Pages

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Συνελήφθη 46χρονος στην Καλαμάτα από αστυνομικούς με ναρκωτικά και πιστόλι ρέπλικα


Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από -78- γραμμάρια κάνναβης και  -1- πιστόλι

Συνελήφθη, χθες (17.10.2024) το πρωί, στην Καλαμάτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, 46χρονος ημεδαπός για παράβαση των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα.

Ειδικότερα, χθες (17.10.2024) το πρωί, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων, ανωτέρω αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα σε οικία  και επιχείρηση του 46χρονου, όπου βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

 

  • ποσότητες κάνναβης, συνολικού βάρους -78,9- γραμμαρίων,
  • μικροποσότητα κοκαΐνης,
  • -1- τσιγαριλίκι κάνναβης και
  • -1- πιστόλι τύπου ρέπλικα

 

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας.

H Κορώνη γιορτάζει την απελευθέρωση της από τον Τουρκικό ζυγό


 Η Κοινότητα Κορώνης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κορώνης του Δήμου Πύλου – Νέστορος διοργανώνουν την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024 στον Ι.Π. Παναγίας Ελεηστρίας Κορώνης
τελετή τιμής και μνήμης για την απελευθέρωση της Κορώνης από τον τουρκικό ζυγό στις 18-10-1828.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
07.00 π.μ. Τέλεση Όρθου και Θείας Λειτουργίας στον Ι.Π. Παναγίας Ελεηστρίας Κορώνης.
09.45 π.μ. Τέλεση Δοξολογίας.
10.00 π.μ. Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης μπροστά στην προτομή του εθνομάρτυρα και τελευταίου επισκόπου Κορώνης Γρηγορίου Μπίστη.
– Κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των πεσόντων.
– Τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων.
– Θα ψαλλεί ο Εθνικός Υμνος.
– Κανονιοβολισμός.
– Χαιρετισμός από εκπρόσωπο της Δημοτικής Αρχής.
– Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας.
– Απαγγελίες ποιημάτων.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κορώνης θα προσφέρει κεράσματα στο τέλος της εκδήλωσης.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ με Νεκρό 72χρονο από ανατροπή τρακτέρ στην κεντρική Μεσσηνία

 


Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε σήμερα, Πέμπτη, το απόγευμα, άνδρας ο οποίος καταπλακώθηκε από τρακτέρ.

Το δυστύχημα συνέβη στην περιοχή Κάτω Μέλπεια Μεσσηνίας όταν, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ανατράπηκε το τρακτέρ και καταπλάκωσε τον χειριστή του. Για τον απεγκλωβισμό του άτυχου άνδρα κλήθηκαν και επιχείρησαν 8 πυροσβέστες με 4 οχήματα.

Συνεδρίαση της Επιτροπής Καθορισμού Λατομικών Περιοχών στην Π.Ε. Μεσσηνίας


 Ξεκίνησε την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, στα γραφεία της Π.Ε. Μεσσηνίας, η συνεδρίαση της Επιτροπής Καθορισμού Λατομικών Περιοχώνα του νομού. Το αντικείμενο της συνεδρίασης αποτελεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας επανεξέτασης και ο καθορισμός της εισήγησης, για την τροποποίηση της Λατομικής Περιοχής που βρίσκεται στη θέση «Τσούκα» της Τ.Κ. Λεύκης της Δ.Ε. Γαργαλιάνων, του Δήμου Τριφυλίας.

Στην επιτροπή συμμετέχουν εκπρόσωποι των αρμοδίων Υπηρεσιών και ειδικότερα από το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Δόμησης & Μεταλλείων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, την Δ/νση Ορυκτών Πόρων και Μεταλλευτικής (ΔΟΠΜΕ), την Δ/νση Δασών Μεσσηνίας, την ΠΕΔ Πελοποννήσου, την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Καλαμάτας, την Δ/νση Τεχνικών Έργων ΠΕ Μεσσηνίας, την Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας.

Στην έναρξη της συνεδρίασης παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας Αναστάσιος Αδαμόπουλος. Ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας στην παρέμβασή του τόνισε ότι ο επανακαθορισμός της λατομικής ζώνης είναι ωφέλιμη για την περιοχή μας, με δεδομένο ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη τιμή των αδρανών υλικών. Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι η Περιφερειακή αρχή αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα των λατομικών ζωνών και επανεκκίνησε τη διαδικασία καθορισμού αυτών, με πρόσφατη απόφαση του περιφερειακού Συμβουλίου.

19 στη Μεσσηνία σε αστυνομικές επιχειρήσεις για τα κρούσματα της εγκληματικότητας


 Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, πραγματοποιήθηκαν από την 3.10.2024 έως και χθες (15.10.2024), ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις, στις ευρύτερες περιοχές της Αργολίδας, της Αρκαδίας, της Κορινθίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας.

Οι επιχειρήσεις οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, έγιναν έλεγχοι σε -926- άτομα, εκ των οποίων -754- ήταν ημεδαποί και -172- ήταν αλλοδαποί, καθώς και σε -676-οχήματα.

Επιπλέον, προσήχθησαν -83- άτομα, από τα οποία -59- ήταν ημεδαποί και -24-ήταν αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν -42- άτομα.

Πιο αναλυτικά συνελήφθησαν:

στην Αργολίδα:

Ένας (1) ημεδαπός, για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας,

Ένας (1) αλλοδαπός, ο οποίος διέμενε παράνομα στη χώρα και σε βάρος του θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής του.

στην Αρκαδία:

Ένας (1) ημεδαπός, για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας,

Μία (1) ημεδαπή, για καταδικαστικό έγγραφο,

Ένας (1) ημεδαπός, για στέρηση δελτίου ταυτότητας,

Ένας (1) ημεδαπός και ένας (1) αλλοδαπός, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας,

Ένας (1) αλλοδαπός, ο οποίος διέμενε παράνομα στη χώρα και σε βάρος του θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής του.

στην Κορινθία:

Ένας (1) ημεδαπός, για ναρκωτικά,

Ένας (1) ημεδαπός, για παράνομο υπαίθριο εμπόριο,

Ένας (1) ημεδαπός, για απείθεια.

Δύο (2) ημεδαποί, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας,

στη Λακωνία:

Δύο (2) ημεδαποί, για ναρκωτικά,

Δύο (2) ημεδαποί και πέντε (05) αλλοδαποί, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Μία (1) αλλοδαπή, η οποία διέμενε παράνομα στη χώρα και σε βάρος της θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής της.

στη Μεσσηνία:

Τρείς (3) ημεδαποί, για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα,

Δύο (2) ημεδαποί, για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας,

Δύο (2) ημεδαποί, για στέρηση δελτίου ταυτότητας, εκ των οποίων ο ένας και για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας,

Ένας (1) ημεδαπός και ένας (1) αλλοδαπός, για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου,

Έξι (6) ημεδαποί και τρείς (3) ημεδαποί, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας,

Ένας (1) αλλοδαπός, ο οποίος διέμενε παράνομα στη χώρα και σε βάρος του θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής του.

Εξιχνιάστηκε:

από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βόρειας Κυνουρίας, -2- περιπτώσεις κλοπής σε βάρος ημεδαπών, που είχαν γίνει την 12.6.2024 και την 16.6.2024, αντίστοιχα, σε τοπική κοινότητα του δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Για τις υποθέσεις αυτές, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος -2- 19χρονων ημεδαπών, για κλοπή η οποία περιλαμβάνει και άγνωστο συνεργό τους.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, βεβαιώθηκαν συνολικά -200- παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ενώ κατασχέθηκαν:

-2- τσιγαριλίκια κάνναβης, στην Κορινθία,

μικροποσότητα κάνναβης και -3- τσιγαριλίκια κάνναβης, στη Λακωνία,

-3- κυνηγετικά όπλα, στη Μεσσηνία.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους κατά τόπο Εισαγγελείς.

Οι δράσεις αυτές είναι στοχευμένες και αποσκοπούν τόσο στην πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας, όσο και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, ενώ θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον, σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας για την ποιότητα των νερών στην περιοχή Δήμου Οιχαλίας


 Ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, σχετικά με το ζήτημα της ποιότητας του υδρευτικού ύδατος σε τοπικές κοινότητες του Δήμου Οιχαλίας, ανέφερε τα εξής:

η Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Μεσσηνίας, μετά από αίτημα της προέδρου της Κοινότητας Καλλιρρόης που κατατέθηκε την 1/10/2024, διενήργησε δειγματοληπτικό έλεγχο στις 3/10/2024, στις κοινότητες Καλλιρρόης, Πολίχνης, Βασιλικού, Μαγούλας και Μελιγαλά του Δήμου Οιχαλίας. Τα δείγματα που λήφθηκαν στάλθηκαν σε πιστοποιημένο εργαστήριο Αθηνών, με το οποίο έχει συμβατική σχέση η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Τα αποτελέσματα των παραπάνω μικροβιολογικών και χημικών αναλύσεων, ολοκληρώθηκαν στις 10/10/2024 και σύμφωνα με αυτά, τα δείγματα που λήφθηκαν, είναι εντός των ορίων που καθορίζονται με την υπουργική απόφαση για το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης. Σημειώνεται ότι οι θέσεις λήψης των δειγμάτων που εξετάστηκαν είναι ίδιες με τις θέσεις που είχαν ληφθεί δείγματα και από τις υπηρεσίες του Δήμου Οιχαλίας.

30 μεταλλικοί κάδοι για την ανακύκλωση τηγανέλαιων-Τα σημεία που τοποθετούνται στην Καλαμάτα

 


Συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας με την εταιρεία FARGECO HELLAS Α.Ε για την ανακύκλωσης οικιακών ελαίων

Συμφωνητικό συνεργασίας για τη διαχείριση χρησιμοποιημένων οικιακών βρώσιμων λιπών και ελαίων στο πλαίσιο της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων στο Δήμο Καλαμάτας.
Τα απόβλητα βρώσιμα λίπη και έλαια (UCO, UsedCookingOil) με βάση την απόφαση ΕΚ/2014/955 με κωδικό ΕΚΑ (Ευρωπαϊκός Κατάλογος Αποβλήτων) 20 01 25 αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό των αστικών απορριμμάτων. Βάσει του εθνικού και περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων, αλλά και βάσει της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας (άρθρο 47 Ν. 4819/2021) σχετικά με τη διαχείριση των βιοαποβλήτων, είναι υποχρεωτική η χωριστή συλλογή και διαχείριση των βρωσίμων λιπών και ελαίων.

Ο ∆ήµος Καλαμάτας στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών του δραστηριοτήτων δρομολογεί την υλοποίηση προγράμματος ανακύκλωσης οικιακών βρώσιμων λιπών και ελαίων. Η απόρριψη χρησιμοποιημένων οικιακών ελαίων στις αποχετεύσεις, λόγω των φυσικοχημικών τους χαρακτηριστικών, δημιουργεί προβλήματα όπως τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και τη φραγή των αποχετευτικών συστημάτων.
Επίσης δημιουργεί δυσοσμία στους υπονόμους και τα έλαια που καταλήγουν στη θάλασσα προκαλούν επιπλέον ρύπανση. Στόχος του προγράμματος είναι αφενός η ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της μαθητικής κοινότητας του δήμου µας αλλά και η παραγωγή και ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης της κοινωνίας
µας η οποία επιπλέον θα κερδίζει από την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων της.

Η συνεργασία συλλογής και ενεργειακής αξιοποίησης των τηγανελαίων θα αποφέρει ανταποδοτικό όφελος για τον ∆ήµο µας δίχως δικές του δαπάνες. Στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος αυτού η αδειοδοτηµένη εταιρεία ανακύκλωσης που θα συνεργαστεί µε το ∆ήµο, θα πρέπει να εγκαταστήσει ειδικά συστήµατα συλλογής
χρησιμοποιημένων οικιακών βρώσιμων λιπών και ελαίων σε δημοτικούς κεντρικούς χώρους τους οποίους θα υποδείξει η υπηρεσία Καθαριότητας.
Η κάλυψη των εξόδων της συλλογής, µμεταφοράς και µεταποίησης των αποβλήτων φυτικών ελαίων και ζωικών λιπών θα βαρύνει αποκλειστικά την εταιρεία η οποία θα πρέπει να προτείνει και τα πιθανά ανταποδοτικά οφέλη.

Η FARGECO HELLAS Α.Ε. εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο σύστημα συλλογής των βρωσίμων λιπών και ελαίων. Για τη συλλογή των χρησιμοποιημένων οικιακών βρώσιμων λιπών και ελαίων θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο σημείων συλλογής στα οποία οι πολίτες θα απορρίπτουν τα χρησιμοποιημένα βρώσιμα έλαια κάθε τύπου (ελαιόλαδο, πυρηνέλαιο, σπορέλαιο καθώς και οποιοδήποτε άλλου τύπου λάδι ή συμπύκνωμα)

Η πρόταση της εταιρίας αφορά στην:

1) δωρεάν τοποθέτηση τριάντα (30) μεταλλικών κάδων ειδικά σχεδιασμένων για την συλλογή πλαστικών φιαλών με χρησιμοποιημένα οικιακά έλαια. Εφόσον κριθεί σκόπιμο από την υπηρεσία μπορεί το εν λόγω δίκτυο να επεκταθεί.

2) αποκομιδή από την εταιρεία με τα ειδικά οχήματα σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

3) Τακτικός έλεγχος των κάδων για φθορές και δυνατότητα αντικατάστασής τους σε περίπτωση φθοράς. Καθαρισμός των κάδων.

4) οργάνωση εκστρατείας προβολής και ευαισθητοποίησης των δημοτών και έκδοση έντυπου ενημερωτικού υλικού με δικές της δαπάνες.

5) Η εταιρεία θα προσφέρει στον Δήμο συνολικά 1300 ευρώ/έτος που θα επιμερίζονται ως εξής: 450 ευρώ / έτος αντισταθμιστικό ποσό που αφορά χωνάκια πλήρωσης που θα διανεμηθούν στους δημότες και 850 ευρώ/ έτος αντισταθμιστικό ποσό για τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και διανομής ενημερωτικών
φυλλαδίων σχετικά με το πρόγραμμα.

6) διοργάνωση ενημέρωσης – δράσης ανακύκλωσης σε σχολεία και στις λαϊκές αγορές.
Τα χρησιμοποιημένα έλαια που θα συλλέγονται, θα οδηγούνται προς επεξεργασία για την παραγωγή βιοκαυσίμων και οι άδειες πλαστικές φιάλες θα οδηγούνται προς ανακύκλωση.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για αποκλειστική συνεργασία με τη συγκεκριμένη εταιρεία, με διάρκεια 5 χρόνια, ενώ μπορεί αυτή να ανανεωθεί. Επίσης, το δίκτυο κάδων  μπορεί να επεκταθεί σε περισσότερες περιοχές. Όπως επισημαίνεται ” μακροπρόθεσμα, και αν η υπηρεσία το κρίνει σκόπιμο, η εταιρεία δύναται να αναπτύξει επιπλέον κάδους, κατόπιν εγγράφου αιτήματος, σε χώρους που θα υποδείξει ο Δήμος και με αναλογική αύξηση του
ανταποδοτικού ποσού προς το Δήμο”.

Τα σημεία που προτείνονται περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα:

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Άνδρας έκλεψε παιχνιδομηχανή και την πούλησε σε 17χρονο - Συνελήφθηκαν οι 2 μαζί και οι γονείς του αγοραστή


 
Ένας 31χρονος έκλεψε χθες, σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου, μία συσκευή playstation από κατάστημα internet cafe στην Καλαμάτα, την οποία ακολούθως φέρεται να πούλησε σε 17χρονο έναντι 100 ευρώ. Αστυνομικοί συνέλαβαν και τους δύο, καθώς και τους γονείς του 17χρονου για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κλοπής, της παράβασης της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά (βρέθηκαν στον 31χρονο), της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου…

 

Στο σχετικό δελτίο της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου επισημαίνονται τα εξής: “Συνελήφθη, χθες (16.10.2024) το απόγευμα, στην Καλαμάτα, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) Μεσσηνίας, 31χρονος αλλοδαπός, γιατί όπως προέκυψε, λίγο νωρίτερα, αφαίρεσε ηλεκτρονική συσκευή από κατάστημα. Επιπλέον, στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα κοκαΐνης. Για την ίδια υπόθεση συνελήφθη 17χρονος ημεδαπός, για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, γιατί όπως προέκυψε από την προανάκριση

είχε προμηθευτεί από τον 31χρονο την αφαιρεθείσα ηλεκτρική συσκευή, η οποία βρέθηκε στην κατοχή του και αποδόθηκε. Τέλος, για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν -2- ημεδαποί, ηλικίας 47 και 42 ετών, γονείς του 17χρονου για παραμέληση της εποπτείας του. Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας”.

Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς με δράσεις σε κεντρική πλατεία και κεντρική αγορά Καλαμάτας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς


ΤΟ ΕΚΑΒ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

Ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών σε πρακτικές δεξιότητες στην επανεκκίνηση καρδιάς και στη βασική υποστήριξη της ζωής πραγματοποίησε σήμερα το πρωί στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας ο Τομέας Καλαμάτας του ΕΚΑΒ, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας επανεκκίνησης της Καρδιάς που έχει καθιερωθεί στις 16 Οκτωβρίου.



 Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επανακκινησης Καρδιάς, που έχει οριστεί η 16η Οκτωβρίου κάθε έτος, το Περιφερειακό Τμήμα Καλαμάτας του Ε.Ε.Σ σε συνεργασία με την Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, πραγματοποίησαν το πρωί στον χώρο των Βιολογικών, επίδειξη ΚΑΡΠΑ με πρόπλασμα και ενημέρωση τόσο του προσωπικού της Κ.Α.Κ. όσο και των καταστηματαρχών και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται εκεί.

ΜΟΝΑΔΙΚΟ αστρονομικό θέαμα η αρουσια του «Κομήτη του αιώνα» από τον ουρανό της Καλαμάτας

 


Εντυπωσιακό ήταν το πέρασμα του κομήτη C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS το βράδυ της Τρίτης (15/10) και από τον ουρανό της Μεσσηνίας.Οι καλές καιρικές συνθήκες ευνόησαν του κατοίκους της Μεσσηνίας που είδαν, λίγο πριν τις 9 το βράδυ, το πέρασμα του «Κομήτη του αιώνα» σε μία σπανιότατη εμφάνιση πάνω από τη γη.

Αστρονομικός Όμιλος Καλαμάτας (Α.Ο.Κ.)

Πρόκειται για έναν κομήτη μακράς περιόδου που επιστρέφει στο εσωτερικό του ηλιακού συστήματος μία φορά κάθε 80.000 χρόνια, οπότε θα αργήσει πάρα πολύ να ξαναεμφανιστεί…

Αστρονομικός Όμιλος Καλαμάτας (Α.Ο.Κ.)

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία της Βρετανίας, «ήταν ορατός για τελευταία φορά από τη Γη όταν οι Νεάντερταλ περπατούσαν στον πλανήτη».

Αστρονομικός Όμιλος Καλαμάτας (Α.Ο.Κ.)

Οι φωτογραφίες τόσο από τον Αστρονομικό Όμιλο Καλαμάτας, όσο και από αρκετούς κατοίκους της περιοχής είναι εντυπωσιακές και απαθανάτισαν αυτόν τον εξαιρετικά σπάνιο κομήτη, πάνω από τον ουρανό της Καλαμάτας.

Αστρονομικός Όμιλος Καλαμάτας (Α.Ο.Κ.)

Αστρονομικός Όμιλος Καλαμάτας (Α.Ο.Κ.)

Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας: “Παραμένουν χρόνια ζητήματα στην εκπαίδευση, δεν πάει άλλο”


“Πληθαίνουν οι διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών χρόνο με τον χρόνο – Ακόμα υπάρχουν κενά στα σχολεία”
 – Κινητοποίηση στις 20 Νοεμβρίου στην Γενική Απεργία της ΑΔΕΔΥ

Ο Πρόεδρος Αλέξης Χαραλαμπιδόπουλος, ο Γραμματέας Θεόφιλος Παπαδόπουλος και το Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας παραχώρησε σήμερα Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024 συνέντευξη τύπου, για την ανάδειξη των προβλημάτων των εκπαιδευτικών και των σχολείων, καθώς και των επερχόμενων κινητοποιήσεων, που έχουν προγραμματιστεί για τις 20 Νοεμβρίου.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις ελλείψεις εκπαιδευτικών, στο κόστος διαβίωσης αφού ο μισθός είναι μικρός και συγκεκριμένος ενώ λίγα είναι τα διαθέσιμα σπίτια προς ενοικίαση και αυτά σε εξωφρενικά ψηλά ενοίκια.
Διατύπωσαν την αντίθεσή τους στην «ατομική αξιολόγηση» ενώ κλείνοντας κάλεσαν τους συναδέλφους τους, τους γονείς και τα παιδιά να τους στηρίξουν στις διεκδικήσεις τους, ενώ ανακοίνωσαν την συμμετοχή τους στην Γενική Απεργία στις 20 Νοεμβρίου.

50 μαθητές από Ρουμανία, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία και Τουρκία για το περιβάλλον στην Καλαμάτα

 


Οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η αλόγιστη χρήση του νερού κι άλλων φυσικών πόρων και η απόθεση απορριμμάτων που έχουν ως συνέπεια την επιβάρυνση του περιβάλλοντός μας, αλλά και της ίδιας της υγείας μας μέσω της μόλυνσης του αέρα, του νερού και του εδάφους, της μείωσης των αποθεμάτων πόσιμου νερού και της ενίσχυσης των ακραίων εκδηλώσεων της κλιματικής αλλαγής ήταν το θέμα της επίσκεψης περίπου 50 μαθητριών και μαθητών μαζί με τις καθηγήτριες και τους καθηγητές τους από την Ρουμανία, την Ιταλία, την Γαλλία, την Πορτογαλία, την Τουρκία στο Ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας.  Τη δράση εκ μέρους της Ελλάδας συντονίζει το 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας με τις εκπαιδευτικούς Ουρανία Σκλήκα, Μαρία Παραρά και Χριστίνα Γρουσουζάκου.

Τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς υποδέχθηκε και συνομίλησε μαζί τους, ο Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Κλιματικής Ουδετερότητας Βασίλης Παπαευσταθίου, που τους μίλησε για το ιστορικό παρελθόν, για τους σημερινούς περιβαλλοντικούς κινδύνους και κυρίως για το μέλλον της Καλαμάτας.

Ο σκοπός του προγράμματος Mavie είναι οι μαθητές να αντιληφθούν τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες ανθρώπινες κοινότητες και να αναλάβουν πρωτοβουλίες και δράσεις σε προσωπικό-οικογενειακό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο κοινότητας, οι οποίες θα επέτρεπαν στην τοπική τους κοινότητα να επιτύχει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης της UNESCO και ειδικότερα τον Στόχο Αειφόρου Ανάπτυξης 11 «Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες» μέχρι το 2050.

Εκτός από το 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, στο πρόγραμμα Mavie συμμετέχουν τα σχολεία: Lycee Vasile Lovinescu, Falticeni (ΡΟΥΜΑΝΙΑ), Collège technique Ion Creanga, Targu Neamt (ΡΟΥΜΑΝΙΑ), Liceo Bonaventura Rescigno, Roccapiemonte (ΙΤΑΛΙΑ), Lycée des métiers Armand Guillaumin, Orly (ΓΑΛΛΙΑ), Escola Profissional de Desenvolvimento Rural do Rodo, Peso da Régua (ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ) και Lycée d’Ankara, Ankara (ΤΟΥΡΚΙΑ) σε συνεργασία με τη γαλλική ΜΚΟ “Terralbastra“.

H Καλαμάτα, Παρίσι και Ζάγκρεμπ σε κοινή εκδήλωση της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες


 Ο Δήμος Καλαμάτας εκπροσωπήθηκε, κατόπιν πρόσκλησης, στην θεματική συνεδρία που διοργάνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα από κοινού με τη Γενική Διεύθυνση ECHO της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πόλεων και Περιφερειών
2024, η οποία διεξήχθη στις Βρυξέλλες, 7 – 10 Οκτωβρίου 2024.

Η εν λόγω συνεδρία είχε θέμα τις «Δράσεις των πόλεων για έξυπνες επενδύσεις στην ανθεκτικότητα απέναντι σε καταστροφές και στην κλιματική αλλαγή», και πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο «Albert Borschette».

Στη συνεδρία αυτή είχαν προσκληθεί τρείς πόλεις, το Παρίσι, η Καλαμάτα και το Ζάγκρεμπ, με σκοπό να παρουσιάσουν, η κάθε μία τις δικές της πρωτοβουλίες και δράσεις σε σχέση με το θέμα της συνεδρίας, με ακροατήριο από πολλές χώρες της Ευρώπης.

Το Δήμο Καλαμάτας εκπροσώπησε η Γενική Διευθύντρια, Παναγιώτα Κουράκλη, η οποία ανέπτυξε τα εξής θέματα:

  • πως η εμπειρία του Δήμου Καλαμάτας από τους σεισμούς του 1986 και την μεγάλου εύρους ανασυγκρότηση που ακολούθησε, τροφοδότησε το σχεδιασμό του Δήμου για ένα πιο ανθεκτικό μέλλον,
  • για την πιλοτική υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας στον σχεδιασμό της ανάπτυξης και αναβάθμισης του παράκτιου μετώπου της Καλαμάτας και
  • για την αναγκαιότητα της συμμετοχής των πολιτών σε όλους τους σχεδιασμούς για τα θέματα της ανθεκτικότητας και της κλιματικής αλλαγής.

Η κα. Κουράκλη, επίσης, ως εκπρόσωπος του Δήμου συναντήθηκε με ομάδα στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τομέα Ελλάδας και Κύπρου.

IMG 0087

Τη συνεδρία συντόνιζε η κα Hanna Jahns, Διευθύντρια Στρατηγικής και Πολιτικής της Γενικής  Δ/νσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Προστασία και τις Ανθρωπιστικές Επιχειρήσεις  (DG ECHO) και στο πάνελ παρευρέθηκε επίσης ο κ. Christoph Pusch,  Δ/ντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ευρώπη και την περιοχή της Κεντρικής Ασίας σε θέματα αστικής ανθεκτικότητας.

Με 2 επαίνους τιμήθηκε ο Δήμος Μεσσήνης στη διάρκεια του 19ου Ετήσιου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων


 
Με 2 επαίνους τιμήθηκε ο Δήμος Μεσσήνης στη διάρκεια του 19ου Ετήσιου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το οποίο διεξήχθη από 10 έως 13 Οκτωβρίου 2024, στο Δημοτικό Θέατρο του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας. Το συνέδριο που είχε τίτλο «Περιβάλλον, Ανθεκτικότητα και Υγεία με την Αυτοδιοίκηση μπροστά», βράβευσε μεταξύ άλλων και τον Δήμο Μεσσήνης με τον «Έπαινο Κοινωνικής Προσφοράς» για την πρόληψη υγείας μέσα από τη θεσμοθέτηση του ΚΕΠ Υγείας καθώς και τον «Έπαινο» για την Προαγωγή Υγείας ως μέλους των Εθνικών Δικτύων κατά τα έτη 2019-2024, με τη λήψη της 7ης φάσης των Υγιών Πόλεων της Ευρώπης.  Τον Δήμο Μεσσήνης εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ηλίας Γεωργόπουλος, ο οποίος και παρέλαβε τους επαίνους.

Στο ετήσιο συνέδριο, αναδείχθηκε ο ενεργός ρόλος της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στην επίλυση ζητημάτων, που αφορούν τόσο την πρόληψη και προαγωγή της υγείας, όσο και τη συνολική περιβαλλοντική αναβάθμιση. Μέλη του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. παρουσίασαν πολιτικές, μελέτες, έρευνες και βέλτιστες πρακτικές των Δήμων, ενώ τονίστηκε ότι στη διάρκεια αυτής της πενταετίας αναπτύχθηκαν συνεργασίες με τις κεντρικές Κυβερνήσεις, τους Επιστημονικούς Φορείς και τους παρόχους υγείας.

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας:Επιβάλλεται ταχείες διαδικασίες για την επένδυση στο αεροδρόμιο Καλαμάτας

 


Η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας χαιρετίζει και θεωρεί ικανοποιητική την εξέλιξη ενός διαχρονικού αιτήματος του κλάδου για την ενίσχυση της τουριστικής ροής προς την περιοχή, ύστερα από την κατάθεση της μοναδικής προσφοράς του επενδυτικού σχήματος για τον εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση του διεθνούς αεροδρομίου της Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”.

Έχουμε επανειλημμένα τονίσει την αναγκαιότητα αυτή, δεδομένης της βούλησης των τουριστικών αγορών του εξωτερικού να αυξήσουν τις αεροπορικές συνδέσεις στην περιοχή μας. Αρκεί, βέβαια, πέρα από τη βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων, να υπάρξει δυνατότητα επέκτασης και του αεροδιαδρόμου για την υποδοχή και εξυπηρέτηση μεγαλύτερων αεροσκαφών, παράλληλα με την πρόβλεψη για τη δημιουργία χώρου στάθμευσης για όσα αεροσκάφη δεν έχουν άμεση αναχώρηση.

Είναι σαφές ότι το αεροδρόμιο υπολείπεται της φήμης και της ζήτησης που έχει η Μεσσηνία αλλά και η Πελοπόννησος, γενικότερα. Με τις ελλείψεις του έχει προκαλέσει ανάσχεση στην τουριστική ροή από το εξωτερικό που τόσο πολύ έχει ανάγκη η περιοχή για την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι διαδικασίες θα κινηθούν με ταχείς ρυθμούς ώστε, κατά το δυνατόν, να κερδηθεί το χαμένο, μέχρι σήμερα, διάστημα, εξ αιτίας του οποίου καθηλώθηκαν οι επιχειρήσεις του κλάδου της φιλοξενίας αλλά και της εστίασης σε οριακά επίπεδα για τη βιωσιμότητά τους, την ίδια στιγμή που πλήττονται από την ανεξέλεγκτη μάστιγα των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης και τις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση.

Για την Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας

Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Καραλής

64χρονος έκλεβε…καθημερινά αγροκτήματα και θερμοκήπια στην Καλαμάτα-Ανήλικος έκλεψε μηχανή και κατείχε φαλτσέτα


 Συνελήφθη, χθες (14.10.2024) το απόγευμα, στην Καλαμάτα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, 64χρονος αλλοδαπός, γιατί λίγη ώρα νωρίτερα αφαίρεσε από αγρόκτημα, αγροτικά προϊόντα.

Επιπλέον, όπως προέκυψε από την προανάκριση, την 4.10.2024 και 24.8.2024 ο 64χρονος είχε διαπράξει ακόμη -2- περιπτώσεις κλοπών σε θερμοκήπιο.

Συνελήφθη,  σε τοπική κοινότητα του δήμου Καλαμάτας, από αστυνομικούς της Β΄ Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) Μεσσηνίας, ανήλικος ημεδαπός, γιατί όπως προέκυψε, λίγο νωρίτερα, αφαίρεσε δίκυκλη μοτοσικλέτα ημεδαπού, η οποία κατασχέθηκε και αποδόθηκε.

Επιπλέον, στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε -1- φαλτσέτα, με μήκος λάμας -7- εκατοστά. Τέλος, για την ίδια υπόθεση συνελήφθη 59χρονη ημεδαπή, για παραμέληση της εποπτείας του, ενώ ο ανήλικος στερούνταν δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.

Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας.

Επιτυχημένη μία ακόμα αγορά τοπικών προϊόντων Ταϋγέτου στο Λαδά γεμάτο κόσμο


 
Εκατοντάδες φίλοι του Ταϋγέτου επισκέφθηκαν την Κοινότητα Λαδά, το πρωί της Κυριακής 13 Οκτωβρίου 2024, ψώνισαν τοπικά προϊόντα του χωριού και της περιοχής και διασκέδασαν, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Καλαμάτας, την Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο απανταχού Λαδαίων.

Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν ρίγανη, κάστανα, πατάτες, χειροποίητα ζυμαρικά, μέλι, ψωμί ζυμωτό κ.ά.

462698670 1185830825852104 1578299358827459728 n

Σημειώνεται ότι στην πλατεία του Λαδά στήθηκε παραδοσιακό γλέντι από την Τοπική Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Απανταχού Λαδαίων, με ζωντανή μουσική.

463031393 1185830519185468 3240978397697503107 n

 

«Φαντάσου το Πάρκο»: Συμμετοχικός Σχεδιασμός για το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων της Καλαμάτας


 Ο Δήμος Καλαμάτας, αναγνωρίζοντας τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση δημόσιων χώ
ρων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, εγκαινιάζει μια σειρά δράσεων συμμετοχικού σχεδιασμού για το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων στην Καλαμάτα. Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος του σχεδίου δράσης MISSION, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Καλαμάτας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των «100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030».

Η αρχή γίνεται το Σαββατοκύριακο 19 – 20 Οκτωβρίου, με μια σειρά από δράσεις συμμετοχικού σχεδιασμού και παιχνιδιού στον χώρο του πατινάζ, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων σε συνεργασία με τους Αρχιτέκτονες Ανδρονική Παππά και Άγγελο Χρόνη.

  • Περίπατος με την κοινότητα στο πάρκο: 11π.μ.-3μ.μ. και 5μ.μ.-8μ.μ. το Σάββατο, 10π.μ.-11.30π.μ. την Κυριακή
  • Συμμετοχική χαρτογράφηση: 11π.μ.-3μ.μ. και 5μ.μ.-8μ.μ. το Σάββατο, 10π.μ.-11.30π.μ. την Κυριακή
  • Χάρτης και βίντεο αναμνήσεων: 11π.μ.-3μ.μ. και 5μ.μ.-8μ.μ. το Σάββατο, 10π.μ.-11.30π.μ. την Κυριακή
  • Σχεδιασμός και έκθεση δημιουργικών ιδεών παιδιών: 11π.μ.-3μ.μ. και 5μ.μ.-8μ.μ. το Σάββατο, 10π.μ.-11.30π.μ. την Κυριακή

Ειδικά για την Κυριακή, πέρα από τις δράσεις συμμετοχικού σχεδιασμού, από τις 11π.μ. έως τις 2μ.μ. θα πραγματοποιηθούν παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, όπως παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, μουσικές καρέκλες και άλλα!

Στόχος αυτών των δράσεων είναι η συνδιαμόρφωση χώρων που θα είναι οικολογικά βιώσιμοι, συμπεριληπτικοί και θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης. Η ενεργή συμμετοχή των πολιτών όχι μόνο ενισχύει την αίσθηση του ανήκειν, αλλά και προάγει τη συλλογική και ατομική ευθύνη για τη φροντίδα του χώρου. Ένα πάρκο που σχεδιάζεται από και για την κοινότητα μπορεί να αποτελέσει έναν ζωντανό χώρο αναψυχής, κοινωνικοποίησης και ευεξίας, που θα ωφελήσει τόσο την πόλη όσο και τους πολίτες της.

fantasou to parko poster 1 Large

ΚΑΛΕΣΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ

Στο πλαίσιο των δράσεων συμμετοχικού σχεδιασμού, απευθύνεται ένα ανοιχτό κάλεσμα για τη δημιουργία της εθελοντικής ομάδας συμμετοχικού σχεδιασμού. Το κάλεσμα αφορά σε άτομα και ομάδες που επιθυμούν να στηρίξουν τις σχετικές συμμετοχικές δράσεις του Οκτώβρη 2024 και να συμμετάσχουν στις επόμενες δράσεις μέχρι τον Απρίλιο 2025.

Η εθελοντική ομάδα θα συμβάλει στον συντονισμό των συμμετοχικών δράσεων που θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο και θα έχει την ευκαιρία να προτείνει και να υλοποιήσει επιπλέον δράσεις με πολίτες και επισκέπτες του πάρκου καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας συμμετοχικού σχεδιασμού για το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων της πόλης.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να λάβουν ενεργά μέρος σε αυτή την προσπάθεια και την ομάδα, μπορούν να επικοινωνήσουν με την ομάδα συντονισμού του Mission Καλαμάτα 2030 στο mission@kalamata.gr ή με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Βασίλη Παπαευσταθίου στο τηλέφωνο 6944 776332.