Θα βρίσκεται στα πωλητήρια από την επόμενη τουριστική σεζόν
«Αυτό της Αρχαίας Ολυμπίας παράγεται από το 2021 και έχει σημειώσει επιτυχία – “τραβιέται” από τον κόσμο. Προσφέρεται, εξάλλου, σε μπουκάλια με την ετικέτα “Χάρισμα Διός”, που όσο να ‘ναι… κολακεύουν. Μήπως, λοιπόν, να δοκιμάζαμε και το λάδι που βγάζουν τα ελαιόδεντρα γύρω από άλλα μνημεία της επικράτειας;»… Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκε ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), όταν στις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», δημοσίευσε πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη συλλογή, επεξεργασία και εξαγωγή ελαιολάδου από αρχαιολογικούς χώρους κατάλληλους για ένα τέτοιο εγχείρημα, το οποίο φέτος επεκτείνεται και, εκτός από την Αρχαία Ολυμπία (και την παραπλήσια Αρχαία Ήλιδα), περιλαμβάνει την Ακρόπολη της Αθήνας, τους Δελφούς, την Αρχαία Μεσσήνη, καθώς και γειτονικές τους περιοχές, όπως η Αρχαία Αγορά, το Ανάκτορο του Νέστορος κ.ά.
«Χάρισμα Διός»
«Το πρόγραμμα υπήρχε, αλλά τώρα γίνεται πιο ευρύ και αφορά και άλλες εκτάσεις αρχαιολογικών χώρων με παραγωγικά ελαιόδεντρα, τις οποίες δεν μπορεί να εκμεταλλευθεί ένας ιδιώτης», λέει στην «Καθημερινή» η πρόεδρος του ΟΔΑΠ, Νικολέττα Βαλάκου.
Όπως εξηγεί, το brand name «Χάρισμα Διός» έχει πλέον επανασχεδιαστεί και στο μπουκάλι της Ολυμπίας θα προστεθούν κι εκείνα με το λάδι της Ακρόπολης, των Δελφών, της Μεσσήνης κ.λπ., τα οποία θα ξεχωρίζουν από την ετικέτα τους, που θα απεικονίζει διαφορετικό αρχαιολογικό εύρημα, συναφές με τον κάθε χώρο.
Ο ανάδοχος που θα υλοποιήσει όλη τη διαδικασία εξαγωγής ελαιολάδου έχει επίσης επιλεχθεί και θα ολοκληρώσει τις εργασίες του έως το Φεβρουάριο, προκειμένου το λάδι και οι νέες συσκευασίες να βρίσκονται στα πωλητήρια του ΟΔΑΠ την επόμενη τουριστική σεζόν.
Η δε τιμή πώλησης θα εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού. «Δε θέλουμε κάτι πανάκριβο», λέει η κα Βαλάκου, «αλλά κάτι αξιόλογο, που να μπορεί να το αγοράζει ο κόσμος».
Αρκετά ελαιόδενδρα
Ο αριθμός, πάντως, των ελαιοδέντρων που βρίσκονται στους συγκεκριμένους χώρους είναι εντυπωσιακός. Όπως διαβάζουμε στην πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΟΔΑΠ, στην Αρχαία Ολυμπία και στην Αρχαία Ήλιδα βρίσκονται 260 ελαιόδεντρα, που πέρυσι απέδωσαν περίπου 12 τόνους ελαιοκάρπου. Στην Ακρόπολη τα μεγέθη αυξάνονται. Ενδεικτικά, στη Βόρεια, Ανατολική και Νότια Κλιτύ υπάρχουν 189 ελιές, στους Δυτικούς Λόφους πάνω από 1.000 ελιές, στις νότιες και δυτικές περιοχές του Ηρωδείου βρίσκονται 382, στην Αρχαία Αγορά και στον Άρειο Πάγο περίπου 400, ενώ Ολυμπιείο, Κεραμεικός και Ακαδημία Πλάτωνος περιλαμβάνουν αντιστοίχως 150, 90 και 260 ελαιόδεντρα.
Στον αρχαιολογικό χώρο Αρχαίας Μεσσήνης θα συναντήσουμε 250 δέντρα, στο Ανάκτορο του Νέστορος και της Χώρας 360, ενώ στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών βρίσκονται 250 ρίζες, μερικώς καλλιεργημένες.
Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των ελαιοδέντρων, την κατάστασή τους και τις ιδιαιτερότητες του όλου εγχειρήματος, η σύμβαση προβλέπει ότι ο ανάδοχος οφείλει να παραδώσει στον ΟΔΑΠ τουλάχιστον το 40% της συγκομιδής που θα χρησιμοποιηθεί από το ελαιοτριβείο για την παραγωγή του ελαιολάδου. «Εμείς κρατάμε μια εύλογη ποσότητα», εξηγεί η κα Βαλάκου. «Αν το λάδι που θα παραχθεί είναι πολύ, δε θα μπορούμε να το συσκευάσουμε όλο ούτε να πωληθεί την επόμενη χρονιά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου