Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας: “Τι έμεινε μετά το χειροκρότημα στους “ήρωες” που ξεχάστηκαν…”
Στα χρόνια που ακολούθησαν την πανδημία δεχόμαστε ως ιατρικός κλάδος την πλήρη απαξίωση από το Υπουργείο Υγείας. Αλλά και κατά την διάρκεια της ίδιας της πανδημίας ποτέ δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις των συνδικαλιστικών μας οργάνων, προτάσεις που θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του Ε.Σ.Υ. Η πολιτεία αρνείται να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας και του Αρείου Πάγου που επιτάσσουν την αποκατάσταση στους μισθούς των γιατρών ΕΣΥ στα προ μνημονίων επίπεδα, αρνείται να θεσμοθετήσει τα κίνητρα για τις άγονες και προβληματικές περιοχές που είναι νομοθετημένα από έτους.
Επιμένει να αποκαλεί έκτακτες ανάγκες τα τεράστια κενά στις οργανικές θέσεις που χρόνια τώρα υπάρχουν, καθώς αυτά προέκυψαν από τις μηδαμινές προκηρύξεις των τελευταίων χρόνων, από τις λίγες προσλήψεις που τις περισσότερες φορές προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, αλλά και από την απροθυμία των νέων ιατρών να ενταχθούν σε ένα σύστημα που δεν είναι ελκυστικό πια ( πόσο δε περισσότερο για τις άγονες περιοχές με την ανυπαρξία ειδικών κινήτρων).
Παραμένουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι Ιατροί όσο και οι ασθενείς λόγω της υποστελέχωσης στα Νοσοκομεία του νομού μας. Παραμένει κάθε μέρα ο κίνδυνος της κατάρρευσης μεγάλων κλινικών του Νοσοκομείου Καλαμάτας καθώς δουλεύουν με το μισό αριθμό των απαιτούμενων ιατρών, όπως οι παθολογικές και η καρδιολογική.
Η επεμβατική αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου πραγματοποιείται μόνο 2 φορές την εβδομάδα. Δεν υπάρχει αυτή την στιγμή ιατρός Ογκολόγος . Οι αναμονές για τα εξωτερικά ιατρεία είναι τεράστιες. Το τμήμα επειγόντων περιστατικών είναι καλυμμένο με τον μισό αριθμό των ιατρών που ορίζει το οργανόγραμμα. Το προσωπικό στα περισσότερα τμήματα μπορεί να πάρει μόνο ελάχιστες μέρες από την απαιτούμενη για την ξεκούραση του καλοκαιρινή άδεια.
Το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας δεν καλύπτεται για όλες τις ημέρες του μήνα με βασικές ειδικότητες ιατρών. Η προσέλευση των ασθενών αυξάνεται λόγω καλοκαιρινής σεζόν, αλλά και λόγω υποστελέχωσης των γύρω νοσοκομείων. Παρόλα αυτά η διοίκηση πανηγυρίζει τόσο για την αυξημένη προσέλευση των ασθενών, όσο και για την επίτευξη κάποιων στόχων, το οποίο βέβαια συμβαίνει ως αποτέλεσμα της υπερεργασίας, της εξόντωσης αλλά και του φιλότιμου των εργαζομένων υγειονομικών.
“Με περίπου 40 κενές οργανικές θέσεις στα Νοσοκομεία του Νομού μας , με το 1/3 της δύναμης των ιατρών σε επικουρική θέση εργασίας ( που σήμερα είναι και αύριο δεν είναι), με αναγκαστικές μετακινήσεις ιατρών για την κάλυψη των κενών, με υπερεργασία, με υπερβολικό αριθμό εφημεριών, με απαξιωτικές αμοιβές και υπερφορολόγηση, με αδυναμία χορήγησης των κανονικών μας αδειών, ωθούμαστε όλοι οι μόνιμοι ιατροί σιγά – σιγά προς την έξοδο από το ΕΣΥ”
Αυξάνουν δε όλο και περισσότερο τα περιστατικά βίας απέναντι στους υγειονομικούς ( όπως το πρόσφατο με την νοσηλεύτρια της Κυπαρισσίας ) καθώς – εσφαλμένα – η αγανάκτηση των πολιτών δεν κατευθύνεται προς τους πραγματικά υπαίτιους .
Αυτή είναι η σημερινή δική μας πραγματικότητα, όμως το Υπουργείο Υγείας συστηματικά προβάλλει μια άλλη πραγματικότητα καθώς εκθειάζει το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 19-07-24 και καθορίζει την διαδικασία άσκησης ιδιωτικού έργου των γιατρών και οδοντίατρων του ΕΣΥ. Ο Υπουργός Υγείας ισχυρίζεται πως μας δίνει την δυνατότητα να βελτιώσουμε τα οικονομικά μας μέσω του ιδιωτικού μας έργου.
ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΕΩΝ! ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΛΑΝΗ!
1) Ένα εξαιρετικά μικρό κομμάτι των ιατρών των νοσοκομείων μας δύναται να εκτελέσει ιδιωτικό έργο καθώς αυτό πρέπει να γίνεται στον ελεύθερο χρόνο τους, ο οποίος όμως είναι τραγικά μειωμένος λόγω της υποστελέχωσης. Απλά δεν γίνεται να δουλέψεις παραπάνω. Συμφέρον δικό μας και αναπόφευκτα και των ασθενών μας, είναι να έχουμε ανθρώπινα ωράρια, αξιοπρεπείς μισθούς και ελεύθερο χρόνο.
2) Σύμφωνα με το άρθρο 4 τηςΚΥΑ «Η άδεια απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής έχει εξάμηνη διάρκεια». Άραγε πόσοι γιατροί έχουν πρόθεση να προβούν σε έναρξη ιατρείου στην εφορία και τον Ιατρικό Σύλλογο όταν γνωρίζουν ότι σε 6 μήνες πρέπει να ζητήσουν εκ νέου την άδεια του Διοικητή, ο οποίος έχει δικαίωμα να αρνηθεί και να μην ανανεώσει την άδεια; Ιδιαίτερα σε ιατρεία που χρειάζονται αγορά ακριβού εξοπλισμού (ενδοσκοπικά, οφθαλμολογικά) η διακινδύνευση είναι μεγάλη και προφανώς λειτουργεί αποτρεπτικά.
3) Ως προϋπόθεση χορήγησης άδειας ιδιωτικού ιατρείου (άρθρο 3) περιλαμβάνεται: «Η μη άσκηση κλινικού έργου σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του Νοσοκομείου ή στο Κέντρο Υγείας και κάθε διασυνδεόμενη με αυτό Μονάδα Υγείας, από τον ίδιο ιατρό ή σε όσους ασθενείς βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου». Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν ιατρό παθολόγο από το Νοσοκομείο της Καλαμάτας ο οποίος καθημερινά εξετάζει, νοσηλεύει και παρακολουθεί έναν μεγάλο αριθμό ασθενών . Πόσες πιθανότητες έχει να βρεθεί ασθενής στον νομό που να μην τον έχει δει ποτέ? Και πώς θα επιλέγει τους ασθενείς του? Θα μπορούσε ίσως να τοποθετηθεί μια ταμπέλα στο ιδιωτικό του ιατρείο που να λέει ότι δέχεται μόνο ασθενείς που δεν έχουν πατήσει το πόδι τους ποτέ στο Νοσοκομείο ?. Ή μήπως καλύτερα να ανοίξει το ιατρείο του σε άλλο νομό?
Τα παραπάνω αποτελούν μόνο τα ελάχιστα από τις λεπτομέρειες του συγκεκριμένου ΦΕΚ που μας φαίνονται προβληματικά. Τελικά καλούμαστε να δουλέψουμε περισσότερο και σε ολοένα και πιο αναξιοπρεπείς συνθήκες.
Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε την μεθόδευση του Υπουργείου Υγείας που οδηγεί σε επιπλέον υποβάθμιση των νοσοκομείων καθώς, προκειμένου να μην κάνει τις απαραίτητες προκηρύξεις, προωθεί ακόμα και με επίταξη την περιστασιακή εφημέρευση των αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων μας.
“Η λειτουργία των κλινικών και η εφημέρευση των νοσοκομείων είναι επισφαλές να στηρίζεται σε συναδέλφους που θα παρέχουν περιστασιακά και αποσπασματικά τις υπηρεσίες τους και μάλιστα με το ζόρι”
Ειδικά με την άρση του δικαιώματος της συνταγογράφησης που χρησιμοποιεί ως μέσο πίεσης, θίγεται ο ίδιος ο ασθενής καθώς πρέπει να βρει άλλο ιατρό για την συνταγογράφηση του και επιβαρύνονται επιπλέον οι δημόσιες δομές.
“Στεκόμαστε αλληλέγγυοι απέναντι στους συναδέλφους μας ιδιώτες που αυτές τις ημέρες βιώνουν την επίθεση και την απαξίωση του Υπουργείου Υγείας. Δεν ευθύνονται οι ίδιοι για τα τεράστια κενά του Ε.Σ.Υ.”
Τις τελευταίες ημέρες με σχετικό σχέδιο νόμου το Υπουργείο Υγείας διαλύει και κλείνει τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης χαρίζοντας εκατομμύρια ευρώ σε -γνωστές για το ρόλο τους- Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΑΜΚΕ) και σε ιδιώτες. Οι δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας δεν ενισχύονται, το προσωπικό δεν επαρκεί, όμως οι ανάγκες μεγαλώνουν. Σχεδιάζουν να κλείσουν τα Κέντρα Πρόληψης μετά το 2027 αφού δεν συμπεριλαμβάνεται τίποτα που να διασφαλίζει τη λειτουργία τους ενώ η ηλικία πρώτης επαφής με τις ουσίες έχει πέσει στα 13 έτη!
Κάθε μέρα και περισσότερο έχουμε την αίσθηση ότι ωθούμαστε στην πλήρη απαξίωση του ΕΣΥ. Αναπόφευκτα πρέπει στο επόμενο διάστημα να αναλάβουμε δυναμικές πρωτοβουλίες με σκοπό την προάσπιση του Ε.Σ.Υ.
Καλούμε τους πολίτες του νομού να είναι με το μέρος μας καθώς έχουμε κοινό στόχο .
Απαιτούμε:
– Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας.
– Διπλασιασμό μισθών –αποζημίωσης των εφημεριών.
– Αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.
– Αύξηση του επιδόματος του αγόνου .
– Να προκηρυχθεί άμεσα το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων και στα 2 νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του νομού. Την θέσπιση ειδικών κινήτρων για τις θέσεις που βγαίνουν επανειλημμένα άγονες.
– Να σταματήσουν άμεσα οι μετακινήσεις συναδέλφων μας προς άλλα νοσοκομεία.
-Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο που βάζει ταφόπλακα στις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.
-Όχι στο τσουβάλιασμα των θεραπευτικών προγραμμάτων και στην ενίσχυση των προγραμμάτων μείωσης της βλάβης σε βάρος των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης.
-Σύγχρονες, υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας”, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου