«Η ελληνική εξωτερική πολιτική, ιδίως μετά το 1974, βασίζεται διαχρονικώς στο Δόγμα Κωνσταντίνου Καραμανλή, το «Ανήκομεν εις τη Δύσιν».
«Ηεξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι αυτόνομη αλλά η φύση της αυτονομίας της καλύπτει ιδανικά το Κυπριακό. Η ελληνική εξωτερική πολιτική, ιδίως μετά το 1974, βασίζεται διαχρονικώς στο Δόγμα Κωνσταντίνου Καραμανλή, το «Ανήκομεν εις τη Δύσιν» είπε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής.
«Η μεγάλη στιγμή της εξωτερικής πολιτικής, που τόσο παρεξηγήθηκε την εποχή εκείνη από ορισμένους εραστές «τριτοκοσμικών αντιλήψεων», τι εννοούσε και ήταν σαφές και όταν του έγινε κριτική απαντούσε μέσα στη Βουλή.
Είπε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής η Ελλάδα από την ιστορία της είναι χώρα της Δύσης με την εξής έννοια: είναι μέλος της διεθνούς κοινότητας, μέλος του ΝΑΤΟ, αργότερα μέλος της ΕΕ, είμαστε χώρα που ανήκει στο δυτικό μπλοκ αλλά όπως το απέδειξε η Ελλάδα δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε τις πτυχές της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που πρέπει να έχουμε. Και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το απέδειξε με ταξίδια που έκανε και σχέσεις που ανέπτyυξε, που ήταν αδιανόητο να τις σκεφτεί κανείς.
Οι εθνικιστικές φαντασιώσεις του Ερντογάν περί Γαλάζιας Πατρίδας είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Δεν νοείται Γαλάζια πατρίδα χωρίς αναθεωρητισμό. Εμείς είμαστε στο άλλο άκρο από την έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας». Δεν θα έλεγα ότι δεν έχουμε στρατηγική. Αυτό που μας λείπει είναι η συνέχεια στην πολιτική. Εμείς διεκδικούμε το μάξιμουμ που μας αναλογεί.
Η Τουρκία υπογράφει συμφωνίες που δεν τις εφαρμόζει, όπως η Συνθήκη της Λοζάνης. Καταρτίζει συμφωνίες που είναι ανυπόστατες, όπως το τουρκολιβικό μνημόνιο γιατί δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι γεμάτη αντιφάσεις και δεν θεωρεί το διεθνές δίκαιο ως δεσμευτικό.
Η καλύτερη εκδοχή θα ήταν να πειστεί η Τουρκία να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο με νομικό τρόπο. Μόνο σύμμαχοι δεν μπορούμε να είμαστε με την Τουρκία μέσα στο ΝΑΤΟ. Ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας όταν γίνεται ανεκτός γίνεται δείκτης για άλλους» ανέφερε.
«Πρέπει να εκθέτουμε την Τουρκία»
Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αναλύει την τακτική της Τουρκίας. «Δεν πρέπει να υποχωρούμε σε σχέση με όσα προστάζει το Διεθνές Δίκαιο» είπε και αναφέρθηκε στους τρεις στόχους που έχει η τουρκική πολιτική:
- ένα είδος επικυριαρχίας στην Κύπρο για να έχει μακροπρόθεσμα ένα πόδι στην ΕΕ
- συγκυριαρχία στο Αιγαίο υποστηρίζοντας πάγια διχοτόμηση του Αιγαίου
- δημιουργία συνθηκών αυτονόμησης στην ελληνική Θράκη.
Αυτοί οι τρεις στόχοι δείχνουν το θράσος της Τουρκίας. Πρέπει να σταματάμε κάθε βήμα της Τουρκίας. Δεν το κάνουμε πάντα και με την ίδια συνέχεια. Βάζουμε την εξωτερική πολιτική στην προκρούστεια κλίνη.
Δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο πατριώτες. Όλοι οι Έλληνες πολιτικοί είναι πατριώτες. Τον πατριωτισμό να τον διαμορφώνουμε με μια κοινή γραμμή. Χωρίς υποχωρήσεις που θα μειώσουν το εύρος άσκησης δικαιωμάτων.
Πρέπει να λέμε ότι «αν δεν μπορούμε να βρούμε άκρη με την Τουρκία, σε αυτό δεν φταίει η Ελλάδα».
«Γιατί να μην επεκταθούμε στα 12 μίλια κάτω από την Κρήτη;»
«Ο νόμος 4001 του 2011, ο αποκαλούμενος νόμος Μανιάτη, ήταν η κήρυξη αποκλειστικής ζώνης. Τι μας μένει;» αναρωτήθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος. «Να ενεργοποιήσουμε την κήρυξη. Πρέπει να κάνουμε ενεργοποίηση. Θα έπρεπε να έχουμε κάνει επέκταση μιλίων κάτω από την Κρήτη. Διότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο αμφισβητεί εμπράκτως την ΑΟΖ.
Δεν θα πει κανείς «τι κάνουν οι Έλληνες;» αν επεκτείνουμε στα 12 μίλια την ΑΟΖ της Κρήτης στο Λιβυκό Πέλαγος. Και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το κάνουμε. Ασκούμε το δικαίωμα αυτό υπό τους όρους του δικαίου της Θάλασσας. Η Τουρκία αμφισβητεί κάθε έννοια ζώνης στα νησιά μας. Παραλογίζεται για τα νησιά.
πηγή: www.tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου