Με κεντρικό σύνθημα «Shaping the Future of Tourism in Messinia», το 3ο Messinia Forum επιστρέφει δυναμικά στις 4, 5 και 6 Απριλίου 2025, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, φέρνοντας στο προσκήνιο τον στρατηγικό διάλογο για τον τουρισμό, την εστίαση και την επιχειρηματικότητα.
Η διοργάνωση πραγματοποιείται από τον Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την ΚΕΔΕ, την ΠΕΔ Πελοποννήσου, τους έξι Δήμους της Μεσσηνίας, καθώς και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.
Στόχος του Forum είναι να αναδειχθεί η Μεσσηνία ως πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, μέσα από την καινοτομία, τη συνεργασία και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων.
Η επίσημη έναρξη του Forum θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Απριλίου, στις 17:00, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.
Το πρόγραμμα του τριημέρου περιλαμβάνει ομιλίες, πάνελ, θεματικά εργαστήρια και παρουσιάσεις από κορυφαίους εκπροσώπους του τουριστικού, επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου, ενώ αναμένονται σημαντικές παρεμβάσεις και προτάσεις για τη στρατηγική ανάπτυξης της περιοχής.
Αναλυτικά το πρόγραμμα
Παρασκευή 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2025
14:00 Εγγραφές συνέδρων
15:00 Workshop για κάρτα εργασίας από εταιρεία UNION σε ξενοδόχους, επιχειρηματίες
εστίασης, λογιστές, Αμπελιώτης Ιωάννης (Υπεύθυνος προγραμματισμού και ένας από τους
εταίρους της Union), Κίτσιου Ανέτα (Υπεύθυνη τμήματος υποστήριξης και εκπρόσωπος
τμήματος πωλήσεων), Λαχανά Ελισσάβετ (software analyst)
Επίσημη έναρξη Messinia Forum – Εισαγωγικές εισηγήσεις – Χαιρετισμοί
17:10 Δήμαρχος Καλαμάτας, Αθανάσιος Βασιλόπουλος
17:15 Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτριος Πτωχός
17:20 Πρόεδρος ΣΕΜ, Ιωάννης Κολοβός
17:35 Παρουσίαση θεματικών του Messinia Forum 3
17:45 «Μεσσηνιακή Γωνιά» – Παρουσίαση από τον Παναγιώτη Τριφύλλη, Αναπληρωτή Γενικό
Διευθυντή της εταιρείας THE MART
18:15 Success story to Be Καλαματιανό Μαντήλι, Ελένη Δημοπούλου, ΕΟΤ, Greek National
Tourism Organization
ΚΥΚΛΟΣ Α’: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
18:30 Στρογγυλό Τραπέζι 1
Θέμα: Μεσσηνία 2030 Καινοτομία- Αειφορία και Ανάπτυξη στο Τουρισμό
Συντονιστής: Θέμης Κανελλόπουλος, Δημοσιογράφος
Ομιλητές:
Γεώργιος Βήλος, Γενικός Διευθυντής Aνάπτυξης Fraport Greece
Δημήτριος Πτωχός, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου
Αθανάσιος Βασιλόπουλος, Δήμαρχος Καλαμάτας- Πρόεδρος ΠΕΔ Πελοποννήσου
Δημήτριος Καφαντάρης, Γ.Γ. ΚΕΔΕ
Μαρία Γάτσου, Γενική Διευθύντρια ΣΕΤΕ
Εκπρόσωπος ΣΕΜ
19:30 Βράβευση Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, Πρόεδρος ΤΕ.ΜΕΣ.
2
19:40 Βράβευση Ηλία Μαμαλάκη
19:45 Στρογγυλό τραπέζι 2
Θέμα: Μεσσηνία εν δράσει: Η περιφέρεια πρωταγωνιστής σε ένα βιώσιμο
και ανταγωνιστικό τουρισμό
Συντονιστής: Kωνσταντίνος Δεριζιώτης, Εκδότης Money & Tourism
Ομιλητές:
Ευστάθιος Αναστασόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Μεσσηνίας
Πελοποννήσου
Οι Δήμαρχοι των Δήμων Μεσσηνίας:
Δήμαρχος Τριφυλίας, Γεώργιος Λεβεντάκης
Δήμαρχος Μεσσήνης, Γεώργιος Αθανασόπουλος
Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας
Δήμαρχος Οιχαλίας, Παναγιώτα Γεωργακοπούλου
Δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Γεώργιος Χιουρέας
Εκπρόσωπος ΣΕΜ
20:45 WELCOME PARTY ΜΕ «ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ» FINGER FOOD
3
Σάββατο 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2025
10:00 Προσέλευση
ΚΥΚΛΟΣ Β’: ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ
10:30-11:45 Workshop Παρουσίαση τρόπων τοποθέτησης προϊόντων και εξαγωγών στην
Ευρώπη, Παναγιώτης Χατζηλαζαρίδης, CEO – Founder – Διευθύνων Σύμβουλος – Ιδρυτής
«ManaGi»
11:45-12:45 Workshop Παρουσίαση τρόπων τοποθέτησης προϊόντων και εξαγωγών στην
Αμερική και στις Tρίτες Χώρες, Όλγα Παπαδόγιαννη, Managing Partner Nexus Connecting
Business
12:45-14:00 Workshop Digital Marketing Πέτρος Ντόκος, Head of Content Reach
ΚΥΚΛΟΣ Γ’: ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
14:00 Γεύσεις Μεσσηνίας: Ο Ηλίας Μαμαλάκης και οι σεφ Ιάκωβος Απέργης, Μυρσίνη
Λαμπράκη, Γιώργος Τσαπάρας και Νίκος Φωτιάδης και ο καθηγητής του Τμήματος
Λαχανοκομίας ΠΑΠΕΛ Αναστάσιος Κώτσιρας αποκαλύπτουν τα μυστικά των τοπικών
προϊόντων.
Συντονιστές: Δήμητρα Δημοπούλου & Δημήτρης Μπαλής, Δημοσιογράφος –
Αρθρογράφος HUFFPOST GREECE
13:30-15:00 Workshop – Masterclass – «Από τη Γη της Μεσσηνίας στο Ποτήρι των Πελατών
σας», Νίκος Πανίδης, Tutor of WSPC Wine School (Konstantinos Lazarakis MW)
15:00 «Food for talk» με τον σεφ Λευτέρη Λαζάρου με καλεσμένους έκπληξη!
15:30-17:00 Workshop – Masterclass – «Από τη Γη της Μεσσηνίας στο Ποτήρι των Πελατών
σας», Messinia Terroirs – Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου,
Ιωάννης Διονυσόπουλος WSET L3, Γευσιγνώστης
16:30 Workshop Διαχείριση αρνητικών σχολίων, από τον Founder της SheepFish Agency,
Αριστείδη Γκότση
4
ΚΥΚΛΟΣ Δ’: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
17:30 Στρογγυλό Τραπέζι 1,
Θέμα: «Ένας μήνας εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας στην εστίαση και τον
τουρισμό, προβληματισμοί και ανησυχίες»
Συντονιστής: Αθανάσιος Ανδριανόπουλος, Οικονομολόγος
Ομιλητές:
Αδαμαντία Κεχαγιά, Προϊσταμένη Περιφερειακής Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εργασιακών
σχέσεων Πελοποννήσου, ΣΕΠΕ,
Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, Γενικός Διευθυντής Εργασιακών, Υγείας Ασφάλειας και
Ένταξης στην Εργασία, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,
Φραγκιαδάκης Νικόλαος, Λογιστής, Φορoτεχνικός, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Εισηγητής
Σεμιναρίων για τα Εργατικά, Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής Ινστιτούτου Οικονομικών
και Φορολογικών Μελετών
Εκπρόσωποι εστίασης και ξενοδόχων
18:30 «Προκλήσεις της εξέλιξης του μεσσηνιακού αμπελώνα-οινοτουρισμός»
Βάιος Γκανής, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος και εκπρόσωποι
οινοποιών και αποσταγμάτων Μεσσηνίας
Συντονίστρια: Δήμητρα Δημοπούλου
19:00 Παρουσίαση έρευνας επαγγελματικών ενδιαφερόντων στην Ελλάδα, από τον
Συνιδρυτή της Orientum, Νίκο Παυλάκο
19:15 Παρουσίαση της πρωτοβουλίας «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ» , Άννη Καραγκιουλέ ,
Εκπρόσωπος Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων
19:30 Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – Χρηματοδοτικά Εργαλεία για Επιχειρήσεις
Θεριανού Ακριβή, Προϊσταμένη Δανείων της Διεύθυνσης Δανείων και Κρατικών
Ενισχύσεων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας
Λευτέρης Ποδηματάς, Προϊστάμενος Τμήματος Εγγυήσεων της Ελληνικής Αναπτυξιακής
Τράπεζας
20:00 DJ PARTY
Κυριακή 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2025
10:30 Προσέλευση
11:00-13:00 Παρουσίαση «Κυριακάτικου τραπεζιού» από τον Ηλία Μαμαλάκη
Live cooking με τοπικούς συλλόγους Μεσσηνίας, παρουσία των σεφ
Ιάκωβου Απέργη, Μυρσίνης Λαμπράκη, Γεωργίου Τσαπάρα και Νίκου
Φωτιάδη
12:30 Καλές πρακτικές : Μαγγανιακός, #αγαπώΔεσύλλα, “Work from Kalamata”
#digitalnomadsKalamata
ΚΥΚΛΟΣ Ε’: ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
13:00 Στρογγυλό Τραπέζι 1,
Θέμα: «Messinia 4All: «Προσβάσιμος Τουρισμός, Προσβάσιμο Μέλλον»
Συντονίστρια: Ηλιάνα Νιάσκου, Υπ. Διδάκτωρ Τουριστικού Management ΠΑ.ΠΕΛ.
Ομιλητές:
Ιωάννης Πλάγος, Εκγυμναστής-Εκπαιδευτής Ελληνικής Αστυνομίας, Ambassador του
Project Safety First (Ενεργητική Οδική Παιδεία & Ασφάλεια)
Ευθύμιος Καλαράς, Παραολυμπιονίκης
Γιώργος Λαζαρίδης, Αντιδήμαρχος Τουρισμού
13:30-15:00 Workshop – Masterclass – «Από τη Γη της Μεσσηνίας στο Ποτήρι των
Πελατών σας», Messinia Terroirs – Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν
Κωνσταντακόπουλου, Γιώργος Κοντραφούρης, WSET L3, Maître d’hôtel
14:30 Αθλητικός Τουρισμός – Padel – Nέα Προοπτική
Σωκράτης Παπασταθόπουλος, Πρώην Διεθνής Ποδοσφαιριστής
ΚΥΚΛΟΣ ΣΤ’: ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΑΫΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ & ΝΕΕΣ
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ F
16:00 «Στρατηγικός Σχεδιασμός της περιοχής μας», Δρ. Σ. Βαρελάς Επίκουρος
Καθηγητής Τμήματος Τουριστικών Σπουδών ΠΑ.ΠΕΙ. & Διευθυντής Εργαστηρίου
Τουριστικής Αριστείας
16:30 Workshop Wedding & Event Planner, Τζίκα Βίκυ, Event Planner, Απόφοιτη Marketing
Εμπορίας και Διαφήμισης, Ιδιοκτήτρια Εταιρείας Διοργάνωσης Εκδηλώσεων
17:00 Γευσιγνωσία ελιάς και παρουσίαση του Διεθνούς Διαγωνισμού Επιτραπέζιας Ελιάς
Καλαμάτας από τον Καθηγητή Τμήματος Γεωπονίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου &
Διευθυντή του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας, Βασίλη Δημόπουλο
και την Υπεύθυνη Διασφάλισης Ποιότητας & Επικοινωνίας Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας
Ελαιολάδου Καλαμάτας, Ιωάννα Μηλιώνη
6
18:00 Γευσιγνωσία μελιού, από την Μαίρη Νικολάου, Πιστοποιημένη Γευσιγνώστρια
Μελιού, Μελισσοκόμος – Βασιλοτρόφος
19:00 Γευσιγνωσία ελαιόλαδου, από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου, κ. Νίκο
Κουτσούκο, Πρόεδρος Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας
18:00 «Ζήσε την εμπειρία σου στη Μεσσηνία» βιωματικά “experienceskalamata.com”,
Θάνος Μιχελόγγονας, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Πελοποννήσου
Βασίλειος Κατσίρης, εκπρόσωπος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας
Εκπρόσωποι θεματικού τουρισμού Μεσσηνίας
Εκπρόσωπος ΣΕΜ
19:00 Στρογγυλό Τραπέζι 2,
Θέμα: Case study «Ταΰγετος Plan B»
Ομιλητές:
Δρ. Σ. Βαρελάς, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Τουριστικών Σπουδών ΠΑ.ΠΕΙ. &
Διευθυντής Εργαστηρίου Τουριστικής Αριστείας
ΟΜΑΔΑ VAMVAKOU REVIVAL:
Ανάργυρος Βερδήλος, Συνιδρυτής και διοικητικός υπεύθυνος της Vamvakou Revival
Χάρης Βασιλάκος, Συνιδρυτής και Υπεύθυνος Εκδηλώσεων και Προγραμματισμού της
Vamvakou Revival
Ελένη Μάμη, Συνιδρύτρια και υπεύθυνη Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ της Vamvakou
Revival.
Τάσος Μάρκος, Συνιδρυτής και Υπεύθυνος Τεχνικού Σχεδιασμού και Υποδομών της
Vamvakou Revival.
Έλενα Τζαμουράνου, Dipl.Ing., ΜΑ, Community- LED Development Institute – Villages in
Action
Εκπρόσωπος Experienceskalamata.com
Εκπρόσωπος ΣΕΜ
20:00 LIVE CONCERT με τους PASSEPARTOUT BAND
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου