Pages

Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Μεσσηνία: “Η χειρότερη χρονιά για την συκοπαραγωγή των τελευταίων ετών”


 
Η φετινή εικόνα των σύκων είναι η χειρότερη όλων των χρόνων”, τονίζει στην “Ε” ο πρόεδρος τς Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου, επισημαίνοντας την καταστροφή στη συκοπαραγωγή που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή, με την ξηρασία και τους καύσωνες. Εκτιμά “η συκοκαλλιέργεια χάνεται” και πως “οι συκεώνες είναι είδος προς εξαφάνιση”.

Συνέντευξη: Γιάννης Σινάπης

Ο κ. Παπαγεωργίου επικρίνει την Πολιτεία που δεν έχει κάνει αρδευτικά έργα, φράγματα και λιμνοδεξαμενές, επισημαίνει ότι και φέτος η παραγωγή θα είναι κάτω από τους 1.000 τόνους και σημειώνει πως θα μείνουν χωρίς εισόδημα αγρότες, μεταποιητικές επιχειρήσεις και όλη η αλυσίδα που ασχολείται με την προώθηση του σύκου.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος της Συκικής υπογραμμίζει ότι “η εικόνα θυμίζει το 2002 με την καταστροφή από τη βροχή που σταματήσαμε να μαζεύουμε, αλλά τότε είχαμε μαζέψει κάποια σύκα, γιατί είχε μεγάλες ποσότητες”.
Ενημερώνει πως “αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι συκεώνες στα υψώματα και όχι μόνο έχουν τελειώσει. Εκτός από κάποια που ποτίζονται και μπορεί να αντέξουν. Υπάρχουν συκεώνες που ακόμα κρατάνε, αλλά κάθε μέρα βλέπεις να κιτρινίζουν τα φύλλα και να πέφτουν. Και τότε τα σύκα δεν γίνονται. Και αυτά που έχουν αρχίσει και ωριμάζουν, είναι μικρά. Και δεν θα είναι καλή και η ποιότητα και η ποσότητα”.

Ο κ. Παπαγεωργίου εκτιμά με απογοήτευση ότι “δυστυχώς, η συκοκαλλιέργεια χάνεται”, επισημαίνει πως “την τελευταία 10ετία, με τους καύσωνες και την ξηρασία, οι συκεώνες είναι είδος προς εξαφάνιση”κι εξηγεί: “Αυτά τα χρόνια έχουμε δώσει πάνω από 80.000 δενδρύλια και έχουν φυτευτεί σε Μεσσηνία και Λακωνία. Ελάχιστα από αυτά έχουν μπει στην παραγωγή, γιατί δεν ποτίζονται. Την ξηρασία και την κλιματική αλλαγή τις βλέπαμε, αλλά δεν έχουμε κάνει τίποτα. Τα νέα δέντρα δεν αναπτύσσονται για να μπουν στην παραγωγή. Αν είχαν μπει, θα είχαμε τουλάχιστον 1.500 τόνους απ’ αυτά”.

Για τη φετινή χρονιά υπολογίζει πως θα είναι ελάχιστη η παραγωγή και η συνέπεια θα είναι, όπως διευκρινίζει, “οι παραγωγοί να μην έχουν εισόδημα και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις. Αλλά και όλη η αλυσίδα που ασχολείται με το σύκο, θα μείνει χωρίς εισόδημα”.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΚΑΙ ΦΡΑΓΜΑ

Ο πρόεδρος της Συκικής παρατηρεί ότι “αναγκαστικά στρεφόμαστε στο κράτος, στον ΕΛΓΑ για να αποζημιώσει, γιατί δεν έχουμε κάνει υποδομή να μπορέσουμε να κρατήσουμε όχι μόνο τη συκοκαλλιέργεια, αλλά γενικά τη γεωργία στη Μεσσηνία” κι επικρίνοντας την Πολιτεία, επισημαίνει: “Δεν έχει γίνει ούτε μία λιμνοδεξαμενή, ένα φράγμα. Εδώ και πάνω από 20 χρόνια φωνάζω και το έχω πει πολλές φορές ‘το Ισραήλ την έρημο την έκανε όαση και μεις την όαση θα την κάνουμε έρημο’. Αν είχαμε κάποιες λιμνοδεξαμενές ή ένα μεγάλο φράγμα, να κρατήσουμε τα νερά και το μικροκλίμα θα μπορούσαμε να έχουμε αλλάξει και θα είχαμε εισόδημα από τις καλλιέργειες”.

Συνεχίζοντας, σημειώνει πως αυτή η κατάσταση θα επηρεάσει και την ελαιοκαλλιέργεια, αναφέροντας ότι “και οι ελαιώνες έχουν πρόβλημα, υπάρχει μικροκαρπία που δεν θα βγάλει λάδι. Η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη και για το λάδι”.

Για το σύκο διευκρινίζει ότι “δεν θα πάρουμε εισόδημα και δεν είναι κάθε φορά να ζητάμε από τον ΕΛΓΑ να μας αποζημιώσει. Οταν χάνεις το εισόδημα, δεν αποζημιώνεται. Χάνεις 5 με 10 τόνους προϊόν και πληρώνεσαι για 1 με 2”.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

Την Πέμπτη ξεκίνησε η καταβολή των αποζημιώσεων από τον περυσινή ζημιά, τον καύσωνα.

“Καλά είναι και αυτά”, σχολιάζει ο πρόεδρος και πληροφορεί πως “είναι κάτι παραπάνω από 100, 103 με 104 ευρώ το στρέμμα. Είναι σε όλους το ίδιο”.

Ωστόσο, εκείνο που μετράει, είναι το δραματικό παρόν και το δυσοίωνο μέλλον της συκοκαλλιέργειας. “Θα εξαφανιστεί, αν δείτε τα δέντρα,θα καταλάβετε”, δηλώνει ο κ. Παπαγεωργίου και προσθέτει: “Θα τα κόψουν οι παραγωγοί, αφού δεν θα μαζέψουν. Οι παραγωγοί έχουν φθάσει στο σημείο να μην κόβουν τα χορτάρια στα κτήματα, γιατί δεν θα πάρουν σύκα”.

Με αυτή την κατάσταση εκτιμά ότι “φεύγουμε από τις αγορές” και υπενθυμίζει πως “και πέρυσι δεν μαζέψαμε 1.000 τόνους κι ενώ Μάιο και Ιούνιο είχε κάποιες βροχές”.

Για να συνειδητοποιηθεί η κρισιμότητα της κατάστασης επισημαίνει ότι “το χωριό μου (το Μάνεση) έβγαζε 1 εκατομμύριο κιλά σύκα και τώρα Μεσσηνία και Λακωνία μαζί δεν βγάζουν τόσα. Και δεν είναι και η ποιότητα σωστή”.

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΖΗΜΙΑΣ

Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει αναγγελία της ζημιάς. “Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και γεωπόνοι του ΕΛΓΑ βγήκαν σε κτήματα με σύκα και είδαν τις ζημιές”, μας λέει ο κ. Παπαγεωργίου και παρατηρεί: “Θα κάνει αιτήσεις ο κόσμος για να αποζημιωθεί, αλλά με τις αποζημιώσεις δεν ζει.

Να κάνουμε έργα υποδομών για να μπορέσουμε να ζήσουμε”.

Τέλος, στη διαδικασία της αποζημίωσης των συκοπαραγωγών αναφέρει τη συμβολή του προϊσταμένου καταστήματος του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη Γιάννη Ασούρα, που “γνωρίζει τα προβλήματα, στηρίζει τον αγώνα και τα αιτήματα της Συκικής”.

eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου