Λειψυδρία: Θεριεύει και στην Πελοπόννησο – Οι δυσοίωνες προβλέψεις και η έκκληση της Κομισιόν για ένα Blue Deal - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Λειψυδρία: Θεριεύει και στην Πελοπόννησο – Οι δυσοίωνες προβλέψεις και η έκκληση της Κομισιόν για ένα Blue Deal

Λειψυδρία: Θεριεύει και στην Πελοπόννησο – Οι δυσοίωνες προβλέψεις και η έκκληση της Κομισιόν για ένα Blue Deal

Share This


 Τρόμο έχει προκαλέσει η λειψυδρία που χτυπά ανελέητα την Ελλάδα, με τις προβλέψεις για το μέλλον να είναι δυσοίωνες λόγω της κλιματικής κρίσης. Ήδη σε πολλές περιοχές της χώρας σήμανε συναγερμός, καθώς λίμνες, ποτάμια και φράγματα έχουν αρχίσει να στεγνώνουν.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι ήδη 14 δήμοι έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σε ότι αφορά την Αττική, τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες του Μόρνου, αν οι συνθήκες δεν αλλάξουν, αρκούν μόνο για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, με τους ειδικούς να χτυπούν καμπανάκι κινδύνου.

Γιατί η Ελλάδα έφτασε να υποφέρει από λειψυδρία

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, ανέφερε ότι: «Υπάρχουν δυο παράγοντες που η Ελλάδα έφτασε να υποφέρει από λειψυδρία. Είναι οι υδρομετεωρολογικοί παράγοντες, δηλαδή η ανομβρία που υπήρχε τον προηγούμενο χειμώνα αλλά και τα προηγούμενα χρόνια η οποία δεν τροφοδοτεί ούτε τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες, ούτε τους επίγειους ταμιευτήρες. Υπάρχει έτσι το πρωτογενές έλλειμα σε νερό.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι η αύξηση της κατανάλωσης. Λόγω της ξηρασίας και της αύξησης των θερμοκρασιών η κατανάλωση έχει φτάσει στα ύψη. Ειδικά στα νησιά η κατανάλωση αυξάνεται από τον τουρισμό και τον υπερτουρισμό. Δημιουργούνται συνεπώς πολλά προβλήματα στο τουριστικό τομέα αλλά και στον αγροτικό τομέα, όπου εκεί δεν μπορούν να παραχθούν πια τα αγροτικά προϊόντα. Επίσης, σταδιακά προκύπτει η λεγόμενη ερημοποίηση».

Παρατηρούνται φαινόμενα ερημοποίησης

Αναφορικά με το πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα, ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών υπογράμμισε: «Ήδη έχουμε χάσει καλλιέργειες και προκύπτει η ερημοποίηση που αναφέραμε και παραπάνω. Είναι τεράστιο το πρόβλημα σε περιοχές που έχουμε να κάνουμε με περιορισμένους πόρους. Όπως στα νησιά αλλά και σε μεγαλύτερες περιοχές, όπως στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία».

Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε ότι «εκεί έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα αλλά δεν τροφοδοτούν τους υδροφόρους ορίζοντες. Είναι πολύ το νερό που πέφτει σε πολύ λίγο χρόνο, με αποτέλεσμα να φεύγει στη θάλασσα και να μην έχουμε αποθήκευση νερού. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Τα ελληνικά νησιά αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα έλλειψης νερού

Στερεύει η Πελοπόννησος

Μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας έχουν και πολλές περιοχές της Πελοποννήσου. Παράγοντες που προκάλεσαν αυτήν την κατάσταση είναι κλιματική αλλαγή, η ξηρασία και η ανομβρία, οι ασταμάτητες γεωτρήσεις αλλά και τα «αρχαία» δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης έχουν συντελέσει στην έξαρση του φαινομένου.

Προβλήματα στο νερό έχει και το Λουτράκι, καθώς οι πολίτες έφτασαν να διαμαρτύρονται γιατί εν μέσω καύσωνα έμεναν πολλές ώρες χωρίς νερό. Μάλιστα, στις 16 Ιουλίου, έπειτα από δέκα ήμερες και πολύωρες διακοπές νερού, πολίτες από κοινότητες των Ισθμίων και του Λουτρακίου βρέθηκαν έξω από το κτίριο της ΔΕΥΑ Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων. Τρεις ημέρες αργότερα, η ΔΕΥΑ ξεκίνησε να αναρτά στον ιστότοπό της και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα ημερήσιο δελτίο νερού.

Ακολούθησαν έκτακτα μέτρα όπως:

  • Αναστολή όλων των μη υδρευτικών χρήσεων των δημοτικών παροχών (άρδευση, αναψυχή κ.λπ.)
  • Αμεση παύση των αντλήσεων από όλες τις γεωτρήσεις της παραλιακής ζώνης
  • Περιορισμός της κατανάλωσης αποκλειστικά εντός των οικιών
  • Συνεχείς έλεγχοι κατανάλωσης από το σύνολο του προσωπικού της ΔΕΥΑΛ-ΑΓ. Θ. και σταδιακά μέτρα εξοικονόμησης (προειδοποίηση, πρόστιμο, διακοπή)

Στερεύει η λίμνη του Πηνειού

Από ότι φαίνειται μειωμένη είναι η έκταση της τεχνητής λίμνης του Πηνειού στην Ηλεία, λόγω της απουσίας βροχών, των υψηλών θερμοκρασιών και του πολύ ήπιου χειμώνα. Αν υπολογίσει κανείς τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το climatebook, από τον δορυφόρο Sentinel-2, στις 22 Ιουλίου 2023 η συνολική έκταση της επιφάνειας της λίμνης ήταν ~16,6 km², ενώ στις 21 Ιουλίου 2024 υπολογίστηκε στα ~9,8 km².

Σε σύγκριση με τη μέση τιμή από το 2010 η έκταση της λίμνης σήμερα είναι 35–40% μικρότερη. Η έκταση της τεχνητής λίμνης του Πηνειού για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο υπολογίζεται ως μία από τις δύο μικρότερες από το 2000 που υπάρχουν δορυφορικές παρατηρήσεις πολύ υψηλής ανάλυσης. Αντίστοιχες χρονιές ξηρασίας στην περιοχή ήταν το 2008 και το 2002.

Ο Σταύρος Ντάφης, κλιματολόγος – μετεωρολόγος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, σημειώνει πως η Κορινθία βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό για ξηρασία.

«Στη συγκεκριμένη περιοχή εδώ και έναν χρόνο σημειώνονται κάθε χρόνο λιγότερες βροχοπτώσεις από τον μέσο όρο κάθε μήνα. Οι νομοί Ηλείας και Αργολίδας έχουν επίσης θέμα επίσης με σχεδόν έναν χρόνο βροχή κάτω από τον μέσο όρο κάθε μήνα. Ξηρασία εδάφους παρατηρούμε κυρίως στα ορεινά της Πελοποννήσου. Αρκετά ξηρά είναι τα εδάφη σε Αρκαδία, βόρεια Μεσσηνία, βόρεια Λακωνία αλλά και στα ορεινά της Ηλείας και της Αχαΐας» αναλύει ο κ. Ντάφης.

Διαβάστε την συνέχεια στο in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages