Διεθνές φεστιβάλ ποίησης στην Καρδαμύλη για όλη την Μεσσηνία - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Διεθνές φεστιβάλ ποίησης στην Καρδαμύλη για όλη την Μεσσηνία

Διεθνές φεστιβάλ ποίησης στην Καρδαμύλη για όλη την Μεσσηνία

Share This

 


Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης είναι προ των πυλών και θα λάβει χώρα στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου στο ιστορικό Παλαιό Δημοτικό Σχολείο της Καρδαμύλης.

Πρόκειται για μια σημαντική πολιτιστική εκδήλωση που συγκεντρώνει ποιητές, σκηνοθέτες και μουσικούς παραγωγούς από όλο τον κόσμο στο οποίο υπάρχουν μεσσηνιακές παρουσίες των γραμμάτων. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών σε συνεργασία με τοπικούς και διεθνείς φορείς και έχει καταστεί σημείο συνάντησης για καλλιτέχνες που επιθυμούν να παρουσιάσουν το έργο τους και να δημιουργήσουν συνεργασίες.

Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, πρώτη ημέρα του φεστιβάλ, η έναρξη θα γίνει στις 8:30 μ.μ. με προβολές ταινιών από 13 χώρες, που περιλαμβάνουν video-ποιήματα, κινούμενα σχέδια και πειραματικές ταινίες μικρού μήκους. Οι ταινίες αποτελούν καρπό διεθνών συνεργασιών μεταξύ σκηνοθετών, ποιητών και μουσικών.

Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν είναι: “The animal that therefore I am” (Ολλανδία), σκηνοθεσία Bea de Visser.  “Her Place” (Γουατεμάλα), σκηνοθεσία Gustavo Garcia Solares. “Iceland Film” (Γαλλία), σκηνοθεσία Pascale Chau-huu. “The Life We Live Is Not Life Itself” (Αυστραλία, Ελλάδα), σκηνοθεσία Ian Gibbins, βασισμένο στην ποίηση του Τάσσου Σαγρή. “White Weight” (Ελλάδα, Ισλανδία), σκηνοθεσία Άλκηστις Καφετζή, βασισμένο στην ποίηση της Hlín Leifsdóttir. Η βραδιά περιλαμβάνει συνολικά 18 ταινίες, με συνολική διάρκεια δύο ώρες.

Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, με ώρα έναρξης στις 8 μ.μ., θα είναι αφιερωμένο σε ζωντανές αναγνώσεις ποίησης από 18 ποιητές από πέντε χώρες, στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά. Οι αναγνώσεις θα συνοδεύονται από ηχητικά τοπία του DJ Crystal Zero. Οι συμμετέχοντες είναι: Χάρης Καλαϊτζίδης – Βραβείο Μένη Κουμανταρέα της Εταιρείας Συγγραφέων, Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2023

Πέννυ Μηλιά – Βραβευμένη από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (2007) και την Ένωση Συγγραφέων – Μυθιστοριογράφων Ευρώπης (2009) για την ποίησή της και από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος για το θεατρικό της έργο “Ισπανικό Καλοκαίρι” (2017).

Τάσος Σαγρής – Σκηνοθέτης και ποιητής. Βραβευμένος στο φεστιβάλ Poetry In Motion 2023 – ΗΠΑ, Διεθνές Φεστιβάλ των Σημείων της Νύχτας: το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για την Αρμονία μεταξύ Εικόνας, Ποιήματος και Μουσικής στην 7η Έκδοση στο Ουρμπίνο της Ιταλίας, και το Βραβείο SIGNS στην 8η Έκδοση στο Βερολίνο. Έχει εμφανιστεί σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ για ποιητικές αναγνώσεις, ομιλίες και παραστάσεις.

Ευσταθία Π. – Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2023, βραβείο “Γιάννης Βαρβέρης πρώτη εμφάνιση στην ποίηση” από την Εταιρεία Συγγραφέων. Σίσσυ Δουτσίου Ηθοποιός, ποιήτρια και συγγραφέας. Επιμελήτρια του International Video Poetry Festival από το 2012. Έχει εμφανιστεί σε Ευρώπη, Ασία, Μεξικό και ΗΠΑ. Αννα Αφεντουλίδου – Βραχεία Λίστα κρατικού Βραβείου Ποίησης του Υπουργείου Πολιτισμού 2014. Γενική Γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων. Ελευθερία Ματζουράνη – Ηθοποιός- Θεατρολόγος.

Πέτρος Στεφανέας – Ποιητής από την Καρδαμύλη, καθηγητής Λογικής και επιστήμης των Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Πόπη Δέλτα – Το πρώτο της βιβλίο “Δολοφονία εκ Προμελέτης” κυκλοφόρησε το  2019 φέρνοντας την στο προσκήνιο της underground Αθηναϊκής σκηνής. Δημήτρης Χίλλ- Γεννήθηκε το 1975 στην Καλαμάτα. Έχει κυκλοφορήσει 3 βιβλία από τις εκδόσεις Άγρα. Από το 2006 ζει στη Μάνη. Βασίλειος Ρ. Φλώρος – Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΛ (Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών). Μέλος – Πρώην πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εκπαιδευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας Λευτέρης Χριστακόπουλος – Τιμήθηκε με βραβείο και διάκριση στους Πανελλήνιους Ποιητικούς Διαγωνισμούς Δελφών και τους Ποιητικούς Διαγωνισμούς της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χαλκίδας. Κώστας Καστόρας-  Μεσσήνιος ποιητής, ζει και γράφει στην Καλάματα. Ποίηση του συμπεριλήφθηκε στην ανθολογία “Ποιήματα 10 Σύγχρονων Μεσσήνιων Ποιητών” που κυκλοφόρησε το 2022 από τις εκδόσεις 24 Γράμματα. Άγγελος Λάππας – Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Ομίλου UNESCO για τις Τέχνες και τις Επιστήμες του Λόγου Ελλάδος και του Συλλόγου Μεσσήνιων Συγγραφέων. Lilian Stap – Ολλανδία- Ποιήτρια και τραγουδίστρια του συγκροτήματος Euphoria. Steve Hopwood – Αγγλία- Ποιητής. Giselle Fletcher – Αγγλία / Τζαμάϊκα – Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Kingston της Τζαμάικα. Η δουλειά της έχει εμφανιστεί στα σημαντικά έντυπα Muzzle, For Harriet, Moko Magazine, Nat.Brut . Neil Fawcett – Αγγλία – Διοργανώνει εργαστήρια ποίησης για κοινοτικούς φορείς όπως το Mind και το Care UK και συμμετέχει συχνά σε λογοτεχνικά φεστιβάλ.

Ειδικές αφιερώσεις θα πραγματοποιηθούν για τον Ναζίμ Χικμέτ, με απαγγελία από τον Mahmut Nedim από την Τουρκία, και τον Άρη Ταστάνη, ανάπηρο ποιητή, με ποιήματα που θα διαβάσει η ηθοποιός Ελευθερία Ματζουράνη.

Η εκδήλωση θα κλείσει με μια ποιητική performance της Ειρήνης Ζήκα, βασισμένη στην ποίηση του Πέτρου Στεφανέα, και μια ζωντανή συναυλία από το συγκρότημα EUPHORIA.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δήμου Καρδαμύλης, του Mani Francophone Group, του Lysos Garden, και άλλων τοπικών και διεθνών φορέων. Θα υπάρχει κουτί ελεύθερης συνεισφοράς για την κάλυψη των εξόδων και οικονομική ενίσχυση των δράσεων των συνεργαζόμενων οργανώσεων. Περισσότερα στοιχεία υπάρχουν στο σάιτ του Ινστιτούτου Πειραματικών Τεχνών: theinstitute.info.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages