Pages

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2025

Ελαιόλαδο: Αναταραχή στις αγορές Ελλάδας και Τουρκίας – Εμπορικά παιχνίδια και οικονομικές πιέσεις στους Έλληνες παραγωγούς

 


Στην Ελλάδα, οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν τεχνητές πιέσεις που ρίχνουν τις τιμές, ενώ στην Τουρκία, το ρεκόρ παραγωγής αναμένεται να εντείνει τον ανταγωνισμό

Η παγκόσμια αγορά ελαιολάδου συνεχίζει να βιώνει σοβαρές διακυμάνσεις, με την Ελλάδα και την Τουρκία να βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Στην Ελλάδα, οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν τεχνητές πιέσεις που ρίχνουν τις τιμές, ενώ στην Τουρκία, το ρεκόρ παραγωγής αναμένεται να εντείνει τον ανταγωνισμό.

Εμπορικά παιχνίδια και οικονομικές πιέσεις στους Έλληνες παραγωγούς

Ο πρόεδρος των Μικρών Συνεταιρισμών της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδος, Μύρων Χιλετζάκης, αναφέρθηκε σε «εμπορικά παιχνίδια εις βάρος των παραγωγών», καθώς η τιμή του ελαιολάδου έπεσε από τα 7,50 ευρώ στα 6 ευρώ πριν ακόμα ξεκινήσει η ελαιοσυλλογή. Παρότι η τιμή παρουσιάζει ανοδική τάση, φτάνοντας και πάλι τα 6 ευρώ, οι πιέσεις συνεχίζονται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πώληση ελαιολάδου στη Λακωνία με μόλις 4,30 ευρώ και 4,60 ευρώ στη Μεσσηνία.

Ο κ. Χιλετζάκης κάλεσε τους παραγωγούς να διατηρήσουν το λάδι τους, περιμένοντας καλύτερες συνθήκες μετά τις γιορτές. Παράλληλα, επισήμανε ότι η φετινή παραγωγή στην Κρήτη αναμένεται μειωμένη, φτάνοντας τους 80.000 τόνους, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της ξηρασίας.

Ρεκόρ παραγωγής στην Τουρκία και οι διεθνείς προκλήσεις

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία εκτιμά ότι θα καταγράψει 475.000 τόνους ελαιολάδου και 750.000 τόνους ελιών, στοχεύοντας σε εξαγωγές 1 δισ. δολαρίων για την περίοδο 2024/25, σύμφωνα με το agrocapital.gr. Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις, οι Τούρκοι παραγωγοί αντιμετωπίζουν συνέπειες από προηγούμενους περιορισμούς στις εξαγωγές, καθώς και ερωτήματα για τη δυνατότητα διάθεσης της υπερπαραγωγής τους στις διεθνείς αγορές.

Η Μεσογειακή σύγκρουση και το μέλλον του ελαιολάδου

Η αντιπαλότητα Ελλάδας και Τουρκίας στην παραγωγή και εξαγωγή ελαιολάδου αναδεικνύει τη σημασία των στρατηγικών κινήσεων σε μια ασταθή αγορά. Στην Ελλάδα, οι παραγωγοί ελπίζουν σε σταθεροποίηση και ανάκαμψη των τιμών, ενώ στην Τουρκία οι εξαγωγικές φιλοδοξίες παραμένουν υψηλές.

Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για την αγορά, καθώς η ποιότητα, η ποσότητα και η εμπορική στρατηγική κάθε χώρας θα καθορίσουν την πορεία του πολύτιμου αυτού προϊόντος στις διεθνείς αγορές.

Την ίδια ώρα στο μισό, σε σχέση με πέρυσι, πέφτουν οι τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο, αλλά η μείωση στο σούπερ μάρκετ αργεί στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου