Εγκρίθηκε από τη Δημοτική Επιτροπή Οιχαλίας το «Τοπικό Σχέδιο Δράσης για την κοινωνική ένταξη, την ισότητα και τη συμμετοχή των Ρομά του Δήμου Οιχαλίας», το οποίο από τις αρχές καλοκαιριού είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Το πρόγραμμα αφορά στον καπιταλισμό «Κοτρωνάκι» στην Οιχαλία, όπου είναι εγγεγραμμένοι 68 Ρομά (20 οικογένειες, 35 άνδρες, 33 γυναίκες, 31 ενήλικες και 37 ανήλικοι). Ο καταυλισμός είναι μικτός και περιέχει σπίτια με πρόχειρες κατασκευές [παραπήγματα, σκηνές /τσαντίρια, λυόμενες κατασκευές (container) με μόνιμη, συνήθως, χρήση] και μερική υποδομή (ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, οδοποιίας), στις παρυφές κατοικημένης περιοχής.
Το «Τοπικό Σχέδιο Δράσης για την κοινωνική ένταξη, την ισότητα και τη συμμετοχή των Ρομά του Δήμου Οιχαλίας» ακολουθεί μια ολοκληρωμένη και στοχευμένη προσέγγιση, προκειμένου οι παρεμβάσεις να επιλύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι Ρομά όσο και οι δημότες της Οιχαλίας σήμερα, και γενικότερα να έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στο βιοτικό επίπεδο όλων των κατοίκων.
Προβλήματα
Το Τοπικό Σχέδιο Δράσης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αποτελεί την εξειδίκευση της «Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030» και αφορά σε τέσσερις ενότητες.
Στην πρώτη ενότητα καταγράφονται τα διοικητικά στοιχεία του Δήμου που αφορούν στον πληθυσμό Ρομά στη θέση «Κοτρωνάκι», την τυπολογία της περιοχής και τους εμπλεκόμενους φορείς εντός και εκτός του Δήμου που ασκούν Κοινωνική Πολιτική. Γίνεται, επίσης, εκτενής αναφορά στις εμπλεκόμενες δομές και τα εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα που λειτουργούν στο Δήμο.
Στη δεύτερη ενότητα περιγράφεται η υφιστάμενη κατάσταση του πληθυσμού Ρομά στον οικισμό ή καταυλισμό σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου την τρέχουσα χρονική στιγμή και παρουσιάζεται υπό μορφή πίνακα SWOT ανάλυση.
Αναφορά γίνεται στα πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες για τον πληθυσμό Ρομά στο Δήμο, αλλά και στα μειονεκτήματα και στους κίνδυνους που καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Στην τρίτη ενότητα αναφέρονται οι γενικοί στόχοι και το όραμα του Δήμου για τον πληθυσμό Ρομά, καθώς και οι ενδεχόμενες προτεραιότητες και οι προτεινόμενες δράσεις που επηρεάζουν τις συνθήκες διαβίωσης των ατόμων του συγκεκριμένου πληθυσμού.
Στην τέταρτη ενότητα προτείνονται ενδεικτικές δράσεις, ο τρόπος υλοποίησης και το χρονοδιάγραμμά τους, σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης και ομαλής ένταξης των ατόμων που ανήκουν στον πληθυσμό Ρομά στο κοινωνικό σύνολο, που αποτελεί διαχρονικά μεγάλο ζητούμενο σε όλη τη χώρα.
Θέματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά
Σύμφωνα με το σχέδιο, τα βασικότερα θέματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά που διαβιούν στο Δήμο Οιχαλίας, αναφορικά με την κοινωνική τους ένταξη, είναι κατά σειρά προτεραιότητας τα εξής:
-Ακατάλληλη στέγη. Προτείνεται βελτίωση κοινόχρηστων υποδομών, ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων
-Ανεργία. Προτείνεται εκπαίδευση για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την εύρεση εργασίας
-Εκπαίδευση. Προτείνεται παρακίνηση μαθητών για την παραμονή τους στο σχολείο. Δημιουργία χώρου εκπαίδευσης στον καταυλισμό
-Οικονομική ανέχεια. Προτείνεται παραμονή στην εκπαίδευση. Σύνδεση με την αγορά εργασίας. Ανάπτυξη δεξιοτήτων
-Εγκληματικότητα (νεανική παραβατικότητα, χρήση ουσιών, εξαρτήσεις, έμφυλη βία). Προτείνονται δράσεις ενημέρωσης, αστυνόμευση
-Κοινωνικός αποκλεισμός (Ρατσισμός / στερεότυπα). Προτείνονται καμπάνιες ενημέρωσης, ανάπτυξη κοινών δράσεων Ρομά και λοιπών κατοίκων.
Όπως αναφέρεται στο τοπικό σχέδιο, το όραμα του Δήμου Οιχαλίας για τις ευπαθείς ομάδες και ειδικότερα τους Ρομά αναφέρεται στην επίτευξη μιας ολιστικής προσέγγισης για την εξασφάλιση ενός ευπρεπούς βιοτικού επιπέδου στο πλαίσιο ενός ισότιμου και δίκαιου περιβάλλοντος.
Υπό το πρίσμα της ολιστικής προσέγγισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες που κινδυνεύουν ή βρίσκονται κοινωνικά αποκλεισμένοι, ο Δήμος Οιχαλίας στοχεύει:
-Στη στοχευμένη και εξειδικευμένη στήριξη των Ρομά για την κάλυψη των ψυχοκοινωνικών αναγκών τους
-Στην πολύπλευρη και ολιστική στήριξη των ίδιων και των οικογενειών τους για την επίλυση επιμέρους θεμάτων/προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, με τη διασύνδεση υπηρεσιών (όπως με Κ.Υ. – ενημέρωση, πληροφόρηση, συνεργασία και παραπομπές- ΕΟΔΥ -εμβολιασμός των παιδιών).
-Στη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων τόσο στο Δήμο όσο και στους όμορους για την ευκολότερη ένταξή τους
-Στην παρακολούθηση και απάντηση των αιτημάτων τους για την κάλυψη των αναγκών τους.
Στόχοι
Στόχος του τοπικού σχεδίου δράσης είναι να προταθούν λύσεις που ταυτόχρονα θα ικανοποιούν τόσο τους περιφερειακούς και εθνικούς όσο και τους ευρωπαϊκούς στόχους της στρατηγικής 2030, θα είναι ωστόσο εφικτές και βιώσιμες και σχεδιασμένες αποκλειστικά για το συγκεκριμένο καταυλισμό.
Οι γενικότεροι στόχοι του σχεδίου περιλαμβάνουν:
•τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την εξασφάλιση ενός υγιούς περιβάλλοντος
•τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την εξασφάλιση του δικαιώματος στην εργασία για το σύνολο των ευπαθών κοινωνικών ομάδων
•την παροχή προληπτικών μέτρων υγείας και την παροχή υπηρεσιών υγείας γι το σύνολο των ευπαθών ομάδων
•την παροχή υπηρεσιών πρόνοιας σε όλους και την εξασφάλιση της πρόσβασης όλων των πολιτών σε αυτές
•την εξασφάλιση πρόσβασης των παιδιών Ρομά σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και την υποστήριξη παραμονής των παιδιών Ρομά στα σχολεία για την ολοκλήρωση τουλάχιστον της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου