Στάση αναμονής για ελιές και Μεσσηνιακό ελαιόλαδο λόγω των αμερικανικών δασμών - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Στάση αναμονής για ελιές και Μεσσηνιακό ελαιόλαδο λόγω των αμερικανικών δασμών

Στάση αναμονής για ελιές και Μεσσηνιακό ελαιόλαδο λόγω των αμερικανικών δασμών

Share This

 


Προβληματισμός για τις εξαγωγές σε ΗΠΑ – Στροφή προς Ασία και αιτήματα στήριξης από την ΠΕΜΕΤΕ και τη ΣΕΒΙΤΕΛ

Ανησυχία και στάση αναμονής επικρατεί στις τάξεις των εξαγωγικών επιχειρήσεων στους κλάδους της επιτραπέζιας ελιάς και του τυποποιημένου ελαιολάδου, μετά τη νέα απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλουν δασμό 20% σε όλα τα εισαγόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα. Αν και έχει ανακοινωθεί προσωρινή αναστολή ισχύος των μέτρων για 90 ημέρες σε επιλεγμένες χώρες, η αβεβαιότητα κυριαρχεί και ήδη ανατρέπει σχεδιασμούς.

Σύμφωνα με τον Κώστα Ζούκα, πρόεδρο της ΠΕΜΕΤΕ, «αν δεν υπήρχαν οι δασμοί, η φετινή χρονιά θα εξελισσόταν σε χρονιά-ρεκόρ», ενώ παράλληλα κάνει λόγο για ανατροπή δεκαετιών εξαγωγικής παρουσίας και ζητά τη λήψη διπλωμαικών και οικονομικών μέτρων.

ΗΠΑ: κύρια αγορά για τις ελληνικές ελιές και το ελαιόλαδο

Η αμερικανική αγορά απορροφά περίπου το 30% των εξαγόμενων ελληνικών ελιών, αξίας 214 εκατ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές τυποποιημένου ελαιολάδου προς τις ΗΠΑ αγγίζουν τα 60-70 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσοστό που καλύπτει το 8% της ελληνικής παραγωγής.

Η επιτραπέζια ελιά, ιδιαίτερα από ποικιλίες όπως η Καλαμών, εξάγεται σε πάνω από 100 χώρες, με τις ΗΠΑ, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία και Καναδά να ξεχωρίζουν. Εντούτοις, η αμερικανική αγορά είναι η πολυτιμότερη, κάτι που εντείνει τον προβληματισμό των παραγωγών και εξαγωγέων.

Στροφή προς νέες αγορές – αλλά όχι χωρίς κόστος

Η ΠΕΜΕΤΕ εξετάζει νέες διεξόδους σε αγορές της Ασίας, λόγω πληθυσμιακής δυναμικής. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Ζούκας, απαιτείται κρατική στήριξη, στοχευμένη προβολή και πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία για να καταστεί βιώσιμη η μεταστροφή.

Πιέσεις και στον κλάδο του ελαιολάδου

Όπως υπογραμμίζει ο Γιώργος Μητράκος, Γενικός Διευθυντής της ΣΕΒΙΤΕΛ, «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζεται η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού προϊόντος». Την ώρα που τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία και η Τυνησία, εξάγουν ελαιόλαδο στις ΗΠΑ με δασμούς μόλις 10%, ο ελληνικός δασμός διπλασιάζεται στο 20% λόγω της ευρωπαϊκής προέλευσης.

Επιπλέον, η πτώση της διεθνούς τιμής του ελαιολάδου σε σχέση με το 2024 έχει μειώσει σημαντικά τα περιθώρια κέρδους για τις ελληνικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας διπλή πίεση σε παραγωγούς και εξαγωγείς.

Αίτημα για εθνική και ευρωπαϊκή παρέμβαση

Οι φορείς του κλάδου ζητούν άμεση κινητοποίηση σε επίπεδο Ε.Ε. αλλά και εθνικών αρχών. Θυμίζουν ότι επί προεδρίας Τραμπ, με συντονισμένες κινήσεις, οι ελληνικές ελιές είχαν εξαιρεθεί από τους δασμούς, κάτι που δεν συνέβη για άλλες χώρες, όπως η Ισπανία.

Παρότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκφράσει τη στήριξή του, όπως λένε οι εκπρόσωποι του κλάδου, μέτρα στο πεδίο ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages