Πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους για τη βελτίωση οδών πρόσβασης σε αγροτική γη ή σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, δίνει τη δυνατότητα στο Δήμο Καλαμάτας να διεκδικήσει μέχρι και 3.000.000 ευρώ. Ωστόσο η δημοτική αρχή διεκδικεί μόνο 1.000.000 ευρώ, για την αγροτική οδό Βελανιδιά-Συρόκκα στις Δημοτικές Ενότητες Αρφαρών και Θουρίας…
Η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Τζαμουράνης και ο σύμβουλός του Σπύρος Χανδρινός, στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, τη Δευτέρα το μεσημέρι, υπογράμμισαν τον προβληματισμό τους για την ανετοιμότητα της δημοτικής αρχής, που οφείλεται στη μη προετοιμασία των απαραίτητων μελετών, προκειμένου να διεκδικήσει το σύνολο της χρηματοδότησης που με όρους θα μπορούσε να πετύχει. Τόνισαν ότι υπάρχουν μεγάλες ανάγκες βελτίωσης αγροτικών οδών, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ταϋγέτου, όμως η δημοτική αρχή δεν έχει έτοιμες μελέτες για την αντιμετώπιση των αναγκών αυτών. Από την πλευρά του ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, τόνισε ότι το εν λόγω πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την υποβολή μελετών και αιτήσεων χρηματοδότησης και δεν πρόκειται για έργα βελτίωσης, με τη γενική έννοια, της αγροτικής οδοποιίας. Πρόσθεσε ότι ακόμη και για το δρόμο Βελανιδιά-Συρρόκα υπήρχε δυσκολία στην τεκμηρίωση των προϋποθέσεων που θέτει το πρόγραμμα.
Ωστόσο ο Βασίλης Τζαμουράνης επέμεινε και μάλιστα έκανε αναφορά για συγκεκριμένα έργα που θα έπρεπε να προταθούν για ένταξη στο πρόγραμμα, όπως το δρόμο από Αρτεμισία προς Αγία Παρασκευή, το δρόμο προς τον Άγιο Ιωάννη Πρόδρομο στα Αρφαρά, το δρόμο στη Βρωμόβρυση προς Παναγίτσα.
Από την πλευρά του ο Σπύρος Χανδρινός σημείωσε ότι μέχρι το Σεπτέμβριο ο Δήμος Καλαμάτας είχε πληρώσει για την εκπόνηση μελετών ποσό μόλις 1.000 ευρώ περίπου, κάτι που τόνισε ότι δείχνει πως η δημοτική αρχή δεν έχει στις προτεραιότητές της την προετοιμασία μελετών για να μπορούν να υποβληθούν ώριμες αιτήσεις χρηματοδότησης όταν ανοίγουν προγράμματα, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, την οποία χαρακτήρισε χαμένη ευκαιρία για το Δήμο.
Στη σχετική πρόσκληση του υπουργείου επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία:
Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση, ανέρχεται σε 65.000.000,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Ως ελάχιστος προϋπολογισμός της αίτησης στήριξης πράξης ορίζεται το ποσό των 150.000,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.).
Ως μέγιστος προϋπολογισμός της αίτησης στήριξης πράξης ορίζεται το ποσό των 500.000,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.).
Κατ’ εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί αίτηση στήριξης πράξης με προϋπολογισμό μέχρι το ποσό του 1.000.000,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.), μόνο στις περιπτώσεις που η πράξη αφορά φυσικό αντικείμενο συνεχόμενο (μία αγροτική οδός), λειτουργικό και λόγοι οδικής ασφαλείας επιβάλλουν την ολοκλήρωσή της μέχρι το ποσό αυτό.
Οποιαδήποτε υπέρβαση των ανωτέρω μέγιστων ορίων στον προϋπολογισμό της προτεινόμενης πράξης, την καθιστά μη επιλέξιμη, με αποτέλεσμα την απόρριψή της, ακόμη και εάν ο δικαιούχος Δήμος δεσμεύεται να καταβάλλει το επιπλέον ποσό.
Τονίζεται ότι το συνολικό ποσό ανά δικαιούχο δεν μπορεί να υπερβεί τα 3.000.000,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.).
Αναλυτικά προκύπτουν οι κάτωθι συνδυασμοί:
- Έξι (6) αιτήσεις στήριξης των 500.000,00 ευρώ.
- Τρείς (3) αιτήσεις στήριξης του 1.000.000,00 ευρώ.
- Τέσσερις (4) αιτήσεις στήριξης των 500.000,00 ευρώ και μία (1) αίτηση στήριξης του 1.000.000,00 ευρώ.
- Δύο (2) αιτήσεις στήριξης των 500.000,00 ευρώ και δύο (2) αιτήσεις στήριξης του 1.000.000,00 ευρώ”.
Στ.Μ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου