Tην ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου στο Πεταλίδι, ζητά με ερώτηση που κατέθεσε προς την Υπουργό Πολιτισμού ο βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος.
Συγκεκριμένα ο κ. Λαμπρόπουλος στην Ερώτησή του επισημαίνει ότι ο Αρχαιολογικός χώρος του Πεταλιδίου είναι εξαιρετικά σημαντικός και το Υπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει να τον εντάξει σε Χρηματοδοτικά Προγράμματα και να προχωρήσει στην ανάδειξή του.
Τέλος Ερωτά την Υπουργό για το πώς σχεδιάζει να αναδείξει τον Αρχαιολογικό Χώρο Πεταλιδίου, που θα προσθέσει στον Νομό Μεσσηνίας έναν ακόμη αρχαιολογικό θησαυρό, με ό,τι σημαίνει αυτό για τον Πολιτισμό μας και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Αναλυτικά η Ερώτηση:
Θέμα: Ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Πεταλιδίου
Από το 2014 έως σήμερα στις ανατολικές υπώρειες της Ακρόπολης της αρχαίας Κορώνης και εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Πεταλιδίου διενεργούνται από την Ε.Φ.Α. Μεσσηνίας σωστικές ανασκαφικές εργασίες στο πλαίσιο του έργου «Επαρχιακή οδός Ριζόμυλος – Κορώνη – Τμήμα γέφυρας Τζάνε, έξοδος Καλαμακίου» και έχουν έρθει στο φως τμήματα της αρχαίας οχύρωσης των ελληνιστικών χρόνων, κτηριακά κατάλοιπα ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, ψηφιδωτό δάπεδο, αρχαίο λατομείο ασβεστόλιθου, βιοτεχνικές εγκαταστάσεις ρωμαϊκών χρόνων (κεραμικός κλίβανος και εργαστήριο επεξεργασίας μετάλλου) καθώς και τάφοι και ταφικά κτήρια (Μαυσωλεία) ρωμαϊκών και παλαιοχριστιανικών χρόνων.
Τα ανωτέρω πιστοποιούν την ίδρυση της αρχαίας πόλης στον 4ο αι. π.Χ. και παράλληλα αναδεικνύουν τη διαχρονική της κατοίκηση έως τον 6ο-7ο αι. μ.Χ. Σημειώνεται ότι η πόλη της αρχαίας Κορώνης ιδρύθηκε, σύμφωνα με γραπτές πηγές και αρχαιολογικές μαρτυρίες, από Βοιωτούς εποίκους περίπου το 365 π.Χ. Γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους, κυρίως χάρη στο λιμάνι της, στην ευφορία του εδάφους της αλλά και στη στρατηγική της θέση, καθώς ήλεγχε το δρόμο για την Πύλο, τη Μεθώνη και την παραλιακή Τριφυλία. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι στην πόλη υπήρχαν τα ιερά της Αρτέμιδος Παιδοτρόφου, του Ασκληπιού και του Διονύσου καθώς και της Ινούς. Αναφέρει, επίσης, το χάλκινο άγαλμα της Αθηνάς στημένο στην Ακρόπολη και του Διός Σωτήρα στημένο στην Αγορά. Η πόλη λόγω των επιδρομών εγκαταλείπεται γύρω στον 6ο -7ο αι. μ. Χ. και οι κάτοικοί της εγκαθίστανται στην αρχαία Ασίνη, σημερινή Κορώνη. Η ανωτέρω οικονομική και πολιτιστική ακμή της αρχαίας Κορώνης πιστοποιείται, άλλωστε, και από το πλήθος των σημαντικών κινητών και ακίνητων ευρημάτων που έχουν έλθει στο φως κατά τις σωστικές ανασκαφές που έχουν διενεργηθεί τα τελευταία χρόνια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας τόσο στην Ακρόπολη όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Πεταλιδίου. Σημαντικά εκθέματα από την περιοχή της αρχαίας Κορώνης εκτίθενται σε ξεχωριστή θεματική ενότητα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας στην Καλαμάτα.
Όπως περιγράφεται παραπάνω, ο Αρχαιολογικός χώρος του Πεταλιδίου είναι εξαιρετικά σημαντικός και το Υπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει να τον εντάξει σε Χρηματοδοτικά Προγράμματα και να προχωρήσει στην ανάδειξή του.
Ερωτάται η κυρία Υπουργός:
Πως σχεδιάζετε να αναδείξετε τον Αρχαιολογικό Χώρο Πεταλιδίου, που θα προσθέσει στον Νομό Μεσσηνίας έναν ακόμη αρχαιολογικό θησαυρό, με ό,τι σημαίνει αυτό για τον Πολιτισμό μας και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου