπως προκύπτει από τις μετρήσεις των μετεωρολογικών σταθμών, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 35 °C σε 179 από τους 515 επί του παρόντος ενεργούς σταθμούς, ενώ οι 37 °C ξεπεράστηκαν σε 58 σταθμούς.
Γενικότερα η θερμοκρασία είναι σε τροχιά ανόδου με τα μελτέμια να υποχωρούν μέχρι την Παρασκευή και να δίνουν τη θέση τους σε θερμή εισβολή που θα γίνεται αισθητή στις προσήνεμες περιοχές. Παράλληλα δεν θα λείψουν και οι τοπικές νεφώσεις.
Εξιτήριο ύστερα από 4 ημέρες νοσηλείας στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, πήρε σήμερα το πρωί, ο 39χρονος ο οδηγός της νταλίκας, που προκάλεσε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής (26/7) το πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα στην Ελαία Μεσσηνίας (47χλμ Ε.Ο. Πύργου – Κυπαρισσίας).
Ο 39χρονος έχει τραυματιστεί στην σπονδυλική στήλη από τη σφοδρή σύγκρουση της νταλίκας του με 3 ΙΧ οχήματα, που είχε ως αποτέλεσμα των θάνατο 4 ανθρώπων και τον πολύ σοβαρό τραυματισμό 4 ακόμα.
Ο ίδιος, σύμφωνα με με πληροφορίες της ΕΡΤ, θα συνεχίσει τη νοσηλεία του φρουρούμενος στην οικία του στη Ζαχάρω του Νομού Ηλείας, καθώς έχει συλληφθεί ύστερα από ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από την ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας, για ανθρωποκτονία εξ αμελείας καθώς και για άλλες παραβάσεις του ΚΟΚ.
Όταν η υγεία του, το επιτρέψει, τότε θα βρεθεί ενώπιων των δικαστικών αρχών για να απολογηθεί για τα αδικήματα που αντιμετωπίζει αλλά και να δώσει τη δική του εξήγηση για τις συνθήκες, κάτω υπό τις οποίες έχασε, τον έλεγχο της νταλίκας που οδηγούσε, και είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση του πολύνεκρου δυστυχήματος.
Παράλληλα αναμένονται και τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων στις οποίες υπεβλήθη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, διασωληνωμένος, σε σταθερή αλλά εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση παραμένει και ο 19χρονος φαντάρος που απεγκλωβίστηκε από το όχημα που είχε καταπλακωθεί από την νταλίκα, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Αθήνας. Η 66χρονη γιαγιά του παραμένει για νοσηλεία στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο της Τρίπολης. Στο ίδιο όχημα με τον 19χρονο επέβαιναν ο 44χρονος στρατιωτικό πατέρας του και η 12χρονη αδερφή του που δυστυχώς ανασύρθηκαν νεκροί.
Επίσης, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα νοσηλεύεται πλέον η 38χρονη που βρισκόταν στο πρώτο όχημα, καθώς ζήτησε η ίδια να βρεθεί στην Πάτρα για να είναι κοντά στον 6χρονο γιό της που παραμένει για νοσηλεία, εκτός κινδύνου, στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας. Από το συγκεκριμένο όχημα σκοτώθηκαν ακαριαία ο 38χρονος σύζυγος της και το μόλις ενός έτους κοριτσάκι της.
Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια μονάδας αφαλάτωσης υφάλμηρου νερού για τις ανάγκες υδροδότησης του Δήμου Δυτικής Μάνης, επιχειρήθηκε ένα επικοινωνιακό τσουνάμι εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής του κ. Πτωχού , το οποίο ουδεμία σχέση έχει με τα πραγματικά γεγονότα.
Ο κ. Περιφερειάρχης έφθασε στο σημείο να δηλώσει ότι η μέθοδος της αφαλάτωσης είναι μία δική του πρωτοποριακή έμπνευση (!), για να λύσει το πρόβλημα της υδροδότησης, κάτι το οποίο επικρότησε και ο παριστάμενος Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Στάθης Αναστασόπουλος, παρότι γνώριζε την αλήθεια.
Επειδή μέχρι σήμερα έχουμε αποδείξει ως μέλη της παράταξης «Νέα Πελοπόννησος» ότι καταδικάζουμε κάθε πολιτική πρακτική λαϊκισμού και ψηφοθηρίας, απ’όπου και αν αυτή προέρχεται, οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια για το συγκεκριμένο έργο.
Παραθέτουμε τις ομόφωνες αποφάσεις των Συλλογικών Οργάνων της προηγούμενης Περιφερειακής θητείας, για να αποδείξουμε ότι ο κ. Πτωχός όχι μόνο δεν έχει εμπνευστεί το συγκεκριμένο έργο αλλά δεν έχει συμβάλει στο παραμικρό στη διαδικασία δέσμευσης της πίστωσης, στην έγκριση σκοπιμότητας, στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης και φυσικά ούτε στη δημοπράτηση του.
• Με την 185/24.4.2023 (ΑΔΑ: 9ΠΨΛ7Λ1-Ο7Α) ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Δυτικής Μάνης και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης.
• Με την υπ’αριθμ. πρωτ.285658/21.8.2023 απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου (ΑΔΑ: 6Ν2Π7Λ1-1Ν1) εντάχθηκε η πράξη, με κωδικό ΟΠΣ 5220165 στο «ΠΠΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2021-2025», με συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 496.000€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.
• Την 28η.8.2023 υπογράφτηκε η προγραμματική σύμβαση για το εν λόγω έργο μεταξύ της Περιφέρειας, του Δήμου Δυτικής Μάνης και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης.
• Με την 2144/29.8.2023 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εντάχθηκε το έργο με κωδικό (2023ΝΠ226000015220165) στη ΣΑ ΝΠ226, με προϋπολογισμό 496.000€.
• Με την υπ’αριθμ. 1027/18.9.2023 (ΑΔΑ: Ω8ΒΣ7Λ1-ΝΥ4) απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκαν οι όροι διακήρυξης του διαγωνισμού και τα τεύχη δημοπράτησης.
Πάγια θέση μας είναι, το ίδιο άλλωστε κάναμε όταν η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή προσπάθησε να εκμεταλλευτεί έργα της Περιφερειακής Αρχής του Πέτρου Τατούλη, να καταγγέλλουμε παρόμοιες πολιτικές πρακτικές που στόχο έχουν να αποπροσανατολίζουν τους πολίτες. Επίσης οφείλουμε να στηλιτεύσουμε την πολιτική συμπεριφορά του πρώην και νυν Αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος δεν βρήκε το σθένος να πει ούτε μία κουβέντα, ούτε καν για να υπερασπιστεί τον ίδιο του τον εαυτό.
Έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι τα έργα ανήκουν στους πολίτες και δεν έχουν «πατερούληδες» αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για να μπορούν κάποιοι να αποκρύπτουν την αλήθεια.
Ντίνα Νικολάκου
Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου και
Αντωνία Μπούζα
Υπεύθυνη συντονίστρια της «Νέας Πελοποννήσου» στην Π.Ε. Μεσσηνίας
Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησε ο κόσμος την δεύτερη «γιορτή του αλιέα» την Κυριακή το βράδυ στο Πεταλίδι. Ήταν μία γιορτή εμπλουτισμένη με ποικίλες δράσεις, ομιλίες για τον αλιευτικό τουρισμό και τις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής μέσα από τον θεματικό τουρισμό, εργαστήρι με παρουσίαση των εργαλείων και των σκευών των ψαράδων, παιδικό εργαστήρι και θεατρικό παιχνίδι.
Η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτή τη θεματική γιορτή που συμβάλλει στη διατήρηση της παραδοσιακής αλιείας και δημιουργεί νέες προοπτικές ανάπτυξης και διασύνδεσής της με τον τουριστικό τομέα, ήταν εντυπωσιακή, καθιστώντας επιτυχημένη τη διοργάνωση.
Η διευθύντρια του Λυκείου Πεταλιδίου Δήμητρα Γρουσουζάκου ξενάγησε το κοινό στον αλιευτικό τουρισμό και παρουσίασε ένα βίντεο με τη ζωή των ψαράδων του Πεταλιδίου και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Ο επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά στο Τμήμα Τουριστικών Σπουδών Σωτήρης Βαρελάς παρουσίασε τον τουριστικό χάρτη της Μεσσηνίας και κατέθεσε προτάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας Γιάννης Κολοβός παρουσίασε την νέα πλατφόρμα «Kalamata Experiences» που είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των επιχειρήσεων του νομού Μεσσηνίας και αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού.
Ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος αναφέρθηκε στα έργα υποδομής που υλοποιούνται τα οποία θα συμβάλλουν στην ευρύτερη ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου, τονίζοντας την αναγκαιότητα να αναπτυχθεί πολύπλευρα η περιοχή του Πεταλιδίου. Μιλώντας για τους αλιείες της περιοχής, τόνισε ότι απαιτείται η δημιουργία κινήτρων για την ένταξή τους στον αλιευτικό τουρισμό.
Τη βραδιά διοργάνωσαν ο Δήμος Μεσσήνης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου. Συμμετείχαν το Αλιευτικό Σωματείο «Ο Φάρος» Πεταλιδίου και ο Σύλλογος Γυναικών Πεταλιδίου.
Για το κοινό υπήρχαν κεράσματα με θαλασσινούς μεζέδες και μακαρονάδα του ψαρά.
Ρεκόρ όλων των εποχών σημείωσαν το φετινό πρώτο εξάμηνο οι αφίξεις επιβατών διεθνών πτήσεων στον Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος».
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΠΑ το φετινό πρώτο εξάμηνο αφίχθηκαν 52.215 επιβάτες διεθνών πτήσεων ενώ το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί το πρώτο εξάμηνο του 2019 όταν είχαν αφιχθεί 51.715 επιβάτες διεθνών πτήσεων. Τον Ιούνιο, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΥΠΑ αφίχθηκαν 26.151 επιβάτες διεθνών πτήσεων ενώ η καλύτερος Ιούνιος όλων των εποχών ήταν το 2019 όταν καταγράφηκαν 27.544 αφίξεις.
Συνολικά φέτος τον Ιούνιο από τον Αερολιμένα Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος ταξίδεψαν 54.437 επιβάτες με 604 πτήσεις εσωτερικού, εξωτερικού και αεροταξί
Με 352 διεθνείς πτήσεις αφίχθηκαν 26.151 επισκέπτες και αναχωρήσαν 24.456 ταξιδιώτες. Η μέση διεθνή πτήση είχε 143,7 επιβάτες.
Με 88 εγχώριες πτήσεις αφίχθηκαν από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο 1.745 επιβάτες και αναχώρησαν 1.707 ταξιδιώτες για τους ίδιους προορισμούς. Η μέση εγώρια πτήση είχε 39,2 επιβάτες.
Με 164 πτήσεις αεροταξί αφίχθηκαν 138 επισκέπτες και αναχώρησαν 160 ταξιδιώτες.
Αναλυτικά στοιχεία για τις αφίξεις επιβατών διεθνών πτήσεων στον Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» παρουσιάζονται στον πίνακα:
Στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάδειξης των περιβαλλοντικών και πολιτισμικών πόρων της Νότιας Μεσσηνίας, συνδιοργανώνεται από το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας, το Κέντρο Μελέτης Λαογραφίας Καλλιθέας και τον Σύλλογο Οικογένειας και Φίλων ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ (με έδρα την Καλαμάτα) η πρώτη περιβαλλοντική ξενάγηση στο νέο Μονοπάτι Εθνικής Αντίστασης του δικτύου Μεσογειακών Μονοπατιών Μηναγίων και η πρώτη πολιτισμική ξενάγηση στο νέο Μουσείο Λαογραφίας Καλλιθέας.
Η ξενάγηση θα λάβει χώρα την Κυριακή 28 Ιουλίου 2024 και ως σημείο συνάντησης των περιπατητών έχει οριστεί η είσοδος του οικισμού των Κάτω Αμπελοκήπων (Στάση ΚΤΕΛ), όπου βρίσκονται και οι σχετικές πινακίδες ενημέρωσης του δικτύου των μονοπατιών με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Η πεζοπορική ξενάγηση θα ξεκινήσει στις 9:00 πμ σε μια διαδρομή κυκλικού χαρακτήρα συνολικού μήκους 2 Km και θα ολοκληρωθεί στις 10:30 πμ. Ακολούθως, οι περιπατητές θα μεταβούν στον οικισμό της Καλλιθέας όπου στις 11:00 πμ θα γίνει ξενάγηση στο Μουσείο Λαογραφίας που βρίσκεται στο κτήριο του Δημοτικού Σχολείου του οικισμού. Τέλος, όσοι επιθυμούν μπορούν να μεταβούν σε τοπική ταβέρνα του εν λόγω οικισμού για να γευματίσουν ή να καθίσουν στα παραδοσιακά καφενεία του. Οι περιπατητές που θα ξεκινήσουν από την περιοχή της Καλαμάτας μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Σύλλογο Οικογένειας και Φίλων ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ για κράτηση θέσης σε πούλμαν που θα ξεκινήσει από Καλαμάτα (τηλ. επικ.: 697 8067001), ενώ όσοι έρθουν από άλλες περιοχές μπορούν να φτάσουν με ίδια μεταφορικά μέσα. Οι εν λόγω ξεναγήσεις απευθύνονται σε όλους και είναι δωρεάν.
Σε σχέση με την πεζοπορική ξενάγηση, οι περιπατητές στην είσοδο του οικισμού των Κάτω Αμπελοκήπων θα δουν το Πάρκο Ελληνικής Επανάστασης, το διατηρητέο Δημοτικό Σχολείο, που αποτέλεσε Αρχηγείο Εθνικής Αντίστασης Νότιας Μεσσηνίας (1941-44), και 3 μνημειακά δέντρα του Δικτύου Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης (μεταξύ αυτών η γηραιότερη λυγαριά της Ελλάδας). Ακολούθως, κατά την πεζοπορία οι περιπατητές θα δουν την σπηλιά Βάγια, που αποτέλεσε καταφύγιο ανταρτών και κατοίκων την δεκαετία του 1940 και θα θαυμάσουν την εντυπωσιακή συστοιχία βράχων (ιστορικός Βγενόβραχος) όπου στο ανατολικό του τμήμα δεσπόζει το φραγκικό κάστρο Molines, ενώ νοτιότερα θα δουν το μοναδικό μεσογειακό πευκοδάσος της περιοχής καθώς και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Μεσσηνιακών Οινουσών. Στη συνέχεια, κατά μήκος της παραποτάμιας διαδρομής, οι περιπατητές θα θαυμάσουν τον ιστορικό καταρράκτη Παλιόμυλου και τα ερείπια του ομώνυμου μεσαιωνικού υδρόμυλου. Τέλος, η διαδρομή διασχίζει το μικρό σκιερό Μονοπάτι Παλιών Νερόμυλων με τους ερειπωμένους υδρόμυλους, τα εντυπωσιακά αιωνόβια δέντρα και τις καλαίσθητες γεφυρούλες και καταλήγει στην ιστορική κρήνη του οικισμού (Λιμπιά) με την εντυπωσιακή αιωνόβια βελανιδιά.
Τέλος, σε σχέση με την ξενάγηση στο Μουσείο Λαογραφίας Καλλιθέας, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν σπάνια εκθέματα της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου με θεματικές ενότητες που αποτυπώνουν την διαχρονική εξέλιξη της ανθρωπογεωγραφίας της περιοχής. Η ξενάγηση θα γίνει από τον τοπογράφο μηχανικό κ. Βασίλη Ζόμπολα που εμπνεύστηκε το εν λόγω μουσείο και τα εκθέματά του αποτελούν καρπό έρευνας δεκαετιών του ιδίου.
Στη συνεδρίασή της η Περιφερειακή Επιτροπή αποφάσισε την έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δήμου Μεσσήνης και του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α» για την πράξη: «ΜΕΛΕΤΗ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΡΙΚΟΡΦΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΤΡΙΚΟΡΦΟΥ ΚΑΙ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥΣ».
Η συνεργασία των συμβαλλομένων στην προγραμματική σύμβαση αποβλέπει στην μελετητική ωρίμανση έργου, προς κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της ευρύτερης περιοχής του Τρικόρφου. Ειδικότερα προβλέπεται η ενοποίηση μελετών, που ήδη έχουν εκπονηθεί, για το αρδευτικό δίκτυο και τη λιμνοδεξαμενή Τρικόρφου, προκειμένου να ωριμάσει μελετητικά το έργο και να προωθηθεί προς ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Στα πλαίσια αυτά θα εκπονηθούν μελέτες υδραυλικές, ηλεκτρομηχανολογικές, στατικές, καθώς και φάκελος τροποποίησης περιβαλλοντικών όρων, όπως και τεύχη δημοπράτησης κατασκευής του έργου. Ο προϋπολογισμός της σύμβασης είναι 44.996,97 €, εκ των οποίων η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συμβάλει με ποσό 34.900 €, ο Δήμος Μεσσήνης με ποσό 10.000 €, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας.
Οι μελέτες που θα ενοποιηθούν είναι: α) οι μελέτες εγγειοβελτιωτικών υποδομών Τρικόρφου και β) οι μελέτες κατασκευής της λιμνοδεξαμενής Τρικόρφου. Η μελέτη των εγγειοβελτιωτικών υποδομών είναι η παλαιότερη, ενώ το προηγούμενο έτος ολοκληρώθηκε μελετητικά η λιμνοδεξαμενή Τρικόρφου, στα πλαίσια προγραμματικής σύμβασης με προϋπολογισμό 124.868 €, εκ των οποίων το ποσό των 110.000 € δαπανήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το ποσό των 14.868 € από το Δήμο Μεσσήνης.
Σκοπός της συνεργασίας αποτελεί η βελτίωση και αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών, η αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού, η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, η ενίσχυση της βιωσιμότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και η ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Συνελήφθη, προχθες (27.7.2024) το απόγευμα, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας, 27χρονος ημεδαπός, γιατί διέρρηξε οικία ημεδαπής όπου αφαίρεσε ηλεκτρονική συσκευή, είδη ένδυσης, εργαλεία και οικιακά σκεύη.
Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας.
Η φετινή εικόνα των σύκων είναι η χειρότερη όλων των χρόνων”, τονίζει στην “Ε” ο πρόεδρος τς Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου, επισημαίνοντας την καταστροφή στη συκοπαραγωγή που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή, με την ξηρασία και τους καύσωνες. Εκτιμά “η συκοκαλλιέργεια χάνεται” και πως “οι συκεώνες είναι είδος προς εξαφάνιση”.
Συνέντευξη: Γιάννης Σινάπης
Ο κ. Παπαγεωργίου επικρίνει την Πολιτεία που δεν έχει κάνει αρδευτικά έργα, φράγματα και λιμνοδεξαμενές, επισημαίνει ότι και φέτος η παραγωγή θα είναι κάτω από τους 1.000 τόνους και σημειώνει πως θα μείνουν χωρίς εισόδημα αγρότες, μεταποιητικές επιχειρήσεις και όλη η αλυσίδα που ασχολείται με την προώθηση του σύκου.
Αναλυτικά, ο πρόεδρος της Συκικής υπογραμμίζει ότι “η εικόνα θυμίζει το 2002 με την καταστροφή από τη βροχή που σταματήσαμε να μαζεύουμε, αλλά τότε είχαμε μαζέψει κάποια σύκα, γιατί είχε μεγάλες ποσότητες”. Ενημερώνει πως “αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι συκεώνες στα υψώματα και όχι μόνο έχουν τελειώσει. Εκτός από κάποια που ποτίζονται και μπορεί να αντέξουν. Υπάρχουν συκεώνες που ακόμα κρατάνε, αλλά κάθε μέρα βλέπεις να κιτρινίζουν τα φύλλα και να πέφτουν. Και τότε τα σύκα δεν γίνονται. Και αυτά που έχουν αρχίσει και ωριμάζουν, είναι μικρά. Και δεν θα είναι καλή και η ποιότητα και η ποσότητα”.
Ο κ. Παπαγεωργίου εκτιμά με απογοήτευση ότι “δυστυχώς, η συκοκαλλιέργεια χάνεται”, επισημαίνει πως “την τελευταία 10ετία, με τους καύσωνες και την ξηρασία, οι συκεώνες είναι είδος προς εξαφάνιση”κι εξηγεί: “Αυτά τα χρόνια έχουμε δώσει πάνω από 80.000 δενδρύλια και έχουν φυτευτεί σε Μεσσηνία και Λακωνία. Ελάχιστα από αυτά έχουν μπει στην παραγωγή, γιατί δεν ποτίζονται. Την ξηρασία και την κλιματική αλλαγή τις βλέπαμε, αλλά δεν έχουμε κάνει τίποτα. Τα νέα δέντρα δεν αναπτύσσονται για να μπουν στην παραγωγή. Αν είχαν μπει, θα είχαμε τουλάχιστον 1.500 τόνους απ’ αυτά”.
Για τη φετινή χρονιά υπολογίζει πως θα είναι ελάχιστη η παραγωγή και η συνέπεια θα είναι, όπως διευκρινίζει, “οι παραγωγοί να μην έχουν εισόδημα και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις. Αλλά και όλη η αλυσίδα που ασχολείται με το σύκο, θα μείνει χωρίς εισόδημα”.
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΚΑΙ ΦΡΑΓΜΑ
Ο πρόεδρος της Συκικής παρατηρεί ότι “αναγκαστικά στρεφόμαστε στο κράτος, στον ΕΛΓΑ για να αποζημιώσει, γιατί δεν έχουμε κάνει υποδομή να μπορέσουμε να κρατήσουμε όχι μόνο τη συκοκαλλιέργεια, αλλά γενικά τη γεωργία στη Μεσσηνία” κι επικρίνοντας την Πολιτεία, επισημαίνει: “Δεν έχει γίνει ούτε μία λιμνοδεξαμενή, ένα φράγμα. Εδώ και πάνω από 20 χρόνια φωνάζω και το έχω πει πολλές φορές ‘το Ισραήλ την έρημο την έκανε όαση και μεις την όαση θα την κάνουμε έρημο’. Αν είχαμε κάποιες λιμνοδεξαμενές ή ένα μεγάλο φράγμα, να κρατήσουμε τα νερά και το μικροκλίμα θα μπορούσαμε να έχουμε αλλάξει και θα είχαμε εισόδημα από τις καλλιέργειες”.
Συνεχίζοντας, σημειώνει πως αυτή η κατάσταση θα επηρεάσει και την ελαιοκαλλιέργεια, αναφέροντας ότι “και οι ελαιώνες έχουν πρόβλημα, υπάρχει μικροκαρπία που δεν θα βγάλει λάδι. Η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη και για το λάδι”.
Για το σύκο διευκρινίζει ότι “δεν θα πάρουμε εισόδημα και δεν είναι κάθε φορά να ζητάμε από τον ΕΛΓΑ να μας αποζημιώσει. Οταν χάνεις το εισόδημα, δεν αποζημιώνεται. Χάνεις 5 με 10 τόνους προϊόν και πληρώνεσαι για 1 με 2”.
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ
Την Πέμπτη ξεκίνησε η καταβολή των αποζημιώσεων από τον περυσινή ζημιά, τον καύσωνα.
“Καλά είναι και αυτά”, σχολιάζει ο πρόεδρος και πληροφορεί πως “είναι κάτι παραπάνω από 100, 103 με 104 ευρώ το στρέμμα. Είναι σε όλους το ίδιο”.
Ωστόσο, εκείνο που μετράει, είναι το δραματικό παρόν και το δυσοίωνο μέλλον της συκοκαλλιέργειας. “Θα εξαφανιστεί, αν δείτε τα δέντρα,θα καταλάβετε”, δηλώνει ο κ. Παπαγεωργίου και προσθέτει: “Θα τα κόψουν οι παραγωγοί, αφού δεν θα μαζέψουν. Οι παραγωγοί έχουν φθάσει στο σημείο να μην κόβουν τα χορτάρια στα κτήματα, γιατί δεν θα πάρουν σύκα”.
Με αυτή την κατάσταση εκτιμά ότι “φεύγουμε από τις αγορές” και υπενθυμίζει πως “και πέρυσι δεν μαζέψαμε 1.000 τόνους κι ενώ Μάιο και Ιούνιο είχε κάποιες βροχές”.
Για να συνειδητοποιηθεί η κρισιμότητα της κατάστασης επισημαίνει ότι “το χωριό μου (το Μάνεση) έβγαζε 1 εκατομμύριο κιλά σύκα και τώρα Μεσσηνία και Λακωνία μαζί δεν βγάζουν τόσα. Και δεν είναι και η ποιότητα σωστή”.
ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΖΗΜΙΑΣ
Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει αναγγελία της ζημιάς. “Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και γεωπόνοι του ΕΛΓΑ βγήκαν σε κτήματα με σύκα και είδαν τις ζημιές”, μας λέει ο κ. Παπαγεωργίου και παρατηρεί: “Θα κάνει αιτήσεις ο κόσμος για να αποζημιωθεί, αλλά με τις αποζημιώσεις δεν ζει.
Να κάνουμε έργα υποδομών για να μπορέσουμε να ζήσουμε”.
Τέλος, στη διαδικασία της αποζημίωσης των συκοπαραγωγών αναφέρει τη συμβολή του προϊσταμένου καταστήματος του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη Γιάννη Ασούρα, που “γνωρίζει τα προβλήματα, στηρίζει τον αγώνα και τα αιτήματα της Συκικής”.
Φασιστική χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Δημήτρης Τζωρτζίνης, σε συνέντευξη Τύπου, τη διάταξη του υπουργείου Υγείας για την επίταξη ιδιωτών γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ενώ χαρακτήρισε “γκεμπελιστική φράση” την αναφορά του υπουργού, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι το κράτος σπούδασε τζάμπα τους γιατρούς. Ο κ. Τζωρτζίνης ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις των γιατρών ενάντια στην επίταξη θα συνεχιστούν ανάλογα με το αν θα ψηφιστεί τη Δευτέρα στη Βουλή η “φασιστική διάταξη”, ενώ υπογράμμισε ότι “αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ πάσχει, καταρρέει και αυτό δεν λύνεται με εμβαλωματικές λύσεις, επιτάξεις και αυταρχικά μέτρα. Λύνεται με συναίνεση, με διάλογο και με ρεαλιστικές προτάσεις”…
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα, που θα τεθεί προς ψήφιση η διάταξη, θα είναι και ο ίδιος στη Βουλή, με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Είπε ότι “το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι υπό κατάρρευση, είναι στη χειρότερη φάση της ζωής του, περνάει τη μεγαλύτερη κρίση του από την ίδρυσή του, το 1983 και αυτό αποτελεί κοινή παραδοχή”.
Συνέχισε επιμένοντας ότι η κατάρρευση του ΕΣΥ είναι ζήτημα χρόνου και επισημαίνοντας ότι αυτό δεν οφείλεται σε κάποια κρίση αλλά σε ένα χρόνιο πρόβλημα που σταδιακά επιδεινώνεται. Το κύριο πρόβλημα, εξήγησε, είναι ότι το ΕΣΥ έχει σταματήσει να είναι ελκυστικό για τους γιατρούς, που επιλέγουν άλλους δρόμους.
Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, ανέφερε ο κ. Τζωρτζίνης, έχουν υποβληθεί σοβαρές προτάσεις και στη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κάτι που επισήμανε ότι έγινε και πριν από ένα μήνα περίπου στην Καλαμάτα, όπου πραγματοποιήθηκε η σύνοδος των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.
Ωστόσο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου είπε ότι αντί να γίνει συζήτηση επί των προτάσεων αυτών, “ο υπουργός, χωρίς κανένα διάλογο, θεώρησε ότι μέσα στο καλοκαίρι, που όλοι λίγο πολύ είναι σε διακοπές, στις παραλίες, μπορεί να περάσει ένα εμβόλιμο άρθρο στο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία, στο οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, προσπαθεί με μια φασιστική διάταξη να αναγκάσει τους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν τα δημόσια νοσοκομεία. Με το έτσι θέλω, χωρίς να τους ρωτήσει, με επίταξη και χωρίς να έχει κάποιο σχέδιο”.
Με αυτόν τον τρόπο, συνέχισε ο κ. Τζωρτζίνης, “με ευκαιριακές και εξαναγκαστικές λύσεις, δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα του ΕΣΥ. Λύνονται με στρατηγική, με σχεδιασμό και με μακροχρόνια προοπτικές. Αυτές οι λύσεις μόνο κακό μπορούν να κάνουν και να αποτρέψουν συναδέλφους να μπουν στις ειδικότητες που έχουν πρόβλημα, να αποτρέψουν συναδέλφους ανοίξουν ιατρεία ιδιωτικά στις περιοχές που έχουν πρόβλημα, με αποτέλεσμα το δημόσιο σύστημα υγείας να πιεστεί ακόμα περισσότερο”.
Σε ό,τι αφορά την αποχή των γιατρών από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας τόνισε πως “ζητάμε την κατανόηση των ασθενών για αυτή τη μικρή τους ταλαιπωρία. Έχουμε εξαιρέσει καρκινοπαθείς και επείγουσες καταστάσεις και άτομα με ειδικές ανάγκες. (…) Ανάλογα το τι θα γίνει θα προχωρήσουμε και σε παραπέρα κινητοποιήσεις, οι οποίες δεν θέλουμε να έχουν στόχο τους συμπολίτες μας αλλά να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ πάσχει, καταρρέει”.
Πρόσθεσε ακόμη ότι “αγωνιζόμαστε και εμείς για ένα καλύτερο ΕΣΥ, πιο βιώσιμο, που έχει να κάνει και με τον ιδιωτικό και με τον δημόσιο τομέα και συμπαραστάτες μας σε αυτόν τον αγώνα θέλουμε και τους ασθενείς και τους πολίτες και σίγουρα έχουμε τους γιατρούς και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα”.
Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη ότι το κράτος σπούδασε τζάμπα τους γιατρούς ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Δημήτρης Τζωρτζίνης, ανέφερε: “Ο υπουργός πριν κάποιες μέρες είπε την χαρακτηριστική γκεμπελιστική φράση ότι το κράτος σπουδάζει τον γιατρό και ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να πάει δωρεάν στο νοσοκομείο. Βέβαια οι γιατροί δεν έχουν σπουδάσει όλοι στην Ελλάδα. Εγώ έχω σπουδάσει στην Ελλάδα αλλά δεν νομίζω ότι με σπούδασε ο κ. Γεωργιάδης ούτε το υπουργείο. Η φορολογία του πατέρα μου, της μητέρας μου και όλων των πολιτών με σπούδασαν και το κράτος είναι υποχρεωμένο να έχει δωρεάν υγεία στον πολίτη, γιατί πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές, δωρεάν παιδεία στα παιδιά, γιατί πληρώνουν οι πατεράδες τους φορολογία. Αυτό ας μην το ξεχνάμε γιατί είναι βασικό θεμέλιο της ευνομούμενης δημοκρατικής πολιτείας”.
Σε πλήρη εξέλιξη και εντός χρονοδιαγράμματος είναι το μεγάλο έργο ενεργειακής αναβάθμισης του Δημοτικού Κολυμβητηρίου της πόλης.
Έχουν ολοκληρωθεί οι καθαιρέσεων των παλαιών εγκαταστάσεων του μηχανοστασίου και οι αναγκαίες οικοδομικές εργασίες αναδιαμόρφωσης του χώρου.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Βασίλη Κουτραφούρη, αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης η τοποθέτηση του νέου Η/Μ εξοπλισμού στο μηχανοστάσιο, ενώ ταυτόχρονα εκτελούνται εργασίες καθαρισμού των κολυμβητικών δεξαμενών με τοπικές επισκευές.
Σημειώνεται, επίσης, ότι έχει ολοκληρωθεί η εκτέλεση των εργασιών της παραγωγικής γεώτρησης της γεωθερμίας καθώς και η προμήθεια του συνόλου των υλικών μόνωσης των κολυμβητικών δεξαμενών και του λοιπού μηχανολογικού εξοπλισμού.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο με προϋπολογισμό που ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοτικούς Πόρους.
Με στόχο την συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, η συνάντηση που έγινε την Παρασκευή 26 Ιουλίου, αποτέλεσε τη βάση για να προχωρήσει ο σχεδιασμός μίας σοβαρής και στιβαρής παρέμβασης στην Πελοπόννησο.
Την ευκαιρία να συζητήσουν, να προτείνουν και να σχεδιάσουν τις επόμενες ενέργειες για να καταστεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μία Περιφέρεια Πρότυπο, στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα Άτομα με Αναπηρία και οι οικογένειές τους, είχαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), Ιωάννης Βαρδακαστάνης και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Πελοποννήσου, Νίκος Καραλής.
Με στόχο την συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, η συνάντηση που έγινε την Παρασκευή 26 Ιουλίου, αποτέλεσε τη βάση για να προχωρήσει ο σχεδιασμός μίας σοβαρής και στιβαρής παρέμβασης στην Πελοπόννησο.
Οι δράσεις άρσης των εμποδίων και βελτίωσης της πρόσβασης σε υποδομές και υπηρεσίες στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και εργασιακή ένταξη των ατόμων με αναπηρία είναι στρατηγικής σημασίας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τον Περιφερειάρχη, Δημήτρη Πτωχό, να σημειώνει πως: «Είμαστε αρωγοί σε αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια που γίνεται ώστε να καταστήσουμε την περιφέρεια Πελοποννήσου μια περιφέρεια πρότυπο στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν και τις δυσκολίες που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία. Έχουν γίνει ήδη πολλά πράγματα και είμαστε αυτή τη στιγμή στο στάδιο της προετοιμασίας της δεύτερης φάσης ενός φιλόδοξου προγράμματος που ετοιμάζουμε για τα επόμενα χρόνια».
Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ανέφερε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη για την θερμή υποδοχή. Να ευχαριστήσω θερμά όλους τους συνεργάτες του εδώ στην Περιφέρεια και στη διαχειριστική αρχή για τη συνεργασία που είχαμε και προσβλέπουμε ότι θα έχουμε στο μέλλον. Όπως είπε και ο Περιφερειάρχης, σχεδιάζουμε μια σοβαρή, στιβαρή παρέμβαση για τα επόμενα χρόνια στην Πελοπόννησο. Το πρόγραμμα «Αγησίλαος» που ολοκληρώθηκε, έχει επιλεγεί από τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης Κοινωνικών Υποθέσεων και συμπερίληψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως καινοτόμο έργο, το οποίο προτείνεται ως πρότυπο σε άλλες περιφέρειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τώρα περνάμε στο επόμενο στάδιο με στόχο να γίνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου το μοντέλο συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία στις τοπικές κοινωνίες, τοπικές οικονομίες και για τη χώρα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Επίσης, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Πελοποννήσου, Νίκος Καραλής, δήλωσε ικανοποιημένος από την παραγωγική αυτή συζήτηση και ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη και τους συνεργάτες του για το καθημερινό ενδιαφέρον, αλλά και για όσα σχεδιάζονται να γίνουν.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε η προοπτική χρηματοδότησης για την υλοποίηση πλέγματος σχετικών δράσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος Πελοπόννησος 2021-2027, παρουσία στελεχών της διαχειριστικής αρχής, καθώς επίσης και της υπεύθυνης του προγράμματος «Αγησίλαος», Ευαγγελίας Καλλιμάνη.
«To σύστημα της αρχαίας αθηναϊκής δικαιοσύνης ήταν πραγματικά πολύπλοκο, αν φανταστούμε πως ουσιαστικά περιελάμβανε έναν συνδυασμό αιρετών και διορισμένων λειτουργών. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως η αρχαία Αθήνα είχε πάνω από 6.000 δικαστές. Σήμερα ο συνολικός αριθμός των δικαστών (συμπεριλαμβανομένων των εισαγγελέων) στην Ελλάδα κυμαίνεται γύρω στους 4.000 με 5.000».
Η παραπάνω πληροφορία είναι μία από τις πολλές που κέντρισαν το ενδιαφέρον του Πέτρου Χριστέα, ομογενή από το Μόντρεαλ του Καναδά. Ο κ. Χριστέας βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα για να παρακολουθήσει τα θερινά μαθήματα γλώσσας και πολιτισμού που διοργανώνει το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Πανμεσσηνιακή ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά.
Με καταγωγή από την Καλαμάτα από την πλευρά της μητέρας του και από την Τρίπολη από την πλευρά του πατέρα του, ο ίδιος γνωρίζει σχετικά καλά ελληνικά, καθώς πήγε σε ελληνικό δημοτικό σχολείο στον Καναδά, ενώ μετά διδασκόταν την ελληνική γλώσσα σε σαββατιανό ελληνικό σχολείο.
Η φοιτητική ζωή όμως αναγκαστικά τον απομάκρυνε από την οικογενειακή φωλιά και άρα από την ενασχόληση με την ελληνική γλώσσα με αποτέλεσμα σε κάθε τηλεφώνημα με τη γιαγιά από την Ελλάδα ο ίδιος να «χάνει» λέξεις. «Η τελευταία φορά που ήρθα στην Ελλάδα ήταν το 2019, οπότε φέτος νιώθω σαν να επέστρεψα στο σπίτι μου ύστερα από αρκετό καιρό», σημειώνει ο ίδιος στην «Κ».
Εξασκώντας εδώ και δύο εβδομάδες συνεχώς τα ελληνικά του και παρακολουθώντας κάθε πρωί υποχρεωτικά μαθήματα γραμματικής και συντακτικού της ελληνικής γλώσσας, ήδη νιώθει αυτοπεποίθηση για να συνδιαλεχθεί.
«Εχουμε ακόμη δύο γεμάτες εβδομάδες με μαθήματα, αλλά πραγματικά χαίρομαι που πλέον μπορώ και μιλάω ξανά με ευκολία. Ηδη οι συνομιλίες με τη γιαγιά και τη μαμά είναι καθημερινές», σημειώνει ο ίδιος γελώντας.
Δεν γνωρίζουν ούτε την αλφαβήτα
Με το συγκεκριμένο θερινό σχολείο για ομογενείς να λειτουργεί τα τελευταία 16 χρόνια με μόνη διακοπή την περίοδο της πανδημίας, η επιστημονική υπεύθυνη του θεσμού και αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος, Ελένη Βολονάκη, αναφέρει στην «Κ» πως χρόνο με τον χρόνο γίνεται σαφές πως αυτά τα μαθήματα είναι απαραίτητα για τη διάσωση της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και κουλτούρας στην άλλη πλευρά της γης.
Οπως εξηγεί, μέχρι το 2010 τα παιδιά που ήταν στην τάξη των αρχαρίων γνώριζαν στοιχειώδη ελληνικά, ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι φοιτητές δεν ξέρουν ούτε την αλφαβήτα. «Επειδή οι περισσότεροι είναι παιδιά τρίτης γενιάς και οι γονείς τους έχουν κι αυτοί γεννηθεί και μεγαλώσει στο εξωτερικό, η μόνη τους εξάσκηση της ελληνικής είναι με τον παππού ή τη γιαγιά», εξηγεί η καθηγήτρια.
Τα μαθήματα διάρκειας ενός μήνα που πραγματοποιούνται καθημερινά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου επικεντρώνονται κυρίως στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Ωστόσο αυτό γίνεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. «Κάνουμε παιχνίδια ρητορικής, ντιμπέιτ για τη δημοκρατία και συζητάμε κατά πόσο η δημοκρατία λειτουργεί σήμερα αποτελεσματικά ή όχι. Βλέπουμε ταινίες και μετά τις συζητάμε στα ελληνικά, ενώ οι συμμετέχοντες κάνουν μαθήματα παραδοσιακής μουσικής και στην τελετή λήξης τραγουδούν και χορεύουν», επισημαίνει η κ. Βολανάκη.
«Κάνουμε παιχνίδια ρητορικής, ντιμπέιτ για τη δημοκρατία και συζητάμε κατά πόσο η δημοκρατία λειτουργεί σήμερα αποτελεσματικά ή όχι».
Από τα μαθήματα δεν λείπουν η λογοτεχνία και το θέατρο. «Τα παιδιά σιγά σιγά καταφέρνουν και διαβάζουν Ελύτη και Σεφέρη ενώ γράφουν και τα δικά τους κείμενα στα ελληνικά. Πριν από μερικά χρόνια είχαμε δημιουργήσει μία ολόκληρη εφημερίδα με θέματα για τη μεσογειακή διατροφή» συμπληρώνει τονίζοντας πως τα μαθήματα της γλώσσας διαρκούν 45 ώρες, 5ώρες τα μαθήματα μουσικής, και 15 ώρες τα μαθήματα για την ελληνική ιστορία και λογοτεχνία.
Επιθυμία να μιλούν ελληνικά με άνεση
Η επιθυμία των περισσότερων φοιτητών φέτος ήταν αφενός οι αρχάριοι να φτάσουν σε ένα πολύ καλό επίπεδο τη γραφή τους στα ελληνικά, αφετέρου οι προχωρημένοι να μιλάνε ελληνικά με περίσσια άνεση.
Η Κατερίνα Παπουτσάκη, γεννημένη στο Βανκούβερ του Καναδά και με καταγωγή από τη Σάμο και την Κρήτη, θεωρεί πως μέχρι στιγμής έχει κατακτήσει το δεύτερο. Παρ’ ότι όπως αναφέρει δεν μιλάει ελληνικά στον Καναδά, η επιστροφή στην Ελλάδα τα καλοκαίρια τη βοηθάει να τα «φρεσκάρει».
Το σημαντικότερο για εκείνη είναι πως αυτή τη στιγμή νιώθει πως μπορεί να μιλάει τη γλώσσα χωρίς οι σκέψεις για τις κλίσεις, το συντακτικό και τις λέξεις να συμπλέκονται στο μυαλό της. «Εύχομαι και θέλω να καταφέρω να είμαι μία από τους ομογενείς του Καναδά που θα συνεχίσουν να μιλάνε ελληνικά» αναφέρει στην «Κ».
Τόσο οι καθηγητές όσο και οι μαθητές δεν κρύβουν πάντως πως εκτός από την ανάγκη της μάθησης υπάρχει και αυτή της περιήγησης. Το τμήμα σε συνεργασία με την Πανμεσσηνιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά έχει οργανώσει φέτος επισκέψεις στην Επίδαυρο, στην Αρχαία Ολυμπία, στο Ανάκτορο του Νέστορα στην Πύλο, στην αρχαία Μεσσήνη, στον Ταΰγετο, στο Ναύπλιο, στις Μυκήνες, στη Μεθώνη και την Κορώνη. Μάλιστα, οι φοιτητές πριν φτάσουν στις εστίες του πανεπιστημίου όπου και διαμένουν επισκέφτηκαν πρώτα την Ακρόπολη.
«Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να κατακτήσουν αυτό που οι Γερμανοί ονομάζουν “Landeskunde”, δηλαδή τη γνώση για τον πολιτισμό, τις γεωγραφικές συνθήκες και τις ιστορικές εξελίξεις της χώρας και έτσι να συνδυάσουν τη μάθηση με τον χώρο που συντελέστηκαν σπουδαία ιστορικά γεγονότα της ελληνικής ιστορίας», σημειώνει ο Γιώργος Ανδρειωμένος, καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας και κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών & Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Τριβή με τη γλώσσα
Το πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια έχει ενταχθεί στο Κέντρο διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για την αναβάθμιση του περιεχομένου του ώστε να είναι ακόμη πιο ακαδημαϊκά προσανατολισμένο, αλλά και για τη συνεχή τριβή των ομογενών με τη γλώσσα.
Για τον λόγο αυτό οι καθηγητές διατηρούν επικοινωνία και μετά το πέρας των θερινών μαθημάτων με πολλούς φοιτητές, προτρέποντας ειδικά τους αρχάριους να συνεχίσουν δίνοντας τεστ ελληνομάθειας, το οποίο αντιστοιχεί με το επίπεδο lower στα αγγλικά.
«Οταν φεύγουν μας λένε πως έκαναν φιλίες που θα μείνουν για μία ζωή. Αυτό είναι ένα μικρό δώρο για εμάς που τόσα χρόνια κάνουμε αυτά τα μαθήματα με πολλή αγάπη», καταλήγει η κ. Βολανάκη.
*Φωτογραφίες: Πανμεσσηνιακή ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά.
Η Σοφία Χρήστου γεννήθηκε το 1995 στην Αθήνα. Σπούδασε Δημοσιογράφια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επικοινωνία στο ΕΚΠΑ. Ξεκίνησε να εργάζεται σε online εφημερίδες το 2014. Από το 2022 είναι δημοσιογράφος στην Καθημερινή στο ελεύθερο ρεπορτάζ.