Με πλούσιο επιστημονικό, τεχνολογικό και αγροδιατροφικό περιεχόμενο, ανοίγει τις πύλες του το Φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιολάδου στην Καλαμάτα.
Το 11ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως και τις 27 Απριλίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Ξενοδοχείου Pharae Palace.
Το διοργανώνουν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας, οι Δήμοι Καλαμάτας και Πύλου – Νέστορος, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Ο ΑγροΤύπος είναι χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.
Ο κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος, πρόεδρος Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού (ΑΕΣ) Καλαμάτας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στόχος του 11ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας είναι να αναδείξουμε τις ιδιότητες του ελληνικού ελαιολάδου και να δοθεί προστιθέμενη αξία στο προϊόν. Μελέτες του Πανεπιστημίου Αθηνών, που έγιναν σε βάθος 5ετίας, ανέδειξαν τις ιδιότητες των πολυφαινολών που έχει το αγουρέλαιο και πόσο καλό κάνει στην υγεία του ανθρώπου.
Αποτελεί βασικό μέρος της υγιεινής διατροφής του ανθρώπου και αυτό θέλουμε να το μάθουν οι καταναλωτές. Αυτά που λέμε τα τεκμηριώνουμε με επιστημονικές μελέτες.
Είναι σημαντικό επίσης ότι γνωρίζουμε τον παραγωγό και το ελαιοτριβείο που το παράγουν άρα έχει ταυτότητα και δεν προέρχεται από μίγματα άλλων εισαγόμενων ελαιολάδων, όπως συμβαίνει στις άλλες χώρες. Αυτό του δίνει σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που δεν τα έχουν οι άλλες χώρες. Για αυτό λέμε ότι επειδή είναι ένα ποιοτικό προϊόν δεν μπορεί να πωλείται το ελληνικό ελαιόλαδο σε χαμηλή τιμή.
Στις εκδηλώσεις που κάνουμε το σημαντικό πια δεν είναι να πούμε στον ελαιοπαραγωγό πως να καλλιεργεί τα ελαιόδεντρα αλλά να του πούμε πως θα ξεχωρίσει το προϊόν που παράγει για να εισπράξει από αυτό μια προστιθέμενη αξία.
Στο φετινό Φεστιβάλ ξεχωρίζουν οι ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων, όπως ο Δρ. Προκόπης Μαγιάτης (ΕΚΠΑ) για τη φαρμακευτική αξία του ελαιολάδου, η Δρ. Χαραλαμπία Μπολέτη (Ινστιτούτο Παστέρ) για τις αντικαρκινικές ιδιότητες των πολυφαινολών, και ο Δρ. Βασίλειος Ζουμπουρλής (ΕΙΕ) για τον ρόλο της διατροφής στη γενετική του καρκίνου. Επίσης έχουμε την ομιλία του Αναπληρωτή Καθηγητή, Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, για τον ρόλο του ελαιολάδου στην πρόληψη του καρκίνου.
Το Φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιολάδου αποτελεί πλέον θεσμό για την Καλαμάτα και όλη τη Μεσσηνία, προσφέροντας έναν ουσιαστικό διάλογο ανάμεσα σε παραγωγούς, επιστήμονες και επιχειρήσεις».
Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/4
18.30: Έναρξη-Χαιρετισμοί
Ομιλίες
19.00 «Ψηφιακός μετασχηματισμός- Νέες τεχνολογίες στη γεωργία, τη βιωσιμότητα και την καλλιέργεια ελιάς»
Πλατής Ηλιας, εκπρόσωπος DIgi Agrifood EDIH Ινστιτούτο Βιο- οικονομίας και Αγρο- τεχνολογίας ΙΒΟ/CERTH
Νίκος Μυτιλέκας, Marketing & Agronomy Manager
Ελλάδα, Βαλκάνια και Μέση Ανατολή ΥARA
Σχοινάς Γιώργος, Field Activation Specialist- South & Central Greece BAYER Hellas
Έφη Επισκόπου, Marketing & Communication Specialist FMC
Θα παρέμβει ο Απόστολος Κ. Ζωντανός, πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Μεσσηνίας, «Ψηφιακός μετασχηματισμός -Νέες τεχνολογίες στην ελαιοκαλλιέργεια: από τη θεωρία στην πράξη»
ΣΑΒΒΑΤΟ 26/4
10.30-11.00: Προσέλευση
11.00: Έναρξη του Φεστιβάλ από τον πρόεδρο του Α.Ε.Σ. Καλαμάτας Μιχάλη Αντωνόπουλο
Παρουσίαση των επιστημονικών προγραμμάτων που συμμετέχει ο ΑΕΣ
11.15: Χαιρετισμοί προσκαλεσμένων
11.45: «Ελαιόλαδο: η διαδρομή από το χωράφι προς το φαρμακείο»,
δρ Προκόπης Μαγιάτης, αναπληρωτής καθηγητής, Φαρμακευτική Σχολή, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
12.15: «Πολυφαινόλες του ελαιολάδου και προστασία από την ανάπτυξη καρκίνου», δρ Χαραλαμπία Μπολέτη, διευθύντρια Ερευνών, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ
12.45: “Η κατανόηση της γενετικής βάσης του καρκίνου – O ρόλος της διατροφής”, δρ Βασίλειος Ζουμπουρλής, διευθυντής Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
13.15: «Καλές πρακτικές για παραγωγή ελαιολάδου με υψηλές φαινόλες και ισχυρισμός υγείας. Συμπεράσματα από την εφαρμογή του προγράμματος ARISTOIL», Αντώνιος Παρασκευόπουλος, γεωπόνος, προϊστάμενος ΔΑΟΚ Τριφυλίας
13.45: «Έξυπνες τεχνολογίες (IoT) για τη βελτιστοποίηση της άρδευσης και την προστασία των καλλιεργειών αραχίδας και πατάτας» των Ι. Κασαπάκη, Α. Παππαφιλιπάκη, Κ. Χαρτζουλάκη.
18.30: «Τα μυστικά της μακροβιότητας. Συμβάλλει το Ελαιόλαδο;», δρ Στάθης Γκόνος, διευθυντής Ερευνών και διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογικής Χημείας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
19.00: «Συντήρηση Ελαιολάδου: Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Μακράς Διάρκειας», Γιώργος Σαλάχας, καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
19.30: «Υπεροξείδωση και Ελαιόλαδο: Η μηλονική διαλδεϋδη ως ένας νέος δείκτης ποιότητας του ελαιολάδου», Ευάγγελος Γιαννακόπουλος, επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
20.00: «Ο ρόλος του ελαιόλαδου στη Μακροζωία και την Υγεία στην Ελλάδα και την Ευρώπη», Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας, διαιτολόγος – διατροφολόγος, επικεφαλής Βιοϊατρικής και Διαιτολογίας στο New York College, αντιδήμαρχος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Δήμος Παλαιού Φάληρο
20.30: «Βελτίωση της αποτελεσματικότητας της άρδευσης σε ελαιώνες σε συνθήκες ξηρασίας» των Κ. Χαρτζουλάκη (γεωπόνος ερευνητής, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών) και Ι. Κασαπάκη
ΚΥΡΙΑΚΗ 27/4
10.30-1100: Προσέλευση
11.00: Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου «Ζύμωση επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμών με χρήση Προβιοτικών ως καλλιέργεια εκκίνησης», στο πλαίσιο του Μέτρου 16, ΠΑΑ 2014-2020.
Ομιλητές:
Στάθης Πανάγου, καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σταύρος Αδαμόπουλος, πρόεδρος ΑΕΣ Στέρνας
Κελαράκου Ιωάννα, εκ μέρους του συντονιστή φορέα foodstandard α.ε.
11.30: Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου «Παραγωγή νέων προϊόντων φυσικής μαύρης ελιάς ποικιλίας Καλαμών μειωμένης αλατότητας», στο πλαίσιο του Μέτρου 16, ΠΑΑ 2014-2020.
Ομιλητές:
Στάθης Πανάγου, καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σταύρος Αδαμόπουλος, πρόεδρος ΑΕΣ Στέρνας
Κελαράκου Ιωάννα, εκ μέρους του συντονιστή φορέα foodstandard α.ε.
12.00: “Ο ρόλος του ελαιολάδου στην πρόληψη του καρκίνου”, Χαλβατσιώτης Παναγιώτης-αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας Ιατρική Σχολή Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
12.30: Παρουσίαση του προγράμματος «Αnnima terra –Μια νέα προοπτική για τις αγροτικές κοινότητες» από τον Γιώργο Καραμπάτο, εκτελεστικό διευθυντή «Δρόμων της Ελιάς»- πρόεδρο Δικτύου Ελαιοπαραγωγών Πόλεων της Μεσογείου (RECOMED).
13.00: “Ελαιοκαλλιέργεια και προσαρμογή της στα δεδομένα της
κλιματικής αλλαγής”, Σταύρος Σωτηρόπουλος, λέκτορας του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου