Σε ένα σύγχρονο πρόγραμμα φυτοπροστασίας, το οποίο «θωρακίζει» την παραγωγή από το γλοιοσπόριο, μία από τις σοβαρότερες μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν τις ελιές, συμμετέχουν τα μέλη του Αγροτικού Ελαιοπαραγωγικού Συνεταιρισμού «Νηλέας» στη Μεσσηνία. Κύριος σκοπός του πιλοτικού έργου της Επιχειρησιακής Ομάδας MUCH-BETTER OIL, η οποία αποτελείται από τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, τον Α.Σ. ΕΛΑΙΩΝΑΣ και τον Α.Σ. ΝΗΛΕΑΣ, το Εργαστήριο Φαρμακολογίας Γ.Π.Α. και το ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, και υλοποιείται στο πλαίσιο εφαρμογής του Μέτρου 16 «Συνεργασία», είναι η ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της παραγωγής ελαιολάδου στην ΠΕ Μεσσηνίας, μέσω της ανάπτυξης του εν λόγω εξατομικευμένου προγράμματος προστασίας της ελιάς.
Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα της εφαρμογής του καινοτόμου έργου MUCH – BETTER OIL είναι πολύ ενθαρρυντικά, ενώ την επόμενη χρονιά αναμένεται να υπάρξουν ακόμη περισσότερα δεδομένα. Και αυτό, διότι η παρατεταμένη ξηρασία, που έπληξε την περιοχή το 2024, δεν επέτρεψε την ανάπτυξη του μύκητα σε πολλούς ελαιώνες, ώστε να υπάρχουν παντού αντιπροσωπευτικά δείγματα. Παράλληλα, εξαιτίας της ανομβρίας, η φετινή παραγωγή μειώθηκε περισσότερο από 50% σε σχέση με την αναμενόμενη, ενώ οι τιμές έχουν πέσει στα 4 ευρώ το κιλό.
Ευαισθησία σε συγκεκριμένες δραστικές ουσίες
Το επιχειρησιακό σχέδιο βασίζεται σε πειράματα που έχουν πραγματοποιηθεί από την ομάδα του Εργαστηρίου Γεωργικής Φαρμακολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ), σε συνεργασία με τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας και στην εμπειρία των συνεργαζόμενων ερευνητών στην καινοτόμο μεθοδολογία της μεταβολομικής.
Η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα του ΓΠΑ είναι η πρώτη στην Ελλάδα που ανέφερε την ύπαρξη μορφοτύπων του παθογόνου με διαφορετική παθογένεια και ευαισθησία σε συγκεκριμένες δραστικές ουσίες. Η μελέτη της ευαισθησίας στα μυκητοκτόνα αποτελεί κομβική πληροφορία για την κατάρτιση εξατομικευμένης φυτοπροστασίας για κάθε ελαιώνα, έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται μόνο τα σκευάσματα που έχουν αποτέλεσμα στον συγκεκριμένο μορφότυπο.
Στο πλαίσιο αυτό, «σε πρώτη φάση σε συνεργασία με το ΓΠΑ, πήραμε κάποια δείγματα από διάσπαρτους ελαιώνες εδώ στην περιοχή για να δούμε ποιους τύπους γλοιοσπόριου συναντάμε», τονίζει στην «ΥΧ» ο γεωπόνος του Συνεταιρισμού «Νηλέας», Γιώργος Δημητρούλας.
Στη συνέχεια, τα δείγματα εξετάστηκαν από το εργαστήριο Γεωργικής Φαρμακολογίας του ΓΠΑ, ώστε «να εντοπιστεί ποιοι τύποι γλοιοσπόριου υπάρχουν στην περιοχή», περιγράφει ο ίδιος. «Μετά, σε συνεργασία πάντα με το ΓΠΑ, καταλήξαμε σε κάποια συγκεκριμένα σκευάσματα, τα οποία εφάρμοσαν οι παραγωγοί του Συνεταιρισμού που συμμετείχαν στο πρόγραμμα», καταλήγει.
Σύμφωνα με το ΓΠΑ, «η γονοτυπική σύσταση των πληθυσμών του παθογόνου καθορίζει την ανθεκτικότητά του στα εφαρμοζόμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και την αποτελεσματικότητά τους». Ο εντοπισμός του συγκεκριμένου τύπου γλοιοσπόριου σχετίζεται με τη χρήση συγκεκριμένου σκευάσματος, ώστε να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με την όσο το δυνατόν πιο περιορισμένη χρήση. «Έχει να κάνει με την ολοκληρωμένη φυτοπροστασία, όσο μπορούμε να μειώσουμε τις επεμβάσεις», εξηγεί ο κ. Δημήτρουλας.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα
Όπως προαναφέρθηκε, τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή των συγκεκριμένων σκευασμάτων από τους παραγωγούς του Συνεταιρισμού «Νηλέας» είναι πολύ ενθαρρυντικά, ωστόσο, οι συνθήκες του προηγούμενου χρονικού διαστήματος ήταν ιδιαίτερες και δεν επέτρεψαν να γίνει ευρεία εφαρμογή, ώστε να εξαχθούν περισσότερα συμπεράσματα. «Φέτος η χρονιά ήταν λίγο περίεργη. Λόγω της ξηρασίας δεν αναπτύχθηκε γλοισπόριο, παρά μόνο σε πολύ λίγα κτήματα», εξηγεί ο γεωπόνος του Συνεταιρισμού.
«Το γλοισπόριο είναι μύκητας, οπότε χρειάζεται υγρασία για να αναπτυχθεί. Χτυπάει τον καρπό και προκαλεί την ανθράκωση της ελιάς· δηλαδή οι ελιές σαπίζουν και πέφτουν. Με την ξηρασία δεν ήταν ευνοϊκές οι συνθήκες για την ανάπτυξή του».
Εξαιτίας της ξηρασίας, οι φετινές ποσότητες του ελαιοκάρπου και κατά συνέπεια του παραγόμενου ελαιολάδου επηρεάστηκαν σημαντικά. «Φέτος, οι ποσότητες ήταν πολύ μειωμένες· πάνω από 50% μείωση της παραγωγής. Υπάρχει και μεγάλη πτώση σε σχέση με πέρυσι, που όμως η άνοδος των τιμών στο ελαιόλαδο ήταν ιστορική. Τώρα, είμαστε στα 4 ευρώ το κιλό», καταλήγει ο γεωπόνος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου