Η άνοδος στις τιμές της ζάχαρης, των γαλακτοκομικών και των φυτικών ελαίων, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του σημείου αναφοράς για τις παγκόσμιες τιμές των βασικών τροφίμων τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO , ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές μιας σειράς προϊόντων διατροφής παγκοσμίως, ήταν κατά μέσο όρο 127,1 μονάδες τον Φεβρουάριο, αυξημένος κατά 1,6% από τον προηγούμενο μήνα και 8,2% υψηλότερος από το επίπεδό του τον Φεβρουάριο του 2024.
Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων FAO αυξήθηκε κατά 4,0% από τον Ιανουάριο, φθάνοντας κατά μέσο όρο στις 148,7 μονάδες
Η άνοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον δείκτη τιμών της ζάχαρης του FAO , ο οποίος αυξήθηκε κατά 6,6% από τον Ιανουάριο μετά από τρεις διαδοχικούς μήνες πτώσης, φτάνοντας τις 118,5 μονάδες τον Φεβρουάριο. Η αύξηση τροφοδοτήθηκε από ανησυχίες σχετικά με πιθανώς στενότερες παγκόσμιες προμήθειες για τη σεζόν 2024/25, ιδιαίτερα λόγω της μείωσης των προοπτικών παραγωγής στην Ινδία και των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επηρεάζουν τις καλλιέργειες στη Βραζιλία.
Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων FAO αυξήθηκε κατά 4,0% από τον Ιανουάριο, φθάνοντας κατά μέσο όρο στις 148,7 μονάδες. Η άνοδος ήταν αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών σε όλα τα κύρια γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του τυριού και του πλήρους γάλακτος σε σκόνη, καθώς η ισχυρή ζήτηση εισαγωγών υπερέβη την παραγωγή σε βασικές εξαγωγικές περιοχές.
Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 156,0 μονάδες τον Φεβρουάριο, αυξημένος κατά 2,0 τοις εκατό από τον Ιανουάριο και έως και 29,1 τοις εκατό υψηλότερος από πέρυσι. Η αύξηση ήταν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών για το φοινικέλαιο, τη σόγια και το ηλιέλαιο, λόγω των εποχιακών περιορισμών προσφοράς στη Νοτιοανατολική Ασία και της ισχυρής ζήτησης από τον τομέα του βιοντίζελ.
Ο δείκτης τιμών σιτηρών του FAO ενισχύθηκε κατά 0,7% τον Φεβρουάριο, κατά μέσο όρο 112,6 μονάδες. Οι τιμές του σιταριού αυξήθηκαν λόγω των αυστηρότερων προμηθειών στη Ρωσική Ομοσπονδία και των ανησυχιών για τις συνθήκες καλλιέργειας στην Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, αν και ο συνολικός δείκτης παρέμεινε ελαφρώς κάτω από το επίπεδο του Φεβρουαρίου 2024. Οι παγκόσμιες τιμές του αραβοσίτου συνέχισαν να αυξάνονται, υποστηριζόμενες από τη μείωση των προμηθειών στη Βραζιλία και την ισχυρή ζήτηση για εξαγωγές των ΗΠΑ. Αντίθετα, οι παγκόσμιες τιμές του ρυζιού μειώθηκαν κατά 6,8% τον Φεβρουάριο λόγω των άφθονων εξαγώγιμων προμηθειών και της χαμηλής ζήτησης για εισαγωγές.
Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO παρέμεινε σταθερός τον Φεβρουάριο, κατά μέσο όρο στις 118,0 μονάδες, οριακά μειωμένος κατά 0,1% από τον Ιανουάριο. Ενώ οι διεθνείς τιμές του κρέατος πουλερικών και χοίρου μειώθηκαν λόγω των άφθονων προμηθειών, οι τιμές του αιγοπρόβειου κρέατος παρέμειναν σταθερές, υποστηριζόμενες από την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση εισαγωγών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου