Αυξημένη αναμένεται η κίνηση στην αγορά, καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τον εορτασμό του Πάσχα.
Τα εμπορικά καταστήματα της Καλαμάτας θα λειτουργήσουν τη Μ. Πέμπτη, τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο τις πιο κάτω ώρες:

Σημειώνεται ότι η Κεντρική Αγορά Καλαμάτας θα λειτουργήσει την Μ. Παρασκευή 18 και το Μ. Σάββατο 19 Απριλίου 2025 κανονικά.
Έλεγχοι
Χθες, Μ. Τετάρτη, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες, επισκέφθηκε τα σφαγεία.
Ο Αντιπεριφερειάρχης σε δηλώσεις του τόνισε ότι λόγω της πασχαλινής περιόδου η κίνηση στην αγορά είναι αυξημένη και για το σκοπό αυτό οι έλεγχοι των υπηρεσιών έχουν ενταθεί με στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Οι έλεγχοι, όπως ανέφερε, δεν περιορίζονται μόνο στα σφαγεία, αλλά και στην υπόλοιπη αγορά, όπως κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα εστίασης, λαϊκές αγορές, συσκευαστήρια και λοιπές επιχειρήσεις. Εκτός των διευθύνσεων ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας, έλεγχοι διενεργούνται και από τις διευθύνσεις Ανάπτυξης και Υγείας, με στόχο την διασφάλιση της εφαρμογής των κανόνων διακίνησης και εμπορίας προϊόντων, την αποφυγή εκμετάλλευσης των καταναλωτών, την ομαλή λειτουργία της αγοράς και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Παράλληλα ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι υπάρχει επάρκεια προϊόντων στην αγορά με πολύ καλή ποιότητα, ενώ στα πλαίσια των ελέγχων στόχος αποτελεί και η αποφυγή ελληνοποιήσεων διαφόρων προϊόντων.
Η διευθύντρια ΔΑΟΚ ανέφερε ότι έχουν ενταθεί αυτή την εβδομάδα οι σφαγές, η λειτουργία της αγοράς είναι ομαλή και προβλέπεται κάλυψη των αναγκών χωρίς προβλήματα, ενώ τόνισε την εντατικοποίηση των ελέγχων, ειδικά στις επισημάνσεις και στην ιχνηλατήση ως προς την προέλευση των προϊόντων, με στόχο την διασφάλιση της ποιότητάς τους.
Η προϊσταμένη του τμήματος Κτηνιατρικής τόνισε ότι διενεργούνται έλεγχοι, σε κρεοπωλεία, καταστήματα χονδρικής και λιανικής πώλησης προϊόντων ζωικής προέλευσης με στόχο την εξασφάλιση της ποιότητας των διατιθέμενων στην αγορά προϊόντων, προς όφελος των καταναλωτών. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι καταναλωτές πρέπει να αγοράζουν προϊόντα για το πασχαλινό τραπέζι από επίσημα σημεία πώλησης, τα οποία είναι ελεγμένα, είτε αφορούν είδη κρέατος είτε τυρομικά.
Ανακοίνωση της Π.Ε. Μεσσηνίας
Ενημερωτική ανακοίνωση, σχετικά με τις αγορές του Πάσχα, εξέδωσε το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Μεσσηνίας.
Αναλυτικά στην ανακοίνωση σημειώνεται:
Αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές ή από δήθεν παραγωγούς θα πρέπει να αποφεύγονται, διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία του.
Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και καθαριότητας του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθεύεστε τρόφιμα.
Τι προσέχουμε στην αγορά αρνιών και κατσικιών
Η σφαγή των ζώων πραγματοποείται μόνο σε σφαγεία που διαθέτουν αριθμό κτηνιατρικής έγκρισης. Τα ζώα που σφάζονται εκτός των εγκεκριμένων σφαγείων δεν έχουν επιθεωρηθεί από τον επίσημο κτηνίατρο για την υγεία και τη τήρηση των κανόνων ευζωίας.
Να μην αγοράζετε σφάγια που δε φέρουν τις προβλεπόμενες σφραγίδες, γιατί αυτά δεν υπέστησαν τον απαραίτητο κτηνιατρικό έλεγχο και είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ.
Αν αγοράσουμε ολόκληρο σφάγιο ή ένα ημιμόριο από ένα σφάγιο, προσέχουμε να υπάρχει οπωσδήποτε ωοειδή σφραγίδα, η οποία δείχνει ότι έχει γίνει ο απαιτούμενος κρεοσκοπικός έλεγχος.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν τρεις κατηγορίες υποχρεωτικών σφραγίδων:
εκείνα που έχουν σφαγεί στη χώρα μας και που έχουν εκτραφεί στην Ελλάδα ή σε Κράτος Μέλος της Ε.Ε. έχουν σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος «λαμπρού κυανού» δηλαδή τυρκουάζ, στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης του σφαγείου και περιφερειακά τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε.
εκείνα που έχουν σφαγεί σε άλλα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. και διακινούνται προς τη χώρα μας, έχουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα επιλογής του κάθε Κράτους Μέλους της Ε.Ε. και τα χαρακτηριστικά στοιχεία (κωδικός αριθμός έγκρισης σφαγείου, χώρας και διακριτικών της Ε.Ε.) τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους.
εκείνα που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας, έχουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα καστανό και τα στοιχεία της χώρας προέλευσης. Επισημαίνεται ότι ειδικά τα σφάγια που έχουν γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί στην Ελλάδα, δηλαδή έχουν ως χώρα καταγωγής την Ελλάδα, φέρουν επιπλέον σφραγίδα με την ένδειξη «ΕΛΛΑΣ», η οποία έχει σχήμα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο με την αναγραφή «ΕΛΛΑΣ» με κεφαλαία γράμματα και χρώμα «λαμπρό κυανό» δηλαδή τυρκουάζ.
Οι καταναλωτές θα πρέπει αποφεύγουν σφάγια τα οποία δε φέρουν καθόλου σφραγίδες, ή φέρουν σφραγίδες διαφορετικές από τις προβλεπόμενες, καθώς θεωρούνται ως αγνώστου προέλευσης και είναι ακατάλληλα προς ανθρώπινη κατανάλωση.
στ. Τα εντόσθια νωπά ή κατεψυγμένα που δεν συνοδεύουν το σφάγιο θα πρέπει να φέρουν τις κατάλληλες σημάνσεις όπως τα στοιχεία της εταιρείας, ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης, η χώρα προέλευσης ,οι ημερομηνίες παραγωγής και λήξης και η θερμοκρασία συντήρησης. Σε καμία περίπτωση οι καταναλωτές δε θα πρέπει να προμηθεύονται εντόσθια αποψυγμένα ως νωπά.
Για την προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων
α. Τα τυριά πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε τυροκομεία που λειτουργούν νόμιμα. Μην αγοράζετε ποτέ «φρέσκα τυριά» από παραγωγούς που τυροκομούν οι ίδιοι, διότι οι υγειονομικές συνθήκες παραγωγής τους είναι άγνωστες και εγκυμονούν κινδύνους για την Δημόσια Υγεία.( μελιταίος πυρετός).
β. Τα τυριά θα πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης θα πρέπει πάνω στη συσκευασία να φέρουν την ημερομηνία παραγωγής, συσκευασίας και ανάλωσης (λήξης)
γ. Η κοπή των τυριών σε φέτες θα πρέπει να γίνεται παρουσία του πελάτη. Ζητήστε να σας επιδεικνύεται η επισήμανση της αρχικής συσκευασίας.
δ. Τα προϊόντα στα οποία το ζωικό λίπος έχει αντικατασταθεί από φυτικά λιπαρά είναι ΜΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ και θα πρέπει να διατίθενται προς πώληση σε διακριτούς χώρους από αυτούς των γαλακτοκομικών.
Για την προμήθεια Αυγών
α. Όλα τα αυγά θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα το διακριτικό αριθμό του παραγωγού. Ο διακριτικός αυτός αριθμός περιλαμβάνει τον κωδικό αριθμό της μεθόδου εκτροφής (0= βιολογικά, 1= ελεύθερης βοσκής, 2= αχυρώνα ή στρωμνής, 3= κλωβοστοιχίας), τη χώρα προέλευσης (για τη χώρα μας αναγράφεται ως ΕL), και τον κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της μονάδας ωοπαραγωγών ορνίθων.
β. Στα καταστήματα όλα τα αυγά πρέπει να είναι συσκευασμένα (Εξαιρείται η διάθεση από παραγωγούς σε τοπικά μικρά καταστήματα που έχουν όμως καταχωρηθεί στην κτηνιατρική υπηρεσία και φέρουν το όνομα του παραγωγού). Υποχρεωτικά, τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρές συσκευασίες, πρέπει να φέρουν, στην εξωτερική όψη της συσκευασίας, τις προβλεπόμενες ενδείξεις (πέραν εκείνων που υπάρχουν στο κέλυφος του αυγού), δηλαδή τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου, την κατηγορία ποιότητας και βάρους, και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες κατά ανώτερο, μετά την ημερομηνία ωοτοκίας)και σφραγισμένα εσωτερικά τα αυγά με την σφραγίδα της χώρας προέλευσης
Επιπλέον, οι συσκευασίες αυγών κατηγορίας Α πρέπει να φέρουν στην εξωτερική τους επιφάνεια ευανάγνωστη ένδειξη της μεθόδου εκτροφής.
γ. Η νωπότητα και η καταλληλότητα του αυγού διαπιστώνεται από τον έλεγχο της ημερομηνίας λήξης και των σωστών ενδείξεων στη συσκευασία τους, όπως η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης.
δ. Τα αυγά μπορούν να πωλούνται ως «extra» ή «extra φρέσκα» μόνο μέχρι την ένατη ημέρα μετά την ωοτοκία.
ε. Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με της φυλής της ωοπαραγωγού όρνιθας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.
στ. Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αυγού.
ζ. Αποφεύγετε να αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.
η. Αποφεύγετε να καταναλώνετε αυγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.
θ. Για την καλή συντήρηση των αυγών που αγοράζετε, μην τα πλένετε, αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό και σκιερό χώρο.
Για τη βαφή των αυγών αγοράζουμε μόνο εγκεκριμένες βαφές κι ακολουθούμε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες. Βάφουμε μόνο τα αυγά που δεν έχουν σπάσει κατά το βρασμό.
Προμήθεια αλλαντικών
α. Το περίβλημά τους να είναι καθαρό, στεγνό και να μην έχει προσβληθεί από μούχλα.
β. Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση.
γ. Να μην είναι ταγγισμένα και να μην έχουν γλοιώδη υφή.
δ. Να διατηρούν το φυσιολογικό τους χρώμα.
ε. Να διατηρούνται στο ψυγείο, εκτός από τα αέρος, πολλά από τα οποία όσο είναι ακέραια μπορούν να συντηρηθούν σε δροσερό μέρος εκτός ψυγείου.
στ. Πρέπει να φέρουν ενδείξεις με την επωνυμία και διεύθυνση του παρασκευαστή ή του διακινητή, τον κωδικό αριθμό Ε.Ε. (ωοειδής σφραγίδα), το είδος του προϊόντος και την ημερομηνία ανάλωσης.
Προμήθεια λοιπών παρασκευασμάτων κρέατος
Τα παρασκευάσματα κρέατος όπως μπιφτέκια, σουβλάκια, μαριναρισμένα κρέατα, κοκορέτσι κ.α. παράγονται σε κρεοπωλεία που διαθέτουν καταχώρηση παρασκευαστηρίου καταστήματος λιανικής πώλησης κρέατος, ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΝΩΠΑ, μέσα σε ψυχόμενες προθήκες ή ψυγεία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου