Μειωμένη παραγωγή με καλή ποιότητα η πρώτη εικόνα της φετινής πρώιμης παραγωγής σταφίδας στη Μεσσηνία. - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

 Μειωμένη παραγωγή με καλή ποιότητα η πρώτη εικόνα της φετινής πρώιμης παραγωγής σταφίδας στη Μεσσηνία.

Μειωμένη παραγωγή με καλή ποιότητα η πρώτη εικόνα της φετινής πρώιμης παραγωγής σταφίδας στη Μεσσηνία.

Share This


 Μειωμένη παραγωγή με καλή ποιότητα είναι η πρώτη εικόνα της φετινής πρώιμης παραγωγής σταφίδας στη Μεσσηνία.

Ο καιρός βοήθησε να μην υπάρχουν ζημιές από τον περονόσπορο και άλλες ασθένειες, όμως, αυτές έγιναν από τον καύσωνα και τα αγριογούρουνα, που κάθε χρόνο αποτελούν μεγάλη απειλή για την καλλιέργεια.

Την εικόνα αυτή επεσήμανε στην “Ε” ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού “Ενωση Μεσσηνίας” Γιώργος Λαζόγιαννης, τονίζοντας πως υπάρχουν ενδείξεις για πολύ καλή τιμή τη φετινή περίοδο.

Αρχικά, ο κ. Λαζόγιαννης επιβεβαίωσε την εικόνα των τελευταίων χρόνων που προκλήθηκε από τα αποθέματα που έμειναν και την αδιαφορία, τη μη στήριξη του προϊόντος και των παραγωγών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρατηρώντας πως “υπάρχουν κτήματα που έχουν εγκαταλειφθεί όχι μόνο στη Μεσσηνία, αλλά σε όλη την Πελοπόννησο”.

Οσον αφορά την τιμή σημείωσε ότι “αναμένεται να είναι πολύ καλή, ανεβασμένη αισθητά σε σχέση με πέρυσι, που έφθασε τα 1,40 ευρώ το κιλό”, χωρίς, για την ώρα, να μπορεί να την προσδιορίσει με ακρίβεια.

Ο πρόεδρος της Ενωσης μας ενημέρωσε ότι “μέχρι το τέλος του μήνα θα παραλαμβάνουμε σταφίδα στα αποθηκευτικά μας κέντρα σε όλο το νομό”. Κι επιβεβαίωσε πως είναι πρώιμος φέτος ο τρύγος και σχεδόν το σύνολο της παραγωγής έχει μαζευτεί.

Για το μέλλον του παραδοσιακού, εμβληματικού, άλλοτε δυναμικού προϊόντος και της Μεσσηνίας, παρατήρησε με απογοήτευση πως “η σταφίδα φεύγει σιγά – σιγά, εγκαταλείπεται και αυτό είναι έγκλημα”. Και τόνισε ότι “πρέπει το κράτος να δώσει κίνητρα μεγάλα για την καλλιέργεια. Να στηρίξει τους νέους ανθρώπους, που θέλουν να ασχοληθούν και να βάλουν καινούργια σταφίδα”.

Για τη φετινή παραγωγή είπε ότι “είναι αφυδατωμένα κτήματα, επηρεασμένα από τον καύσωνα και από τα αγριογούρουνα. Οταν μαζεύονται κοπάδι, ξηλώνουν και τις περιφράξεις με ρεύμα και μπαίνουν μέσα και σπάνε και τα κλήματα”. Και αναφερόμενος στις καιρικές συνθήκες, δήλωσε ότι “στρεσάρονται τα δέντρα. Αν δεν βρέξει άμεσα, θα έχουμε πρόβλημα και με την ελαιοπαραγωγή”.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ενωσης κάλεσε τους σταδιδοπαραγωγούς της Μεσσηνίας να εμπιστευτούν και να στηρίξουν τον συνεταιρισμό, “για να επιτευχθεί καλύτερη τιμή για το προϊόν και για τους ίδιους”, επισημαίνοντας ότι “παραγωγός δεν έχει χάσει ποτέ χρήματα από συνεταιριστική οργάνωση”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages