Οικονομάκος για διακοπές υδροδότησης και τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΚαλαμάτας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Οικονομάκος για διακοπές υδροδότησης και τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΚαλαμάτας

Οικονομάκος για διακοπές υδροδότησης και τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΚαλαμάτας

Share This

 Σ


ε δήλωσή  ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης Καλαμάτας” Δημήτρης Οικονομάκος με αφορμή για τις  διακοπές υδροδότησης που έγιναν στο Δήμο Καλαμάτας επεσήμανε ότι:

Τις τελευταίες μόνο ημέρες είχαμε τα εξής γεγονότα:
  • Δεν είχαν νερό οι Κιτρίες και η ευρύτερη περιοχή για παρά πολλές ώρες
  • Δεν είχε νερό η παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας στο τέλος της Ναυαρίνου με μαγαζιά που είχαν εκατοντάδες κόσμο
  • Δεν είχαν νερό ο Άρις και  άλλα χωριά
  • Το Πέταλο αντιμετώπισε πρόβλημα στην πίεση του νερού ή και διακόπηκε τελείως σε ορισμένα σπίτια.
  • Ο διευθυντής της ΔΕΥΑΚ μας κουνάει το δάχτυλο για λελογισμένη χρήση του νερού πρώτη φορά τόσο νωρίς και ουσιαστικά μας λέει πως τον Αύγουστο θα έχουμε διακοπές νερού.
  • Η Δημοτική Αρχή αφήνει αιχμές για λαθροληψία  στα χωριά του κάμπου  ενώ 13+5 χρόνια δεν μας έχει ανακοινώσει τι έχει κάνει και τι αποτέλεσμα έχει σε αυτόν τον τομέα
Όλα αυτά και πολλά άλλα στοιχεία συνεπικουρούν πως οδηγούμαστε με μαθητική ακρίβεια σε διακοπές νερού μέσα στο καλοκαίρι.
Είναι απαράδεκτο το 2024 να μιλάμε για διακοπές νερού και για “υπομονή ” τα τριήμερα και τον Αύγουστο.
Ζητάμε για άλλη μια φορά να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην σταματήσει η τροφοδοσία του Δήμου.

Επίσης σε ερώτηση που κατέθεσε και θα συζητηθεί στην ειδική συνεδρίαση (λογοδοσία) του Δ.Σ., που αφορά την ΔΕΥΑΚ και την τιμολογιακή της πολιτική.

Το κείμενο της Ερώτησης:

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Γενικά για τις ΔΕΥΑ

Οι ΔΕΥΑ, από τη φύση τους αλλά και στα πλαίσια αυτής της πολιτικής  μετατρέπονται πλέον  σε πλήρως ανταποδοτικές επιχειρήσεις ενώ σχεδιάζεται και η εκχώρησή τους σε ιδιώτες με βάση το τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ.  Δηλαδή δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και το βάρος της λειτουργίας, της μισθοδοσίας των εργαζομένων, της συντήρησης – εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης τα σηκώνει αποκλειστικά η τσέπη του λαϊκού νοικοκυριού. Επιβάλλεται η ανάκτηση του κόστους ύδρευσης – αποχέτευσης, η ανάκτηση κόστους κεφαλαίου και η είσπραξη του περιβαλλοντικού τέλους. Την ίδια ώρα, έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων της περιοχής μας, που αφορούν την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ομβρίων και αντιπλημμυρικής προστασίας, δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα γιατί δεν παράγουν έσοδα, δηλαδή κέρδος. Με βάση τα παραπάνω εμείς διεκδικούμε:

·        Την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και τη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

·        Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της Ε.Ε. για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

·         Τη συνταγματική κατοχύρωση ότι το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται.

·        Τη χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για την κατασκευή έργων ύδρευσης-αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας.

·        Τη τιμολόγηση από τη ΔΕΗ με βιομηχανικό τιμολόγιο.

·        Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση η οποία θα καλύπτει την οικονομική επιβάρυνση των ΔΕΥΑ από τη αύξηση του ενεργειακού τους κόστους, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα.

·        Την κατάργηση του ΦΠΑ στη τιμή του νερού.

Συγκεκριμένα για την ΔΕΥΑΚ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δίνει κατά καιρούς η ΔΕΥΑΚ έχει αυτή τη περίοδο ένα ταμειακό υπόλοιπο 9.000.000. Επίσης είναι γνωστό πως εδώ και 15 περίπου χρόνια δεν έχει υπάρξει μείωση των οικιακών και επαγγελματικών τιμολογίων της ΔΕΥΑ. Ο λαός του Δήμου μας την ίδια στιγμή υποφέρει από τους χαμηλούς μισθούς, την ανεργία, τη φορολογία και την ακρίβεια . Ο Δήμος αντί να σταθεί στο πλάι του λαού, συνεχίζει την ίδια ακριβή τιμολογιακή πολιτική.

Προτείνουμε  τις εξής μειώσεις:

·        Το πάγιο αντί 15,24 ευρώ   να μειωθεί σε 11,20 ευρώ μείωση περίπου  κατά 25%

Επί πλέον του παγίου, ανάλογα με την κατανάλωση, τέλος βάσει της επόμενης κλίμακας :

·        Κλίμακα 0 : από 0 – 20 κ. μ. τέλος : 0,14 € / κ. μ.

·        Κλίμακα 1 : από 21 – 40 κ. μ. τέλος : 0,48 € / κ. μ.

·        Κλίμακα 2 : από 41 – 67 κ. μ. τέλος : 0,64 € / κ. μ.

·        Κλίμακα 3 : από 68 – 93 κ. μ. τέλος : 0,88 € / κ. μ.

·        Κλίμακα 4 : από 94 – 133 κ. μ. τέλος : 1,58 € / κ. μ.

·         Κλίμακα 5 : από 134 – 267 κ. μ. τέλος : 2,25 € / κ. μ.

·        Κλίμακα 6 : από 268 – 933 κ. μ. τέλος : 3,15 € / κ. μ.

·        Κλίμακα 7 : από 934 – και άνω τέλος : 3,83 € / κ. μ.

·        Το τέλος χρήσης υπονόμων να είναι ίσο με το 30% επί της αξίας του καταναλισκόμενου ύδατος.

·        Πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές έκπτωση 40%

·         ΑΜΕΑ, δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων έκπτωση 60%

·        Εγγεγραμμένοι στο Δημοτικό συσσίτιο και στο Κοινωνικό Παντοπωλείο  ατελώς.

·        Μακροχρόνια άνεργοι έκπτωση 50%.

Με βάση τις παραπάνω προτάσεις θα προσαρμοστεί και στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες , στα φιλανθρωπικά ιδρύματα, στα αθλητικά –πολιτιστικά σωματεία κ.λ.π.

Παράλληλα συνεχίζεται η αναζήτηση κτιρίου για την εγκατάσταση των γραφείων της ΔΕΥΑΚ με νέο κτίριο αξίας τουλάχιστον  1.000.000 εκ. ευρώ. Το ενοίκιο που δίνει η ΔΕΥΑΚ σήμερα ετησίως είναι στα 28.000 ευρώ. Η απόσβεση δηλαδή θα γίνει σε περίπου 35 χρόνια!!!

Την ίδια ώρα προχωρά σε νέο χαράτσι στους ενοικιαστές ,που εκτός από την εγγύηση για τη νέα κατοικία, το υψηλό ενοίκιο, την εγγύηση για τη ΔΕΗ ,επιβάλλεται και νέο χαράτσι αξίας 100  ευρώ με το νέο μηχανογραφικό σύστημα της ΔΕΥΑ , αφού διέγραψαν από τους λογαριασμούς τους χρήστες- ενοικιαστές και ζητούν από τους Δημότες, ιδιώτες κι επαγγελματίες να δηλώσουν εγγράφως ότι είναι ενοικιαστές, επιβάλλοντάς τους νέο χαράτσι 100 ευρώ ως εγγύηση.

Ερωτάται η Δημοτική Αρχή:

·        Γιατί δεν προχωράει σε μείωση των  τιμολογίων (αφού σύμφωνα με τα νούμερα έχει την οικονομική άνεση) για να δώσει μια ανακούφιση στη συντριπτική πλειοψηφία του λαού του δήμου μας που υποφέρει από την φτώχεια και την ακρίβεια;

·        Γιατί συνεχίζει την αναζήτηση αγοράς κτιρίου για τη ΔΕΥΑ ενώ είναι πασιφανές πως είναι ασύμφορη μια τέτοια αγορά και είναι ιδιαίτερα προκλητική σε τέτοιες περιόδους;

·        Θα προχωρήσει στο νέο χαράτσι των 100 ευρώ για το σύνολο των ενοικιαστών;

Οικονομάκος Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages