Pages

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Μεσσηνία: Στην μάχη λάστιχα και υδροφόρες για να σώσουν την ελαιοπαραγωγή – Αυτοψίες για να αποτυπώθει το μέγεθος της ζημιάς από την ανομβρία

 


Μάχη, προκειμένου να περισώσουν ό,τι μπορούν από τη φετινή ελαιοπαραγωγή, η οποία έχει υποστεί μεγάλες ζημιές λόγω της ξηρασίας, δίνουν οι αγρότες της Μεσσηνίας.

Λάστιχα και υδροφόρες έχουν «επιστρατεύσει» οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τα ελαιόδεντρα που σε πολλές περιοχές του Νομού «αργοπεθαίνουν» από την έλλειψη νερού.

Πρόκειται για μια απέλπιδα προσπάθεια ελαιοπαραγωγών του Νομού να διασώσουν ότι μπορούν από τη φετινή παραγωγή, η οποία αναμένεται σε πολλές περιοχές να είναι μειωμένη έως και άνω του 70%!

Σε πρόσφατη ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας σημειώνεται ότι κατόπιν αυτοψιών που διενήργησαν στελέχη των ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας σε κοινότητες του νομού, διαπιστώθηκε ότι τα ελαιόδεντρα έχουν επηρεαστεί σοβαρά από τις καιρικές συνθήκες, ιδιαίτερα από την παρατεταμένη ανομβρία, τις υψηλές θερμοκρασίες και την πολύ χαμηλή υγρασία του προηγούμενου διαστήματος.

Συγκεκριμένα, σε εκτεταμένες περιοχές το φύλλωμα των δέντρων έχει χάσει το φυσιολογικό του χρώμα, υπάρχει φυλλόπτωση και ο καρπός έχει συρρικνωθεί, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζεται και καρπόπτωση.

Το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται με διαφορετική μορφή, μεταξύ των περιοχών, εξαιτίας του τοπικού χαρακτήρα, της διαφορετικής μηχανικής σύστασης του εδάφους, των καλλιεργητικών τεχνικών, του μικροκλίματος κάθε περιοχής. Ειδικότερα τα προβλήματα είναι εντονότερα σε ελαιοτεμάχια με νότια, νοτιοανατολική έκθεση, σε επικλινή εδάφη και σε υψώματα.

Κινητοποίηση αγροτών

Υπενθυμίζεται ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας έχουν τεθεί επί τάπητος, ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα αν θα υπάρξει αποζημίωση.

Το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι ο ΕΛΓΑ ξεκίνησε στο τέλος της εβδομάδας αυτοψίες σε ελαιώνες του Δήμου Πύλου- Νέστορος, ότι αυτές θα συνεχιστούν και σε άλλες περιοχές του Νομού, ενώ και οι αυτοψίες από τις ΔΑΟΚ βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πάντως, προκειμένου να απαντηθεί το κρίσιμο ερώτημα σχετικά με τις αποζημιώσεις, αγρότες της Μεσσηνίας έχουν προγραμματίσει την ερχόμενη Τρίτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη, σε μια προσπάθεια να πιέσουν τον Οργανισμό.

Ο καιρός τις επόμενες μέρες

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα μετεωρολογικά στοιχεία, ούτε την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται βροχές στη Μεσσηνία. Αυτό σημαίνει ότι οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού θα μπουν στον μήνα της έναρξης της ελαιοσυγκομιδής (Νοέμβριο) με την ανομβρία να συνεχίζεται ακάθεκτη και τη ζημιά στην ελαιοππαραγωγή να γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου