Το υψηλά φαινολικό ελαιόλαδο ως νέα θεραπεία για τους ασθενείς - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Το υψηλά φαινολικό ελαιόλαδο ως νέα θεραπεία για τους ασθενείς

Το υψηλά φαινολικό ελαιόλαδο ως νέα θεραπεία για τους ασθενείς

Share This

 


Τα πρώτα πολύ σημαντικά αποτελέσματα της κλινικής μελέτης που διεξάγεται από το αντικαρκινικό κέντρο του Πανεπιστημίου της Μινεσότα στις ΗΠΑ με τη χρήση υψηλού φαινολικού ελαιολάδου έναντι της Νευροϊνωμάτωσης τύπου ΝF1 παρουσιάστηκαν στις 27 Ιουνίου κατά την ετήσια εκδήλωση Olympia health and nutrition awards που διοργανώνεται από το Παγκόσμιο κέντρο ελιάς για την υγεία.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκε περισσότερος από μισός τόνος ελαιολάδου ο οποίος κατά το μεγαλύτερο μέρος του ήταν από την Κερκυραϊκή ποικιλία Λιανολιάς, δωρεά της εταιρείας Olive Fabrica “The Governor”.

Η νευροϊνωμάτωση, τύπου 1 (NF1) είναι ένα σύνδρομο που μπορεί να προκαλέσει καλοήθεις και κακοήθεις όγκους. Περίπου 1 στους 2500 ανθρώπους γεννιούνται με NF1. Νωρίς στη ζωή, οι όγκοι μπορούν να αναπτυχθούν στο οπτικό νεύρο – μερικές φορές οδηγώντας σε τύφλωση. Αργότερα, τα παιδιά και οι νεαροί ενήλικες με NF1 μπορούν να εμφανίσουν κακοήθεις όγκους του περιβλήματος των νεύρων. Οι γυναίκες με NF1 διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Αυτοί οι καρκίνοι είναι συχνά θανατηφόροι. Οι ενήλικες με NF1 μπορούν να αναπτύξουν νευροϊνώματα του δέρματος που είναι αντιαισθητικά και μπορεί να προκαλέσουν οδυνηρό πόνο ή νευροπαθητικό κνησμό, σε βαθμό που μπορεί να τους καταστήσει δυσλειτουργικούς. Μπορεί επίσης να έχουν προβλήματα με ισχυρό πονοκέφαλο και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η κλινική μελέτη πραγματοποιήθηκε υπό την ευθύνη της  Δρ Pavlina Sverak, του Δρ Christopher Moertel, και του Δρ David Largaespada, ο οποίος θεωρείται κορυφαίος παγκοσμίως γιατρός για την ασθένεια αυτή. Αρχικές προκλινικές έρευνες σε ποντίκια NF1 είχαν δείξει ότι η ελαιοκανθάλη που προέρχεται από ελαιόλαδο καθώς και η φυσική ουσία κουρκουμίνη μπορούσαν να προκαλέσουν συρρίκνωση των όγκων NF1. Η αρχική εργαστηριακή επιτυχία της ομάδας, έδωσε το έναυσμα ώστε αυτή η φαρμακευτική αγωγή με ελαιόλαδο να μελετηθεί σε ασθενείς με NF1. Η Δρ Sverak επικοινώνησε με τον Δρ Προκόπιο Μαγιάτη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να μάθει περισσότερα σχετικά με το υψηλό φαινολικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και να λάβει βοήθεια για την εξεύρεση του κατάλληλου τύπου ελαιολάδου για τη δοκιμή. Ο Δρ Μαγιάτης βοήθησε αυτή την προσπάθεια, μοιράζοντας τις γνώσεις του στο σχεδιασμό της μελέτης, κανονίζοντας την προμήθεια που απαιτείται για τη δοκιμή και παρέχοντας τις απαιτούμενες αναλύσεις του επιλεγμένου ελαιολάδου. Υψηλό φαινολικό ελαιόλαδο για τη μελέτη δώρισε γενναιόδωρα η Olive Fabrica “The Governor” και η Sparta Spirit “Ομφάκιον” και τα δυο εξαιρετικά πλούσια σε φαινόλες και ιδίως σε ελαιοκανθάλη.

Η κλινική δοκιμή σχεδιάστηκε με αυξανόμενες δόσεις κουρκουμίνης που δόθηκαν μαζί με σταθερές δόσεις ελαιολάδου για χρονικό διάστημα ενός έτους. Η κλινική δοκιμή εγκρίθηκε από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και βρίσκεται τώρα σε σημαντικό ποσοστό εξέλιξης στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί 20 ασθενείς και η «φαρμακευτική αγωγή» είναι καλά ανεκτή.

Τα σπουδαιότερα ευρήματα μέχρι στιγμής ήταν ότι οι ασθενείς παρουσίασαν βελτίωση στον πονοκέφαλο, λιγότερο κνησμό του δέρματός τους και βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, δίνοντας μια σημαντική προοπτική καλυτέρευσης της ζωής των ασθενών.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι όταν ολοκληρωθεί η μελέτη θα επιβεβαιωθεί ότι οι ασθενείς με NF1 θα έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής ως αποτέλεσμα της συμπερίληψης υψηλού φαινολικού ελαιολάδου στη διατροφή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages