Συνάντηση στην Αλαγονία Μεσσηνίας για την προστασία της περιοχής από τη δημιουργία υδροηλεκτρικού σταθμού - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Συνάντηση στην Αλαγονία Μεσσηνίας για την προστασία της περιοχής από τη δημιουργία υδροηλεκτρικού σταθμού

Συνάντηση στην Αλαγονία Μεσσηνίας για την προστασία της περιοχής από τη δημιουργία υδροηλεκτρικού σταθμού

Share This


 
Σε συνάντηση στην κοινότητα της Αλαγονίας, στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής 29 Δεκεμβρίου, καλούν πολιτιστικοί σύλλογοι χωριών της περιοχής, καθώς και πολίτες του Ταϋγέτου, προκειμένου να συζητηθεί το πως θα προστατευτεί η περιοχή από τη νέα επενδυτική πρόταση για τη δημιουργία μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού στο Σιτσοβίτικο ρέμα, στην περιοχή των Δημοτικών Κοινοτήτων Αρτεμισίας, Αλαγονίας και Νέδουσας…

“Περιβαλλοντική πολιτότητα για τον Ταΰγετο που αξίζει στα παιδιά μας” είναι ο τίτλος της συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της Κοινότητας της Αλαγονίας.

Σύλλογοι και πολίτες του Ταϋγέτου καλούν τον κόσμο να συμμετέχει στη δημόσια διαβούλευση ενάντια στην εγκατάσταση του υδροηλεκτρικού σταθμού στο Σιτσοβίτικο ρέμα, για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων οι οχτώ ακόλουθοι:

  1. ΓΙΑΤΙ… Ενισχύει τον επιβλαβή κατακερματισμό των ποταμών>>

Το υπό μελέτη έργο πρέπει να απορριφθεί συνολικά, καθώς δεν αποτελεί βιώσιμη, φιλοπεριβαλλοντική επένδυση σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η οποία συστήνει να αποφεύγεται εντελώς η κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών έργων ισχύος κάτω των 10 MW, καθώς αυτή οδηγεί σε αύξηση του κατακερματισμού των ποταμών.

  1. ΓΙΑΤΙ… Αντιτίθεται στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Βιοποικιλότητα >>

Η νέα στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 προβλέπει την άρση εμποδίων και φραγμάτων σε ποτάμια, ώστε να αποκατασταθεί η ελεύθερη ροή τους σε μήκος τουλάχιστον 25.000 χλμ. Συνεπώς, η μελέτη αγνοεί και αντιτίθεται στις διεθνείς και Ευρωπαϊκές στρατηγικές διαχείρισης Υδάτινων Πόρων.

  1. ΓΙΑΤΙ… Αγνοεί την αναγκαιότητα Συνολικού Σχεδίου Διαχείρισης της Λεκάνης Απορροής Όλου του Ποταμού, το οποίο δεν υπάρχει ακόμη>>

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου αγνοεί τις σωρευτικές επιπτώσεις της ΛΑΠ Πάμισου – Νέδοντος – Νέδα (EL0132), εντός της οποίας κατέχει άδεια παραγωγής συνολικά μεγάλος αριθμός παρόμοιας φύσης έργων και αντίκειται στις συστάσεις της Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της ΕΕ  για ένα σχεδίο διαχείρισης της λεκάνης απορροής του ποταμού και την πραγματοποίηση εκτίμησης των σωρευτικών επιπτώσεων σε τοπικό επίπεδο ή στο επίπεδο της  λεκάνης απορροής.

  1. ΓΙΑΤΙ… Διαταράσσει το υδάτινο σύστημα μιας Προστατευόμενης Φυσικής Περιοχής

Στην εν λόγω Προστατευόμενη Φυσική Περιοχή ΦΑΡΑΓΓΙ ΝΕΔΩΝΑ (ΠΕΤΑΛΟΝ – ΧΑΝΙ με Κωδικό Περιοχής Προστασίας GR2550001) καταγράφεται η μεγάλη σημασία των υδάτινων πόρων για την χλωρίδα και πανίδα, τους οποίους το έργο θα δεσμεύει, διαταράσσοντας το περιβάλλον. Σύμφωνα με την εγκεκριμένη απόφαση του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, και την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (για τις περιοχές Natura 2000 της Περιφέρειας Πελοποννήσου), το προτεινόμενο έργο αποτελεί μη επιτρεπόμενη χρήση γης, καθώς ο σταθμός παραγωγής του έργου και ένα μέρος του αγωγού προσαγωγής χωροθετείται εντός της Ζώνης Προστασίας της Φύσης «ΖΠΦ_15 – Ζώνη Προστασίας της Φύσης Φαραγγιού Νέδωνα. Συνεπώς τυχόν περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου θα παραβιάζει το Προεδρικό Διάταγμα.

  1. ΓΙΑΤΙ… Εκτιμά ανεπαρκώς τις επιπτώσεις σε είδη της Πανίδας και Χλωρίδας

Η ΜΠΕ υποεκτιμά σημαντικά τις επιπτώσεις σε απειλούμενα θηλαστικά που απαντούν στην περιοχή και χρησιμοποιούν ως ενδιαίτημα τα ποτάμια, αλλά και αμφίβια, ερπετά κ.α. Επίκειται εκτεταμένη αποψίλωση εντός Natura 2000 με χρήση «3.1.3. Μικτό δάσος», με γενικόλογα και ατεκμηρίωτο αριθμό δέντρων προς καταστροφή, σε περιοχή που πλήττεται από τον μύκητα Ceratocystis platani.

  1. ΓΙΑΤΙ… Πλήττει Πολιτιστικά Μνημεία και διαταράσσει το φυσικό τους περιβάλλον

Η ΜΠΕ Αδιαφορεί για την διατάραξη και δυνητική καταστροφή των τοπικών πολιτιστικών μνημείων στο φυσικό τους περιβάλλον, (πετρόχτιστο πολύτοξο γεφύρι, κτίσμα «χάνι του λαγού», ναΐσκος Αγίου Πολυκάρπου) που πρέπει να προστατευτούν περαιτέρω και να αξιοποιηθούν, αντί να υποβαθμίζονται. Τα μνημεία και ο χώρος ήδη αποτελούν πεδίο θεσμικών εκπαιδευτικών επισκέψεων από εθνικό και ευρωπαϊκό μαθητικό και εκπαιδευτικό πληθυσμό.

  1. ΓΙΑΤΙ… Αυξάνει τον Κίνδυνο Πυρκαγιάς λόγω της Απάντλησης των Υδάτων

Η χλωρίδα που αναπτύσσεται κατά μήκος της κοίτης των ποταμών είναι σημαντικά πιο ανθεκτική στη φωτιά από αυτή σε ένα ξηρό φαράγγι. Η ξήρανση της περιοχής ως αποτέλεσμα της διοχέτευσης του νερού δεν θα βοηθήσει στα σχέδια πρόληψης και διαχείρισης πυρκαγιών της περιοχής. Επιπλέον, σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς που διέρχεται, η έλλειψη νερού θα εμποδίσει την αναγέννηση.

  1. ΓΙΑΤΙ… Αδιαφορεί για το ήδη προβληματικό και διαρκώς σε πτώση δίκτυο ηλεκτροδότησης

Πρώτη προτεραιότητα είναι να υπάρχει πραγματική και σταθερή ηλεκτροδότηση, κάτι που ξεκάθαρα λείπει από τον Ταΰγετο. Το ρεύμα διακόπτεται διαρκώς και πάρα πολύ συχνά δεν είναι επαρκές ή είναι επικίνδυνα ασταθές. Πολίτες και ιδιαίτερα ηλικιωμένοι κινδυνεύουν, ζουν χωρίς θέρμανση, επιχειρήσεις ζημιώνονται και συντηρούμενα τρόφιμα καταστρέφονται διαρκώς.. Εάν υπάρχουν διαθέσιμες επιδοτήσεις για την κατασκευή άλλης πηγή ενέργειας, αυτές οι επιδοτήσεις θα πρέπει πρώτα να πάνε στη συντήρηση της ήδη υπάρχουσας υποδομής. Οι χωριανοί, κάτοικοι, πολίτες και επισκέπτες πληρώνουν πολλά χρήματα για ανύπαρκτες υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ.

Ελεύθερα Νερά Ταϋγέτου

https://www.facebook.com/EleutheraNeraTaygetou

(περιλαμβάνουν σύντομες οδηγίες πρόσβασης στην διαβούλευση)

——–

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF

https://web.facebook.com/groups/taygetos/posts/9796990956983482/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages