Την παρέμβαση των υπουργών Εσωτερικών και Τουρισμού ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων , προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνεχείς επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στα ξενοδοχεία από τους δήμους και ζητά από την κυβέρνηση να εφαρμόσει την υφιστάμενη νομοθεσία και να διασφαλίσει ότι οι Δήμοι θα λειτουργούν εντός των νόμιμων πλαισίων.
Σύμφωνα με την ΠΟΞ, πολλά ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν οικονομικές πιέσεις λόγω πρόσθετων χρεώσεων από τους δήμους, οι οποίες επιβαρύνουν περαιτέρω τον κλάδο. Αυτές οι επιβαρύνσεις περιλαμβάνουν τέλη καθαριότητας, δημοτικά τέλη και άλλες χρεώσεις που, σε πολλές περιπτώσεις, ξεπερνούν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.
Η ΠΟΞ υπογραμμίζει ότι τέτοιες πρακτικές πλήττουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η οικονομική αβεβαιότητα και οι αυξανόμενες δαπάνες για ενέργεια και πρώτες ύλες επηρεάζουν ήδη την κερδοφορία των επιχειρήσεων.
Η ΠΟΞ ζητά από τον Υφυπουργό Εσωτερικών να διασφαλίσει ότι οι δήμοι θα εφαρμόζουν τους νόμους και θα σταματήσουν να επιβαρύνουν υπέρμετρα τα ξενοδοχεία, διασφαλίζοντας την τήρηση των κανονισμών και την προστασία των ξενοδόχων από άδικες χρεώσεις.
Η παρέμβαση της κυβέρνησης κρίνεται απαραίτητη, όχι μόνο για να προστατευθεί ο τουριστικός κλάδος, αλλά και για να διασφαλιστεί η ισονομία και η διαφάνεια στη λειτουργία των δημοτικών αρχών.
Η επιστολή
Προς
κο. Θεόδωρο Λιβάνιο, Υπουργό Εσωτερικών.
Κοινοποίηση
κα, Όλγα Κεφαλογιάννη, Υπουργό Τουρισμού.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Οι συνολικοί καθαροί φόροι που εισπράττονται από τη λειτουργία του ξενοδοχειακού κλάδου είναι διαχρονικά σημαντικά υψηλότεροι από τους φόρους που εισπράττονται, κατά μέσο όρο, από τους υπόλοιπους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα επιβαρύνουν σε δυσανάλογα μεγάλο βαθμό το ίδιο το ξενοδοχειακό προϊόν, δημιουργώντας, έτσι, μια κατάσταση υπερφορολόγησης του κλάδου (πηγή: ΙΤΕΠ). Αυτό αποτυπώνεται και στα καθαρά αποτελέσματα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που ήταν κατά 16,3% μειωμένα από το έτος 2022, παρά τη σημαντική αύξηση των εσόδων (πηγή: ICAP CRIF).
Η χώρα μας είναι τελευταία στην Ευρώπη, μετά την Λετονία και την Ουγγαρία, σε ποσοστό έμμεσων φόρων επί του ΑΕΠ (πηγή ΟΟΣΑ). Σε ένα τέτοιο περιβάλλον διαπιστώνουμε πως, παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες μας, η τάση που επικρατεί είναι οι ανωτέρω επιβαρύνσεις αντί να εξορθολογίζονται σε εθνικό επίπεδο, να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, φωτογραφικά, στον κλάδο μας.
Μετά τη σημαντική επιβάρυνση που υπέστη η ανταγωνιστικότητα του ξενοδοχειακού προϊόντος λόγω της εκ νέου αύξησης του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, οι επιχειρήσεις μας καλούνται πλέον να διαχειριστούν σημαντικές αυξήσεις και στα δημοτικά τέλη.
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα πολλοί Δήμοι προβαίνουν σε τεράστιες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για το έτος 2025, αυξήσεις οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν (βάσει σχετικών αναφορών από μέλη μας) ακόμα και το 300%, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις Δήμων που δεν δέχονται να εφαρμόσουν τις ρητές διατάξεις που ισχύουν εδώ και πολλά χρόνια σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των τελών καθαριότητας για τα δωμάτια των ξενοδοχείων και τις εποχικής λειτουργίας επιχειρήσεις. Σημειώνουμε πως οι διατάξεις του άρθρου 37 του ν.4819/2021 περί εφαρμογής συστήματος «πληρώνω όσο πετάω» παραμένουν ανεφάρμοστες.
Την ίδια περίοδο όλο και περισσότεροι Δήμοι κάνουν χρήση της δυνατότητας που τους δόθηκε με το άρθρο 30 του ν.5143/2024 να προβούν και σε αύξηση του τέλους διαμονής
παρεπιδημούντων σε 0,75%, χωρίς μάλιστα να αιτιολογούν την απόφασή τους αυτή – να προσδιορίζουν ποιες πρόσθετες δαπάνες πρόκειται να καλύψουν.
Τέλος, πριν λίγες ημέρες πληροφορηθήκαμε πως υπάρχουν παραδείγματα Δήμων που προέβησαν στην επιβολή νέων «ειδικών» δημοτικών τελών, προκειμένου να ενισχύσουν τις υποδομές τους.
Τα μέλη μας δεν μπορούν να κατανοήσουν για ποιο λόγο καλούνται να καταβάλουν όλα τα ανωτέρω ποσά και ποιες ανάγκες αυτά πράγματι καλύπτουν.
Για παράδειγμα, στο άρθρο 24 του νόμου 5162/2024 με το οποίο νομοθετήθηκε η αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας στη κλιματική κρίση προβλέπεται πως «Στο πρόγραμμα φυσικών καταστροφών του εθνικού σκέλους του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων εγγράφονται ετησίως πιστώσεις τουλάχιστον ισόποσες των εσόδων που κατά το εκάστοτε τρέχον έτος εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν από την επιβολή του τέλους του παρόντος, προκειμένου να καλυφθούν δαπάνες πρόληψης και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών, έργα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, έργα υποδομών και δαπάνες βελτίωσης των υποδομών για τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας.».
Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε σε ποιες δράσεις διοχετεύθηκαν τα έσοδα από το ανωτέρω τέλος κατά το έτος 2024, ούτε ποιες ανάγκες δημιουργίας – βελτίωσης υποδομών θα καλύψουν τα χρήματα που θα εισπραχθούν κατά το έτος 2025.
Αυτό που πληροφορηθήκαμε είναι πως ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, με απόφασή του που ήδη αναρτήθηκε στη διαύγεια, επικαλούμενος (και) την ανάγκη αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων και των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, θέσπισε το «Ειδικό Ανταποδοτικό Τέλος Τοπικής Βιώσιμης Ανάπτυξης» για το οποίο τα ξενοδοχεία (ανεξαρτήτως κατηγορίας) καλούνται να καταβάλλουν 12,6 ευρώ/τ.μ..
Ενόψει των ανωτέρω παρακαλούμε για τις ενέργειές σας ώστε:
– Να διασφαλιστεί η εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας σε σχέση με τον τρόπο
υπολογισμού των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού για τα δωμάτια των ξενοδοχείων και τις εποχικής λειτουργίας επιχειρήσεις.
- Οι Δήμοι που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 37 του ν.4819/2021 να εφαρμόσουν το σύστημα «πληρώνω όσο πετάω» (όπως άλλωστε έχουν υποχρέωση βάσει της νομοθεσίας).
– Να υπάρχει πλήρης και αναλυτική καταγραφή, καθώς και δημοσιοποίηση, των
έργων/δράσεων στις οποίες τα δημοτικά τέλη που εισπράττονται διοχετεύονται.
– Να προσδιορισθούν περιοριστικά οι περιπτώσεις στις οποίες οι Δήμοι έχουν το δικαίωμα βάσει της παραγράφου 14 του άρθρου 25 του ν. 1828/1989 να προβούν στην επιβολή νέων τελών ή εισφορών, ώστε αυτή να αξιοποιείται πράγματι στις περιπτώσεις που οι συγκεκριμένες ανάγκες (έργα – υπηρεσίες) δεν καλύπτονται από τα ήδη θεσμοθετηθέντα τέλη ή/και δεν μπορούν να καλυφθούν από άλλες πηγές χρηματοδότησης. Επίσης να προβλεφθούν συγκεκριμένα όρια ως προς το ύψος των τελών αυτών.
Η ΠΟΞ έχει ζητήσει, κατ ́επανάληψη, την κατάργηση του τέλους ανθεκτικότητας στη κλιματική κρίση. Ωστόσο για το έτος 2025, έχει ήδη περιληφθεί στον κρατικό
προϋπολογισμό η είσπραξη από το συγκεκριμένο τέλος ποσού 582,000,000 ευρώ. Από τη στιγμή, λοιπόν, που και στη σχετική διάταξη ρητά προβλέπεται η κάλυψη από το ποσό αυτό έργων υποδομών, θα πρέπει μέρος του ποσού αυτού, μέσω ειδικού λογαριασμού, να δίδεται στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού για την εκτέλεση των αντίστοιχων έργων και όχι να καλούνται οι επιχειρήσεις μας να καταβάλουν και νέα τέλη για αυτά.
Διαρκώς επισημαίνουμε την ανάγκη προστασίας της εικόνας των περιοχών και δημιουργίας σύγχρονων και ανθεκτικών υποδομών, καθώς ένας προορισμός δεν μπορεί να είναι ελκυστικός για τους επισκέπτες του αν δεν είναι φιλικός για τους μόνιμους κατοίκους του.
Και ασφαλώς αντιλαμβανόμαστε πως κάθε κλάδος της οικονομίας θα πρέπει να συμβάλλει προς το σκοπό αυτό, κατά το μέρος όμως που του αναλογεί.
Πρέπει να εφαρμόζεται ομοιόμορφα η ισχύουσα νομοθεσία και να υπάρχει πλήρης διαφάνεια σχετικά με τις δράσεις/έργα στις οποίες τα εισπραττόμενα τέλη διοχετεύονται.
Επίσης, πρέπει κάποια στιγμή να μπει ένα τέλος σε αυτό τον ανεξέλεγκτο χορό επιβαρύνσεων. Και να σταματήσει αυτή η συνεχής προσπάθεια εύρεσης έντεχνων τρόπων επιβολής τελών στον κλάδο μας.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.
Με εκτίμηση
Γιάννης Χατζής Πρόεδρος Δ.Σ.
Άγγελος Καλλίας Γενικός Γραμματέας
πηγη airetos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου