”Στέρεψε” και η πηγή στο μοναστήρι της Χρυσοκελλαριάς, στα βόρεια της Κορώνης Μεσσηνίας, που εορτάζει 14 και 15 Αυγούστου. Δεν υπάρχει πλέον το νερό που ανάβλυζε από τον τοίχο, δίνοντας δροσιά σε περαστικούς και κατοίκους της περιοχής. Με δοχεία μετέφεραν το νερό στο σπίτι και για αρκετές ώρες μετά δεν χρειαζόταν ψυγείο.
Πρώτοι που διαπίστωσαν ότι δεν έτρεχε νερό , ήταν οι εφημέριοι ιερείς όταν μετέβησαν για τις εργασίες καθαρισμού και ευπρέπειας. Λίγες ημέρες αργότερα, από τα συνεργεία έλεγαν πως δεν είχαν νερό ούτε για τις εργασίες τους.
Η μονή Χρυσοκελλαριάς είναι το νοτιότερο, γεωγραφικά, μοναστήρι της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας. Βρίσκεται μεταξύ των χωριών Βασιλίτσι και Χρυσοκελλαριά του δήμου Κορώνης. Πρόκειται για κτίσμα του 17ου αιώνα το οποίο καταστράφηκε από τον Ἰμπραήμ.
Ο ναός είναι ρυθμού Βασιλικής, κτίστηκε το 1864 και τιμάται στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, πανηγυρίζει όμως και της Αγίας Τριάδος.
Η παράδοση αναφέρει ότι το τέμπλο του Ναού φτιάχτηκε πριν από πολλά χρόνια από την ξυλεία ενός κατεστραμμένου ιστιοφόρου, πού ξέβρασε στην ακτή η θάλασσα της Κορώνης και από εκείνα τα ξύλα οι Μοναχοί κατασκεύασαν τόσο το Τέμπλο όσο και το Εικονοστάσι του Ναού.
Η μονή της Χρυσοκελλαριάς κατά τη διάρκεια του βίου της άλλοτε βρισκόταν σε ακμή και δραστηριότητα και άλλοτε σε παρακμή αφού έμενε χωρίς μοναχούς. Για εκατό χρόνια (1852-1952) ήταν Μετόχι της Μονής Βουλκάνου ως ανδρικό μοναστήρι μέχρι το 1952 οπότε μετατράπηκε σε γυναικείο.
Η καινούργια πτέρυγα με τα κελιά δυτικά του Ναού άρχισε να κτίζεται το 1971 ενώ από το 1977 στερείται Καλογραιών.
A.X.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου