Σε κλίμα έντασης και αντιπαραθέσεων επισημάνθηκαν τα σοβαρά προβλήματα και οι ελλείψεις στα σχολεία του Δήμου Μεσσήνης, από το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στο Δημοτικό Συμβούλιο το βράδυ της Δευτέρας.
Κατά τη συζήτηση που σε κάποια σημεία πήγε να ξεφύγει, υπήρξαν έντονες επικρίσεις προς τη δημοτική αρχή από τους παριστάμενους εκπαιδευτικούς και συμβούλους της μειοψηφίας, κυρίως για το γεγονός ότι μέσα στο 2024 δεν έχει δώσει τις πάγιες προκαταβολές (δόσεις) που όφειλε να δώσει στα σχολεία για τις λειτουργικές δαπάνες και άλλες μικροδαπάνες.
Ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος και η αρμόδια αντιδήμαρχος Ελένη Τσέλιου - Μουρούφα δεσμεύτηκαν ότι το 2025 θα δίνονται στα σχολεία οι πάγιες προκαταβολές που δικαιούνται.
Αναλυτικά, η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χριστίνα Λαδά επέκρινε πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου με απειλές κατά διευθυντών και αιχμές για κακοδιαχείριση και παρατήρησε πως “η πάγια προκαταβολή δεν έχει δοθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου, παρότι ήταν γνωστή εδώ και μήνες η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών”. Και ρώτησε τη δημοτική αρχή, “γιατί δεν έχει δοθεί καμία δόση, που είναι 500 ευρώ για τα μικρά σχολεία και 1.000 για τα μεγάλα”.
Συνεχίζοντας, επεσήμανε ότι “είναι πάρα πολύ λίγα τα χρήματα για την παιδεία”, ανέφερε πως “πρέπει να καλύψουμε έκτακτες και χρήσιμες ανάγκες για τη δουλειά μας” και στάθηκε στην πρόσφατη απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Θόδωρου Λιβάνιου ότι η πάγια προκαταβολή – δόση προς τα σχολεία είναι υποχρεωτική.
Η κ. Λαδά ενημέρωσε ότι Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο έχουν δοθεί χρήματα από την κεντρική εξουσία στον Δήμο Μεσσήνης για λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, από 41.830 ευρώ την κάθε φορά. Αποκάλυψε πως “υπάρχει σχολείο στο κέντρο της Μεσσήνης που μαζεύουν μπουκάλια και τα πάνε στην ανακύκλωση, για να παίρνουν 5ευρα και να πηγαίνουν στον Βασιλόπουλο να ψωνίζουν για το σχολείο”.
Καταλήγοντας, σημείωσε ότι “χρειαζόμαστε τα χρήματα τώρα, χθες” και ρώτησε “πότε θα δουν τα χρήματα που δεν έχουν δοθεί τους 3 πρώτους μήνες της σχολικής χρονιάς”.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: “ΑΡΙΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ”
Απαντώντας, ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος υπενθύμισε ότι πριν από 1,5 μήνα το Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών είχε πάει στο γραφείο του και συζήτησαν και δήλωσε πως “έχω άριστη συνεργασία με τους διευθυντές και δεν μιλάω άσχημα για διευθυντές”.
Ανέφερε ότι “μέχρι την πρόσφατη απόφαση του υπουργού δεν υπήρχε ομαλοποίηση” και διαβεβαίωσε πως “τα χρήματα που έρχονται για τα σχολεία, πηγαίνουν για τα σχολεία”.
Αφού ανέφερε ότι τους προβλημάτισε η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών, είπε πως δεν έχει παράπονα από διευθυντές για ελλείψεις και στερήσεις για τα 27 σχολεία του δήμου.
Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι ο τρόπος που επέλεξαν αυτό το μεσοδιάστημα με διάθεση υλικών από το κεντροποιημένο σύστημα προμηθειών του δήμου είχε καλό αποτέλεσμα.
Οταν η πρόεδρος του συλλόγου των εκπαιδευτικών αντέδρασε στην εκτίμηση αυτή, ο δήμαρχος της απάντησε ότι η ίδια δεν μιλάει συγκεκριμένα για κάποιο σχολείο και δήλωσε πως “από το 2025 θα ακολουθηθεί το μοντέλο των παγίων”.
Η κ. Λαδά παρατήρησε ότι “από την αρχή του χρόνου τα σχολεία του δήμου δεν έχουν πάρει φράγκο τσακιστό. Τα σχολεία δεν έχουν τα απαραίτητα, τόνερ, χαρτί, χαρτιά υγείας”.
Και όταν ο δήμαρχος επέμεινε να ζητεί να κατονομάσει συγκεκριμένα σχολεία, υπήρξε έντονη αντίδραση από την πλευρά της μειοψηφίας.
ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: “ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ”
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Κώστας Γεωργακόπουλος, αφού ανέφερε ότι η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών ήταν γνωστή εδώ και καιρό, σημείωσε, απευθυνόμενος στον δήμαρχο, ότι “κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη νομιμότητα και πρέπει να την εφαρμόσετε Πρέπει να δώσετε την πάγια προκαταβολή”. Και πρόσθεσε πως “έφθασε να στείλει επιστολή ο υπουργός, γιατί δεν τηρείται ο νόμος. Είναι η υποχρηματοδότηση του σχολείου το πιο σοβαρό πρόβλημα.. Ο νόμος λέει γρήγορα να δοθούν τα χρήματα, τα σχολεία δεν μπορούν να περιμένουν”.
Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Χρήστος Θεοδωρακόπουλος εξέφρασε χαρά που οι εκπαιδευτικοί ήταν για να ενημερωθούν οι σύμβουλοι.
Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Διονυσόπουλος που στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε θέσει το θέμα και είχε επικριθεί από τον δήμαρχο, υπενθύμισε πως “μας είπατε ότι είναι ψέμα, ότι οι δάσκαλοι δεν λένε την αλήθεια” και παρατήρησε: “Οι γονείς πληρώνουν από την τσέπη τους για να πάρουν υλικά τα σχολεία. Ξέρουμε ότι υπάρχει υποχρηματοδότηση, πως δεν έχει γίνει αντισεισμικός έλεγχος στα σχολεία”. Και κλείνοντας, ζήτησε ενημέρωση από την πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών για τις απειλές που ανέφερε από την πλευρά του δημάρχου.
Η κ. Λαδά υπενθύμισε ότι ο δήμαρχος είπε πως θα αποφανθεί η Πρωτοβάθμια και ανέφερε ότι διευθυντής απειλήθηκε τηλεφωνικά από τον δήμαρχο.
Αντιδρώντας ο δήμαρχος επιτέθηκε στην πρόεδρο των εκπαιδευτικών, αναφέροντας ότι “λέτε αυτά κι έρχεστε εδώ και γελάτε”.
ΠΗΓΕ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Κάποια στιγμή όταν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Κώστας Ξηρογιάννης επέκρινε την κ. Λαδά που έκανε παρεμβάσεις, ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Παναγιώτης Παπαδόπουλος κινήθηκε προς την πλευρά του με φωνές κι έντονες αντιδράσεις και η κατάσταση πήγε να ξεφύγει. Ομως, πρυτάνευσε η λογική και η ηρεμία και η συζήτηση συνεχίστηκε.
Η αρμόδια αντιδήμαρχος Ελένη Τσέλιου - Μουρούφα ανέφερε ότι “τα θέματα των σχολείων τα βάζουμε σε προτεραιότητα”. Ενημέρωσε πως “είχαμε καλέσει τους διευθυντές σε συνάντηση για να δούμε πώς θα λύσουμε τα προβλήματα. Είπαμε τα χαρτικά και τα απορρυπαντικά να τα προμηθευτούν από την κεντροποιημένη σύμβαση που είχε ο δήμος. από τα χρήματα που ήρθαν για τα σχολεία, η Οικονομική Υπηρεσία κράτησε για να πληρώσει νερό ρεύμα κι επικοινωνία και παλιές οφειλές. Ο δήμος οφείλει να παρακρατήσει για να πληρώσει και τα αναλώσιμα θα τα παίρνουν κεντροποιημένα από τον προμηθευτή του δήμου”.
Κλείνοντας, διαβεβαίωσε ότι “την παγία θα την πάρετε. Κάποιες απ’ αυτές τις δαπάνες μέχρι τώρα δεν θα τις πάρετε από τον δήμο”.
Ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μεσσήνης Γιάννης Κωτσάκης και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών δήλωσε ότι “ήρθαμε να εκφράσουμε την αγωνία μας για το τι μέλλει γενέσθαι, γιατί από τον Σεπτέμβριο δεν έχει πάρει ευρώ κανένα σχολείο”. Παρατήρησε, μεταξύ άλλων, ότι “όλο αυτό το διάστημα δάσκαλοι και διευθυντές βάζουν χρήματα για να λειτουργήσουν τάξεις και σχολεία. Φωτοτυπικά χαλούσαν, τόνερ τελείωναν. Εκοψε η ΔΕΗ το ρεύμα στο σχολείο τον Σεπτέμβριο, γιατί 5 μήνες ήταν απλήρωτοι”.
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι δέχθηκε απειλή από αντιδήμαρχο ότι «είστε υπό επιτήρηση, θα σας καταγγείλω στην προϊσταμένη σας» και ότι ο δήμαρχος ζητούσε να πάρουν ή και να πάνε παιδιά σε άλλα σχολεία.
Ο διευθυντής κάλεσε τον δήμαρχο να δεσμευτεί ότι “εδώ και τώρα θα δώσετε τα χρήματα στα σχολεία που έχετε πάρει”.
Απαντώντας, ο δήμαρχος μίλησε για ψεύδη του διευθυντή, τον επέκρινε ότι άφησε 3 μήνες απλήρωτο το ρεύμα και δήλωσε ότι δεν επιτρέπει να συκοφαντείται το 2ο Δημοτικό, που είναι από τα καλύτερα σχολεία και πως όλες οι προσπάθειες “είναι για τη σωστή λειτουργία των σχολείων και πάνω απ’ όλα για τα παιδιά μας”.
ΖΗΤΗΣΕ ΣΥΓΓΝΩΜΗ Ο Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Παν. Παπαδόπουλος ζήτησε συγγνώμη που ξέφυγε και ανέφερε πως “είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά του προέδρου προς τους δασκάλους των παιδιών μας. Τα παιδιά μας και οι δάσκαλοί τους είναι πάνω απ’ όλα. Οι άνθρωποι μαθαίνουν τα παιδιά μας γράμματα, γι’ αυτό ξέφυγα”.
Λίγο μετά ο σύμβουλος Νίκος Χριστοφιλόπουλος αποχώρησε οργισμένος, γιατί όπως είπε “δεν σεβόσαστε ούτε τους δασκάλους ούτε εμάς”.
Η σύμβουλος Σοφία Γιάνναρη προέτρεψε “να δούμε την προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου και τη σημερινή, για να δούμε ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα” κι εξέφρασε τον φόβο της ότι “τα σχολεία δεν θα πάρουν χρήματα μέσα στο 2024”.
Η σύμβουλος Ελένη Δουρούμη παρατήρησε ότι στο 2ο Δημοτικό “φωτοτυπικό χαρτί δεν υπάρχει και παιδί δεν μπορούσε να διαβάσει, γιατί δεν είχε λάπτοπ και Ιντερνετ”.
Ο σύμβουλος Κώστας Μαλιώτης επέκρινε τη δημοτική αρχή, “γιατί θέλει τους δασκάλους δέσμιους, όχι ελεύθερους” και πρόσθεσε: “Εμείς τη δουλειά μας θα την κάνουμε, τα παιδιά είναι το πρόβλημα. Ο δήμος δεν έχει ακόμα συγκροτήσει την επιτροπή για να δώσει τις πάγιες προκαταβολές”. Και ζήτησε δέσμευση με ημερομηνίες για την απόδοση των χρημάτων
Με την ολοκλήρωση της συζήτησης η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Χρ. Λαδά δήλωσε ότι “θα επανέλθουμε, αν δεν επιλυθούν τα ζητήματά μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου