«Καλαμάτα Μετά» για ΟΧΕ Ταϋγέτου: Υστερεί των μεγάλων αναγκών της περιοχής – Κανένα από τα έργα δεν έχει μελετητική ωριμότητα - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

«Καλαμάτα Μετά» για ΟΧΕ Ταϋγέτου: Υστερεί των μεγάλων αναγκών της περιοχής – Κανένα από τα έργα δεν έχει μελετητική ωριμότητα

«Καλαμάτα Μετά» για ΟΧΕ Ταϋγέτου: Υστερεί των μεγάλων αναγκών της περιοχής – Κανένα από τα έργα δεν έχει μελετητική ωριμότητα

Share This

 


Κριτική στη δημοτική αρχή για την ΟΧΕ Ταϋγέτου ασκεί, με ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη, ο συνδυασμός «Καλαμάτα_Μετά».

Αναλυτικά στην ανακοίνωση σημειώνεται:

«Για άλλη μια φορά η δημοτική αρχή διέψευσε τις προσδοκίες που η ίδια είχε καλλιεργήσει όσον αφορά τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του προγράμματος της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Ταϋγέτου.

Η στρατηγική της ΟΧΕ Ταϋγέτου, που παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη, υπολείπεται, δυστυχώς, των μεγάλων αναγκών που έχει αυτή η περιοχή προκειμένου οι οικισμοί της αναζωογονηθούν αντί να εγκαταλειφθούν πλήρως.

Ο επικεφαλής της δημοτική μας παράταξης “Καλαμάτα_Μετά” Βασίλης Τζαμουράνης και οι δημοτικοί μας σύμβουλοι, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη στρατηγική της ΟΧΕ Ταϋγέτου, επισήμαναν μεταξύ άλλων τα εξής:

Πρώτον, η δημοτική αρχή Καλαμάτας, όπως και η δημοτική αρχή Σπάρτης, καθώς η ΟΧΕ Ταϋγέτου αφορά την ορεινή περιοχή των δύο Δήμων, δεν κατάφεραν να πείσουν την περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου να μην περικόψει τον προϋπολογισμό της ΟΧΕ στα 11,5 εκατ. ευρώ, από τα περίπου 25 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη περιφερειακή αρχή.

Δεύτερον, η δημοτική αρχή έχει αφήσει εντελώς έξω από τη στρατηγική της ΟΧΕ τα έργα που έχει αμεσότερη ανάγκη η περιοχή. Και αυτά, όπως εξηγήσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι:

-Η οδοποιία για την ασφαλή πρόσβαση και για την επικοινωνία των οικισμών.

-Η διαχείριση των ομβρίων υδάτων, τα οποία όπως ρέουν ανεξέλεγκτα προκαλούν διαβρώσεις και κατολισθήσεις.

-Η διαφύλαξη, ανάδειξη και διαχείριση του δάσους ως πηγής ζωής αλλά και οικονομικής δραστηριότητας.

-Η θέσπιση κινήτρων, όπως η επιδότηση της επισκευής και ανακαίνισης κατοικιών, προκειμένου να επιστρέψουν στον τόπο τους, δίνοντάς του ζωή, καταγόμενοι από τα χωριά της περιοχής.

Τρίτον, η στρατηγική για την ΟΧΕ Ταϋγέτου δεν περιλαμβάνει την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, την επιδότηση ιδιωτικών επενδύσεων.

Αρχικά η δημοτική αρχή μας είπε ότι τα προγράμματα της ΟΧΕ δεν επιδοτούν ιδιωτικές επενδύσεις αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι και η ίδια ζήτησε να μπουν στο πρόγραμμα και ιδιωτικές επενδύσεις αλλά το απέρριψε η περιφερειακή αρχή.

Γιατί η δημοτική αρχή Καλαμάτας, αλλά και Σπάρτης, δεν μπόρεσαν να πείσουν την Περιφέρεια ότι χωρίς την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας δεν γίνεται να αναταχθεί η κατάσταση στον Ταΰγετο;

Τέταρτον, οι προτάσεις της δημοτικής αρχής έχουν να κάνουν κυρίως με προμήθειες για την πολιτική προστασία, με τη δημιουργία 4 μουσείων, με μία μικρή ανάπλαση σε κάθε χωριό και με άλλες μικρότερες παρεμβάσεις όπως σε μονοπάτια και ποδηλατικές διαδρομές.

Αυτές οι προτάσεις κατά την άποψή μας αναφέρονται σε έργα ασύνδετα μεταξύ τους και δεν δημιουργούν ιδιαίτερες προοπτικές για την ανάταξη του Ταϋγέτου και των χωριών.

Πέμπτον, κανένα από τα έργα της στρατηγικής της ΟΧΕ Ταϋγέτου δεν έχει μελετητική ωριμότητα. Κάποια είναι σε στάδιο προμελέτης, πολλά είναι σε ακόμη προγενέστερο στάδιο.

Είναι αδικαιολόγητη η δημοτική αρχή γιατί οι συζητήσεις για την ΟΧΕ Ταϋγέτου έχουν ξεκινήσει από το 2018, η ίδια η δημοτική αρχή μας έλεγε ότι ήταν πανέτοιμη από το 2021, παρόλα αυτά όμως δεν έχει ετοιμάσει ούτε μία μελέτη ακόμη!

Η στρατηγική της δημοτικής αρχής για την ΟΧΕ Ταϋγέτου δεν είναι αυτό που εμείς θεωρούμε ότι χρειάζεται η περιοχή.

Παρόλα αυτά θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε για να γίνουν έστω αυτά τα λίγα που σχεδιάζει η δημοτική αρχή, γιατί αυτό το πρόγραμμα ίσως αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για τον Ταΰγετό μας».

Το Πρόγραμμα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» 2021-2027 με δικαιούχους τους Δήμους Καλαμάτας και Σπάρτης θα χρηματοδοτήσει την ΟΧΕ συνολικά με 11.670.000 €, , για την εν γένει αξιοποίηση και ανάδειξη των οικισμών και του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη και αναζωογόνηση της περιοχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages